12 x bezienswaardigheden in Pays des Collines: wat zien & doen in het land van de heuvels? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x bezienswaardigheden in Pays des Collines: wat zien & doen in het land van de heuvels? + tips

17 oktober 2023 in Henegouwen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Pays des Collines + verblijftips

Het Pays des Collines of het ‘Land van de Heuvels’ ligt net over de taalgrens met Vlaanderen (Vlaamse Ardennen). Aan de hand van de mooiste wandel- en fietsroutes ontdek je het prachtig landschap van deze streek. Breng een bezoekje aan een van de lokale brouwerijen of een bijzonder kasteel. Snuif de sfeer op in gezellige steden als Ath en Edingen of maak een daguitstap naar het geliefde Paizi Daiza.

Lees in deze blogpost alles over je verblijf in Pays des Collines.

Inhoud artikel

 1. Heksen in Elzele (Ellezelles)

Elzele (Ellezelles) is een klein dorpje in het noorden van de provincie Henegouwen en grenst aan de Vlaamse Ardennen en de stad Ronse. Breng hier zeker een bezoekje aan het Maison du Pays des Collines, het plaatselijke infocentrum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het dorp en de streek.

Er is ook een leuk spektakel voor de kinderen: ‘Les Collines de l’Etrange’ en ‘La Rivière Bleue du Dragon’, een spel waarbij je puzzels moet oplossen en uitdagingen aangaan om de draak van het dorp te vinden en het ‘blauwe water’ te laten stromen. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig en het speelt zich volledig af in het dorp.

Na je verkenningstocht kan je even pauzeren bij Brasserie des Légendes, een familiale brouwerij waar ook het lokale Quintine-bier wordt gebrouwen.

Ook leuk voor de kinderen is de wandeling ‘Sentier de l’Etrange’. Een uitgebreide beschrijving kan je in het Nederlands kopen in het Maison du Pays des Collines.

Bekijk alvast deze video van onze wandeling in Ellezelles

 1. Hôpital Notre-Dame à la Rose

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose is de topattractie van Lessen (Lessines) en eigenlijk ook van de hele regio. In 1242 werd hier een Hôtel-Dieu gesticht om armen en zieken op te vangen. Uiteraard werd er een klooster en barokke kapel bij de ziekenzaal gebouwd. Daar kwam later ook nog een unieke kruidentuin bij.

Het was niet zo vanzelfsprekend dat een zieke of arme zomaar binnen genomen werd. Men moest eerst biechten alvorens ze werden toegelaten. Het huidige gebouw dateert van de 16de en 17de eeuw en is een van de best bewaarde oude ziekenhuizen van Europa.

 • Het bezoek bestaat uit twee delen: het klooster en de kruidentuin.
 • Er is een horecazaak bij de ingang.
 • De audioguide (Nederlands) brengt je door het volledige complex en weet je te boeien bij de vele thema’s, zalen en kunstwerken.
 • Reken toch op anderhalf uur voor een rustig bezoek zonder bij elke vitrine te blijven staan.
 • Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Henegouwen.

 1. Het Park van Edingen

Het Park van Edingen (Parc d’Enghien) ligt centraal in Edingen, een Franstalige stad met faciliteiten voor de Nederlandstaligen. Het stadje heeft geschiedenis gemaakt met de productie van wandtapijten.

Het park is een getuige van de rijkdom die de stad vroeger heeft gekend. Het werd reeds in de 17de eeuw aanzien als een van de mooiste tuinen van Europa. Nu is het geklasseerd als Waals erfgoed. Je kan er een afwisselende wandeling maken langs standbeelden, meren, kanalen, rozen- en bloementuin, een kasteel en het paviljoen van de zeven sterren.

 1. D'Hoppe (La Houppe)

Het is wat vergane glorie, de wat (ver)oudere horecazaken op D’Hoppe maken je duidelijk dat dit ooit een toeristische trekpleister was. Een belangrijke impuls waren zeker de aanbevelingen door Omer Wattez (1857-1935), grondlegger van het toerisme in de Vlaamse Ardennen en tevens ook schrijver. Het kleine gehucht D’Hoppe ligt bovenop de getuigenheuvel (Hoppenberg) met als hoogste punt 148 meter. Het is ook de start voor een mooie wandeling in het Brakelbos.

D’Hoppe ligt pal op de taalgrens en behoort nu tot de gemeente Vloesberg (Flobecq). Logisch is dat niet want het merendeel van de inwoners waren toen (1962) Nederlandstalig. Maar Vloesberg argumenteerde dat zij al heel wat hadden geïnvesteerd in D’Hoppe. Vloesberg draagt sedert het statuut van een Franstalige gemeente met faciliteiten voor de Nederlandstaligen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Vakantiewoning d'Hoppe beschikt over gezellige en rustig gelegen vakantiewoningen met zicht op het bos. Meer info en boeken.

 1. Kasteel van Attre

Kasteel van Attre, in Brugelette, werd gebouwd in 1752 in klassieke stijl ter vervanging van een eerder kasteel. Dit kasteel kwam er in opdracht van de raadsheer en kamerheer van Jozef II van Oostenrijk. Geld was geen probleem en dat zal je onmiddellijk merken als je het kasteel bezoekt. Sommige meubelen werden op maat gemaakt, niet door lokale ambachtslui maar in Parijs.

In dit kasteel werd voor de eerste keer behangpapier uit China gebruikt en is nu nog steeds te zien. Ook de prachtige tuin is meer dan een bezoekje waard, hier zie je een constructie van kunstmatige grotten. Luister hier naar de audioguide.

 1. Pairi Daiza

Wil je graag de wondermooie dierenwereld ontdekken? Een bezoekje aan Pairi Daiza, meermaals verkozen tot beste dierenpark van Europa, is dan zeker een aanrader! De indrukwekkende dierentuin is onderverdeeld in 8 werelddelen waar je onder andere Chinese Reuzenpanda’s, paradijsvogels, luiaarden, sneeuwpanters, olifanten en alligators zal aantreffen. Bovendien werkt Pairi Daiza ook mee aan het natuurbehoud waardoor er verschillende bedreigde en verwaarloosde dieren worden opgevangen.

Naast de vele dieren die je er kan bewonderen, voorziet het park ook in verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kan je er avontuurlijk in de hoogte klimmen op verschillende hangbruggen en in de speeltuin, je voeten laten verzorgen door pedicurevissen, deelnemen aan het blotevoetenparcours, een vogelshow meepikken of een ritje maken op de parktrein.

Praktische info voor je bezoek aan Paira Daiza:

 • Het park is gelegen in Cambron-Casteau, een klein dorpje in de Belgische provincie Henegouwen.
 • Openingsuren? Pairi Daiza is bijna elke dag geopend doorheen het hele jaar.
 • Het park opent steeds om 10u, en voor gasten die in het resort overnachten om 9u. De sluitingstijd van het park varieert tussen 18u en 23u.
 • Raadpleeg de website voor actuele openingsuren.
 • Bereikbaarheid? Pairi Daiza ligt vlakbij de treinhalte Cambron-Casteau, op de spoorlijn Bergen-Aat. Van aan dit station is een bewegwijzerde route voorzien die voetgangers helemaal tot aan het park brengt in slechts enkele minuten.
 • De parking aan het park is betalend en bedraagt 9€ per voertuig. Parkeertickets zijn te koop aan de inkomkassa’s van het park of aan de automaten bij de uitgang.
 1. Kluisberg (Mont-de-l'Enclus)

Het Kluisbos prijkt op de top van de 141 meter hoge Kluisberg en ligt deels de Vlaamse Ardennen en deels in het Pays des Collines. De Kluisberg, oftewel de Mont d'Eclus is een omvangrijk natuur- en recreatiegebied.

 • Op de top van de 141 meter hoge Kluisberg, prijkt het Kluisbos. Het Kluisbos is zowat 300 hectare groot waarvan het grootste deel in Vlaanderen ligt.
 • In het bos vind je vooral hellingen en met de bewust gekapte stukken bos wil men plekken creëren om meer soorten bomen de kans te bieden om te groeien.
 • Vervelen zal je je hier in ieder geval niet! Het bos beschikt over 20 kilometer bewegwijzerde wandelwegen, ruiterpaden, mountainbikeroutes, speelzones en een openluchtzwembad.
 • Bovenop de berg vind je de oren dat zou gediend hebben als uitkijkpost door het leger van Napoleon Bonaparte.
 • Sluit je bezoek aan het Kluisbos af met een hapje of drankje in een van de vele tavernes bij de ingang van het bos.

VERBLIJFTIP: Natuurhuisje Mont de l'Enclus is een gezellige vakantiewoning in de landelijke omgeving van Pays des Collines. Vanuit de woonkamer heb je zicht op de wilde tuin en de achterliggende velden. Verder is er een barbecue en picknicktafel. Het natuurhuisje ligt op wandelafstand van de Kluisberg & Kwaremont. Meer info en boeken.

 1. Maison des Géants en Espace Gallo-Romain

Het Maison des Géants en Espace Gallo-Romain in Ath. Elke vierde zondag van augustus gaat de Ducasse van Ath door. Dat is een vijf eeuwen oud volksfeest waarin reuzen de hoofdrol spelen. Het is door de Unesco als Werelderfgoed erkend. Dit feest kan je zien in het Maison des Géants (in renovatie, opening voorzien in 2023). Het museum is ondergebracht in het prachtige Kasteel Cambier.

Het Espace Gallo-Romain is opgebouwd rond een vondst van twee vaartuigen in 1975, in het nabij gelegen Pommeroeuil. In de Gallo-Romeinse periode werden deze vaartuigen gebruikt om goederen te vervoeren. In dit museum krijg je het hele verhaal te horen en te zien.

 1. Ezelkwekerij (Asinerie du Pays des Collines)

De Ezelkwekerij (Asinerie du Pays des Collines) ligt op het platteland in Frasnes-lez-Buissenal. Op zondagnamiddag kan je hier terecht van 14 tot 18 uur, het hele jaar door (gratis bezoek). Je verneemt er dan alles over ezelinnenmelk en verzorgingsproducten gemaakt op basis van die melk. Het fokbedrijf bestaat reeds 20 jaar en op zondagnamiddag kan je tot bij de kudde dieren (ca. 120 ezels). Meer info op de website.

 1. Het Mausoleum Clémentine d’Oultremont

Mausoleum Clémentine d’Oultremont maakt deel uit van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië. De kapel/mausoleum is verbonden met het kasteel La Berlière (die vandaag een school huisvest). In de 1849 erfde Graaf d’Oultremont het kasteel en deed heel wat verbouwingen met zijn echtgenote Clémentine de Croy.

Zo liet hij onder andere een enorme tuin aanleggen, bouwde enkele paardenstallen, enzoverder. Wanneer de gravin Clémetine stierf op jonge leeftijd (36 jaar), was de graaf ontroostbaar en liet dit flamboyante mausoleum in neogotische stijl bouwen op het kerkhof. Vanuit zijn kasteel kon hij de spits van de toren zien.

 1. Automuseum Mahy

Het Automuseum Mahy in Leuze-en-Hainaut is een interessant museum voor liefhebber van oldtimers. Je ziet hier een grote collectie aan voertuigen van eind de 19de eeuw tot de jaren ‘70 van vorige eeuw. Ook fietsen en moto’s. Ook een belangrijke collectie auto’s van Belgische makelij zoals de peperdure Minerva zijn hier te zien.

Dit museum en de complete collectie is het werk van de familie Mahy. Ghislain Mahy had een garage in Gent in het oude wintercircus. In 1954 had hij reeds 35 oldtimers, die collectie groeide al snel uit tot 950 voertuigen. Met de opening van Autoworld in het Brusselse Jubelpark kon hij zo'n 200 voertuigen tonen aan het publiek. Rond de eeuwwisseling werd het automuseum in Leuze geopend waar de rest van de collectie is gestald.

 1. Brouwerij Dubuisson

Brouwerij Dubuisson in Pipaix is de brouwerij waar het bekende Bush bier gebrouwen wordt. Daarnaast hebben ze ook nog een 'Trollenbier', het Cuvée des Trolls. Ze hebben ook het Beerstorium geopend. Hier krijg je het verhaal van de brouwerij, zijn bieren, zijn familiale traditie, zijn innovaties … te zien.

Mocht je dit willen, kan je ook een degustatie boeken. Je krijgt dan drie biertjes (kleine glazen) naar keuze. Je maakt al best je keuze in de kamer met het overzicht van de bieren in het Beerstorium dat is handig als de kelner erom vraagt. Meer info op de website.

 1. Waar overnachten in Henegouwen?

Henegouwen is een vrij grote provincie, dus je hebt verschillende leuke mogelijkheden om te overnachten. Heb je graag een hotel in een van de steden zoals Mons of Doornik? Misschien wil je wel blijven slapen in Pairi Daiza of dichtbij een andere bezienswaardigheid? Of heb je toch liever een verblijf in een van de rustige dorpjes? Bekijk hier alvast het volledige aanbod hotels, B&B's en vakantiehuizen in Henegouwen.

Wij hebben alvast een aantal aanraders verzameld

 • Le Manoir du Capitaine is een klassehotel in het dorp Feluy. Oorspronkelijk was dit een brouwerij die omgebouwd werd tot een stoeterij die begin 20ste eeuw haar deuren sloot. Dit prachtige gebouw werd gerestaureerd en er zijn nu zo’n 30 kamers en suites. Het dorp Feluy is een paradijs voor wandelaars, en dat maakt van dit hotel echt een topper voor een rustig weekendje weg. Meer info en boeken.
 • Hotel d'Alcantara in Doornik is gevestigd in een charmant pand uit de 18de eeuw. Het hotel is een prima uitvalsbasis maakt voor een citytrip in Doornik. De kamers zijn allemaal modern uitgerust maar hebben nog hun historische charme. In het salon prijkt een collectie oude borden die in Doorniks porselein vervaardigd werden. Daarnaast beschikt het ook over een bar, terras en een souvenirwinkel. Meer info en boeken.
 • Hotel Saint-James is gevestigd in een karakteristiek 18de-eeuws herenhuis in het centrum van Mons. Achter de historische gevel schuilen ruime en moderne kamers rondom de prachtige binnenplaats. Het ontbijtbuffet staat voor je klaar in een moderne eetruimte waar de originele schoorsteen je herinnert aan het karakter van dit oude herenhuis. Het is de ideale plek voor je citytrip in Mons. Meer info en boeken.
 1. Extra: Nog meer ontdekken van Henegouwen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in Henegouwen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Henegouwen met 33 routes en +100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Henegouwen.

Henegouwen

Gratis reisgids Henegouwen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?