Triglav National Park & Soča Vallei bezoeken? Tips + bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Triglav National Park & Soča Vallei bezoeken? Tips + bezienswaardigheden

24 maart 2023 in Slovenië6 reacties

Er is zoveel te zien en beleven in het Triglav National Park (noordwest Slovenië) dat je minstens een week nodig hebt voordat je alle activiteiten eens gedaan hebt. Je kan natuurlijk gewoon ook in alle rust genieten van de hoge bergtoppen boven je, en de rivier onder je.

Het nationaal park ligt in de Julische Alpen en bezit met zijn 2864 meter hoge Mount Triglav, de hoogste berg van Slovenië.

Tours en tickets naar het Triglav National Park

Het Triglav National Park en omgeving bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ontdek de bijzondere tours en activiteiten in de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De prachtige Tolmin kloof

De pittoreske Tolmin Gorges (Tolminska korita) zijn de reden waarom de meeste mensen naar dit gedeelte van Slovenië komen. Een pad door de rotsen laat je deze natuurlijke geografische formaties van zowel onder als boven aanschouwen. Deze kloven zijn het eerste voorproefje van het Triglav National Park en ze zijn het laagste punt in dit beschermde gebied – hoewel je bezoek zeker in het rijtje van hoogtepunten zal komen.
Toegangskaartjes zijn te koop bij het ticket office, net voorbij het restaurant.

 1. De Vršič Pass

De Vrsic Pass stijgt tot een hoogte van 1611 meter als hij via 50 haarspeldbochten de Julische Alpen doorklieft, wat een onvergetelijke bergrit oplevert. Velen zijn het er over eens dat dit een mooie manier is om afscheid te nemen van het westelijke gedeelte van het Triglav Nationaal Park.

De pas brengt je naar het mooie Meer van Jasna, met spectaculaire vergezichten en naar Kranjska Gora. Stop even om een foto te maken van het legendarische Chamois Golden Horn standbeeld op de rand van het Meer van Jasna of maak een wandeling door het pittoreske bergdorpje van Kranjska Gora.

Op de Vršič Pass kan je ook een bezoekje brengen aan de Russian Chapel, een Russisch-Orthodoxe kapel. De kapel is onder dwang door Russische krijgsgevangen gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en dient nu zowel als oorlogsmonument als monument voor de symbolische verbinding tussen Rusland en Slovenië.

 1. Raften op de Soča Rivier

In Bovec zijn er een aantal bedrijven die wildwater rafting aanbieden. De rivier is op bepaalde plekken redelijk kalm waardoor ook gezinnen met (iets oudere) kinderen en mensen zonder raftervaring zich in een boot kunnen wagen. Maar er zijn ook gedeeltes van de rivier waar zelfs de meest ervaren rafters een adrenalinestoot van zullen krijgen.

Raften is één van de populairste manieren om van de rivier te genieten, zowel voor de plaatselijke bevolking als de toeristen. Bovec Rafting Team en Soca Rafting zijn twee goed aangeschreven bedrijven die verschillende mogelijkheden aanbieden. Beide zijn in Bovec te vinden.

 1. Kayakken & canyoning op en rond Soča

Een andere manier van waterrecreatie is natuurlijk om te gaan kayakken. Er zijn verschillende touroperators die kayak- of kanopakketten aanbieden. Afhankelijk van welk stuk van de rivier je kiest, kan je rustig peddelen op een kalme rivier of voor iets meer uitdaging gaan.

Vanuit Bovec kan je naar de stroomversnellingen die iets verder in de Julische Alpen liggen gaan of juist stroomafwaarts naar Tolmin. Kayakken is slechts het topje van de ijsberg – er zijn nog talloze andere waterrecreatiemogelijkheden, van tuben tot canyoning. Wil je dat ook doen? Bekijk hier het aanbod

 1. Met een Zipline over de Soča vallei

De Učja Rivier stroomt over in de Soča Rivier bij het dorp Žaga, die door de ontoegankelijke Učja canyon gaat. Zeven lijnen zijn er over de vallei gespannen waardoor je nu toegang hebt tot plekken met een prachtig uitzicht, die anders zeer moeilijk te bereiken waren. Door een rit met de zipline, krijg je de kans om naar beneden te kijken naar een plek van ongerepte schoonheid en krijg je tegelijkertijd wat actie voor de kiezen. Dit is een milieuvriendelijk avontuur waarbij je in vogelvluchtperspectief van de omgeving kan genieten.

 1. Wandelen in Triglav National Park

Uiteraard mag een stevige bergwandeling in het Triglav National Park niet ontbreken om de omgeving te ontdekken. Lang of kort, makkelijk of uitdagend, er zijn genoeg wandelopties voor iedereen. Routes rond Bovec zijn onder andere:

 • Rondom Vodenca Jablanca
 • Wandelen naar de bron van de Glijun Creek
 • Rondom Zavrselno
 • Rondom Kukč
 • Wandelen naar het verlaten gehucht Lemovlje
 • Trail naar de Zadnjica Vallei
 • Van Kluže fortress naar Log pod Mangartom

Er zijn natuurlijk nog een aantal meer uitdagende routes voor bergbeklimmers die naar de nabijgelegen pieken van de Julische Alpen leiden zoals:

 • Rombon Top vanuit Zavrzelno, ten noorden van Bovec.
 • Uitdagende route van Kanin circular cableway station D naar Visoki Kanin.
 • Route van Lepena naar het Krnsko Jezero Lake.
 • Route van Zadnjica naar de Kriska Jezera Lakes.
 • Beklim de hoogste berg van Slovenië, Mount Triglav, vanuit Zadnjica.
 1. Mountainbike in de Soča Vallei

Mountainbiken is in dit deel van het land een populair tijdverdrijf en waarschijnlijk zul je onderweg wel heel wat mountainbikers tegenkomen die door de Soča Vallei rijden. Je kan op meerdere plaatsen een mountainbike huren en op één van de fietspaden of mountainbike trials rond Bovec jezelf gaan uitleven en afzien.

 1. Paardrijden in Triglav National Park

Een andere manier om je te bewegen in deze omgeving is op de rug van een paard. In dit gedeelte van het National Park zijn een aantal begeleide paardrijtochten beschikbaar en het afwisselende landschap betekent dat er voor ieder wat wils is, van de beginner tot de ervaren ruiter. Posestvo Blata is één van die plekken in de buurt van Bovec waar paardrijtochten worden aangeboden

 1. Winteractiviteiten in de Soča Vallei en Julische Alpen

Als je in de winter naar dit gebied komt, dan zijn een aantal van de genoemde activiteiten natuurlijk niet beschikbaar (ook zullen waarschijnlijk niet alle wegen geopend zijn). Maar in de winter is er hier natuurlijk wel van alles te doen. Dan kun je onder andere skiën, langlaufen, sneeuwschoentochten maken, sleeën en ijsklimmen, naast nog een groot aantal andere activiteiten.

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om al deze activiteiten te ondernemen, laat staan allemaal. Als je meer tijd hebt raden we aan om hier minstens twee dagen te verblijven zodat je een keuze kan maken uit alle activiteiten.

 1. De schilderachtige Vintgar Gorge

Tot 1890 was de adembenemende 1,6 km lange Vintgar Gorge, die ten noorden van het meer van Bled ligt, grotendeels onbereikbaar. In 1893 werd de kloof echter voorzien van houten wandelpaden en bruggen, die daarna voor het publiek toegankelijk werden gemaakt. Later werden deze de Žumer Galleries genoemd. Deze ongelooflijk schilderachtige plek langs de turquoise kleurige rivier, heeft sindsdien al veel toeristen in vervoering gebracht.

Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk). Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel). De Vintgar kloof is enkel te voet toegankelijk.

TIP: Wie wil kan met een e-bike vanuit Bled naar de Vintgar kloof fietsen, boek deze leuke fietstour hier online

 1. Waar verblijven in Triglav National Park & Soča Vallei

Op zoek naar een bijzondere camping of hotel tijdens je verblijf in Triglav National Park & Soča Vallei? Bekijk onze lijst van onze 5 favoriete glampings & hotels in Triglav en de Soča Vallei, wedden dat je er ook wil verblijven!

Dit is ideale plek voor adrenaline junkies en natuurliefhebbers !
Wat dacht je van een overnachting bij Adrenaline Check Camping :-) Meer info en prijzen

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 oktober 2022 - Lout

Vond het duidelijk en verhelderend. Heeft me een goed idee over het land gegeven. Dank 🙏

- 14 juli 2021 - Leo van Heugten

super goede en praktische tips zodat je direct geweldige activiteiten kunt ondernemen, in plaats van eerst alles uitpluizen.

- 1 december 2020 - Ellen

Erg leuke en interessante site met goede en duidelijke tips. Krijg nu al zin in de vakantie.

- 21 oktober 2019 - Dominique Fanton

Ik wil meer details over Fietsen en wandelen, maar dan routes in Triglav National Park en soca vallei. Het kost veel energie en tijd om dit allemaal uit te zoeken. Een zeer belangrijke familieroute is trouwens D2. En juist hierover vind ik weinig informatie over terug . Dit is nochtans een zeer belangrijke promotietroef !!!

- 17 oktober 2019 - Bo

Ik zocht meer informatie over het triglavgebergte maar de download ging niet zo ver.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?