Roadtrip Bulgarije (14 dagen): Complete route langs alle highlights + foto's

Roadtrip Bulgarije (14 dagen): Complete route langs alle highlights + foto's

24 december 2021 in Bulgarije3 reacties

Laat je verrassen tijdens deze onvergetelijke 14-daagse rondreis door Bulgarije

Tijdens je rondreis van twee weken bezoek je historische steden zoals hoofdstad Sofia, idyllische dorpjes, indrukwekkende kloosters op heuveltoppen en uit de rotsen gehouwen kerken. Daarna rijd je naar het oosten, waar je nog veel meer fantastische plekken te zien krijgt op weg naar de Zwarte Zeekust van Bulgarije. Daar geniet je vervolgens een paar dagen van de kuststreek om tot slot terug naar het zuiden te reizen, via Plovdiv en Bansko, en de reis te beëindigen waar je ze begonnen bent.

Kan je haast niet wachten? Lees dan zeker verder en ontdek onze 14-daagse rondreis door Bulgarije.

Tours en tickets boeken in Bulgarije

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Bulgarije bezoeken met een georganiseerde tour ? Ga mee met een lokale gids of tour in Bulgarije en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen in Bulgarije en haal het beste uit je bezoek

Inhoud artikel

Kaartje rondreis door Bulgarije

Dag 1 - 3: Sofia en omgeving

Sofia is misschien niet de meest in het oog springende of pittoreske stad van Bulgarije, maar heeft wel degelijk veel te bieden. In het centrum, dat je gemakkelijk te voet kan verkennen, vind je een aantal fascinerende bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden van de stad weerspiegelen meer dan 2000 jaar geschiedenis en dateren uit de Griekse, Romeinse, Ottomaanse en Sovjettijden. Dat maakt het ietwat ontbrekende charme meer dan goed.

Wat moet je zeker zien tijdens je bezoek aan Sofia?

 • Een van de opmerkelijkste bezienswaardigheden is de 10e-eeuwse kerk Sveti Georgi Rotunda (Sint-Joriskerk), die zowel middeleeuwse als Ottomaanse elementen heeft.
 • Even ten westen daarvan staat de oosters-orthodoxe Sveta Nedelyakathedraal.
 • In het noorden prijkt de Sveta Petka (de kerk van de heilige Petka van de Zadelmakers, een andere oude kerk) en in het westen ligt het romeins archeologisch complex Serdika.
 • Daarachter staat de Banya Bashi Masjid, een 16e-eeuwse moskee met een grote koepel, waarachter zich mineraalbaden bevinden.
 • Iets verderop vind je tot slot het Historisch Museum van Sofia.
 • Verder vind je er ook nog het indrukwekkende archeologische museum met zijn Thracische tentoonstellingen, de Nationale Kunstgalerij, het Nationaal Natuurhistorisch Museum, enkele stadsparken en een sierlijke Russische kerk.

Aan de rand van de stad ligt de middeleeuwse Boyana-kerk, met zijn 13e-eeuwse fresco's. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in Sofia. Daarom raden we je aan om minstens één dag in de stad zelf door te brengen voordat je de komende dagen enkele dagtochten vanuit Sofia maakt om te zien wat de omgeving allemaal te bieden heeft.

TIP SLAPEN: Waar overnachten in Sofia? Central Hotel Sofia is zeker een aanrader, centrale ligging en goede prijs-kwaliteit verhouding.

Ook de omgeving van Sofia is meer dan de moeite waard om te ontdekken

Breng een bezoekje aan Vratsa, de grootste stad in het noordwesten van Bulgarije. Het is de uitvalsbasis voor talrijke avonturen om grotten, watervallen en interessante rotsformaties te verkennen. Opmerkelijke attracties in dit gebied zijn de grot Ledenika, de Skaklya-waterval, en de Vratsata-kloof.

 • De Ledenika-grot is een must-see. De grot is open voor het publiek in de zomer en hangt en staat vol stalactieten en stalagmieten.
 • De Skaklya-waterval is de hoogste tijdelijke waterval in de Balkan, met een indrukwekkende 141 meter.
 • Vratsata, tot slot, is een prachtige kloof die kan uitpakken met de hoogste kliffen van de Balkan. De kalkstenen wanden bereiken een hoogte van 400 meter en zijn populair bij klimmers.

Bezoek indrukwekkende forten in het noordwesten van het land.

De eerste van die reeks forten is het fort van Belogradchik. Dat fort, gekenmerkt door de bizarre rotsformaties erbovenop, is een populaire toeristische bezienswaardigheid. De rotsformaties dienen als natuurlijke bescherming en werden versterkt met dikke stenen muren. Het oorspronkelijke fort werd al gebouwd in de Romeinse tijd.

Wil je graag een dagtocht maken naar het fort van Belogradchik? Boek je dagtrip vanuit Sofia naar de rotsformatie Belogradchik online op voorhand.

Baba Vida

Een ander fort dat je moet gezien hebben is Baba Vida, een van de opmerkelijkste forten in dit deel van Bulgarije. De bouw van dit fort begon in de 10e eeuw op een plaats die de Romeinen Bononia noemden. De huidige naam kan vertaald worden als "Grootmoeder Vida". Dat verwijst naar een plaatselijke legende waarin een Bulgaarse koning uit Danubië drie dochters had en voor zijn dood het rijk onder hen verdeelde. Vida, een van zijn dochters, bleef ongehuwd en liet deze vesting optrekken in haar stad.

Dag 4: Sofia naar Koprivshtitsa

Afstand: 230 km

Vandaag stop je in Koprivshtitsa, een bekend Bulgaars stadje dat steeds meer toeristen lokt. Je kan het wat vergelijken met een soort openluchtmuseum waar je een reis maakt door het verleden. Je wandelt er rond in charmante straatjes en overgroeide lanen die geflankeerd worden door historische huizen. Het is dé ideale tussenstop op je weg naar de Zwarte Zee. In het dorpje werden verschillende herenhuizen uit de periode van de Bulgaarse renaissance gerestaureerd en die kan je vandaag bezoeken.

Nadien bezoek je ook nog even het Nationale park Centrale Balkan. Het is een van de drie nationale parken van Bulgarije en beslaat een gebied van 720 km² in het hoogste deel van het Centraal Stara Planina-gebergte. Het gebied is ook aangeduid als een UNESCO-biosfeerreservaat en de beukenbossen in het park maken deel uit van het samengestelde UNESCO-werelderfgoed: voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Talrijke routes leiden naar opmerkelijke plaatsen in dit beschermde gebied, waaronder indrukwekkende bergtoppen, dramatische watervallen, oerbossen en uitgestrekte weides. Er zijn heel wat prachtige wandelpaden die wachten om verkend te worden. Breng hier zeker wat tijd door om te genieten van het landschap en de natuur voordat je verder reist. Neem dan de Trojan-pas (ook bekend als de Beklemet-pas) om richting het noorden naar je volgende bestemming te rijden.

Dag 5: Koprivshtitsa naar Veliko Tarnovo

Afstand: 378 km

Als je over de Trojan-pas rijdt en Trojan bereikt, kan je misschien een korte stop maken om het uitstekende Museum voor Volkskunsten en Ambachten te bezoeken. Daarna raden we je aan verder te rijden naar het noorden, langs Lovech, waar je een fort kan bezoeken en het Balkangebergte in kan rijden naar de Krushuna-watervallen.

De Krushuna-watervallen vormen een van de schilderachtigste stukjes natuur van Bulgarije. Deze reeks watervallen ziet er uitzonderlijk mooi uit dankzij het lichtkleurige travertijn-gesteente. Een toeristisch wandelpad brengt je naar de grot waaruit de rivier ontspringt. Vlakbij vind je nog twee kleinere watervallen en nog veel meer grotten zoals de Devetashka-grot. Nadien bezoek je nog even Gabrovo.

Nadat je de Krushuna-watervallen en Gabrovo hebt bezocht, rijd je door naar de Thracische graftombe van Kazanlak. Deze dateert uit de 4e eeuw v.Chr. en staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De tombe is versierd met verbazingwekkende muurschilderingen die beschouwd worden als een van de best bewaarde artistieke meesterwerken in Bulgarije uit de hellenistische periode.

Wil je graag een uitstap maken naar de Vallei van de Thracische koningen? Bekijk het aanbod tours en excursies naar de Thracische graftombe en omgeving.

Je eindigt de dag in Veliko Tarnovo, de stad van de tsaren

De geschiedenis van Veliko Tarnovo gaat zo’n 5000 jaar terug. De stad was ten tijde van het Tweede Bulgaarse Tsarenrijk en na de overwinning van het Osmaanse Rijk tot hoofdstad van Bulgarije uitgeroepen. Later moest de stad de titel afgeven aan Sofia. Vandaag de dag zie je nog steeds dat het een belangrijke stad is geweest. Er zijn talloze bezienswaardigheden die en historische gebouwen die de rijkdom nog uitstralen. Het is een van de meest schilderachtige nederzettingen in Bulgarije. De hooggelegen huizen en de ruïne van de middeleeuwse citadel van Tsarevets zijn uitzonderlijk fotogeniek.

Dag 6: Veliko Tarnovo naar Sveshtari

Afstand: 220 km

Vooraleer je Sveshtari bereikt, wachten je nog een aantal bijzondere bezienswaardigheden op. Je eerste stop is in Arbanasi, een klein dorp dat is uitgeroepen tot architectuurreservaat. Nadien houd je ook nog halt bij volgende haltes:

 • Nicopolis ad Istrum (of Nicopolis ad Iatrum), een Romeinse en vroeg-Byzantijnse stad. De ruïnes van die oude stad bevinden zich vlakbij het dorp Nikyup, 20 kilometer ten noorden van Veliko Tarnovo. De site werd in 1984 door de UNESCO op de voorlopige lijst geplaatst om als werelderfgoed te worden beschouwd. De stad werd gesticht door keizer Trajanus rond 102-106 n.C. Er zijn overblijfselen van Romeinse straten en verschillende gebouwen te zien.
 • De uit rotsen gehouwen kerken van Ivanovo, uniek in Bulgarije! Deze indrukwekkende reeks kapellen en kloostergebouwen werden uit massieve kliffen gehouwen en torenen 32 meter uit boven de kloof van de rivier Rusenski Lom. Je vindt deze rotskerken dichtbij het dorp Ivanovo. Het complex ligt in het natuurpark Rusenski Lom en staat bekend om zijn indrukwekkende en goed bewaarde fresco's. Dit kloostercomplex werd werd dan ook in 1979 aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd.
 • Het fort van Cherven, een van de andere indrukwekkende forten van Bulgarije. Het was een van de belangrijkste militaire, administratieve en culturele centra van het Tweede Bulgaarse Rijk tussen de 12e en 14e eeuw. De archeologische vindplaats is een fascinerende plek om te verkennen. De overblijfselen vertellen het verhaal van de vergane glorie van Cherven.

Als laatste bezoek je vandaag nog de Thracische graftombe van Sveshtari, een andere Bulgaarse UNESCO-werelderfgoedsite. Deze tombe, 2,5 km ten zuidwesten van het dorp Sveshtari, is vermoedelijk het graf van Dromichaetes (ca. 300-280 v.Chr.) en zijn vrouw. Hij was rond 300 v.Chr. koning van de Getae aan beide zijden van de beneden-Donau, en zijn vrouw was een dochter van koning Lysimachus, generaal en opvolger van Alexander de Grote. De constructie van de graftombe weerspiegelt de fundamentele structurele beginselen van Thracische cultusgebouwen en de fascinerende beeldhouwwerken en muurschilderingen zijn uniek.

Dag 7: Sveshtari naar de Zwarte Zee

Afstand: 337 km

Op onze weg richting de Zwarte Zee, kom je nog langs natuurreservaat Srebarna, de belangrijke havenstad Silistra aan de Beneden-Donau waar je kan slenteren door het centrum en de historische bezienswaardigheden kan bewonderen en het rotsreliëf uitgehouwen op het Madara-plateau: Ruiter van Madara. Dit stukje Bulgaars erfgoed is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het reliëf beeldt een ruiter uit, bijna levensgroot, op een 100 meter hoge verticale klif.

Wil je niets missen tijdens je rondreis door Bulgarije? Download onze gratis reisgids Bulgarije en kom alles te weten over de mooiste plekjes van het land.

Dag 8 - 11: Kust Bulgaarse Zwarte Zee

Afstand: 662 km

Voor de komende dagen raden we je aan de tijd te nemen om van de Bulgaarse Zwarte Zeekust te genieten. We stellen voor dat je verblijft in of rond Varna zodat je vandaar het gebied kan verkennen. Verblijf je liever in een minder toeristische plek? Dan zijn alle stadjes die we hieronder zullen noemen ook uitstekende opties. We geven je een overzicht van de hoogtepunten in dit deel van Bulgarije zodat je zelf kan kiezen wat je wil bezoeken en waar je wil verblijven.

 • Varna is de meest bruisende stad langs de kust van de Zwarte Zee en een belangrijke havenstad van het land. Varna wordt ook wel aanzien als een universiteitsstad én een industriestad. Je vindt er meer dan 150 monumenten waaronder de prachtige Maria kathedraal met indrukwekkende muurschilderingen en een van de mooiste altaren van Bulgarije. Daarnaast heeft de stad een gezellig centrum met heel wat winkeltjes en tal van restaurants waar je heerlijk kan dineren.
 • De noordelijke badplaatsen zijn iets rustiger dan andere delen van de kustlijn. Shabla, een ontluikend toeristisch vakantiegebied. Krapets is een ander klein dorp iets verder naar het noorden. Er zijn enkele vrij rustige stranden langs dit stuk van de kustlijn en talrijke goede plaatsen om te vissen en wilde dieren te spotten.
 • Ten noorden van Krapets ligt het Durankulak-meer, geliefd bij vissers en vogelliefhebbers.
 • Rusalka is een resortcomplex van ongeveer 600 villa’s die uitkijken op een populair strand

TIP SLAPEN: Waar overnachten in Varna? Ventura Boutique Hotel is zeker een aanrader, centrale ligging en goede prijs-kwaliteit verhouding.

 • Kaap Kaliakra. Bovenop de ruige klif die tot 70 meter boven de hoge kalkstenen rotsen uitsteekt, zie je de overblijfselen van het fort van Tirisis. Dit fort werd gebruikt door de Thraciërs, Romeinen, Byzantijnen en Bulgaren. Veel overblijfselen van de oude nederzettingen hier zijn tentoongesteld in een klein museum op de site, waar je ook kan lezen over een plaatselijke legende die vertelt over een aantal meisjes die hier van de kliffen in zee sprongen om aan gevangenneming door de Turken te ontkomen.
 • Nessebar, gelegen op een schiereiland, wordt het hoogtepunt van de Zwarte Zee genoemd. De prachtige vestingstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en staat bekend omwille van zijn historisch centrum. Het is zelfs één van de oudste steden in Europa met een lange maar boeiende geschiedenis.
 • Burgas, of Bourgas, de tweede grootste stad aan de Bulgaarse Zwarte Zee, ligt in het westen van de Baai van Burgas en wordt omringd door drie lagunemeren.
 • Het historische stadje en badplaats Sozopol. Een populaire toeristische bestemming die met zijn oude bezienswaardigheden en prachtige stranden veel bezoekers trekt. Het is ook bekend om het kunst- en filmfestival Apollonia, dat hier elk jaar in september plaatsvindt. Het festival heeft een van de oude namen van de stad nieuw leven in geblazen.

Tot slot wordt het zuidelijke deel van de Bulgaarse Zwarte Zee kust beschermd door het natuurreservaat Strandzha, dat zich uitstrekt van de bossen in het binnenland tot aan de kustlijn en waar je veel traditionele dorpjes en rivieren kan ontdekken. Het is het grootste beschermde natuurgebied van het land.

Dag 12: Zwarte Zee naar Plovdiv

Afstand: 606 km

Nadat je de kustlijn van de Zwarte Zee hebt verkend, raden we je aan om Zuid-Bulgarije te doorkruisen richting het westen om Plovdiv te bereiken. Als je de tijd hebt om van de kust naar Plovdiv te rijden, moet je onderweg zeker een bezoek brengen aan het fort van Mezek, een van de hoogtepunten in het zuiden van Bulgarije. De ruïnes van dit Byzantijnse fort prijken bovenop de Kaletoheuvel vlakbij het dorpje Mezek. Dit is het best bewaarde verdedigingswerk in het Rhodopegebergte.

Vervolgens rijd je verder naar het westen en bezoek je een paar bezienswaardigheden in de buurt van Plovdiv voordat je de stad binnenrijdt

De eerste must-see is het klooster van Bachkovo. Het is het op een na grootste en het op een na meest bezochte klooster van het land. Het is schilderachtig gelegen op een richel op de oostelijke oever van de rivier de Chepelare. Het kloosterterrein is bijna 8000 m² groot en ligt ongeveer 440 meter boven de zeespiegel. Het omvat twee tuinen en vier kerken. Omdat het klimaat hier gematigd en zonnig is, leent het terrein zich ook uitstekend voor het telen van groenten en fruit.

Iets verder naar het noorden vlakbij de stad Asenovgrad ligt het fort van Asen, een middeleeuwse vesting gelegen op een hoge rotsachtige bergkam in het Rhodopegebergte. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat deze plaats al in de tijd van de Thraciërs werd bewoond en later ook de Romeinen zich hier gevestigd hebben. De indrukwekkende 14e-eeuwse muurschilderingen maken dit een bijzondere plek.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Plovdiv zelf. Plovdiv is de op één na grootste stad van Bulgarije en wordt ook wel de culturele hoofdstad van het land genoemd. De stad ligt aan de oever van de rivier de Maritsa in een vruchtbare streek rond zes syenietheuvels (een op graniet gelijkend gesteente).

Plovdiv is een droom voor geschiedenisliefhebbers

Er zijn hier meer dan 200 archeologische vindplaatsen waarvan er dertig als van nationaal belang worden beschouwd. Oude monumenten uit de Romeinse tijd zijn onder meer het antieke theater, gebouwd aan het eind van de 1e eeuw n.C., het Romeinse forum, en de Eirene Residentie, met onder meer de overblijfselen van een openbaar gebouw uit de 3e-4e eeuw met kleurrijke mozaïeken.

In de hele stad zijn ook talrijke musea te bezoeken, waaronder een archeologisch museum, een regionaal historisch museum, een etnografisch museum en een museum voor natuurwetenschappen. Er zijn ook talrijke kerken, moskeeën en tempels, waaronder de kathedraal van Sint-Louis en de Djumaya-moskee, die wordt beschouwd als de oudste moskee in Europa buiten moors-Spanje. Er zijn talrijke huizen van architectonische waarde in de oude stad.

TIP SLAPEN: Waar overnachten in Plovdiv? Hotel Residence Hebros is zeker een aanrader, centrale ligging en goede prijs-kwaliteit verhouding.

Dag 13: Plovdiv naar Bansko

Afstand: 278 km

De rondreis zit bijna op zijn einde maar vandaag staan er nog verschillende andere bezienswaardigheden in het zuiden van Bulgarije op de planning. Allereerst raden we je aan om naar de grot van Snejanka te gaan. Dat is een spectaculaire grot in het Rhodopegebergte die beroemd is om zijn stalactieten, stalagmieten, draperieën en meren. De grot werd 3,5 miljoen jaar geleden gevormd door de rivier de Novomahlenska. Verschillende zalen in de grotten zijn met elkaar verbonden via metalen bruggen.

Weetje: De naam van de grot betekent "Sneeuwwitje", genoemd naar een rotsformatie die door de natuur is gevormd in de Grote Zaal van de grot.

Nadien bezoek je een van de mooiste Bulgaarse dorpen in het Rhodopegebergte: Dolen. Dit dorpje werd gesticht door Bulgaren die een toevluchtsoord zochten na de Ottomaanse invasie en de gedwongen bekering tot de islam. Het dorp bloeide op in de 18e en 19e eeuw, en er zijn hier nog veel prachtig bewaard gebleven huizen uit de periode van de Bulgaarse renaissance te zien. De huizen hebben met fresco's versierde plafonds en prachtige gevels. De smalle geplaveide straatjes geven je het gevoel dat je terug in de tijd bent gestapt.

Twee andere mooie bergdorpen die zeker een bezoekje waard zijn, zijn Leshten en Kovachevitsa. Leshten is nog zo'n charmant oud dorpje met gereconstrueerde huizen uit de periode van de Bulgaarse renaissance. Het panoramische uitzicht op het Pirin-gebergte vanuit het dorp is onevenaarbaar.

Iets verder ligt het idyllische Kovachevitsa dat net als Dolen werd gesticht tijdens de pogingen om de Bulgaarse bevolking in het Rhodopegebergte tot de Islam te bekeren. Langs de geplaveide straten zie je veel huizen staan uit die periode. De woningen zien er misschien eerst wat vreemd uit. Dat komt omdat dieren vroeger op de benedenverdieping gestald werden en de mensen in de verdiepingen daarboven woonden. Zin in een avontuur? Maak dan de wandeling naar de Siniya Vir-waterval.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Bansko, een van de populairste steden van Bulgarije

Bansko is een bekend skioord en de rest van het jaar ook de uitgelezen uitvalsbasis om van de natuurlijke geneugten van het Pirin-gebergte te genieten. De laatste jaren is Bansko ook populair geworden dankzij pop- en jazzfestivals en andere evenementen die hier het hele jaar door georganiseerd worden. Wees gewaarschuwd: deze bruisende stad kan hectisch worden, vooral tijdens het skiseizoen.

De kasseien, de herenhuizen uit de Bulgaarse renaissance en de musea maken het een interessante stad. Sommige overblijfselen van de historische stad zijn uitstekend bewaard gebleven. Enkele herenhuizen werden omgebouwd tot musea en ook de kerk Sveta Troitsa en het historisch en etnografisch museum zijn een bezoekje waard.

TIP SLAPEN: Waar overnachten in Bansko? Lion Bansko Hotel is zeker een aanrader, centrale ligging en goede prijs-kwaliteit verhouding.

Dag 14: Bansko naar Sofia

Afstand: 533 km

Je eerste halte op deze laatste dag van je Bulgaarse avontuur is Melnik. Met amper 385 inwoners is het de kleinste stad van Bulgarije. Melnik wordt alleen om historische redenen een stad genoemd. Het stadje werd aangewezen als architectonisch reservaat en maar liefst 98 gebouwen werden uitgeroepen tot cultuurmonument. Melnik ligt op de uitlopers van het Pirin-gebergte en wordt gedomineerd door de piramides van Melnik - spectaculaire rotsformaties die indrukwekkende proporties aannemen.

Vlakbij ligt het Rozhen-klooster, genesteld in die rotsformaties. Het is het grootste klooster in het Pirin-gebergte en een van de weinige Bulgaarse kloosters die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven. Het klooster dateert uit de 13e-14e eeuw. De kloosterkerk werd gebouwd vóór de 15e eeuw en beschilderd in 1597. Sommige van die fresco's zijn bewaard gebleven.

Vervolgens zet je koers naar het fascinerende religieuze klooster van Rila

Dit klooster is het grootste en beroemdste oosters-orthodoxe klooster in Bulgarije. Het ligt op 1147 meter boven de zeespiegel in het Rilageberte, in de diepe vallei van de rivier de Rila. Het biedt onderdak aan een zestigtal monniken en is genoemd naar zijn stichter, de kluizenaar Ivan van Rila (876-946). Het klooster, dat in de 10e eeuw werd gesticht, is een van de beroemdste plekjes in Bulgarije en wordt elk jaar door vele toeristen bezocht.

 • Breng zeker een bezoek aan de hoofdkerk van het klooster en bewonder het indrukwekkend houtsnijwerk, de fresco's en de vele waardevolle iconen die dateren uit de 14e tot de 19e eeuw.
 • In het kloostermuseum kan je het verbazingwekkende kruis van Raffail bewonderen, dat een monnik in twaalf jaar tijd met behulp van vergrootglazen heeft bewerkt tot 104 religieuze scènes en 650 miniatuurfiguurtjes. Het werd voltooid in 1802, toen de monnik jammer genoeg zijn gezichtsvermogen verloor.

Voorbij het klooster strekt het wondermooie nationaal park Rila zich verder uit naar het oosten. Dit is het grootste nationale park in Bulgarije. Het werd in 1992 opgericht om verschillende ecosystemen van groot belang te beschermen. Er zijn 120 gletsjermeren verstopt in dit berglandschap, waaronder de prachtige Zeven Rila-meren, en er ontspringen hier verschillende rivieren.

Het is een enorm belangrijk gebied binnen Europa dat biosfeerreservaten beschermt boordevol bijzondere flora en fauna. Breng zeker wat tijd door om van de natuur te genieten en in dit gebied te wandelen voor je je Bulgaarse avontuur afsluit

Waar overnachten in Bulgarije?

Voor je bezoek aan Bulgarije, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bulgarije online bekijken.

Rosslyn Central Park Hotel (Sofia)

Het Rosslyn Central Park Hotel ligt aan de beroemde voetgangersboulevard Vitosha, vol trendy koffiebar, restaurants, ambachtelijke winkels en boetieks. Na een dagje shoppen op de boulevard, keer je terug naar je comfortkamer die voorzien is van gratis breedband-WiFi, gratis koffie- en theefaciliteiten, een 55-inch tv met Netflix en regelbare airconditioning. 's Ochtends kan je de dag beginnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt in het verlichte restaurant met panoramisch uitzicht. Meer info en boeken.

Royal Hotel (Varna)

Het Royal Hotel is een parel in de kroon van het oude Varna. Het imposante gebouw van het Royal Hotel, ontworpen in Franse afscheiding en opgericht in 1905, zal je meteen opvallen. Het stadshotel biedt ruime kamers met authentiek antiek meubilair die een aangename en gezellige sfeer creëren. De kamers beschikken ook nog over een balkon met prachtig uitzicht op Varna en 's ochtends geniet je van een heerlijk continentaal of à-la-carteontbijt! Meer info en boeken.

Zornitza Family Estate Relais & Chateaux (Melnik)

Het familielandgoed Zornitza is gelegen tussen de glooiende heuvels en wijngaarden van Zuid-Bulgarije in Melnik. Het hoofdgebouw heeft een eigentijds design, maar beschikt toch over traditionele materialen. Een verblijf in deze accommodatie is een unieke kans om Zuid-Bulgarije te ontdekken in al zijn luxe en authenticiteit! Van lokale tradities tot de historische rijkdom van de sites die dateren uit Noord-Thracië en het oude Griekenland, maar ook tot de proeverijen van heerlijke wijnen die op het landgoed geproduceerd worden. Meer info en boeken.

Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Filmpje: Verken het verrassende Bulgarije

Benieuwd naar het bijzondere land Bulgarije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bulgarije!

Ontdek Bulgarije met onze gratis reisgids

Download onze gratis reisgids Bulgarije die je langs de mooiste plekjes van het land gidst. Met de auto, motor of camper reis je van Sofia, via Plovdiv tot de Zwarte Zee en onderweg passeer je historische steden, authentieke dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden.

Bulgarije

Gratis reisgids Bulgarije downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 maart 2024 - Verstraete

Ten eerste ben ik zeer dankbaar dat deze reisgids, van de website Reisroutes bestaat ...En ik vind het zeer bruikbare informatie, in andere reisbrochures vond ik ij verhouding zeker niet zo'n goede informatie, u krijgt van mij 5/5

- 8 november 2022 - Bas Wolffensperger

Mooi uitgestippelde reisgids. Erg duidelijk en interessant. Top reisgids👌

- 28 augustus 2022 - Wendy de Waal

Zeker handige tips en een goed uitgangspunt om te gebruiken bij het pannen van onze reis!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?