De 7 niet-te-missen bezienswaardigheden in Girne (Kyrenia) op Cyprus

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

De 7 niet-te-missen bezienswaardigheden in Girne (Kyrenia) op Cyprus

26 januari 2022 in Cyprus0 reacties

Girne (Kyrenia) is zonder twijfel het mooiste stadje van Noord-Cyprus. Wanneer je in de oude wijk of in de haven rondwandelt, voel je het eeuwenoude Ottomaanse karakter nog in de lucht hangen. De blikvanger van Girne is het kasteel. Vanop de wallen van dat historische bouwwerk heb je een onklopbaar uitzicht op de smalle steegjes en de schilderachtige huisjes van het stadscentrum. Tussen alle winkeltjes, restaurants en cafés in de straten van Girne liggen ook heel wat prachtige bezienswaardigheden verstopt.

Hieronder zetten we de 7 niet-te-missen bezienswaardigheden in Girne op Cyprus op een rijtje.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Kyrenia

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Kyrenia bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour door Kyrenia en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen op en vanuit Kyrenia

Inhoud artikel

  1. De oude haven van Kyrenia

De oude haven is het meest charmante gedeelte van Girne. Je wandelt er op schilderachtige geplaveide straatjes tussen authentieke winkeltjes die gevestigd zijn in historische, koloniale gebouwen. Op het water ernaast drijven traditionele houten schepen en luxueuze zeiljachten. Kyrenia wordt ook wel “de parel van de Middellandse Zee” genoemd en het is niet moeilijk om te zien waarom. Zelfs de zwermen toeristen in de warme zomermaanden doen niet af aan het charme van het stadje.

De oude haven van Kyrenia is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van het uitzicht nadat je het stadje verkend hebt. Je moet hier zeker dineren in één van de uitstekende visrestaurants op de kade. Verser kan je de heerlijke zeevruchten bijna niet eten!

De oude haven van Girne wordt nog steeds gebruikt, maar de meeste boten die er voor anker liggen, zijn houten schepen die voor pleziervaartjes en toeristen gebruikt worden. Van sommige schepen werden zelfs restaurants of cafés gemaakt! Vroeger was de haven van Kyrenia de belangrijkste exportplek van de beroemde vrucht Johannesbrood. Veel van de restaurants aan het water zijn trouwens gehuisvest in voormalige johannesbroodhuizen. Tegenwoordig is er ook een andere commerciële haven waar handelsschepen aanmeren.

Onze tip: Op zoek naar inspiratie voor je Cyrpus reis? Download onze reisgids Cyrpus, ideaal om je reis te plannen.
  1. Kasteel van Kyrenia

Het kasteel van Girne is een must-see op Cyprus. Het indrukwekkende bouwwerk is uitgerust met bijna perfect bewaard gebleven kasteelmuren. Ook de Venetiaanse toren en de historische ophaalbrug waarover je wandelt om het kasteel binnen te gaan zien er nog precies zo uit als enkele eeuwen geleden.

Het eerste kasteel stond er waarschijnlijk al in de 7e eeuw voor Christus, maar het werd helemaal herbouwd in de tijd van de Franse Lusignan-dynastie in de middeleeuwen. Het moest Kyrenia toen beschermen tegen Arabische invallen net als andere kastelen zoals Sint-Hilarion, Buffavento en het kasteel van Kantara. Later werd het kasteel nog uitgebreid en gerenoveerd door de Venetianen en Byzantijnen.

Binnenin het kasteel valt heel wat te beleven. Wandel zeker over de wallen om van het adembenemende uitzicht over de stad en de zee te genieten. Bezoek ook het graf van admiraal Sadik Pasha die Kyrenia overnam in 1570 en ga zeker naar de kerkers waar replica’s staan van slachtoffers in cellen of op marteltuigen (niet geschikt voor kleine kinderen!).

Daarnaast mag je het scheepswrakmuseum echt niet missen. Je kan er het oudste scheepswrak ter wereld bewonderen, een 2300 jaar oud Grieks handelsschip dat werd ontdekt in 1965 op 2 kilometer voor de kust van Kyrenia. Erg bijzonder is dat ook de lading volledig intact is gebleven. Je ziet onder andere wijnamforen, molenstenen en amandelen.

  1. Kettingtoren

De kettingtoren lijkt goed op een vuurtoren, maar dat was niet waarom deze toren eeuwen geleden door de Venetianen opgetrokken werd voor de kust van Girne. De toren maakt namelijk deel uit van een vestingnetwerk en moest de stad helpen verdedigen.

Wanneer Girne aangevallen werden, hingen de inwoners van de stad een grote ketting tussen de toren en het fort van de stad om zo vijandige schepen tegen te houden. Bij de kettingtoren heb je ook een mooi uitzicht op de haven en het kasteel van Girne.

  1. Sint-Hilarion kasteel

Het Sint-Hilarion kasteel ligt op de top van Besparmak-gebergte op een hoogte van 732 meter boven de zeespiegel. Om het kasteel te bereiken, neem je eerst de auto of een taxi (bussen rijden er niet naartoe) en daarna staat je nog een steile klim langs enkele honderden stenen trappen te wachten. Je wordt na de stevige wandeling wel beloond met een van de spectaculairste uitzichten op Cyprus. Je ziet er Girne liggen en je hebt uitzicht op de zogenaamde Vijfvingerberg.

In het kasteel zijn er verschillende tentoonstellingen, maar je kan er ook iets drinken in één van de cafés en wandelen langs de kleine winkeltjes. Er wordt bovendien gezegd dat Walt Disney het kasteel van Sneeuwwitje baseerde op het Sint-Hilarion kasteel. Het is het best bewaarde kruisvaarderskasteel van Cyprus en één van de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

  1. Klooster van Bellapais

Het klooster van Bellapais, ook wel bekend als de abdij van Bellapais, bevindt zich op de flanken van een berg met vijf toppen in het dorpje Bellapais. Het ligt op slechts 10 minuten rijden van het centrum van Girne. Het woord Bellapais is ontleend aan de Franse "Abdij van Vrede", een meer toepasselijke naam kon niet gekozen worden.

Deze adembenemende dertiende-eeuwse abdij is uitzonderlijk mooi. Het is het best bewaarde en mooiste gotische gebouwen in het middellandse-zeegebied en straalt rust en vrede uit. Tegenwoordig wordt de abdij gebruikt als cultureel centrum waar onder andere optredens en theatervoorstellingen plaatsvinden met als hoogtepunt het jaarlijkse Bellapais International Music Festival. In het romantische Kybele-restaurant op het terrein worden veel bruiloften en recepties georganiseerd.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

Het meest opvallende kenmerk van het klooster is de prachtige gotische architectuur. Het grootste deel van het complex wordt ingenomen door de orthodoxe kerk waar vooral de goed bewaarde fresco’s opvallen. Ook de kloostergang met 18 bogen is een must-see in het klooster van Bellapais.

In het dorp Bellapais kan je genieten van een maaltijd of kopje Turkse thee onder de beroemde boom 'Tree of Idleness', zo genoemd door de Britse auteur Lawrence Durrell die in de jaren 1950 en 60 in het dorp woonde en er zijn bekende roman 'Bitter Lemons of Cyprus’ schreef. Er zijn ook verschillende leuke ambachtswinkels waar je Turks linnen, sjaals, glaswerk, porselein en andere traditionele Turks-Cypriotische souvenirs kan kopen.

  1. Kasteel van Buffavento

Ook het kasteel van Buffavento werd gebouwd om het noorden van Cyprus te helpen verdedigen. Dit bouwwerk torent maar liefst 950 meter boven de zee uit en je hebt er dan ook een fantastisch uitzicht op de baai. Van het kasteel blijven vooral ruïnes over, maar het blijft een bijzondere plek.

Trek dus zeker je beste wandelschoenen aan en maak de klim naar boven. Houd er wel rekening mee dat het pad er niet overal even goed bijligt. Eenmaal boven kan je de resten van het kasteel verkennen. Wandel door de lange gangen en je zal verschillende grote stenen ramen tegenkomen die in de 11e eeuw opgetrokken werden en een uitstekend voorbeeld zijn van Byzantijnse architectuur. De ideale daguitstap voor avonturiers!

  1. Mavi Köşk (het blauwe huis)

Het blauwe huis is één van de meest mysterieuze plekken in Girne. De voormalige eigenaar van het gebouw, de Grieks-Cyprioot Byron Pavlides, was de belangrijkste vertegenwoordiger van General Motors, Vauxhall en Opel in Cyprus in de jaren '50 - '60. Het gerucht gaat echter dat hij ook een belangrijke spilfiguur was voor het smokkelen van wapens en andere verboden goederen.

Mavi Köşk is tegenwoordig een museum en het uitzicht vanuit de bovenste kamers is fantastisch. Hij zou bevolen hebben om het gebouw op die plek neer te poten zodat hij de boten met verboden smokkelwaar goed zou kunnen zien aankomen. Het museum biedt rondleidingen in het Turks, maar er zijn ook brochures in het Engels.

  1. Filmpje: een bezoek aan het kasteel van Kyrenia

Benieuwd naar Girne? In deze video breng je een bezoek aan het kasteel van Kyrenia, de beroemdste plek van de stad! Als je Girne in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Cyprus moeten reizen.

  1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?