Premium

Dodengang en Onze-Lieve-Vrouwehoekje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Dodengang en Onze-Lieve-Vrouwehoekje

  • Startpunt: IJzertoren, IJzerdijk 49, Diksmuide
  • Eindpunt: IJzertoren, IJzerdijk 49, Diksmuide
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 11,0 km
  • Duur: 3 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Via fietsknooppunten

Op de kaart zal je merken dat we telkens de fietsknooppunten volgen, maar je kunt deze route ook perfect wandelen. Als wandelaar valt het nogal mee met de fietsers. Het is geen druk bereden fietstraject. Verwacht geen bossen tijdens de wandeling en al evenmin een plaats waar je iets kan drinken.

Een toilet kan je gebruiken in het bezoekerscentrum van de Dodengang, je hoeft daarvoor zelfs geen entree te betalen. Je volgt een stiltepad maar er zijn nog meer plaatsen waar het heel stil is en dat in combinatie met de weidse vlakten maakt deze wandeling wel wat bijzonder.


Volg route op kaart met GPS-tracker

Dodengang en Onze-Lieve-Vrouwehoekje

De huidige 83 m hoge IJzertoren is een ontwerp van Robert Van Averbeke. Het bouwwerk werd voltooid in 1965. De IJzertoren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een symbool van de Vlaamse ontvoogding en van vrede. Momenteel is de hoge toren niet alleen interessant voor het panorama over de IJzervlakte. De 22 verdiepingen tellende toren is sedert maart 2014 een vredesmuseum geworden: ‘Het Museum aan de IJzer’.

De Frontzaate is de naam van de oude spoorwegbedding die je voor een belangrijk deel als wandelpad zal gebruiken. Deze spoorlijn naar Nieuwpoort was heel belangrijk voor de belevering van de Belgische troepen.

Het Stiltepad werd aangelegd in 2014, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Dit was de verbinding tussen Kaaskerke en de Dodengang. Het was een loopgraaf, want links op zo’n 500 meter, langs de IJzer, zaten de Duitsers met sluipschutters op petroleumtanks te schieten en op alles wat bewoog.

Op de plaats van de Dodengang hadden de Duitsers wat verder langs deze kant van de IJzer twee petroleumtanks gebruikt als uitkijkpost. De Belgen wilden die innemen maar het lukte hen niet. Vanaf mei 1915 graven ze een loopgraaf in de richting van de tanks. Ze starten vanaf kilometerpaal 16. In het begin was die loopgraaf niet diep, want door de onderwaterzetting kwam het water al na een diepte van 70 cm in de loopgraaf. Pas een jaar later werden deze verhoogd.

Westhoek & Heuvelland

Gratis reisgids Westhoek downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Westhoek en Heuvelland

Ontdek de Westhoek & Heuvelland via 17 uitgewerkte autoroutes, fietsroutes, wandelingen die je langs alle top bezienswaardigheden brengt, maar ook minder bekende plekken laten zien. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 7 maart 2023 - Rob Baetens

Onbekend fietsgebied! Gaan we zeker ontdekken deze zomer. Verrassend veelzijdig en mooi uitgewerkte brochure! Een voorbeeld voor velen.

Gratis reisgids Westhoek downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?