San Clemente al Laterano Basiliek in Rome bezoeken: alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

San Clemente al Laterano Basiliek in Rome bezoeken: alle info, tips & tickets

14 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Basilica San Clemente al Laterano + waar tickets kopen?

De basiliek San Clemente al Laterano is een bijzondere kerk vlakbij het Colosseum. Onder de basiliek bevindt zich namelijk een vroegchristelijke kerk en nog eens daaronder kan je de resten van Romeinse woningen zien, zo’n 20 meter onder de grond. In deze basiliek maak je een reis terug in de tijd.

Ontdek alles over je bezoek aan de San Clemente al Laterano Basiliek + bestel je tickets hier online op voorhand.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de San Clemente al Laterano

De basiliek San Clemente al Laterano ziet er langs de buitenkant uit als een kerk zoals er zovele zijn in Rome. Maar niets is minder waar. Onder de kerk bevinden zich namelijk drie historische gebouwen boven elkaar. Je maakt hier een bijzondere reis door de tijd.

Helemaal onderaan bevinden zich restanten van Romeinse gebouwen die waarschijnlijk verwoest werden ten tijde van de grote brand van keizer Nero, in het jaar 64. Het gaat om een woonhuis en een munthuis die goed bewaard zijn gebleven. Daarbovenop bevindt zich een kerk uit de 4e eeuw. Die kerk was gewijd aan de heilige Clemens en werd versierd met fresco’s en standbeelden. Delen van de kerk werden gedicht om de nieuwe basiliek te kunnen bouwen.

Helemaal bovenaan bevindt zich de huidige basiliek. Die werd gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van paus Paschalis II. Sinds het jaar 1862 is men begonnen met opgravingen uit te voeren. De kerk onder de huidige basiliek werd gerestaureerd en ook de Romeinse bouwwerken werden blootgelegd. Het geheel is een soort tijdmachine die je het verhaal van Rome vertelt.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Basilica San Clemente online op voorhand. Zo kan je wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. De Romeinse resten van basiliek San Clemente al Laterano

Het diepst, twee verdiepingen onder de basiliek, liggen de resten van twee Romeinse gebouwen: een kleine woonst en het grote Moneta Caesaris, waar munten geslagen werden. De gebouwen werden deels in de as gelegd tijdens de grote brand van 64 die Rome teisterde. Je kan enkele kamers zien en fresco’s en plafondschilderingen bewonderen.

Archeologen hebben ontdekt dat de kleine Romeinse woning omstreeks het jaar 300 omgebouwd werd tot een tempel gewijd aan de Mithraïsche cultus. Dat was een mix van Perzische en Romeinse religies. Mogelijk heeft de woning sinds de 1e eeuw ook dienst gedaan als een soort schuilkerk, toen het christendom nog verboden was.

  1. De vierde-eeuwse kerk

Precies bovenop het Romeinse munthuis, werd een van de eerste basilieken in Rome gebouwd. Het is een kerk die ingewijd werd op het einde van de 4e eeuw, amper enkele jaren nadat keizer Theodosius in 391 het christendom uitgeroepen had tot staatsgodsdienst. De basiliek was opvallend groot, wat aantoont dat het christendom al veel aanhangers kende.

De kerk werd gebouwd ter ere van paus Clemens (1e eeuw), de derde paus ooit, die werd verbannen en daarna ter dood veroordeeld werd omdat hij het christendom verspreidde. Op een fresco kan je zien hoe zijn resten naar deze basiliek werden overgebracht in het jaar 867. De kerk werd verwoest tijdens de inval van de Normandiërs in het jaar 1084. De kerk werd toen als begraafplaats gebruikt en raakte daarna in ongebruik en langzaam aan vergeten.

Tijdens je bezoek aan de 4-eeuwse kerk zie je onder andere:

  • Je ziet heel wat zuilen, doorgangen en een schitterende mozaïekvloer.
  • De pronkstukken zijn een fresco van Maria uit de 8e eeuw en een 11e-eeuwse fresco dat het wonder van Sisinnius uitbeeldt.
  • Het graf van de heilige Cyrillus zou hier ook te vinden zijn.
  1. De huidige San Clemente al Laterano Basiliek

De kerk raakte stilaan verzwolgen door andere gebouwen en het steeds stijgende grondniveau. In plaats van de kerk te renoveren, besliste paus Pascal II om een nieuwe kerk te bouwen bovenop de oude kerk. De 4e-eeuwse kerk werd opgevuld met aarde. Op enkele plekken in de basiliek kan je alsnog sporen zien van de kerk eronder. De bovenkant van de oude zuilen en de kapitelen zijn soms bijvoorbeeld ingewerkt in de muren van de kerk.

In de basiliek zie je het altaar met een urne waarin zich de resten van de heilige Clemens en de heilige Ignatius van Antiochië zouden bevinden. Wat echter meteen opvalt, is de apsis erachter. Die werd aangekleed met indrukwekkende mozaïeken uit de 12e eeuw. Het is een pareltje van de religieuze kunst. De hele kerk is opgetrokken in romaanse stijl. Bij de kerk hoort ook een buitenpleintje, het atrium, en er staat een klokkentoren uit de 18e eeuw.

Bestel je tickets voor de Basilica San Clemente

  1. Praktische info voor je bezoek aan San Clemente al Laterano

  • De basiliek San Clemente al Laterano bevindt zich op een steenworp van het Colosseum.
  • De ingang bevindt zich in de Via di San Giovanni in Laterano.
  • Kom je met de metro? Dan stap je af bij de halte Colosseo.
  • Openingsuren: De basiliek San Clemente al Laterano, en de schatten die eronder liggen, kan je elke dag bezoeken van 10u tot 12u30 en van 15u tot 17u30.
  • Op zondag is het archeologische gedeelte open van 15u tot 17u30.
  1. Hoe kan ik tickets boeken voor de San Clemente al Laterano?

  • De basiliek zelf kan je gewoon gratis bezoeken, maar je komt natuurlijk voor wat zich onder de basiliek bevindt.
  • Tickets voor je ondergronds bezoek aan de kerk, kan je ter plekke kopen of vooraf online.
  • We raden je aan om je bezoek de basiliek San Clemente al Laterano samen met een gids te doen zodat je tijdens je rondleiding een deskundige uitleg bij alles wat je ziet.
  • Bestel je tickets voor ondergrondse tempels van de basiliek van St. Clement.
  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?