Royal Yacht Britannia in Leith (Edinburgh) bezoeken: alle info & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Royal Yacht Britannia in Leith (Edinburgh) bezoeken: alle info & tickets

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Royal Yacht Britannia in Leith + waar tickets kopen?

De Royal Yacht Britannia was meer dan 40 jaar lang het officiële schip van de koninklijke familie. Tot 1997 werd het gebruikt voor officiële staatsbezoeken naar verre, overzeese gebieden. De Royal Yacht Britannia ontving beroemde gasten en er werden weelderige buffetten georganiseerd.

Vandaag ligt het koninklijke schip aangemeerd in Leith, de havenwijk van Edinburgh. Je kan er de luxueuze kamers bezoeken en komt er meer te weten over de koninklijke familie van het Verenigd Koninkrijk + boek je tickets online op voorhand.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Royal Yacht Britannia

De Royal Yacht Britannia is een schip vol geschiedenis. Het was decennialang het officiële schip van de Britse koninklijke familie, van 1954 tot 1997. De Royal Yacht Britannia was het laatste van een serie van 88 officiële koninklijke jachten. Het schip werd gebruikt voor ontelbare staatsbezoeken en heeft meer dan een miljoen zeemijlen op de teller staan.

Er was tijdens de verre zeereizen ook ruimte voor ontspanning. De Royal Yacht Britannia stond bijvoorbeeld bekend om de weelderige banketten die er georganiseerd werden. In de Royal Apartments, waar de koninklijke familie verbleef tijdens de zeereizen, was er geen gebrek aan luxe. Er werden ook grote staatsmannen op de Royal Yacht Britannia ontvangen, waaronder Nelson Mandela en Winston Churchill.

Nadat het schip uit gebruik genomen werd, kreeg het een plekje in de haven van Edinburgh, de wijk die Leith genoemd wordt. Vandaag kan je het koninklijke jacht bezoeken met een audiogids. Zo word je ondergedompeld in de wereld van het Britse koninkhuis en de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. De Royal Yacht Britannia is met voorsprong de populairste bezienswaardigheid in Leith.

 1. De Royal Yacht Britannia in Leith (Edinburgh) bezoeken

Tijdens je bezoek aan de Royal Yacht Britannia krijg je een groot deel van het schip te zien. Het verkeert in uitstekende conditie en ziet er nog net zo uit als toen de koninklijke familie er vertoefde. Er komen verschillende kamers aan bod en je wandelt over de vijf dekken van het schip.

 • De beroemdste kamer in de Royal Yacht Britannia is zonder twijfel de Queen’s Bedroom. Daar sliep niemand minder dan de Queen op weg naar verre oorden.
 • Maar ook de State Diner Room is bijzonder. Je zou vergeten dat je je op een schip bevindt.
 • Aan comfort hoefde de Queen niet in te boeten, dat merk je wanneer je de Sun Lounge bezoekt. Dat is een kamer die speciaal ontworpen werd voor de Queen zodat ze in het zonnetje van een kopje thee kon genieten.
 • Verder zijn er nog de States Apartments en de Admiral Quarters, waar gasten verbleven en konden werken.
 • Er was ook een ontspanningsruimte, die is vandaag ingericht als restaurant.

Bestel je tickets voor The Royal Yacht Britannia

 1. Waar bevindt zich de Royal Yacht Britannia in Leith?

 • De Royal Yacht Britannia ligt in de haven van Leith, een wijk van Edinburgh aan het water.
 • Leith ligt op een dikke drie kilometer van het stadscentrum van Edinburgh. Je kan de afstand op een zonnige dag perfect te voet afleggen.
 • Geen zin in een wandeling? Dan kan je ook de bus nemen. De vlotste verbinding heb je met bus 35, die rijdt van Old Town recht naar de Ocean Terminal waar de Royal Yacht Britannia aan anker ligt. Ook bussen 11 en 22 verbinden het centrum van Edinburgh met Leith.
TIP: Met de hop-on-hop-off bus van Edinburgh maak je eveneens een stop in de Ocean Terminal in Leith. Er zijn er twee, wil je de Royal Yacht Britannia bezoeken, kies dan voor de zogenaamde Majestic Route. Zo hoef je geen taxi’s te nemen of uit te zoeken welke bus je moet nemen. Boek je tickets voor de hop-on-hop-off bus in Edinburgh hier makkelijk online.

Wat is de ligging van de Royal Yacht Britannia in Leith op de kaart?

 1. Wat zijn de openingsuren van de Royal Yacht Britannia bij Edinburgh?

 • De Royal Yacht Britannia is elke dag open van 9u30 tot 16u30.
 • In het winterseizoen (november t.e.m. maart) kan je de Royal Yacht Britannia in Leith bezoeken van 10u tot 15u30.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe koop je tickets voor de Royal Yacht Britannia in Leith?

Tickets voor de Royal Yacht Britannia kan je gewoon ter plekke kopen. Wil je zeker zijn van je plekje (een goed idee wanneer je in de zomer naar Edinburgh reist), dan raden we aan om je tickets voor de Royal Yacht Britannia online te bestellen.

Ben je van plan om ook het kasteel van Edinburgh en het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh te bezoeken? Dan kan je besparen met het zogenaamde Royal Edinburgh Ticket. Dat is een combiticket die alle koninklijke bezienswaardigheden in Edinburgh bundelt én je krijgt toegang tot drie verschillende stadswandelingen. Koop het Royal Edinburgh Ticket hier online.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Onze tip: bezoek terwijl ook de havenwijk Leith

Als je de Royal Yacht Britannia en in Leith bent, raden we je aan om terwijl ook de wijk Leith zelf even te bezoeken. Leith was in de 18e eeuw een van de belangrijkste havens in de omgeving. Er werden exotische producten verhandeld en lokale wol verscheept. Het was lang een aparte stad, pas vanaf 1920 is Leith officieel een wijk van Edinburgh.

Vandaag is Leith een bruisende wijk met veel jonge inwoners. Dat resulteert in tientallen moderne restaurants en koffiezaken waar de Britse keuken heruitgevonden wordt. Er zijn zelfs twee restaurants met Michelinsterren! Maar je kan hier ook hongerige magen stillen in uitstekende visbistro’s of lokale biertjes proeven in een van de vele pubs.

 1. Waar overnachten in havenwijk Leith?

 • Malmaison Edinburgh ligt aan rivier de Forth in Leith en beschikt over chique, ruime kamer, een hypermoderne fitnessruimte, gratis parkeergelegenheid en een gezellige brasserie. Bij de stijlvolle Mal Bar kan je terecht voor cocktails en op het terras kan je genieten van het uitzicht. Meer info en boeken.
 • Holiday Inn Express Edinburgh heeft een ideale ligging naast winkelcentrum Ocean Terminal en het koninklijke jacht Britannia. Je verblijft in een van de modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige luxe en comfort. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?