19-daagse rondreis Myanmar: Complete route langs alle highlights

19-daagse rondreis Myanmar: Complete route langs alle highlights

14 april 2020 in Myanmar0 reacties

Tot voor kort was Myanmar voornamelijk bekend als een mysterieus boeddhistisch land dat weinig toegankelijk was omwille van de politieke situatie. Langzaamaan evolueert het land naar een meer open maatschappij en kunnen we nu kennis maken met de eeuwenoude kunstschatten en ongemeen rijke cultuur.

Reisroutes ism Amazing Tours: Rondreis Myanmar (groepsreis)

Al meer dan 20 jaar organiseert Amazing Tours reizen naar Myanmar en volgen daar de ontwikkelingen op de voet. Bezoek dit land op de volgende data:

 • 19.11 - 07.12.2020
 • 05.02 - 23.02.2021
 • 19.11 - 07.12.2021

Inhoud artikel

 1. Dag 1: Brussel - Dubai - Yangon

We komen samen in de luchthaven vanaf 19u00 aan het grote bord met de vertrekken in de vertrekhal van Zaventem voor een rechtstreekse vlucht naar Dubai met Emirates met een uitstekende service. Vertrek uit Brussel om 21u45.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Dag 2: Dubai - Yangon

We komen aan in Dubai om 06:00 en nemen om 09:00 een aansluitende vlucht naar Yangon, de vroegere Birmaanse hoofdstad, waar we aankomen om 16:45. Onze lokale reisleiding zal er ons verwelkomen. We rijden meteen naar het hotel langs brede boulevards waar een gezellige drukte heerst en je zal zien dat Yangon tal van parken en meren telt. We maken een fotostop aan het Kandawgyi Park en het Meer met de Gouden Boot.

Yangon ligt op 30 km van de Andamaanse Zee is met geen andere Aziatische stad te vergelijken. De Britse architectuur uit de 19de eeuw is alom aanwezig in deze stad en wordt gemengd met boeddhistische, islamitische, christelijke en hindoeïstische elementen. De prachtige Gouden Shwedagon Pagode domineert de horizon. In het hotel kunnen we ons verfrissen voor we naar het restaurant vertrekken om er voor het eerst kennis te maken met de lokale keuken.

 1. Dag 3: Yangon

Na een weldoende overnachting in het schitterende Rose Garden Hotel **** en een deugddoend ontbijt maken we vandaag nog beter kennis met Yangon. We starten onze tocht nabij de Sule Pagode en verkennen dan deze stad vol historische gebouwen die herinneren aan de Engelse periode waarin Yangon opgericht werd.

We maken een korte wandeling door de gezellig drukke buurt rondom het monument opgericht ter ere van de onafhankelijkheid en we bezoeken vervolgens de Botataung Pagode - een ideale kennismaking met het boeddhisme. Na de lunch nemen we de ferry naar het landelijke Dala. Daar maken we een tochtje per fietstaxi en we bezoeken er een paar lokale ambachten. We keren dan terug naar Yangon en mengen er ons tussen de lokale bevolking in de Circle Train die ons brengt tot bij de Shwedagon Pagode. We besteden ruim voldoende tijd in dit knap staaltje architectuur. Daarna verdienen we een stevig avondmaal voor we gaan slapen.

 1. Dag 4: Bago en Hpa An

We starten de dag vroeg vandaag met een lekker ontbijt. Om 07:30 vertrekken we naar Bago, ooit de hoofdstad van het belangrijke Mon Koninkrijk. Eén van de belangrijkste koningen was Binnya U. Hij wist grote delen van Siam en Neder-Myanmar te verenigen en maakte van Bago de hoofdstad van dit nieuwe, uitgestrekte land.

Tijdens onze rit maken we een fotostop in Htaukyan waar een groot Brits oorlogskerkhof ligt, getuige van de gruwel van de oorlog die zich hier afspeelde. Net voor Bago bezoeken we de Kyaikpun Pagoda waar 4 reusachtige boeddha’s staan. Van ver buiten de stad Bago zie je al de gouden Shwemawdaw pagode blinken, die is zelfs nog net iets hoger dan de Shwedagon pagode in Yangon. In Bago bezoeken we het gerestaureerde Kanbawza Thadi Paleis, in 1551 gebouwd door Koning Bayint Naung, en de indrukwekkende liggende Boeddha Shwethalyaung van maar liefst 55 meter lang.

We nemen een middagmaal in Bago en rijden daarna de Mon-staat binnen, een streek waar rubber geproduceerd wordt in enorme plantages. Na enige tijd bereiken we de historische stad Thaton. Ooit regeerde hier een belangrijke Mon-koning die in het bezit was van de heilige Tripitaka-boeken. Hij weigerde om die boeken aan de koning van Bagan te leiden waarop de stad helemaal vernield werd, op een paar typische Mon tempels na. We voorzien hier vandaag of morgen een kort bezoek of een fotostop. We rijden door naar Pha An, hoofdstad van de staat Kayin waar we getuige zijn van de zonsondergang bij de tempel aan de rivier de Salween. We overnachten in het Gabana Hotel.

 1. Dag 5: Hpa An en Kyaikthyo

Na het ontbijt bezoeken we Hpa An en de ongewoon mooie omgeving. Niet zo heel erg lang geleden werd hier nog erg gevochten tussen de Karen-rebellen en het Birmaanse leger. Nu is alles rustig en kunnen we genieten van het bijzonder mooie natuurschoon. De blikvangers zijn de karststenen heuvels en bergen die boven de groene rijstvelden langs de Salween-rivier uittorenen. In Hpa An bezoeken we de Kyaukkalat-rots en de bijhorende tempel, de grotten van Sadat en het Lumpini Park aan de berg Zwekabin.

Na het middagmaal rijden we naar Kyaikthyo, maar onderweg houden we halt bij een rubberplantage waar we uitleg krijgen over het hele proces van de rubberwinning. Vanavond staat de tocht naar de Gouden Rots op het programma. Met een truck rijden we door een groen heuvellandschap tussen de Birmaanse bedevaarders naar het uitkijkplatform aan het Heiligdom van de Gouden Rots. Daarna is het tijd voor het avondmaal en we overnachten in het mooie Mountain Top Hotel.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Dag 6: Kyaikthyo - Yangon

Na het ontbijt keren we terug naar de Gouden Rots voor een uitgebreider bezoek. Deze rots en de kleine pagode zijn één van de bijzonderste plekken in Myanmar, je hebt er een spectaculair uitzicht op de hele regio.

Onder de pagode bevindt zich een relikwie van Boeddha. Er hangt een bijzondere sfeer, dag en nacht wordt er gebeden en mensen brengen er voortdurend offers. Na ons bezoek brengt de vrachtwagen ons terug naar het hotel vanwaar we terugkeren naar Yangon.

We logeren nu dicht bij de luchthaven in het Royal Pavillion Hotel. Deze namiddag brengen we nog een bezoekje aan historisch Yangon. We rijden naar het koloniale hart van de stad, rondom de Sule Pagode. We maken een korte wandeling langs de drukke straten rond het vroegere gemeentehuis en het park met het standbeeld van de onafhankelijkheid. We sluiten de dag af langs de strandboulevard waar het bekende Strand Hotel staat. We nemen daarna nog een heerlijk avondmaal.

 1. Dag 7: Yangon - Bagan

We nemen vandaag een vroege binnenlandse vlucht naar Bagan waar zich één van de meest opmerkelijke archeologische bezienswaardigheden van heel Azië bevindt. Verspreid over 40 km² staan hier duizenden stoepa’s en tempels. De magie van Bagan trekt al meer dan 1000 jaar bezoekers uit de hele wereld naar Myanmar.

Bagan was vanaf 1057 het centrum van een glorieus koninkrijk tot de stad in 1287 door de Mongolen van Kublai Khan veroverd werd. Oude gebouwen bezaaien het landschap zo ver het oog reikt. Bedenk dat alleen belangrijke religieuze gebouwen in steen werden opgetrokken, de houten huizen waarin de bevolking onderdak vond, hebben de tand des tijds niet doorstaan. Bagan is ook het centrum van een uitgebreide lakwerkindustrie. We overnachten in het superieure Hotel Umbra Bagan.

 1. Dag 8: city tour Bagan

We brengen vandaag een uitgebreid bezoek aan deze fascinerende site. Na een recente aardbeving zijn een twintigtal tempels gesloten voor het grote publiek, maar gelukkig blijven er nog voldoende andere over. We bezoeken een drietal van de meest indrukwekkende tempels, waaronder zeker de Ananda-tempel die model stond voor de andere tempels. We maken een rit per paardenkoets tussen de verschillende gebouwen, de beste manier om de magie van deze bijzondere omgeving te ervaren. We sluiten ons bezoek af bij één van de weinige toegankelijke tempelterrassen waar we genieten van een prachtig uitzicht op de site. Na een bezoek aan een lakwerkcentrum keren we terug naar het hotel.

 1. Dag 9: daguitstap naar Mount Popa

We rijden vanuit Bagan naar de Mount Popa (1500m.). Deze berg op 50 km van Bagan zou de kegel zijn van een vulkaan die 250.000 jaar geleden actief was. De vulkanische as maakt de omgeving erg vruchtbaar. Popa, Sanskriet voor ‘bloem’, is het centrum van de verering van de ‘nats’, de 37 erkende Birmese geesten. De Mount Popa wordt ook wel eens de Olympusberg van Myanmar genoemd. Terug in Bagan maken we een boottocht waar we genieten van een prachtige zonsondergang. We overnachten opnieuw in Bagan.

 1. Dag 10: Bagan - Monywa

Vanuit Bagan rijden we naar Pakokku. Op onze route ligt de langste brug van Myanmar die onderdeel zal vormen van een nieuwe autoweg die India met Thailand moet verbinden. We nemen een middagmaal in de omgeving van Pakokku en rijden daarna verder richting Monywa. Onderweg rijden we door een arme landbouwstreek die het wereldnieuws haalde toen de Chinezen hier een enorme kopermijn in Letpadaung openden. En kwam toen massaal verzet van de kleine landbouwers in de streek die hun grond dreigden kwijt te spelen. De jonge vrouw die het verzet leidde groeide uit tot een nationale heldin.

In de namiddag bezoeken we het unieke grottencomplex van Poh Win Daung en Shwe-ba-daung. Nabij de Chindwinn rivier aan de overzijde van de stad Monywa hakten gelovigen uit de streek talloze grotten uit in de zandstenen heuvels. Sommige zijn erg klein, andere reusachtig. De oudste grotten dateren uit de 9e eeuw! Na ons bezoek rijden we over de rivier naar het mooi gelegen Win Unity Hotel.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Dag 11: Monywa - Pyin Oo Lwin

Na het ontbijt wacht ons een nieuw wereldwonder waar we met open mond zullen naar staan kijken: De Borobudur van Myanmar. De Mohnyin Thambuddhei Paya is een boeddhistische tempel met een indrukwekkende stoepa. In deze tempel staan ongeveer 580 000 beeldjes van Boeddha. Niet veel verder staat een gigantisch beeld van Boeddha van 129 meter hoog en daarnaast ligt nog een 90-meter lange Boeddha. Daar stopt het nog niet, want in het Lumpini park errond staan nog eens duizenden beelden van Boeddha in alle vormen en groottes. De beelden worden er door Aziatische bedevaarders aanbeden.

We rijden dan verder naar Sagaing. Onderweg stoppen we bij de Kaungmudaw pagode, een gigantische stoepa die soms helwit en soms goudgeel geverfd is In Sagaing zelf is heel wat te bezoeken en te beleven. De heuvel van Sagaing ligt bezaaid met meer dan 500 kloosters en pagodes. We bezoeken ook de U Ponnya tempel, een grottentempel met een mooi zicht op de omgeving. In Sagaing staan meer dan 400 kloosters en een Boeddhistische Universiteit. Volgens de overlevering zou Siddharta Gautama hier als dier hebben verbleven tijdens één van zijn vele reïncarnaties.

Via de Sagaing-brug bereiken we Mandalay waar we lunchen. Daarna rijden we langs een vernieuwde weg naar Pyin Oo Lwin, een stadje hoog in de heuvels op 2 uur rijden van Mandalay. Pyin Oo Lwin was de lievelingsplek van de Engelsen die hier de koelte kwamen opzoeken en er mooie huizen bouwden. De stad werd vorig jaar uitgeroepen tot bloemenstad van Myanmar en we zullen dus zeker een bezoek brengen aan de mooie botanische tuin – compleet met orchideeëntuin en bamboebos. We nemen het avondmaal in het Win Unity hotel, waar we ook overnachten.

 1. Dag 12: Pyin Oo Lwin - Gotheik viaduct - Mandalay

Vandaag wacht ons een erg leuke treinrit. We worden naar het station gebracht van waaruit we op de trein richting Hsi Paw stappen. Het wordt een avontuurlijke rit door een mooi heuvellandschap in de noordelijke provincie Shan. Op de trein mengen we ons tussen de lokale bevolking en passeren we verschillende pittoreske stationnetjes.

Het hoogtepunt van de dag is de passage over een indrukwekkend viaduct van bijna 700 meter lang. Er moesten maar liefst 15 torens gebouwd worden om deze strategisch spoorwegbrug te kunnen aanleggen. De onderdelen van de brug werden gemaakt in de Verenigde Staten. De chauffeur wacht ons op en we maken de terugrit naar Mandalay waar we in de vooravond aankomen. We eten en overnachten in het Ayeyarwaddy River View Hotel.

 1. Dag 13: Mandalay

Mandalay is cultureel en economisch de belangrijkste stad van het land. We brengen een bezoek aan enkele belangrijke bezienswaardigheden. De stad, omringd door een grote slotgracht, ligt aan de voet van de imposante Mandalay-heuvel en werd opgebouwd met een heel modern stratenplan in gedachten. Aan de talrijke winkels, hotels en banken merk je dat de groeiende handel met China hier voor extra rijkdom heeft gezorgd.

Mandalay ligt aan de oever van de Ayeyarwaddy-rivier en heeft veel te bieden. We bezoeken de Mahamuni-tempel met het miraculeuze Boeddhabeeld en het prachtige Shwenandaw-klooster bekend om het schitterende houtsnijwerk. Wat verder bevindt zich de imposante Kuthodaw-pagode. Rond de gouden stoepa staan in totaal 729 hagelwitte paviljoenen die elk een marmeren tablet bevatten dat langs beide zijden is volgeschreven met de volledige tekst van de Pali Kanon. Het wordt dan ook niet voor niets het grootste boek ter wereld genoemd.

Ook het koninklijke paleis waar de 2 laatste koningen van Myanmar woonden, staat op het programma. Na de val van de dynastie werd het Paleis tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal vernield door bombardementen van de geallieerden. Nu heeft men het paleis heropgebouwd, maar de betonnen constructie mist de afwerking van het origineel. Toch geeft dit paleis ons een idee over de rijkdom en macht van de Birmaanse koningen.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Dag 14: Minugn – Ava - Amarapura

We beginnen de dag met een heerlijk ontbijtbuffet en opnieuw wacht ons een bijzonder leuke dag! Vandaag varen we met een privéboot een uurtje stroomopwaarts naar het kleine plaatsje Mingun aan de oever van de rivier. Koning Bodawpaya wilde hier de hoogste en meest indrukwekkende stoepa ter wereld bouwen. Slaven en krijgsgevangen werden ingeschakeld om het 150 meter hoge bouwwerk op te trekken. Er kwam echter een abrupt einde aan de werken omdat het geld opgeraakt was en een aardbeving voor aanzienlijke schade had gezorgd.

Wel vinder we in Mingun de grootste, nog luidende klok ter wereld. Even verder bezoeken we de mooie witte Hsinbyume-pagode, gebouwd door de kleinzoon van koning Bodawpaya als geschenk voor zijn vrouw.

We varen nu de rivier af tot in Ava, ook bekend als Inwa, waar paardenkoetsen ons opwachten voor een hobbelige rit naar de ruïnes van deze oude koninklijke hoofdstad. De 27-meter hoge (en ook scheve) wachttoren van het voormalige Koninklijke Paleis verwelkomt ons. We bezoeken het Bagaya-klooster, een prachtig teakhouten klooster met enorme kaarsrechte pilaren en ook een kloosterschooltje. Nadien gaan we naar Amarapura, wat letterlijk ‘stad van de onsterfelijkheid’ betekent.

Deze plaats staat vooral bekend om de 200 jaar oude brug U Bein van 1200 meter lang. De teakhouten brug is 1200 meter lang en werd door U-Bein, de burgemeester van Amarapura, gebouwd met het hout van het verlaten paleis van Inwa. Het is de grootste teakhouten brug ter wereld. Na de moesson overspant de brug het Taungthaman-meer en in de droge zomertijd liggen er akkers onder de brug. We bewonderen vanop de brug de zonsondergang en overnachten in Mandalay.

 1. Dag 15: Mandalay - Inle-meer

Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven van Mandalay waar we het vliegtuig nemen richting Heho. Na aankomst rijden we door naar Taunggyi, de hoofdstad van de staat Shan. Een lokale gids vervoegt ons en we rijden door naar het prachtige Kakku-tempelcomplex, een droom voor fotografen. Om de tempel te bereiken passeren we door een mooie landbouwstreek met tal van kleine dorpjes. Hier dragen Birmese mannen niet de traditionele longyi, maar wel een broek. Eenmaal aangekomen op de site gaan we eerst lunchen.

We wandelen tussen honderden stoepa’s, oude en recente exemplaren! De omgeving is bijzonder rustig en landelijk. Na het bezoek gaat de rit verder langs een nieuwe weg naar Nyaung Shwe, de hoofd- en marktplaats nabij het meer. Hier zullen we ons naar de aanlegsteiger begeven waar wij aan boord gaan van een snelle longtail-boot. Via een rivierkanaal bereiken we het Inle meer, van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Het ligt 875 meter boven de zeespiegel en is 22 bij 11 km groot. Rondom het meer vinden we 17 dorpjes, doorgaans gebouwd op palen. De vissers zijn beroemd vanwege hun vreemde manier van roeien, het zijn namelijk beenroeiers. Dit waterig gebied heeft ook een rijk vogelleven en is sinds 1985 beschermd. Op het meer worden talloze groenten en bloemen geteeld op de unieke drijvende tuinen. Wij logeren in het mooi gelegen Inle Resort and Spa Hotel ****/*.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Dag 16: Inle-meer

Vandaag besteden we de hele dag aan bezoeken op en rond het meer. Het wordt een dag vol natuurschoon, de fauna en de flora van deze omgeving en de bedrijvigheid van de Intha’s zullen ons vol bewondering doen genieten ! We zien ook hun aparte manier van roeien, de beenroeitechniek. Zij hebben hun armen dan vrij om rechtopstaand te vissen. We varen ook langs de drijvende tuinen. De groenten en bloemen die hier geteeld worden, vinden we terug op de markten van de grote steden.

We vinden er ook veel ambachten. We bezoeken een bijzonder grote weverij waar tientallen vrouwen werken aan enorme weefgetouwen. De dure specialiteit van de streek zijn sjaals gemaakt van de vezels van de lotusplant! Hier leren we ook hoe de cheroot-sigaren gemaakt worden met de hand zonder machines te gebruiken. We gaan langs bij de smid en we bezoeken ook een plaats waar zilver wordt bewerkt. Op sommige plaatsen zien we Padoung- of giraffennek-vrouwen.

We bezoeken de miraculeuze Boeddhabeeldjes in de voornaamste tempel en we varen ook naar het ‘kattenklooster’ – de poezen die vroeger door de monniken werden getraind om door hoepels te springen zijn nu werkloos door regels die het gebruik verbieden. Tussen al die katten vind je hier ook de grote verzameling ‘tabernakels’ afkomstig van verschillende tempels uit de omgeving. We nemen het middagmaal vandaag bij de Golden Kite want dit is de enige plaats waar ze als dessert lekkere pannenkoeken hebben met Belgische chocolade.

 1. Dag 17: Inle-meer

Deze voormiddag varen we naar Inde langs een mooi kanaal tot aan het gezellige dorp waar we een wandeling maken door een bamboebos en zo de top van een heuvel bereiken. Daar staan tal van zeer oude en deels vervallen pagodes in alle maten en vormen. Via de overdekte trap dalen we terug af naar het dorpje waar onze boten op ons wachten. Onderweg staan er tal van stalletjes met souvenirs. Na het middagmaal is er een vrije namiddag die je zelf mag invullen. De reisleider organiseert een uitstap voor de liefhebbers, wil je niet mee, dan kan je genieten van het zwembad en uitrusten.

 1. Dag 18: Inle-meer - Yangon

Vandaag verlaten we het mooie Inle-meer en vliegen terug naar Yangon. Voor de middag komen we daar aan. De autocar brengt ons naar het Royal Pavillion Hotel en na het middagmaal is er wat vrije tijd. We bezoeken dan rond 16 uur het mooiste en meest indrukwekkende gebouw van onze reis - de Gouden Shwedagon-tempel. Van de vele tempels die we bezochten en bewonderden is deze de rijkst versierde en meest indrukwekkende. Na dit bezoek gaan we een laatste maal samen aan tafel voor het afscheidsdiner en we nemen er afscheid van Leon en Val - ons fantastisch gidsenpaar. Na het diner brengt de autocar ons naar de luchthaven waar we rond 23 uur inschepen voor de terugvlucht naar Brussel.

 1. Dag 19: Yangon - Dubai - Brussel

We vertrekken uit Yangon om 02:10 en bereiken Dubai omstreeks 05:55 plaatselijke tijd. De aansluiting naar Brussel vertrekt om 08:20 en we komen aan om 12:45.

Meer info aanvragen of inschrijven voor deze reis

 1. Reisvoorwaarden en prijs

Prijs

Reis op basis van 10-16 deelnemers

 • Prijs per persoon in 2-persoonskamer: 3.350 euro
 • Toeslag single: 690 euro

Inbegrepen in de prijs:

 • De internationale vluchten van Brussel tot Yangon en terug met Emirates.
 • Het verblijf in de vermelde hotels allen goede middenklasse hotels (3-4/5sterren) – op basis van kamer met ontbijt.
 • De maaltijden vanaf middagmaal dag 2 tot en met het avondmaal van dag 17.
 • De verplaatsingen per autocar/airco – per binnenlandse vlucht – per boot – paardenkoets ...
 • De inkomgelden voorzien in het programma.
 • De fooienpot – fooien aan chauffeurs – gidsen en bijrijders.
 • De diensten van een ervaren Vlaamse reisleider en Birmaanse gids.
 • Een infovergadering en reisdocumenten met reisgids.

Niet in de prijs begrepen:

 • Visumkosten – dient online te gebeuren. Kostprijs 50USD
 • Persoonlijke uitgaven: drank aan tafel…
 • Reisverzekering: uw MUTAS kaart van uw verzekering komt niet meer tussen in geval van ziekte of ongeval. Het is belangrijk en zelfs verplicht om een erkende reisverzekering te hebben. Raadpleeg uw makelaar – wij kunnen u helpen met de uitstekende reisverzekering van Touring annulatieverzekering: indien u geen jaarabonnement of reisverzekering hebt via de creditcard kunnen wij u een voorstel doen.

Betaling:

Bij akkoord en boeking bedraagt het voorschot 30%. 2 maanden voor afreis volgt de slotfactuur.
Licentie reisbureau Travel Experts/BTS Travel: 5985
Lid van Garantiefonds Reizen

 1. Meer info aanvragen of inschrijven voor deze rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?