Reizen met een e-bike onmogelijk? Think again!

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Reizen met een e-bike onmogelijk? Think again!

20 augustus 2022 in Reisinfo0 reacties

Reizen met de fiets is heerlijk: je kan driedubbel genieten van het landschap, ontdekt plekjes waar een auto niet geraakt en je gezondheid vaart er wel bij. Met de komst van e-bikes, of elektrische fietsen zijn de mogelijkheden ook erg uitgebreid. Heuvels, bergop, langere afstanden… Het is allemaal veel minder een obstakel geworden. Alleen komen er ook nadelen aan zo’n e-bike: vooral als het over opladen gaat. Hoe pak je dat probleem aan? Wij geven enkele tips!

Inhoud artikel

  1. Kies je bestemming slim

Het ene land is het andere niet, ook niet als het over elektrisch rijden gaat. Dat geldt voor auto’s, maar net zo goed voor fietsen. In het algemeen kan je stellen: hoe noordelijker hoe (e-) fietsvriendelijker.
In België, Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen is elektrisch fietsen ondertussen de normaalste zaak ter wereld. Je vindt er moeiteloos oplaadpunten in zowat elke gemeente.

Een roadtrip naar of doorheen die landen kan dus echt zorgeloos met een e-bike. Wil je toch graag wat meer bergachtig gebied opzoeken? Dan moet je richting Frankrijk en zuidelijker. Dan is iets meer voorbereiding aangewezen, maar niets is onmogelijk!

  1. Goed voorbereid op elektronisch fietspad

Dus, je wil een e-bike kopen. Dan is het natuurlijk erg verleidelijk om op reis eindelijk meer bergachtig gebied op te zoeken. Je fietst moeiteloos heuvel op en heuvel af! Alleen: bergen en oplaadpunten, dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Hier moet je je dus wel wat grondiger gaan voorbereiden.

Een eerste tip: een extra fietsbatterij. Geraak je niet op tijd aan een oplaadpunt? Dan heb je een extra batterij bij. Houd die echter altijd als back-up, ga er niet automatisch van uit dat je dubbele afstanden gaat doen. Want dan eindig je toch weer met euh… twee lege batterijen onderweg!

Een tweede onmisbare tip: stippel je route uit op basis van oplaadpunten. Je kan je batterij opladen in restaurantjes, b&b’s, in oplaadpunten in grotere steden en gemeenten… Zorg dus dat je snel genoeg zo’n punt passeert en reken reserve in. Zorg dat er altijd wat marge in je batterij zit op het moment dat je gaat opladen. Tenzij je natuurlijk net geniet van de spanning, dan houden we je niet tegen!

  1. Kies een geschikte fiets

Niet elke e-bike is geschikt voor lange fietsreizen. Sowieso schommelt de radius van de batterij enorm van model tot model en merk tot merk. Maar ook het comfort kan erg variëren.

Onze tip voor een fietsvakantie? Een hybride fiets. Die rijdt elektrisch als jij dat wil, maar kan ook net als een gewone fiets voort getrapt worden. Met een volledig elektrische fiets is dat een pak zwaarder. Dankzij de hybride functie kan je toch verder als je zonder batterij zou vallen of kan je beter omschakelen onderweg: vlakke stukken op spierkracht en bergop met een beetje e-hulp!

  1. Download onze gratis fietsgidsen

Wil jij ook graag gaan fietsen? Download onze gratis fietsgidsen en ga zelf op ontdekking.

ZeelandAntwerpenLimburgOost-VlaanderenWest-Vlaanderen
Fietsgids ZeelandFietsgids AntwerpenFietsgids LimburgFietsgids Oost-VlaanderenFietsgids West-Vlaanderen

Ga je graag fietsen? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze uitgestippelde fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod fiestroutes of teken er zelf uit met onze fietsrouteplanner knooppunten.

Fietsgids Limburg

Gratis reisgids fietsgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?