6 x leuke daguitstappen vanuit Wenen: alle info, tours + tickets

Koop de volledige gids voor € 5

6 x leuke daguitstappen vanuit Wenen: alle info, tours + tickets

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Een overzicht van de leukste daguitstappen vanuit Wenen: zie méér dan enkel het stadscentrum van Wenen

Wenen is een fantastische stad die barst van de bezienswaardigheden. Maar ook in de omgeving van de stad liggen enkele pareltjes verstopt. Van een historische abdij tot uitgestrekte wijngaarden en van Oostenrijkse dorpjes tot Europese hoofdsteden, de omgeving van Wenen heeft ontzettend veel te bieden.

Lees verder en ontdek alvast de leukste en mooiste daguitstappen vanuit Wenen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Wijntour vanuit Wenen in de Wachau-vallei

Onze favoriete daguitstap in de buurt van Wenen is een tour naar de Wachau-vallei. Die groene vallei is een van de bekendste wijnregio’s van Oostenrijk. Wat je kan verwachten: heerlijke witte wijnen, glooiende heuvels en prachtige wijnhuizen. Ben je met de auto, dan kan je zelf naar de Wachau-vallei rijden. Maar wij raden je een georganiseerde tour aan om het meeste uit je dag te halen.

Wijnexcursie van een halve dag

Kies bijvoorbeeld voor deze wijnexcursie naar de Wachau-vallei van een halve dag. Je wordt opgehaald aan je hotel en rijdt naar 3 verschillende wijnhuizen. Je proeft verschillende wijnen op elke locatie, leert bij over de geschiedenis van de streek en sluit de dag af met een heerlijk Oostenrijks diner. Alles gebeurt in het Engels. Een aanrader!

Fietstour in de Wachau-vallei

Bij deze tour trek je met de trein naar de vallei, wat al een bijzondere ervaring is op zich. Daar krijg je een fiets en ontdek je samen met een gids verschillende wijnhuizen. Je proeft ook de typische abrikozenjam van de regio. Nog op het programma staan een indrukwekkend kasteel en het middeleeuwse stadje Dürnstein, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO pronkt. Je eet in een traditioneel Oostenrijks restaurant en keert tot slot met de trein terug naar Wenen. Boek je fietstour in de Wachau-vallei.

  1. Abdij van Melk

Een van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk is de abdij van Melk, op een uurtje met de trein van Wenen. Deze benedictijner abdij werd gesticht in 1089 en staat nog steeds overeind, al heeft het gebouw er een woelige geschiedenis op zitten. Aan het einde van de 13e eeuw brandde de abdij helemaal af en gingen kostbare kunstwerken en manuscripten verloren. Het klooster werd echter snel herbouwd en bleef groeien in de eeuwen daarna.

In de 17e eeuw speelde de abdij van Melk een belangrijke rol in de contrareformatie van Oostenrijk. In 1702 startten grote renovatiewerken en werd de nieuwe, barokke kerk opgetrokken. Het is een van de meest indrukwekkende kerken van het land. Een brand was kort daarna spelbreker, maar vandaag schittert de abdij als nooit tevoren bovenop een heuvelrug. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op het stadje Melk en de Donau.

Een must-see is de eeuwenoude bibliotheek. Er worden nog steeds heel wat waardevolle manuscripten uit de vroege middeleeuwen bewaard. Het lijkt hier alsof je in een filmdecor stapt.

Tip: combineer de wijnen van de Wachau-vallei met de abdij van Melk

Op deze tour trek je eerst met de bus langs de oude kastelen van de Donau. De eerste stop is het historisch stadje Dürnstein met haar indrukwekkende kasteel. Vervolgens stap je op een boot en reis je over de Donau naar Krems, het hart van de Wachau-vallei. De laatste stop is de abdij van Melk, met al haar pracht en praal. Het is een fantastische tour voor wie veel wil zien in weinig tijd. Boek je tour hier.

  1. Steek de grens over en bezoek het mooie Bratislava

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen en de Slowaakse hoofdstad Bratislava liggen slechts 80 kilometer van elkaar verwijderd. Je kan ze dus uitstekend combineren! In een uurtje reis je tussen beide steden met de trein of met de auto.

Bratislava kan uitpakken met een prachtig historisch centrum waarboven een reusachtig kasteel uittorent. Het grootste deel van de gebouwen in Bratislava dateert uit de 18e eeuw. Die historische gevels herbergen uitstekende restaurants, gezellige cafeetjes en leuke winkels. De Donau splitst de stad in twee.

Wandel door smalle straatjes rondom het plein Hlavné námestie, bewonder het oude stadhuis, steek de brug van de Slowaakse Nationale Opstand over, ga binnen in de Blauwe Kerk en bezoek het nationale theater, de Michaelspoort en enkele van de stadspaleizen. In Bratislava zal je je zeker niet vervelen. Volg onze stadswandeling door Bratislava en je mist niet tijdens deze leuke daguitstap.

TIP: Wil je Bratislava met een gids verkennen? Dan is een georganiseerde tour van Wenen naar Bratislava een uitstekend idee. Je reist met de bus naar Bratislava, verkent de historische straten met een vakkundige gids en keert uiteindelijk terug naar Wenen met de boot over de Donau. Boek je tour naar Bratislava met gids hier.

  1. Of steek de grens over met Hongarije en bezoek Boedapest

Of steek de grens over met Hongarije en bezoek Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, op zo’n 250 kilometer van Wenen. Je bereikt Boedapest na een autorit van 2,5 uur, een busreis van 3 uur of het snelst via de trein.

Boedapest is een historische stad die barst van de bezienswaardigheden. Je vindt hier natuurlijk het imposantste parlementsgebouw ter wereld, maar ook de gigantische burcht van Boeda, rijkelijk gedecoreerde kerken en de grootste synagoge van Europa. Ontspannen doe je in een van de vele thermische baden in Boedapest.

Nog een tip: ben je naar Wenen gekomen met het vliegtuig? Dan kan je overwegen om je citytrip uit te breiden met een paar dagen Boedapest en vandaar terug naar huis te vliegen.
  1. Salzburg, de stad van Mozart

Wenen is een prachtige stad, maar krijgt geduchte tegenstand van Salzburg op historisch en cultureel vlak. Salzburg is de stad van Mozart, van stadspaleizen en van heel wat pracht en praal. In de Altstadt, het historische centrum van Salzbrug, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Romantische kerkjes, prachtige straten en pastelkleurige gevels creëren een sprookjesachtig decor.

Mozart mag dan misschien wel al meer dan 200 jaar dood zijn, in Salzburg kom je hem nog overal tegen. Bezoek er zeker zijn geboortehuis, in het centrum van de stad. Het Haus für Mozart is dan weer dé place to be als je live muziek van de maestro wilt horen.

  • Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren het Salzburger Glockenspiel en Dom van Salzburg.
  • Hoog boven de stad prijkt de Festung Hohensalzburg, een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa.
  • Rondom Salzburg werd de beroemde musical The Sound of Music opgenomen. Veel toeristen maken van de gelegenheid gebruik om enkele bekende filmlocaties van The Sound of Music te bezoeken.

Je kan ook een georganiseerde daguitstap naar Salzburg vanuit Wenen maken. Je bezoekt dan samen met een gids de bekendste bezienswaardigheden en de filmlocaties van The Sound of Music. Zo hoef je zelf niet naar Salzburg te rijden of te treinen en haal je het meeste uit je bezoek.

  1. Uitstap naar het pittoreske Hallstatt

Is de drukte van Wenen je even te veel en snak je naar natuur? Dan hebben we een toptip voor je: het prachtige Hallstatt. Hallstatt is een klein dorpje met amper 800 inwoners en toch is het razend populair bij toeristen. En dat is niet zomaar. Dit historische stadje aan het gelijknamige meer ziet er zo pittoresk uit dat zelfs schilderijen het onrecht aandoen. Het kleine stadje hield zich eeuwenlang bezig met het winnen van zout in de oudste zoutmijn van Europa. Tot de jaren 60 kon je Hallstatt enkel met de boot bereiken. Tradities zijn er daardoor nog springlevend en de architectuur katapulteert je naar de middeleeuwen.

Wandel rond tussen de kleurrijke huizen en geniet van de vergezichten op het meer en de Alpen. Het allerbeste uitzicht heb je vanop de Skywalk. Dat is een uitkijkplatform dat 300 meter boven Hallstatt uittorent. Je bereikt het na een ritje op de kabelbaan of een stevige wandeling.

Hallstatt ligt op drieënhalf uur rijden van Wenen, een stevige rit dus. Ben je niet met de auto of wil je liever niet zelf rijden, dan kan je ook deelnemen aan een georganiseerde tour naar Hallstatt vanuit Wenen. Je reist naar Hallstatt in een comfortabele bus, stopt ook in het prachtige dorpje Traunkirchen en je maakt de tocht naar het uitkijkplatform Skywalk.

  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?