Wat is de beste route naar Slowakije? Tol, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Slowakije? Tol, etappehotels & tips

2 februari 2023 in Slowakije0 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Slowakije met de wagen of camper? + tips

Ben je van plan om met je eigen wagen naar Slowakije te reizen? Dan is het handig om te weten wat de beste route is om Slowakije zo snel mogelijk te bereiken.

Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Wij hebben voor de beste route, de leukste etappehotels en de mooiste stopplaatsen onderweg voor jou verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Hoe lang is het rijden naar Slowakije?

Het is mogelijk om Slowakije al na één dag rijden te bereiken. Als je de route naar Slowakije helemaal met de auto aflegt, moet je ongeveer 1200 kilometer overbruggen. Je bent ruim gezien 12 à 15 uur onderweg zonder enige file of tussenstop. Daarnaast is de reisduur ook afhankelijk van het verkeer en de periode waarin je vertrekt.

Wil je graag een rustige, comfortabele reis tegemoet gaan? Dan is het aangeraden om de route af te leggen in twee dagen. Om vanuit België en Nederland naar Slowakije te reizen, doorkruis je in meeste gevallen Duitsland en Tsjechië en kom je langs tal van interessante steden waar je een tussenstop kan houden.

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in Slowakije met onze reisgids Tsjechië & Slowakije inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

  1. Wat is de beste route naar Slowakije?

Vertrek je binnenkort op autovakantie naar Slowakije? Dan kan je best je route ernaartoe op voorhand al wat voorbereiden. Zo kan je eventueel ook een tussenstop en/of overnachting plannen. Voor een vakantie in Slowakije rijd je sowieso door Duitsland. Afhankelijk van jouw vertrek- en eindpunt, doorkruis je ook Tsjechië of Oostenrijk of Polen. We lichten de routes hieronder even toe:

Route via Duitsland en Tsjechië

  • Deze route is aan te raden als jouw eindbestemming in het noordwesten of centraal in Slowakije ligt. Enkele voorbeelden: Bratislava, Banská Štiavnica, Žilina en Hoge Tatra Nationaal Park.
  • Deze route gaat via de Duitse steden Kassel, Leipzig, Dresden en Pirna en steek de Tsjechische grens over. Van daaruit rijd je verder richting de hoofdstad Praag. Vanuit Praag volg je de route richting Brno en bij Lanžhot steek je de grens over met Slowakije. Vanaf hier is het zo’n uurtje rijden naar Bratislava.

Alternatieve route via Duitsland en Oostenrijk

  • Ook deze route is aan te raden als jouw eindbestemming in het noordwesten of centraal in Slowakije ligt.
  • Als je deze route volgt, doorkruis je Duitsland en Oostenrijk. Je rijdt via Keulen, Frankfurt am Main en Würzburg naar Neurenberg en Regensburg. Bij Passau steek je de Oostenrijkse grens over en rijd je verder door naar Linz richting Wenen. De hoofdstad van Slowakije, Bratislava ligt op slechts een uurtje rijden van Wenen.

Route via Duitsland en Polen

  • Ligt jouw eindbestemming in het oosten of zuiden van Slowakije, bijvoorbeeld Košice, Poprad, Prešov enzoverder? Dan is deze route eventueel een betere optie.
  • De route in Duitsland is hetzelfde, via Kassel, Leipzig en Dresden. Alleen rijd je iets verder door naar Schöpstal waar je de grens met Polen oversteekt.
  • In Polen rijd je via Wroclaw en Katowice naar Krakau. Vanaf Krakau rijd je volg je de E77 naar Jurgów en steek je de grens over met Slowakije. Vanaf hier kan je je reis verder door zetten naar jouw eindbestemming.
  1. Tolwegen en tolvignet in Slowakije

In Slowakije dien je tol te betalen om over de snelwegen te rijden. Sommige weggedeeltes zijn tolvrij en worden duidelijk aangegeven door borden met het opschrift "Bez Uhrady".

  • De vignetplicht geldt voor auto’s (incl. caravan), busjes en campers tot 3500 kg.
  • Motorrijders hoeven geen vignet te kopen.
  • Je hebt de mogelijkheid om een vignet van 10 dagen, 30 dagen of een jaar te kopen.

Om de tol te kunnen betalen, is het verplicht om een elektronisch vignet aan te kopen, ook wel gekend als het e-vignet. Bij aankoop van dit vignet, wordt meteen het kenteken van het voertuig geregistreerd in de Slowaakse database. Je hoeft dus geen vignet op je voorruit te plakken.

Je kan het e-vignet online aankopen via eznamka.sk of ter plekke bij de grensovergangen, tankstations of postkantoren in de buurt van de Slowaakse grens. De verkooppunten worden aangegeven met het tolteken.

  1. Tips voor je autovakantie naar Slowakije

RONDREIS: Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Slowakije en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Beste etappehotels op je route naar Slowakije

B&B Hotel Kassel-Süd (Kassel)

B&B Hotel Kassel-Süd is een modern budgetvriendelijk hotel in de wijk Waldau in Kassel. Je verblijft in ruime, modern ingerichte kamers voorzien van airco en een flatscreen-tv. 's Ochtends kan je genieten van een lekker ontbijtbuffet. Het hotel ligt op slechts 2 km van de snelweg A7 en biedt gratis openbare parkeergelegenheid op eigen terrein. Meer info en boeken.

Hotel Seehof Leipzig (nabij centrum Leipzig)

Hotel Seehof Leipzig ligt in Zwenkau, op slechts 15 minuten rijden van het centrum van Leipzig. Dit viersterrenhotel biedt ruime kamers, een heerlijk ontbijtbuffet, een fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.

ibis budget Dresden Kesselsdorf (Dresden)

Op zoek naar een lowbudget verblijf? Het ibis budget Dresden Kesselsdorf bevindt zich in Kesseldorf, op 20 minuten rijden van het centrum van Dresden. Het hotel biedt ruime, lichtrijke comfortkamers met een eigen badkamer, een vers ontbijtbuffet tegen een toeslag. Meer info en boeken.

SLEEEP HOTEL Ansfelden (bij Linz)

SLEEEP HOTEL Ansfelden ligt in Linz en biedt moderne accommodatie met gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. Na een heerlijke nachtrust, kan je nog even genieten van een ontbijtbuffet of een continentaal ontbijtje voor je de reis verder zet. Meer info en boeken.

Hotel Rainers21 (net buiten het centrum van Wenen)

Wil je graag een tussenstop maken in Wenen? Op je route kan je overnachten in het Hotel Rainers21 in Brunn am Gebirge, op een halfuurtje rijden van het centrum van Wenen. Het hotel biedt modern ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort, een ontbijtbuffet, restaurant en bar en een terras. Er is ook de mogelijkheid om je auto te parkeren bij het hotel. Meer info en boeken.

  1. Leukste tussenstops op weg naar Slowakije

Op elke route naar Slowakije passeer je enkele interessante steden waar je even de benen kan strekken.

Leipzig

Leipzig ligt in de deelstaat Saksen en is de ideale bestemming voor liefhebbers hebben van kunst en cultuur. Deze bijzondere stad staat ook wel bekend als dé stad van de klassieke muziek en kan uitpakken met enkele historische bouwwerken en boeiende musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de voormalige werkplaatsen van wereldberoemde componisten Bach en Mendelssohn?

Daarnaast is deze stad ook een waar plaatje op vlak van architectuur. Je vindt er namelijk heel wat gebouwen in de historische stijl uit de Gründerzeit periode. Leipzig zal je zonder enige twijfel positief weten te verrassen. Ontdek de must-see bezienswaardigheden tijdens een georganiseerde stadswandeling door Leipzig.

Dresden

De stad Dresden in het oosten van Duitsland was aan het begin van de 20ste eeuw de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad stond vol met prachtige bouwwerken en stond daarnaast bekend om het schitterende porselein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hier echter grote verandering in: door bombardementen bleef er niet veel over van de stad.

Dresden wist zich langzaamaan weer overeind te krabbelen sinds de oorlog en onderscheidt zichzelf vandaag de dag door de vele kunstmusea en klassieke architectuur die er te vinden zijn in de Altstadt. Absoluut de moeite waard dus om hier een korte tussenstop te houden op je roadtrip naar Tsjechië. Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met de Dresden City Card (mogelijk voor 1, 2 of 3 dagen).

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf hier? Gästehaus Mezcalero is een pension gelegen in een rustige wijk en wordt beheerd door een familie. Het pension heeft een Azteekse-Mexicaanse sfeer en biedt gezellige accommodatie op wandelafstand van de binnenstad. Meer info en boeken.

Brno

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en de grootste in de regio Moravië. Het heeft een rijkelijk aangeklede historische kern en een aantal fascinerende monumenten en architecturale pareltjes. Bezoek hier onder meer verschillende kastelen zoals Špilberk en Veveří, maar ook de futuristische Villa Tugendhat, die een ware onderneming was in zijn tijd!

  1. Filmpje: ontdek Slowakije

Benieuwd naar het bijzondere land Slowakije? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slowakije!

  1. Mis niets tijdens je rondreis in Tsjechië en Slowakije!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Tsjechië en Slowakije? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije.

Tsjechië & Slowakije

Gratis reisgids Tsjechië & Slowakije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?