15 x streekproducten + bijzondere overnachtingen Limburg!

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

15 x streekproducten + bijzondere overnachtingen Limburg!

19 december 2022 in Limburgse Kempen0 reacties

Je kent ze ongetwijfeld, enkele van de Limburgse streekproducten! Hasseltse jenever en Limburgse vlaai zijn bij de toppers, maar daarnaast zijn er ook heel wat minder bekende streekproducten die je zullen verbazen in deze provincie. In dit artikel nemen we je mee naar de plekken waar ze geproduceerd worden en die je een bezoekje kunt brengen.

Na je uitstap wil je misschien ook blijven overnachten in de buurt, we geven ook enkele aanraders voor bijzondere overnachtingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overnachting in echt kasteel, of op een boot? Lees verder voor al onze favoriete belevingen in Limburg!

Inhoud artikel

  1. Jenevermuseum - Hasselt

Het hoogtepunt van de jeneverindustrie situeerde zich net na het midden van de 19de eeuw in Hasselt, toen er in de stad 26 jeneverstokerijen waren. Toen werd er zo’n 9,5 liter jenever per jaar per Belg gedronken, maar ook vandaag is jenever nog steeds erg populair. Hasselt heeft een speciale band met dit Europees erkende streekproduct. In jeneverstokerij Stellingwerff is nu het Jenevermuseum gehuisvest. Je kunt er het productieproces volgen en diverse jenevers proeven. Je zal er het antwoord op verschillende vragen krijgen: waarom heet jenever net ‘jenever’, en wat is het verschil met gin? Hoe bewaar, schenk en degusteer je jenever? Regelmatig wordt hier nog jenever gestookt in authentieke apparatuur.

Meer info op www.jenevermuseum.be.

Catharinadal

Het Klooster Catharinadal, bij het kasteel Genenbroek biedt onderdak aan een kaasmakerij met de gelijknamige naam. Hier werd onderwijs gegeven voor meisjes uit rijke families. Er was toen ook een oliemolen, een spinhuis, een wasblekerij, een kerk en een boerderij verbonden aan het klooster.

De Franse Revolutie maakte komaf met het klooster. De zusters moesten vluchten en het klooster werd volledig omgebouwd tot een volwaardige boerderij. Wat je nu nog ziet zijn gevels uit 1815. De gotische gewelfde kelder van het spinhuis is nog in goede staat gevrijwaard gebleven. Met melk van hun eigen koeien baat men hier nu nog steeds een ambachtelijke kaasmakerij uit met ruim 140 kazen en andere zuivelproducten. Meer info voor rondleidingen op de website.

  1. Stroopfabriek Fruitbelevingscentrum - Borgloon

Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. Niet voor niets dat de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ kregen. In het gloednieuwe belevingscentrum ontdek je het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan. Je kan de oude persen en authentieke installaties van dichtbij bekijken en de ‘stroopkamer’ bezoeken, daar zie je een tentoonstelling over de verschillende processen in het stroopstoken zoals het indikken van de stroop en het afvullen in de strooppotjes.

  • Wie graag de voetjes even onder tafel schuift, kan na zijn bezoek terecht in bistro De Smaakfabriek op het gelijkvloers van de stroopfabriek. Op-en-top Limburger Giovani Oosters en zijn team toveren hier eerlijke en heerlijke streekgebonden gerechtjes op tafel.
  • Een bezoek aan het fruitbelevingscentrum kan op afspraak via [email protected]

TIP: Wil je graag ook de regio bezoeken? Download zeker onze reisgids Haspengouw en zie de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren

Het Kasteel Ter Dolen heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug, het was al een zomerresidentie in de middeleeuwen, een refugiehuis voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden,... het kasteel werd herhaaldelijk vernield en platgebrand. Na de Franse Revolutie werd het verkocht aan particulieren en later was er ook een school in gehuisvest. Vanaf 1977 was het kasteel onbewoond en raakte in verval tot eind 1993. In 1994 werd een hypermoderne brouwerij geïnstalleerd in de voorgebouwen van het middeleeuwse kasteel. De bieren van Ter Dolen worden gebrouwen volgens originele ambachtelijke recepten, er worden 5 verschillende bieren gebrouwen.

  • Elke zaterdag, zondag en feestdag om 15u zijn er rondleidingen in de kasteelbrouwerij, waar je op een eerder ludieke wijze gedurende ongeveer 45 min wordt ingewijd in de geheimen van het brouwen en in de geschiedenis van kasteel Ter Dolen.
  • Sinds kort kan je zelfs een Escape Room doen in het kasteel, waar je het geheime recept moet vinden om de eeuwenoude traditie van de Doolse abten voort te zetten.
  1. De Jambrouwerij - Riemst

"De Jambrouwerij" is een kleine ambachtelijke jammakerij in Riemst, vlakbij de grens met Maastricht. Riemst is de poort van Haspengouw, dé fruitstreek van Vlaanderen, en precies dat Haspengouws fruit wordt in de brouwerij verwerkt tot heerlijke jam. In kleine hoeveelheden, zodat kwaliteit en authentieke smaken in ere worden gehouden.

  • Je kan een kijkje gaan nemen in de keuken van de Jambrouwerij en achteraf de lekkere streekproducten kopen in de winkel!
  • De jambrouwerij is open van woensdag tot vrijdag tussen 10 en 18u. Op zaterdag tussen 10 en 17u.
  1. PIPO fruit en fruitverwerking - Sint-Truiden

Bij PIPO kan je een bezoek brengen aan 2 familiebedrijven met 1 ziel: Fruitbedrijf Porreye en fruitverwerkingsbedrijf PIPO APPELSAPPEN. Appelen, peren en kersen worden hier op een biologische manier geteeld en daarna verwerkt in 8 soorten gezonde sappen, suikerarme confituren en siropen.

  • Bij je bezoek stap je op de PIPO-trein die je langs de fruitplantages en het verwerkingsbedrijf leidt.
  • Onderweg kom je meer te weten over dit prachtig stukje Haspengouw.
  • Vanop het 80m hoge groendak krijg je een mooi uitzicht over de fruitvelden en de omgeving.
  • Afsluiten doe je uiteraard met een degustatie.
  • Meer informatie voor een bezoek kan je aanvragen via [email protected].

TIP: Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Haspengouw op onze blogpost

  1. Groene Haspengouwse Asperges - Gingelom

Regalys in Gingelom werd in 2004 opgericht door Bernadette en Jean Lejeune. Het bedrijf is vooral bekend voor de Haspengouwse groene asperge. In de hoevewinkel van het bedrijf worden van april tot juni verse asperges aangeboden. Je kan ook een rondleiding in het bedrijf krijgen, die duurt ongeveer 45 minuten en daarbij leer je heel wat bij over de hoeve en het landbouwbedrijf. Het bedrijf is elke zondag om 14u te bezoeken. Het kan ook op andere dagen maar dan is het op afspraak. Meer info op de website.

  1. Hasseltse Speculaas

Zeg niet zo maar speculaas tegen Hasseltse speculaas. Wat maakt de Hasseltse speculaas zo speciaal denk je misschien? Hier is de speculaas - of “spek-lââs” zoals de Limburgers het uitspreken – veel dikker en ook minder gekruid. De structuur is ook een beetje anders, de korst is krokant maar daaronder is de speculaas vrij zacht.

Al voor de Eerste Wereldoorlog kon je Hasseltse speculaas kopen bij Deplée, Lieben, Tuts-Cox en Thywissen. Zij waren gekende speculaasbakkers die het recept doorheen de jaren steeds overdroegen van vader op zoon of van meesterbakker op knecht. Vandaag zijn Bakkerij St. Marie en Patisserie Verboven, twee erkende producenten van Hasseltse speculaas.

  1. Limburgse vlaai

Een vlaai is niet zomaar een gebak, het is een authentiek Limburgs gebak. Een ondernemer uit Weert genaamd Maria Hubertina Hendrix verkocht de eerste Weerter Vlaaitjes in het begin van de 20ste eeuw. Ze verkocht die op het station van Weert. Even later verspreidden de vlaaitjes zich verder in de stad maar ook buiten Nederlands Limburg en bereikten ze ook België. Daarom wordt een vlaai vandaag de dag geassocieerd met Limburg, zowel in Nederland als in België.

  • Kenmerkend voor een echte vlaai is de luchtige bodem om mee te beginnen.
  • De vlaai wordt vervolgens vaak gevuld met een bavarois of vruchten.
  • In het oorspronkelijke recept werd er geen gebruik gemaakt van slagroom, maar het komt nu steeds vaker voor dat slagroom wordt gebruikt in de vulling van een vlaai.
  • Je kan een lekkere Limburgse vlaai kopen bij de meeste bakkers in Limburg, een echte aanrader!
  1. Tranendreef in Borgloon

In het landschap, langs de dreef naar het kasteel van Hex, vind je vier boomtenten waarin je kunt overnachten. De traanvormige sculpturen hangen aan hoogstammen en vormen een alternatief onderkomen om een nacht in Haspengouw door te brengen. Hier overnachten is tot rust komen, aangezien je rondom je voornamelijk velden en plantages ziet.

Het is natuurlijk wel een beetje back to basics, je neemt best een slaapzak, hoofdkussen, zaklamp (er is geen verlichting in de dreef) en een extra afvalzakje mee. In de tenten is een matras aanwezig. De boomtenten zijn perfect bestand tegen slechte weersomstandigheden maar verder is er momenteel geen andere schutting voorzien op locatie.

Wil je graag in een boomtent overnachten? Reserveer dan via [email protected]. In een boomtent kamperen kan met 2 volwassenen en 2 (kleine) kinderen onder de 12 jaar.

  1. Kampeervlot De Wissen - Dilsen-Stokkem

Slapen op het water, het kan in Dilsen-Stokkem op een kampeervlot! Weg van alle drukte, midden in het natuurgebied Negenoord kan je genieten van de rust. Je overnacht op een stevige constructie van zo’n 25 m2 met daarop een houten hutje. Van in je slaapzak zie je de zon opkomen en de watervogels en bevers die een kijkje komen nemen aan je vlot.

  • Je kan in het Maascentrum De Wissen ook een fiets huren om je boodschappen te doen of een verkenningstocht te maken doorheen het Maasland.
  • De kampeervlotten zijn beschikbaar vanaf 1 april tot en met 31 oktober.
  • Meer info op de website.
  1. Botel Ophoven

Met vaste ligplaats op Maasplas De Spaanjerd biedt Botel Ophoven een unieke beleving: overnachten op het water. Het interieur van een voormalig vrachtschip werd volledig heringericht en huist nu 12 comfortabele scheepshutten. In de kombuis worden lekkere gerechten klaargemaakt op grootmoeders wijze, en zoals het grootmoeder betaamd is het hier eten wat de pot schaft! Naast het hotelgebeuren worden er op het botel ook kookworkshops gegeven. Met deze karakteristieke ervaring in een duurzaam en familiaal kader omringd door puur natuur kom je vanzelf tot rust. Ontdek het Limburgse Maasland vanuit dit unieke hotel.

Onze tip: Boek je verblijf in het Botel nu hier online!

  1. De Witte Merel – Paal

De Witte Merel in Paal is niet alleen een luxueuze B&B, in de tuin vind je er ook ‘glampingtipi’s’. Dat zijn luxueuze tenten, die ingericht zijn als unieke hotelkamers met een tweepersoonsbed en meubels. De badkamer en het toilet gebruik je wel gewoon in de B&B zelf. Het meest opvallende hier is waarschijnlijk de ‘Sphair’: een luchtbel met een helder zicht op de sterrenhemel boven je. Een unieke ervaring!

Onze tip: Boek je verblijf nu hier online bij De Witte Merel

  1. Kasteel Pietersheim – Lanaken

Op een unieke locatie in Lanaken kan je je even in een sprookje wanen, overnacht hier in het kasteelhotel Pietersheim. In 2010 won dit kasteel nog de Vlaamse monumentenprijs en bij een bezoek zal je zeker begrijpen waarom. In de omgeving vind je pittoreske dorpjes, historische steden en verschillende activiteiten voor jong en oud. De kamers van Kasteel Pietersheim zijn sfeervol en luxueus ingericht. ’s Ochtends kan je genieten van een vers en gezond ontbijt.

TIP: Boek je overnachting in Kasteel Pietersheim online

  1. B&B Factorij 10 - Wijchmaal

Van sigarenfabriek tot Bed & Breakfast! De gerestaureerde sigarenfabriek is nu een unieke plek om te overnachten dichtbij het centrum van het Limburgse dorp Wijchmaal en toch ook helemaal in het groen.

  • In 1832 werd de voormalige sigarenfabriek opgericht in Peer door J.W. Hoefnagels. Daarna werd ze verschillende keren overgelaten.
  • Rond 1900 telde de fabriek meer dan honderd werknemers en werden er ongeveer 3 miljoen sigaren per jaar geproduceerd.
  • De aanleg van de spoorlijn Hasselt-Eindhoven met een station in Wijchmaal, vlakbij de fabriek, droeg bij tot het grote succes van de fabriek.
  • De sigaren van ‘J.W. Hoefnagels & Zonen’ werden uitgevoerd naar Engeland, Denemarken en Egypte.
  • Vanaf Wereldoorlog II kende de productie echter een grote terugval, vooral door de toenemende concurrentie van de Nederlandse sigarenfabrieken en de ‘sigaret’, die zijn opmars kende.
  • Nog voor 1950 werden alle activiteiten van het bedrijf stopgezet. Dit betekende ook het einde van 'J.W. Hoefnagels & Zonen.

In de Bed & Breakfast zijn vandaag de verschillende kamers vernoemd naar de sigarensoorten die hier vroeger geproduceerd werden. Boek je kamer in Factorij 10 hier online

Fietsgids Limburg

Gratis reisgids Limburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?