Hoe kan je Auld Reekie in het huidige Edinburgh bezoeken? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Hoe kan je Auld Reekie in het huidige Edinburgh bezoeken? Alle info & tips

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Auld Reekie is de niet zo liefkozende bijnaam voor Edinburgh. Letterlijk betekent Auld Reekie ‘Old Smokey’ en het verwijst naar de dikke, stinkende rookpluim die steevast boven Edinburgh hing. Het was er namelijk niet altijd comfortabel leven. Hoe kwam Auld Reekie aan zijn bijnaam? En hoe kan je het gebied Auld Reekie in het huidige Edinburgh bezoeken? Je leest het hier.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Wat wordt bedoeld met Auld Reekie in Edinburgh?

Edinburgh, de prachtige hoofdstad van Schotland, heeft verschillende namen gekregen. Het Athene van het Noorden is er eentje van, maar de bekendste is 'Auld Reekie'. In ‘Reekie’ herken je misschien het Nederlandse ‘rieken’. Edinburgh stond in het verleden bekend als een stinkende stad. Dat is vandaag niet meer het geval, maar de naam is wel blijven hangen. Letterlijk betekent ‘Auld Reekie’ in het huidige Engels 'Old Smokey'. Het verwijst naar de mengeling van alle rookvervuiling, smog en de sterke geur van afval en lijken die in de straten hing.

Het oude stadsgedeelte rondom de Royal Mile, vandaag Old Town genoemd, was vroeger een ommuurde stad. Zo hield men de vijand buiten. Binnen de stadsmuren woonden de inwoners van Edinburgh dicht op elkaar, samen met vee, en in het nabijgelegen meer Nor Loch werden lijken gedumpt. Het stonk er dag en nacht. Pas toen de muren verdwenen en New Town opgericht werd aan het einde van de 18e eeuw kon de stank ontsnappen. De bijnaam Auld Reekie bleef achter en duidt vandaag op het historische stadscentrum van Old Town.

Tip: Ontdek dé hoogtepunten van de Schotse hoofdstad met onze reisgids Schotland inclusief stadswandeling Edinburgh. Deze mooie wandelroute brengt je onder meer langs Calton Hill, Edinburgh Castle en de Royal Mile.
  1. Hoe kwam Auld Reekie aan zijn naam?

In de 17e eeuw waren kolenvuren de norm. De rook werd door de schoorstenen gejaagd en er hing daardoor een dikke rookwolk in de lucht. Old Town van Edinburgh was dichtbevolkt en zelfs overbevolkt. Meer mensen betekent ook meer vuren en dus meer luchtvervuiling. Die zwarte rookwolk was zelfs zo prominent dat het in boeken en zelfs schilderijen is vereeuwigd.

In de late middeleeuwen werd de toenmalige stad, die vandaag overeenkomt met Old Town, omsloten door een muur. Die stadsmuur en het meer Nor Loch zorgden ervoor dat Edinburgh goed beschermd was tegen de dreiging van een invasie. Maar de levenskwaliteit ging er niet op vooruit. Integendeel. Het meer diende als stortplaats en er werden zelfs lichamen in gedropt. Het duurde niet lang voor de bijnaam Auld Reekie geboren was.

  1. Leer meer over Auld Reekie met een gids

Wil je het oude stadscentrum van Edinburgh, Auld Reekie, écht leren kennen? Dan raden we je aan om met een gids door de straten te wandelen. De gids zal je met veel plezier over Auld Reekie vertellen via oude verhalen en stadslegendes.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?