12 x streekproducten + bijzondere overnachtingen Oost-Vlaanderen

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

12 x streekproducten + bijzondere overnachtingen Oost-Vlaanderen

26 april 2023 in Waasland0 reacties

Je kent ze ongetwijfeld, enkele van de Oost-Vlaamse streekproducten! Gentse neuzekes en Geraardbergse mattentaarten zijn bij de toppers, maar daarnaast zijn er ook heel wat minder bekende streekproducten die je zullen verbazen in deze provincie. In dit artikel nemen we je mee naar de plekken waar ze geproduceerd worden en die je een bezoekje kunt brengen.

Na je uitstap wil je misschien ook blijven overnachten in de buurt, we geven ook enkele aanraders voor bijzondere overnachtingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overnachting in echt middeleeuws kasteel, of een windmolen? Lees verder voor al onze favoriete belevingen in Oost-Vlaanderen!

Inhoud artikel

  1. Geraardsbergse mattentaarten

Geraardsbergen staat bekend om haar mattentaarten, die officieel erkend zijn als Europees streekproduct. De mattentaart bestaat uit bladerdeeg met daartussen een ‘mat’ gemaakt van melk en karnemelk, eieren en amandelen.

Je vindt de mattentaarten bij alle bakkers in Geraardsbergen en Lierde, welke nu de beste is? Dat is moeilijk te zeggen, alle bakkers hebben wel hun eigen toets aan de mattentaart. De stad heeft daarom een mattenkaart ontwikkeld, een route waarmee je langs de verschillende bakkers komt en waarmee je te weten komt wat hun mattentaart speciaal maakt. Dan kan je zelf beslissen welke mattentaart je het lekkerst vindt! Bekijk de mattenkaart hier.

  1. Gentse cuberdons

De Gentse cuberdons of “neuzekes” zijn een typisch streekproduct, ze werden uitgevonden door een Gentse apotheker. De snoepjes zijn hard vanbuiten en aan de binnenkant zit een een siroop. Die siroop zorgt ervoor dat de neusjes maar beperkt houdbaar zijn, binnen enkele weken begint deze te versuikeren en worden de snoepjes hard. Het is daarom dat de neusjes niet geëxporteerd worden, en enkel in België verkrijgbaar zijn.

Een van de bekendste producenten van cuberdons is confiserie Geldhof uit Eeklo. In 2009 werden de neuzekes een officieel streekproduct, en confiserie Geldhof is overigens de enige die een letter in de cuberdons mogen afdrukken. Zo herken je hun neuzekes dan ook gemakkelijk, aan de letter G die erin gedrukt staat.

Neuzekesoorlog

  • De “neuzekesoorlog” is een conflict tussen twee verkopers die elk met een karretje naast elkaar op de Groentenmarkt “Gentse neuzekes” of cuberdons verkopen.
  • Beide verkopers zeggen dat ze de beste snoepjes hebben, en de concurrentie gaat er beenhard aan toe. De afgelopen jaren vielen er zelfs af en toe al klappen tussen de verkopers, en het is een ware vete.
  • Ondertussen is het deel geworden van de Gentse folklore, en is het een onderdeel van een bezoekje aan Gent om op de Groentenmarkt naar de kraampjes te gaan kijken.

TIP: Graag op stop door Gent en een bezoekje brengen aan dit kraampje? Download onze gratis stadswandeling Gent hier.

  1. Brouwerij Gruut

De Gentse stadsbrouwerij Gruut werd opgericht in 2009 door Annick De Splenter. Het bijzondere aan de Gentse Gruutbieren is dat er zonder hop wordt gebrouwen. Er wordt volgens een Middeleeuwse Franse traditie met ‘gruuten’ gebrouwen, mengelingen van kruiden. Er bestaan 5 verschillende variaties van het Gruutbier: Gentse Gruut Wit, Gentse Gruut Blond, Gentse Gruut Amber, Gentse Gruut Bruin en Gentse Gruut Inferno.

Je kan een bezoek brengen aan de stadsbrouwerij, zo kom je alles te weten over hoe het bier gebrouwen wordt en op het einde kan je natuurlijk proeven. Meer informatie op de website.
  1. Verhofstede fruitsappen

In het begin van de jaren '80 was fruitteler Theo Verhofstede uit Eksaarde één van de eersten in Vlaanderen, die op een geïntegreerde wijze fruit teelde. In '86 werden zijn boomgaarden met appels en peren in volle oogstperiode getroffen door een vernietigende storm. Het beschadigde fruit was niet meer verkoopbaar en Verhofstede besloot dan maar de vruchten te persen tot sap. Een kleine pers werd aangeschaft en 3.000 flessen appelsap en appel-perensap werden geproduceerd. Meteen was het eerste Verhofstede-fruitsap geboren!

  • Vandaag verkopen ze wel 18 verschillende smaken sappen!
  • Je kan een bezoek brengen aan het sapbedrijf en de boomgaarden, met een degustatie als afsluiter.
  • Meer info vind je op de website.
  1. Brouwerij The Musketeers

Brouwerij The Musketeers werd in 2000 opgericht door vier vrienden met een gemeenschappelijke passie: bier! Met hun Troubadour bieren verleggen de telkens de grenzen van de smaak en dat bleef zelfs internationaal niet onopgemerkt. In 2010 wonnen ze de Gold Medal Award met Troubadour Blond op de World Beer Cup in Chicago.

  • Je kan deze ecologische brouwerij bovendien een bezoekje brengen, een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
  • Na de rondleiding in de ecologische brouwerij kan je enkele van hun vers getapte bieren proeven.
  • Reserveer je bezoek via [email protected]. Meer info vind je op de website.
  1. Zelfpluktuin Aveschootshoeve

Midden in het Meetjesland, in Lembeke, vind je de Aveschootshoeve. Daar kan je sinds 2012 terecht om als consument rechtstreeks je groenten en fruit te plukken. Je betaalt wat je meeneemt en kan er bovendien op rekenen dat het biologische producten zijn. Ideaal als tussenstop bij een wandel- of fietstocht door het Meetjesland. Meer info op de website.

  1. Jenever Filliers

Filliers maakt zijn jenevers zelf in Deinze, op basis van het oude familierecept van stichter Karel Lodewijk uit 1880. Dat proces begint altijd met moutwijn, die het bedrijf als een van de weinigen nog zelf in traditionele koperen kolven, in ambieks, stoken uit de beste granen (tarwe, rogge, mout). Na het distilleren rijpt die moutwijn ruim 3 jaar op eiken vaten van 200 liter.

Vandaag is de graanstokerij én het familiegeheim in de goede handen van Bernard Filliers, de vijfde generatie van dit graanstokersgeslacht. Nog steeds worden vakmanschap, traditie en ambachtelijkheid er hoog in het vaandel gedragen. Daarom biedt deze stokerij nog altijd spirits aan die voor 100% een eigen product zijn, en dit maakt Filliers uniek.

Je kan de brouwerij van Filliers bezoeken, kom meer te weten over het unieke productieproces! Een rondleiding reserveren kan via de website.

  1. Monasterium Poortackere

Overnachten in een middeleeuws klooster? Het kan, in Gent! Het klooster heeft zijn oorspronkelijke charme weten te bewaren maar zit wel in een moderner jasje, voor uitstekend comfort. Bovendien bevindt het zich midden in het historische centrum van Gent, de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek dus!

Boek je verblijf in het klooster hier!

  1. De Reus van Horebeke

De Reus van Horebeke is een gerestaureerde windmolen die nu dienst doet als vakantiewoning in Sint-Kornelis-Horebeke, in het hart van de Vlaamse Ardennen.

Voor de restauratie van de windmolen werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ecologische en duurzame materialen, je kan er genieten van authentieke charme met hedendaags comfort. Boek je verblijf hier!

  1. Molen Ter Sleepe, Maarkedal

Als je lekker tot rust wilt komen en iets bijzonders wilt voor een weekendje weg, is deze molen iets wat je meegemaakt moet hebben. Deze 200 jaar oude molen werd ingericht door een kunstenaar en bevat heel wat verrassende elementen die met veel vakmanschap en zorg verbouwd werden. Boek je verblijf hier!

Rondom de bergmolen is er een terras met prachtig zicht dat boven de omringende weilanden uitsteekt. Her en der zijn originele en unieke kunstwerken in het interieur verwerkt.
  1. Cleythil Hotel Maldegem

De eeuwenoude (anno 1170!) Papinglohoeve, gevestigd op de in de middeleeuwen genaamde 'Cleythil' werd in 2007 volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een luxueus hotel met restaurant, waar je je vandaag culinair kan laten verwennen. Het hotel grenst aan de achterzijde aan het bijzonder mooie Drongengoedbos waar je urenlange wandelingen kan maken, de Drongengoedhoeve bezoeken, en nog veel meer bezienswaardigheden in het Meetjesland ontdekken.

Boek je verblijf in het Cleythill Hotel nu hier!

Booking.com

  1. Vakantiewoning Adelaide, Ronse

Op 5 minuten wandelen van de Grote Markt van Ronse, staat een opvallend burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Het burgerhuis dat nu Adelaide heet, werd in 1885 gebouwd door de industrieel R. De Rodere. Dat jaar staat bovendien ingebeiteld in de gevel.

Het is een indrukwekkende pand, van de gewelfde kelder tot de nok van de trapgevel drie verdiepingen hoog, die grondig gerenoveerd werden en in volle glorie hersteld en met het modernste comfort. Je verblijf in de villa kan je hier boeken!

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis reisgids Oost-Vlaanderen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?