15 x mooiste bezienswaardigheden in Banja Luka: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Banja Luka: wat zien & doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Banja Luka + verblijftips

Banja Luka is de op een na grootste stad in Bosnië en Herzegovina en tevens de grootste stad in de Servische Republiek. Banja Luka is een klein stadje met een gezellig centrum, gelegen tussen de groene heuvels van Bosnië en Herzegovina aan de kust van de rivier de Vrbas.

Vandaag de dag is het de thuisbasis van talloze culturele en historische monumenten, musea, festivals en een populaire zomervakantiebestemming in dit deel van het land. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes in Banja Luka.

Tours en tickets voor je bezoek aan Banja Luka

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Banja Luka bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Banja Luka.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Banja Luka en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Banja Luka

 1. Fort Kastel

Het fort Kastel ligt op de linkeroever van de rivier en is een van de oudste historische monumenten in Banja Luka en ook de drukst bezochte bezienswaardigheid. Het fort dateert uit de middeleeuwen, hoewel er sporen van neolithische en Romeinse gebouwen zijn gevonden in dit gebied.

De dikke stenen muren van Kastel zijn goed bewaard gebleven. Het was een artilleriefort dat eruitzag als een eiland in de rivier de Vrbas. Dit deel van Kastel zat vol ondergrondse tunnels. Het levert schilderachtige plaatjes op.

Zie de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Banja Luka.
 1. Ferhadija-moskee

De Ferhadija-moskee dateert uit de 16e eeuw en heeft een interessant verhaal. Volgens de legende wou Ferhad Paša Sokolović, de opdrachtgever van het werk, de drie architecten van de moskee laten executeren toen de moskee klaar was, zodat ze nooit meer zoiets moois zouden kunnen bouwen.

Het drietal kwam het plan te weten, bouwden vleugels en probeerden te ontsnappen door vanop de top van de moskee weg te vliegen. Dat mislukte en ze stortten neer in drie verschillende wijken. Elke wijk werd naar een van hen vernoemd - Petrićevac naar Petar, Pavlovac naar Pavle en Rebrovac naar de derde, die zijn ribben brak (rebro in het Servisch/Bosniak).

De moskee steekt uit boven het groene gebied eromheen. Het is een vredevolle gebedsplaats met indrukwekkende fonteinen, waarvan er een werd ontworpen door een 19e-eeuwse Marokkaanse architect.

RONDREIS: Ga je op rondreis door Bosnië en Herzegovina? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina en mis geen enkele top bezienswaardigheid.

 1. Gospodska-straat

De Gospodska-straat is de drukst bezochte en oudste straat in Banja Luka. De beroemde rij kleurrijke gebouwen werd opgetrokken aan het einde van de 19e eeuw. Je kan er een paar mooie voorbeelden zien van neorenaissancistische en secessionistische stijlen. In die mooie gebouwen zijn nu bedrijven en winkels gevestigd.

Volgens een plaatselijk verhaal ontdekte een van de eerste kooplieden die hier in 1855 een winkel opende dat zijn klanten uit het platteland bijna niets kochten. Daarom plaatste hij boven de ingang het opschrift "Fatsoenlijke Man-straat". De naam bleef hangen en de straat is nu beter bekend als “Gospodska-straat” dan als Veselin Masleša, de officiële naam.

Dit is dé plek om te winkelen, te windowshopping en te wandelen door de autovrije straatjes.
 1. De kromme klok van Banja Luka

Wanneer je over het stadsplein wandelt, zal je een scheve klok (zoals de lokale bevolking hem noemt) zien staan. Het is niet zomaar een gewone klok, het is namelijk een herdenkingsklok die stopte met werken toen Banja Luka op 27 oktober 1969 werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De klok stopte precies om 9u11.

 1. Orthodoxe Christus Verlosser-kathedraal

De orthodoxe Christus Verlosser-kathedraal werd in 1925 gebouwd voor het beroemde Balkancafé en domineert nu het centrale plein. De kathedraal werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daarna terug gerestaureerd. Voor de laatste reparaties werd rode en gele steen uit het Midden-Oosten gebruikt die tijdens vulkaanuitbarstingen is ontstaan. Voor portalen en pilaren werd het beroemde Italiaanse witte marmer van Carrara gebruikt.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Sarajevo met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
 1. Cathedral of Saint Bonaventure

Direct tegenover de Nationale Vergadering van de Republiek Srpska ligt de modernistische kathedraal van Sint Bonaventure, een rooms-katholieke kerk die in de jaren zeventig werd gebouwd nadat het oorspronkelijke gebouw in gotische stijl tijdens de aardbevingen van 1969 werd verwoest.

De opvallend ogende en door en door brutalistische klokkentoren werd in 1991 toegevoegd en liep niet lang daarna schade op, die nog steeds zichtbaar is, tijdens de oorlog in Bosnië.

 1. Museum van de Republika Srpska

Bij slecht weer kan je eventueel een bezoekje brengen aan het Museum van de Republika Srpska. Het museum herbergt een boeiende tentoonstelling waar de lokale geschiedenis van Banja Luka wordt weergegeven, vanaf het stenen tijdperk tot 1945.

VERBLIJFTIP: Boek hier je hotel of appartement in Banja Luka.

 1. Museum of Contemporary Art of the Republic of Srpska

Een ander museum dat je kan bezichtigen in Banja Luka is het Museum of Contemporary Art of the Republic of Srpska, oftewel het Museum voor Hedendaagse Kunst. Dit museum werd geopend in 1971 en zit gevestigd in het voormalige treinstation. Vandaag de dag kan je er verschillende werken van kunstenaars uit Banja Luka en de omliggende regio bewonderen. Meer info op de website.

 1. Wandel langs de rivier de Vrbas

Banja Luka ligt aan de oevers van de Vrbas-rivier. Wanneer het zonnetje schijnt is het zalig om een mooie wandeling te maken of plaats te nemen op een van de gezellige terrasjes langs de rivier. Ideaal voor een korte koffiepauze op je stadswandeling door Banja Luka, weg van de drukte van het stadscentrum. Buiten de stad biedt de rivier ook mogelijkheden om te kajakken, kanoën en wandelen langs het stroomgebied.

 1. Banski Dvor

Een van de meest emblematische gebouwen in Banja Luka is Banski Dvor (het bestuur van Ban). Het dateert uit de tijd dat de stad onderdeel werd van Vrbas Banovina in 1929. De gouverneur werd de ban (hertog) genoemd en hier woonde hij en hield hij vergaderingen.

Door politieke veranderingen werd het gebouw in 1950 omgebouwd tot cultureel centrum, waar honderden optredens per jaar plaatsvinden. Tegenover Banski Dvor vind je het gemeentegebouw, gebouwd in dezelfde periode; het diende als regeringskantoor van de ban.

 1. Monument voor de Gesneuvelde Krajina-soldaten

Op twintig minuten rijden van Banja Luka, kan je het Monument voor de Gesneuvelde Krajina-soldaten bezichtigen (bekijk ligging). Dit monument is gewijd aan de Bevrijdingsoorlog (1941-1945). Het is een herkenbare bezienswaardigheid in Banja Luka vanwege het opvallende witte marmeren beeld, dat afsteekt tegen de (hopelijk) blauwe lucht en het omringende groen. Je kan een lange wandeling maken vanuit het stadscentrum of met de bus komen.

TIP: Verken de stad tijdens begeleide wandeltocht door Banja Luka en bekijk de historische bezienswaardigheden en geniet van verbluffende uitzichten. Luister naar verborgen verhalen over de stad van een deskundige gids.

 1. Gradska Tržnica

Gradska Tržnica of stadsmarkt is de grootste boerenmarkt in Banja Luka. Het bestaat uit een overdekte markthal met diverse marktkraampjes waar verse groenten, fruit en andere lekkernijen verkocht worden. De markt is de place to be om te proeven van de lokale eetcultuur. De markt is iedere dag geopend vanaf 7u30 (vanaf 6 uur op zondag, de belangrijkste marktdag) en eindigt aan het begin van de middag.

 1. Mariastern Abbey

Op 10 minuten rijden van het stadscentrum kan je een bezoekje brengen aan de Mariastern Abbey, ook wel het trappistenklooster genoemd. Het kloostercomplex is een verborgen juweeltje in deze regio. Opgericht in 1869 door monniken van de trappistenorde, was het ooit de grootste abdij in zijn soort ter wereld. Tegenwoordig is het niet zo groot meer en verblijven er nog maar een paar monniken om de tradities voort te zetten.

 1. Krupa na Vrbasu

Op slechts 25 kilometer van Banja Luka ligt het dorpje Krupa na Vrbasu (zie ligging hier), een ideale uitstap vanuit Banja Luka. De hellingen rondom het dorpje vormen een prachtig decor. Je kan hier ook enkele interessante oude watermolens en een orthodox klooster bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheden kan je te voet bereiken langs de gemarkeerde wandelpaden.

 1. Waar overnachten in Banja Luka?

Net als in elke andere grote stad kan je in Banja Luka gemakkelijk verschillende hotels vinden die passen bij je voorkeuren en budget. Wie aan sightseeing wil doen, blijft beter in de centrale wijken. Heb je een huurauto, dan kan je ook aan de rand van Banja Luka logeren om dan naar het stadscentrum te rijden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete hotels in Banja Luka en omgeving.

 • Hostel: Hostel Havana biedt zowel eenpersoonskamers als familiekamers, op 1,5 km van het fort van Banja Luka.
 • Appartement: Old School Apartments is een knus en cozy appartement met uitzicht op de binnenplaats.
 • Boetiekhotel: Hotel St.Georgije is centraal gelegen in het historische Banja Luka en biedt stijlvolle accommodatie.
 • Luxe hotel: Het 4-sterrenhotel Courtyard by Marriott Banja Luka biedt moderne accommodatie op wandelafstand van de topbezienwaardigheden.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?