De mooiste bezienswaardigheden in en rond Paphos op Cyprus: Alle info, tips & foto's

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

De mooiste bezienswaardigheden in en rond Paphos op Cyprus: Alle info, tips & foto's

26 januari 2022 in Cyprus5 reacties

Het gezellige stadje Paphos ligt in het westen van Cyprus. Het is de wijnhoofdstad van het eiland. In de heuvels ten oosten van Paphos worden namelijk heel wat wijnen geteeld die je op één van de terrasjes in het stadje kan proeven. Naast de eindeloze reeks stranden is er ook een waterpark en een dierentuin, maar Paphos staat vooral bekend om de archeologische site Kato Paphos. In die oude Romeinse staat kan je indrukwekkende mozaïeken bewonderen in de ruïnes van wat ooit Romeinse villa’s waren. Paphos was bovendien de mythische geboorteplaats van de Griekse godin Aphrodite.

Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Paphos op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Archeologische site Kato Paphos

Deze archeologische site geeft je een goed idee van hoe het dagelijkse leven van de oude Griekse en Romeinse bewoners van Paphos eruitzag. Kato Paphos werd bewoond van de prehistorie tot de middeleeuwen, maar het zijn vooral de Romeinse overblijfselen die uitzonderlijk goed bewaard gebleven zijn.

Je vindt er de overblijfselen van 4 Romeinse villa’s die allemaal over een volledig intacte mozaïeken vloer beschikken. De ruïnes gaven archeologen nieuwe inzichten in onder andere de godenverering van de eerste christenen en er worden tot de dag van vandaag nog steeds opgravingen uitgevoerd. Kato Paphos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 1. De koninklijke tombes

Op slechts 2 kilometer ten noorden van de haven van Paphos liggen de koninklijke tombes (Tombs of the Kings). Het is een ondergrondse begraafplaats die in de 4e eeuw voor Christus uitgehouwen werd in de massieve rotsen. Het complex werd ook geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed.

Er werden vooral hoge functionarissen begraven, maar als je de pracht en praal van de ondergrondse graven ziet, zou je denken dat er koningen hun laatste rustplaats vonden. Vandaar ook de naam.

 1. Stranden van Paphos

De perfecte manier om even uit te rusten na het bezoeken van al die historische overblijfselen is een luie dag op het strand. De regio van Paphos heeft meer dan 50 kilometer kustlijn waarlangs 27 mooie stranden liggen. 12 van die stranden hebben het certificaat van de blauwe vlag gekregen dat nette stranden met goede voorzieningen beloont.

De beste stranden voor toeristen liggen tussen Paphos en Drepanon. Wie nog verder rijdt voorbij Lara zal enkele prachtige beschermde stranden zien opduiken die uitnodigen tot een frisse duik in het azuurblauwe water.

 1. Agia Kyriaki Chrysopolitissa

Een andere historische site die je zeker moet bezoeken in Paphos is Agia Kyriaki Chrysopolitissa. Het is een mooie kerk die al in de 13e eeuw opgetrokken werd. Het is een tamelijk bescheiden kerkje dat zich te midden van een archeologische site bevindt. Slechts een klein deel van de site Chrysopolitissa werd opgegraven, maar je kan er ook al verschillende andere interessante bouwwerken en eeuwenoude mozaïeken bezoeken.

Wat de Agia Kyriaki-kerk zo bijzonder maakt, is dat de kerk gebouwd werd op de plaats waar de apostel Paulus 39 zweepslagen kreeg nadat hij het christendom in het gebied had proberen verspreiden in het jaar 45 na Christus. De pilaar waar dat gebeurde staat er nog steeds en kan je zien zonder de kerk binnen te wandelen. Het is daarom een erg belangrijke kerk voor christenen.

 1. Archeologisch museum van Paphos

Dit museum documenteert het leven in het westen van Cyprus vanaf het Neolithicum tot de 18e eeuw. De tentoongestelde voorwerpen werden opgegraven uit maar liefst 15 archeologische sites. Op enkele sites bij Paphos en het naburige Kouklia werden oude nederzettingen ontdekt die er al stonden voordat de Grieken het eiland bewoonden.

Elke kamer in het museum huist voorwerpen afkomstig uit een bepaald moment in de Cypriotische geschiedenis. Je kan er bijvoorbeeld een verzameling munten bekijken die duizenden jaren geleden in Paphos zijn geslagen. Het hoogtepunt is de Romeinse ruimte, vlak na de Griekse, waarin je enkele prachtige marmeren beeldhouwwerken kan bewonderen. De buste van Aphrodite is het pronkstuk van de collectie.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. De oude binnenstad van Paphos

Vanuit het centrum van Paphos heb je een prachtig uitzicht op het blauwe water en de omliggende natuur. In het midden van het stadje prijkt een grote kerk die boven de rest van de gebouwen uittorten. In Paphos werden onlangs heel wat renovaties uitgevoerd. Het stadje kreeg in 2017 ook de titel European Capital of Culture Award. Elk jaar wordt die prijs uitgereikt aan verschillende steden die op cultureel vlak heel wat te bieden hebben.

 1. Kasteel van Paphos

Het kasteel van Paphos bewaakt de haven van de stad en draagt een lange geschiedenis met zich mee. Oorspronkelijk stond op deze plek een Byzantijns fort, maar dat werd deels afgebroken toen de Venetianen het gebied veroverden. Toen de Ottomanen Cyprus echter innamen, bouwden ze het kasteel dat je vandaag ziet.

Het is een rechthoekig gebouw dat de afgelopen honderd jaar onder andere gediend heeft als een gevangenis en als opslagplaats voor zout. Tegenwoordig is het een cultureel monument en één van de symbolen van Paphos. Er vinden in het kasteel van Paphos vaak culturele evenementen en festivals plaats. Het beroemdste is het Aphrodite-festival dat jaarlijks in september wordt georganiseerd.

 1. Waterpark Aphrodite

Het waterpark Aphrodite is de ideale uitstap voor gezinnen met kinderen. Het is het grootste waterpark van Cyprus en telt in totaal 17 attracties waarop jong en oud zich helemaal kunnen uitleven. Er zijn ook 4 supersnelle glijbanen voor iets oudere bezoekers.

In de Racer neem je het op tegen je vrienden om als eerste het zwembad te bereiken en in de leuke Lazy River dobber je anderhalve kilometer op een zwemband terwijl je onder watervallen en langs fonteinen passeert. De ideale verfrissing voor een warme dag onder de Cypriotische zon!

 1. Chrysoryiatissa-klooster

Iets buiten Paphos in de uitlopers van het Troodos-gebergte bevindt zich het twaalfde-eeuwse Chrysoroyiatissa-klooster. Het gebouw ligt verstopt in het bos van Paphos tussen de cipressen die de heuvels bekleden.

Het klooster op zich is al mooi op zich, maar het is vooral het nabijgelegen museum over Byzantijnse kunst dat je zeker niet links mag laten liggen. Je kan er onder andere vergulde iconen van Christus en de maagd Maria bewonderen. Een ander topstuk van de collectie is een zilveren beeld van Maria.

 1. Dierentuin van Paphos

De dierentuin van Paphos was ooit een private dierenverzameling van Christos Christoforou, een lokale zakenman. Het begon allemaal met enkele paarden en bijzondere vogels, maar zijn verzameling groeide snel. Aan het begin van deze eeuw besloot Christoforou om zijn dierentuin open te stellen voor het publiek met als doel om met zijn collectie te pronken en bezoekers te informeren over dierenbescherming.

De dierentuin werd opgetrokken op een domein met mooie tuinen en vijvers. Je vindt er onder andere apen, giraffen, tijgers, witte leeuwen, kangoeroes, stokstaartjes en nog veel meer. De meer dan 200 vogelsoorten, waaronder heel wat roofvogels, vormen misschien wel de meest bijzondere verzameling in de dierentuin.

 1. Troodos-gebergte

Het Troodos-gebergte ligt in het zuidwesten van het eiland. In dit prachtige heuvellandschap liggen verschillende traditionele dorpjes verstopt. Je vindt er enkele prachtige kerkjes en kloosters die versierd zijn met levendige fresco’s en muurschilderingen uit de middeleeuwen.

De kerken van Troodos hebben een grote historische waarde en werden daarom door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. We raden je zeker aan om een dagtrip door het Troodos-gebergte te maken langs de dorpjes en kerkjes. Als je slechts tijd hebt om één kerk te bezoeken, zorg dan dat het de kerk van Archangelos Michail is in het rustige dorpje Pedoulas.

 1. Akamas

Akamas ligt minder dan een uur ten noorden langs de kust en is de ideale daguitstap vanuit Paphos voor natuurliefhebbers. Door het ruige terrein, hoge bergpieken en diepe kloven hebben er op dit schiereiland nooit mensen gewoond. Daardoor kan de natuur hier helemaal zijn gang gaan en je vindt er dan ook enkele endemische plantensoorten die enkel in dit deel van Cyprus voorkomen.

Akamas is ook een van de belangrijkste nestelgebieden in de Middellandse Zee voor de groene schildpadden. Bij het afgelegen goudgele strand van Lara kan je zwemmen of ontspannen en je kan er de gebieden bekijken die gereserveerd zijn voor jonge schildpadden zodat ze het water makkelijk kunnen bereiken.

TIP: Bezoek de Akamas-regio en geniet van een cruise naar de Blue Lagoon. Boek je tour vanuit Paphos naar het Akamas-schiereiland en de Blue Lagoon.

 1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 augustus 2022 - Daan de Graaff

Mooi verzorgde verzameling tips en trips voor het eiland Cyprus ,aangevuld met prachtige beelden van deze highlights . Deze map gaat zeker mee op reis als we in oktober naar Paphos reizen.

- 1 juni 2022 - Lisette

Je hebt meteen idee wat en waar je kunt doen op Cyprus. De voorpret is bij ons al begonnen!

- 15 april 2022 - Helena Winters

Goede informatieve reisgids. Interessante tips.

- 31 augustus 2020 - Elly

Ik was blij verrast dat ik zoveel informatie kreeg. Elk gebied heel erg uitgebreid. Heerlijk om in te snuffelen en en zo ideeen op te doen. Hartelijk dank hiervoor.

- 31 januari 2020 - Isabelle Vanhoutte

Leuk om al vooraf wat te ontdekken, zo weet je al wat meer en kan je verder kijken om eventueel boeken aan te kopen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?