Met kinderen op autovakantie? 10 x tips voor een rustige achterbank

Met kinderen op autovakantie? 10 x tips voor een rustige achterbank

28 april 2022 in Reisinfo0 reacties

Op autovakantie met kinderen? Hoe overleef je die lange autorit?

Op vakantie, yes! Nieuwe plekken verkennen, genieten van lekker eten, plonzen in het zwembad of zonnen op het strand, … heerlijk. Maar eerst moet je op je bestemming geraken… en met kleine kinderen erbij verloopt zo’n lange autorit niet altijd van een leien dakje. Gelukkig is een vlot vertrek én een rustige achterbank perfect mogelijk. Hoe je dat aanpakt, lees je in deze handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Alleen kalmte kan je redden

Vakantiestress heeft iedereen wel, maar de sleutel tot een vlot vertrek is kalmte. Kalm blijven lukt beter wanneer je zo veel mogelijk op voorhand voorbereidt. Wanneer het vertrekmoment dan is aangebroken, kan je rustig en ontspannen de kinderen inladen.

Zorg er dus voor dat alle laatste benodigdheden klaarliggen (zoals handtas, tas met spullen voor op de achterbank, …), dat alle koffers ingeladen zijn én dat alle laatste tassen klaarstaan om in te laden (bijvoorbeeld de koelbox). Bereid een checklist voor die je net voor vertrek even kan overlopen.

Zet de kids in de auto net voor het vertrek. Vertrek je overdag, dan is er zo minder risico op ongeduldigheid of gezeur. Vertrek je ’s nachts, loop je zo de grootste kans dat ze meteen voortslapen.

  1. Goede voorbereiding

Een goede planning en voorbereiding om met kinderen te reizen is een must. Zo kan je de dag ervoor alle snacks voorbereiden en klaarzetten in de koelkast. Dan hoef je ze de dag zelf alleen nog in een koeltas te stoppen.

Ook raden we aan om je auto al zoveel mogelijk op voorhand in te laden. Hou rekening met de tassen die pas de dag zelf kunnen ingeladen worden. Zo weet je of alles wel in de auto kan en hoef je de dag zelf niet nog je beste Tetris-skills boven te halen.

Verzamel de dag ervoor alle nodige reisdocumenten en de documenten van elk gezinslid, zoals paspoorten en Kids-ID’s (bekijk hier alle belangrijke reisdocumenten). Stop ze in het handschoenkastje of leg ze bij je autosleutels, zodat je ze zeker niet vergeet.

Hebben je kinderen snel last van reisziekte? Lees dan zeker ons uitgebreid blogartikel met tips tegen wagenziekte.
  1. Alles binnen handbereik

Als je reist met kinderen, heb je meer bagage mee. Alleen al de spullen om hen onderweg geëntertaind te houden, vullen een hele tas. Hou die tas binnen handbereik. Bij kleinere kinderen kan je ze bij de passagier plaatsen, bij kleuters en wat grotere kinderen kan je ze in het midden van de achterbank zetten. Zo kunnen ze zelf kiezen waarmee ze willen spelen. Reis je met tieners? Laat ze zelf een rugzak vullen met een boek, gameconsole, tablet, … die ze bij zich kunnen houden.

In het geval van kleine kinderen: voorzie een tasje met een extra set kleding, een extra trui en reserveondergoed. Dat is waarschijnlijk overbodig, maar het alternatief is ergens op een parking alle reiskoffers doorspitten op zoek naar een onderbroek.

Moet zeker ook binnen handbereik: snacks. Wanneer het lange stilzitten ze de keel begint uit te hangen en speelgoed niet meer helpt, kan een snack dat vaak wel. Voorzie een apart koeltasje met snacks voor de kids, zeker wanneer je kleine kinderen hebt.
  1. Comfort voorop

Lang in de auto zitten is alleen fijn in comfortabele kleding. Trek je kids dus geen jeans of hemdje aan, maar gewoon een legging of short en T-shirt. Kinderkleding voor op reis hoeft er niet goed uit te zien, maar moet makkelijk zitten en eventueel snel uit te trekken zijn.

De temperatuur in de auto kan door de airco vrij koel zijn tijdens een lange autorit. Vergeet dus zeker geen trui of dekentje mee te nemen. Lees ook onze tips om wagenziekte te voorkomen.

  1. Voldoende rustpauzes

Aanvaard dat een lange autorit met kinderen nog langer duurt. Voldoende stops inlassen is echt nodig. Baby’s mogen niet langer dan twee uur aan een stuk in de autostoel zitten, maar ook peuters kunnen na twee, drie uur een beweegmomentje gebruiken.

Bij oudere kinderen kan je langer doorrijden, maar even de benen strekken is goed voor het gemoed. Laat ze die energie eruit spelen op een kindvriendelijke plek, dan kunnen ze er weer voor enkele uurtjes tegenaan. Ga nog even langs de toiletten voor je weer in de auto stapt!

Reizen met kinderen is erg leuk, maar het vraagt wel een goede planning en voorbereiding. Het lijkt veel gedoe op voorhand, maar het kan je onderweg veel stress besparen en dat is zeker en vast de moeite.

  1. ’s Nachts rijden

Voor lange afstanden is het soms handiger om ’s nachts te rijden met kinderen. Vertrek bijvoorbeeld na het avondeten en na een paar uur vallen ze dan in slaap. Zo kan je op je gemak rijden én heb je bovendien ook minder last van files. Zorg natuurlijk wel dat je goed uitgerust ben voordat je vertrekt en doe na je autorit een middagdutje.

  1. Zorg voor voldoende bescherming tegen zon en warmte

Niets vervelender dan instappen in een auto die verschrikkelijk warm is. Voorzie daarom bescherming tegen de zon en warmte om je autorit aangenamer te maken. Een zonnescherm bijvoorbeeld is in de zomer een echte must. Daarnaast kan je ook handdoeken meedoen om op de zetels te leggen zodat die niet te warm worden.

Voor kinderzitjes bestaan er zomerhoezen zoals de Aeromoov Air Layer die ervoor zorgen dat je baby niet te hard zweet. Ook water is erg belangrijk dus neem alvast enkele drinkbussen en tuitbekers mee.

Heb je nog geen zonnescherm? Bestel je auto-zonnescherm dan online en vertrek zorgeloos op vakantie.
  1. Geef je kinderen een vooruitzicht

Als je je kinderen de indruk geeft dat de autorit verschillende kleine ritjes zijn i.p.v. één lange rit dan zal het heel wat dragelijker lijken voor hun. Zeg bv. “binnen een uur moeten we tanken en dan krijg je een ijsje” of “als de film gedaan is dan zijn we er al”. Door deze vooruitzichten te geven zullen ze een stuk geduldiger zijn.

Je kan ook onderweg passeren aan een Pizza Hut of een klein gezellig dorpje in de buurt waar je even de benen kan strekken. Zo lijkt het alsof je van de ene bestemming naar de andere gaat i.p.v. één lange rit te moeten afleggen.

  1. Voorzie nieuw speelgoed

Je hebt waarschijnlijk al je rugzak ingepakt met de favoriete speeltjes van je kinderen. Maar als je een lange rit voor de boeg hebt, is het interessant om iets nieuws te kopen. Je kan het onderweg afgeven als verrassing of je kan het hen zelf op voorhand laten uitkiezen in de winkel. Met dit speelgoed zijn ze zeker een uur zoet met spelen. Je kan ze bijvoorbeeld een camera cadeau doen, zodat ze onderweg alvast leuke foto's kunnen maken ter herinnering. Bestel hier je Kindercamera.

Is een camera misschien wat boven je budget? Geen probleem. Je hoeft natuurlijk niet op zoek te gaan naar een duur speelgoedje. Een kleurboek, luisterboek of knuffel kan ook altijd leuk zijn. Laat hun op voorhand niet spelen ermee om de spanning erin te houden.

TIP: Lees ook zeker onze pagina met de 40 leukste spelletjes voor in de auto en onderweg.

  1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Spelletjesboek voor in de auto

Gratis spelletjesgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?