15 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Bohemen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Bohemen: wat zien & doen tijdens je verblijf?

10 februari 2023 in Tsjechië3 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Bohemen + verblijftips

Noord-Bohemen in Tsjechië moet een van de best bewaarde geheimen van Europa zijn. Op amper 900 kilometer van de Lage Landen ligt een prachtig gebied vol pittoreske kastelen en uitgestrekte natuurgebieden waar amper buitenlandse toeristen komen.

Noord-Bohemen, niet al te ver van Praag, zal je ongetwijfeld weten te verrassen. Hier wandel je rond in historische kasteelinterieurs, zwem je in watervallen en wandel je door sprookjesachtige bossen. We zetten de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Bohemen in Tsjechië voor jou op een rijtje.

Tours en excursies voor je bezoek aan Boheems Zwitserland

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Boheems Zwitserland (Tsjechië) bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Maak een daguitstap en ga mee met een lokale gids of tour naar Boheems Zwitserland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Boheems Zwitserland

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden Noord-Bohemen

  1. Waarom reizen naar Noord-Bohemen?

Als je aan Tsjechië denkt, is Praag waarschijnlijk het eerste (en misschien het enige) wat in je opkomt. En ja, Praag kan inderdaad uitpakken met prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis en er hangt een romantische sfeer in de straten.

Maar Tsjechië heeft veel meer te bieden dan Praag alleen

Om dit te ontdekken, moet je alleen een beetje buiten de gebaande paden treden. Wie op zoek is naar een prachtig gebied vol ongerepte natuur en cultuur, moet naar Noord-Bohemen. Noord-Bohemen is een regio in het noordwesten van Tsjechië, op de grens met Polen en Duitsland. Het is een mysterieus gebied met dennenbossen en diepe dalen waarin kloven, ravijnen en prachtige rotsformaties verspreid liggen.

Dé sterspeler is echter het nationaal park Boheems Zwitserland, in het Tsjechisch is dat České Švýcarsko. Je bereikt dit natuurgebied het beste vanuit Děčín of Hřensko, dat dichterbij de beroemdste plekjes in het nationaal park ligt (waarover later meer). Daarnaast vind je hier ook heel wat cultuur. De prachtige bouwwerken in de historische stadjes van Noord-Bohemen zullen je zeker weten te verrassen. En het beste van allemaal: voorlopig komen hier nog maar weinig internationale toeristen.

  1. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Bohemen

In de regio Noord-Bohemen valt ontzettend veel te beleven. Hieronder zetten we de mooiste plekjes op een rijtje. Dat zijn vooral prachtige stukken natuur, maar Noord-Bohemen kan ook uitpakken met kastelen en historische steden. Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en daguitstappen in Boheems Zwitserland (Noord-Bohemen).

  1. Pravčická Brána

We beginnen met een van de beroemdste plekjes van Noord-Bohemen. De Pravčická Brána is de grootste natuurlijke boog van Europa. Het is het symbool van het nationaal park Boheems Zwitserland, waar ook de drie volgende bezienswaardigheden in dit lijstje zich bevinden.

Als je de eerste Narnia-film (Kronieken van Narnia: De leeuw, de heksen de kleerkast) gezien hebt, herken je deze plek ongetwijfeld. De boog is maar liefst 26 meter breed en 16 meter hoog. Daarmee is de Pravčická Brána de grootste natuurlijke zandstenen boog van Europa. De prachtige omgeving en het kasteel er vlak naast maken het plaatje helemaal compleet. Een ‘wauw’ zal ongetwijfeld je mond ontsnappen wanneer je de boog voor de eerste keer ziet.

Wandel naar het Valkennest en ga lekker lunchen

Er zijn verschillende paden rond de boog die je kunt nemen om van het 360-graden uitzicht op Boheems Zwitserland te genieten. Je kan er de boog van bovenaf bewonderen en genieten van al het moois rondom.

Het merkwaardige kasteel naast de grote rotswand bij de boog heet Valkennest (Sokolí hnízdo). Het werd gebouwd in opdracht van prins Edmund Clary-Aldringen in een Zwitserse chaletstijl in 1881. Tegenwoordig herbergt het kasteel een restaurant waar je kan eten en een fotogalerij.

  • Hoe kom je bij die impressionante boog? Neem vanuit Hřensko het rode wandelpad. Na ongeveer anderhalve kilometer kom je op een punt waar een pad de weg kruist en waar zich een bushalte bevindt met de naam Tři Prameny. Vanaf daar neem je het bospad aan de linkerkant, en na ongeveer 2,5 kilometer bereik je de Pravčická brána.

Boek je daguitstap naar Pravčická Brána in Boheems Zwitserland

  1. Tisa-rotsen

De Tisa-rotsen (Tiské Stěny) kwamen eveneens voor in de Narnia-films en ook deze plek kan je zeker niet missen wanneer je het nationaal park Boheems Zwitserland bezoekt. Deze imposante rotsformaties torenen hoog boven je uit. Het lijken wel gigantische standbeelden. Wandel hier rond en vergeet vooral je fotocamera niet mee te nemen. Je bereikt de Tisa-rotsen door naar het dorpje Tisa te rijden en daar het wandelpad te volgen. Dat is weinig uitdagend en geschikt voor iedereen.

TIP: Download je gratis preview reisgids Tsjechië en zie de mooiste plekjes van het land.

  1. Boottochtje op de Kamenice in de Edmund-kloof

De laatste plek die je zeker niet mag overslaan in Boheems Zwitserland is de Edmund-kloof. Deze bijzondere ravijn werd door de jaren heen uitgesleten door de rivier de Kamenice. Een bezoek aan de kloof is een absolute aanrader. Je komt hier namelijk niet alleen wandelen, maar maakt ook een boottochtje tussen de rotsen. Je bereikt de Edmund-kloof gemakkelijk vanuit het toeristische dorpje Hřensko.

  • Vanop de grote parkeerplaats (bekijk ligging) wordt het wandelpad naar de Edmund-kloof (Edmundova Soutěska) aangegeven met gele pijlen.
  • Na 2 km op een vlak wandelpad, door een sprookjesachtig bos en via tunnels en bruggetjes, kom je aan bij de kloof. Daar vertrekken boten die je tussen de rotsen en het groen meenemen.
  • Een ritje op de boot is niet duur en er vertrekken, in het hoogseizoen, regelmatig boten.
  • Op het water passeer je bijzondere rotsformaties in vreemde vormen.
  • Je wordt terug afgezet waar je gestart bent en wandelt terug. Dit vonden wij een van de mooiste plekken van Noord-Bohemen.
  1. Rotsklimmen en meer in Děčín

Děčín is de place to be voor iedereen die houdt van buitensporten

Dit is een van de populairste plekken om te rotsklimmen in Tsjechië. Je vindt hier klimroutes voor alle niveaus. Daarnaast kan je hier ook een via ferrata afleggen op een rotswand met uitzicht op de rivier de Elbe. Verder kan je in Děčín ook nog suppen, kajakken en verschillende wandelroutes uitproberen. Een leuke bestemming voor wie met het hele gezin naar Noord-Bohemen afzakt. Děčín ligt aan de rand van het nationaal park Boheems Zwitserland.

  1. Hrubá Skála

Boheems Zwitserland is niet het enige nationale park van Noord-Bohemen. Wil je nog meer natuur zien, dan raden we je aan om nog een ander nationaal park te verkennen: Český Ráj. Dit nationaal park, dat letterlijk Boheems Paradijs betekent, was het eerste nationaal park van Tsjechië (het bekendere Boheems Zwitserland werd pas in 2000 een nationaal park, 45 jaar na Český Ráj).

Daar ligt misschien wel de beroemdste toeristische trekpleister van Noord-Bohemen: Hrubá Skála. Dit is een populaire attractie op amper een half uurtje rijden van Liberec (33 kilometer). Zowel natuurliefhebbers als cultuurliefhebbers moeten hier naartoe.

Hier kan je een wandeltocht maken tussen enorme vulkanische zandsteenpijlers die hoog boven je uittorenen. Het uitzicht is werkelijk uniek. Je wandelt helemaal tot het uitkijkpunt dat Maria’s Rots (bekijk ligging) genoemd wordt. Vandaar heb je een onklopbaar uitzicht op de bijzondere regio.

Hoog bovenop een rotsplateau prijkt een 14e-eeuws kasteel dat door de eeuwen heen verschillende keren gerenoveerd werd. Het resultaat is een bijzonder bouwwerk in uitstekende staat dat recht uit een sprookje lijkt te komen. Het huist tegenwoordig een luxueus hotel en een kuuroord, maar je kan er ook gewoon iets gaan eten of drinken na je wandeling.

OVERNACHTEN: Maak je uitstap compleet en boek je verblijf in het EA Zamecky Hotel Hruba Skala. Het 14de eeuwse voormalige kasteel biedt stijlvolle kamers en een restaurant. Meer info en boeken.

  1. De rotssteden van Noord-Bohemen

Het landschap van Český Ráj wordt gekenmerkt door dramatische rotsformaties van witte zandsteen. Die zijn ontstaan na millennia van erosie en de mens heeft ook een handje geholpen. De belangrijkste natuurlijke trekpleister van dit nationaal park is de rotsstad Hrubaskalsko, in de omgeving van het stadje Turnov. Mis ook de Prachovské-rotsen (Prachovské skály) niet, hoge stenen pilaren die boven het groene landschap uitsteken.

Je verkent beide gebieden via verschillende wandelpaden die je tussen de rotsen gidsen. Rijd naar de respectievelijke parkeerplaatsen en start de wandeling van daar. De Prachovské-rotsen liggen op drie kwartier rijden van Liberec, zo’n 50 kilometer verderop.
  1. Het kasteel van Trosky

Wie het nationaal park Český Ráj bezoekt, mag ook het kasteel van Trosky niet overslaan. Dit is een van de meest fotogenieke plekken van Noord-Bohemen. Hrad Trosky, zoals het kasteel in het Tsjechisch genoemd wordt, is een ruïne die bovenop twee puntige rotsen ligt. Van het kasteel zelf blijft er niet veel meer over, maar de ruïne levert bijzonder spectaculaire plaatjes op. We raden je zeker de stevige klim naar het kasteel van Trosky aan. Het uitzicht is onklopbaar.

  1. Het kasteel van Frýdlant

Noord-Bohemen kan ook uitpakken met enkele fantastische kastelen

Eentje daarvan is het kasteel van Frýdlant. Dit middeleeuwse kasteel werd in de 16e eeuw gerenoveerd in renaissancestijl. Het is sindsdien enkele keren opgeknapt, maar de stijl van toen is helemaal bewaard gebleven. Je kan het kasteel al sinds 1801 bezoeken, wat het een van de oudste musea in zijn soort maakt. Wat kan je allemaal bezichtigen in het museum?

  • Binnenin wandel je door prachtig aangeklede zalen en kamers.
  • Het hoogtepunt is de Ridderzaal, daar hangen prachtige portretten van de vorige eigenaars.
  • Je kan ook de oorspronkelijke badkamers, keukens en slaapkamers bezoeken. Die zijn allemaal aangekleed met originele meubels en schilderijen uit die tijd.

In weinig andere kastelen die we bezocht hebben, is de tijdreis zo overtuigend. Bovendien speelde dit kasteel ook een rol in de geschiedenis. Hier woonde namelijk Albrecht von Wallenstein, een belangrijke bevelhebber tijdens de felbevochten Dertigjare Oorlog. Je vindt het kasteel van Frýdlant op 20 minuten rijden ten noorden van Liberec, op de grens met Duitsland.

  1. Ještěd-toren

De Ještěd-toren is misschien wel het beroemdste bouwwerk van Noord-Bohemen. Dat komt dankzij de buitenaardse, hyperboloïde vorm die als een futuristisch bouwwerk boven het landschap uitsteekt. De toren is 94 meter hoog en dient als tv-zendertoren. De toren kreeg zijn unieke, scherpe vorm om de extreme weersomstandigheden op de top van de heuvel te kunnen trotseren. De Ještěd-toren werd voltooid in 1973, na zeven jaar bouwen.

Je kan de toren ook bezoeken. Daarvoor hoef je niet eens je wandelschoenen aan te trekken, want je kan gewoon naar de parkeerplaats aan de voet van de heuvel rijden, bij Liberec, en daar een kabelbaan nemen.

OVERNACHTEN: Wist je trouwens dat je kan overnachten in deze bijzondere toren? Boek je verblijf bij Hotel Ještěd hier.

  1. Kanovaren bij Malá Skála

Ook het gebied rondom Malá Skála is een aanrader. Hier is de rivier de Eger baas. Dé activiteit bij uitstek is kanovaren, maar ook steppen is bijzonder populair. Er zijn daarvoor speciale paden aangelegd langs de rivier. Je kan kano’s huren in Mála Skála, maar ook in Dolánky en Svijani. Trek je zwemkledij aan en ga het water op! Je kan gewoon rondvaren, of van het ene stadje naar het andere peddelen.

Ontdek hieronder nog enkele leuke tours en excursies in Boheems Zwitserland

  1. Kasteel van Sychrov

Op amper 20 kilometer van Liberec, een klein half uurtje rijden, ligt het kasteel van Sychrov. Ook dit is een must voor geschiedenisliefhebbers. In het kasteel van Trosky draait het allemaal om 18e-eeuwse kunst en interieur, in dit kasteel duik je in de tweede helft van de 19e eeuw. Wie de twee kastelen bezoekt, ziet dus hoe het leven van de adel zich in deze streek geëvolueerd heeft. In de kasteelkamers zie je de originele meubels en kunstwerken staan. Opvallend is het houtsnijwerk.

  1. Het Reuzengebergte (Krkonoše): de hoogste bergen van Tsjechië

Er is nog een derde regio in Noord-Bohemen die je moet leren kennen: het Reuzengebergte (Krkonose). Deze bergketen vormt de grens met Polen en is een populair skigebied in de winter. In de zomer kan je hier uitstekend komen wandelen. Het Reuzengebergte kan uitpakken met watervallen, indrukwekkende berglandschappen en uitstekende voorzieningen. Er werd niet minder dan duizend kilometer aan wandelpaden uitgestippeld.

Er zijn twee bekende stadjes in het Reuzengebergte

  • Het eerste daarvan is het skioord Špindleruv Mlýn. Hier staat buitensport centraal. Kom je in de zomer, dan kan je wandelen of met de kinderen het aquapark bezoeken.
  • We raden je echter aan om in de plaats daarvan naar Harrachov te trekken, een stadje met geschiedenis. Het is het centrum van de gerenommeerde Tsjechische glasblaaskunst. Ook het kleine hart van de stad is een bezoekje waard.
  • Vanuit Harrachov kan je enkele prachtige plekjes bezoeken, zoals de Mumlava-watervallen (zie hieronder). Of neem de stoeltjeslift naar de top van de Čertova-heuvel voor een schitterend uitzicht over de omgeving.
  1. De watervallen van Mumlava

Dé trekpleister van Harrachov zijn de watervallen van Mumlava. Je bereikt de watervallen via verschillende wandelpaden (waarvan de kortste en populairste amper een half uurtje duurt) of fietspaden, een leuke manier om de regio te leren kennen. Kies dan wel voor een e-bike, je bent tenslotte in de bergen.

Hier kabbelt de rivier via verschillende watervallen naar beneden. Wandel zo ver als je wil en plons in het verfrissend koele water. Bij de watervallen vind je verschillende restaurantjes (je zal er niet alleen zijn in de zomermaanden), of je kan vooraf een picknick meenemen.

  1. Bezoek een glasfabriek

Noord-Bohemen is ook bekend om zijn glasfabrieken

Die zijn hier al eeuwenlang gevestigd. In de 18e eeuw werd hier een specifieke techniek ontwikkeld om glas te blazen die voor een ware revolutie in de glasindustrie zorgde. Het was hier dat Daniel Swarovski zijn latere kristalimperium begon. Zijn vader had hier in Noord-Bohemen een glasfabriek, waar Daniel Swarovski de kneepjes van het vak leerde.

Je kan vandaag verschillende glasfabrieken bezoeken. We raden je Harrachov Glassworks aan, de oudste nog actieve glasfabriek ter wereld. Je ziet hier glasblazers aan het werk en je kan er indrukwekkende glazen kunstwerken bewonderen. Meer info op de website.

  1. Waar verblijven in Boheems Zwitserland?

Liberec is de hoofdstad van de regio en ook de beste plek om te verblijven. De stad biedt veel hotels en restaurants waar je uitstekend kan eten na al dat wandelen. Bovendien ligt de stad erg centraal tussen de belangrijkste bezienswaardigheden. Je zal zelden langer dan een uur moeten rijden om een van de plekjes die we hierboven beschreven hebben te bereiken.

Maar Liberec zelf heeft ook heel wat te bieden. Deze Tsjechische stad heeft een mooi historisch centrum waar je gezellig kan rondslenteren. Mis zeker het stadhuis niet, een knap staaltje architectuur. Wie meer te weten wil komen over de regio, moet zeker naar het Museum van Noord-Bohemen. Het is gevestigd in een historisch pand en je leert er meer over de lokale fauna, flora en geschiedenis.

Hotel Ještěd (Liberec)

Wil je graag overnachten in een bijzonder hotel? Dan is Hotel Ještěd op zo'n 10 km van het stadscentrum de place to be. De Jested toren is een gebouw met buitenaardse vorm. Het eigen restaurant serveert lokale en moderne gerechten. Meer info en boeken.

Liever overnachten in de natuur? Dan raden we aan om te kiezen voor het kleine dorpje Hřensko. Dit is de ideale uitvalsbasis voor het nationaal park Boheems Zwitserland. Je zal wel iets langer moeten rijden naar de andere bezienswaardigheden. Vanuit Hřensko vertrekken verschillende wandeltochten die tot de beste van Noord-Bohemen behoren.

Stara Plynarna (Hřensko)

Zo kan je verblijven in Stara Plynarna, gevestigd in een pittoresk stenen gebouw uit 1905 en biedt klassiek ingerichte kamers. 's Avonds kan je terecht in het restaurant voor grill- en barbecue gerechten. Verder biedt het pension ook een patio met uitzicht op de tuin. Meer info en boeken.

  1. Hoe bereik je Noord-Bohemen?

Noord-Bohemen ligt in het noorden van Tsjechië, tegen de grens met Polen en Duitsland. Wanneer je Tsjechië binnenrijdt vanuit België of Nederland, rijd je het beste via Dresden. Daar steek je dan de grens over naar Děčín. Je bevindt je dan meteen aan de rand van het nationaal park Boheems Zwitersland, op een uurtje van Liberec.

In totaal is het vanuit Brussel 10 uur rijden naar Liberec (920 kilometer) en vanuit Amsterdam moet je rekenen op een reistijd van een stevige 9 uur (880 kilometer). Wie de reis wil opbreken, kan halt houden in Leipzig, op twee derde van de reis.

TIP: Vertrek je binnenkort met de wagen naar Tsjechië? Bekijk dan hier uitgebreid de beste route naar Tsjechië, inclusief etappehotels en tips voor onderweg.
  1. Tip: Combineer je reis met een stedentrip Praag

Je kan natuurlijk ook met het vliegtuig afzakken naar Noord-Bohemen, al raden we je dan wel aan om een auto te huren. Zo bereik je al die mooie plekjes snel en eenvoudig, zonder je druk te hoeven maken over (schaarse) buslijnen. Liberec ligt op slechts anderhalf uur rijden van Praag. Je kan je natuurreis dus makkelijk combineren met een paar dagjes Praag.

Praag is de trots van Tsjechië. Het historische centrum van de hoofdstad barst van de historische bezienswaardigheden. In de zogenaamde ‘stad van de 100 torens’ zal je je geen moment vervelen. Mis zeker de beroemde Karelsbrug niet en wandel rond op het Oude Stadsplein en bezoek het Oude Raadhuis. Wil je niets missen tijdens je verblijf? Download dan zeker onze stadswandeling Praag.

OVERNACHTEN: Hotel U Zlateho Jelena ligt in het historisch stadscentrum van Praag in de buurt van heel wat bezienswaardigheden als het Wax Museum, het oude stadsplein en de Týnkerk. Het viersterrenhotel is prachtig ingericht en heeft een gezellig binnenplein waar je kan uitrusten na een dagje stappen in de stad. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Boheems Zwitserland

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Boheems Zwitserland in Tsjechië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Boheems Zwitserland in Tsjechië!

  1. Mis niets tijdens je rondreis in Tsjechië en Slowakije!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Tsjechië en Slowakije? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije.

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 september 2023 - Awouters Louis

Gedurende 9-daagse rondreis door Tsjechië veel gebruik gemaakt van deze schitterende gids. Voor ons vooral nuttig bij bezoek aan Boheems en Tsjechisch Paradijs. Bedankt.

- 3 augustus 2023 - Jesken De Rijcke

Leuke en goede tips waar je onmiddellijk mee aan de slag kan gaan!

- 1 augustus 2023 - Marretje

Zoals altijd lijkt het me weer een perfecte reisgids met veel info. Super

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?