Museo Nazionale Romano in Rome bezoeken? Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek? + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Museo Nazionale Romano in Rome bezoeken? Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek? + tickets

6 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Museo Nazionale Romano + waar je tickets kopen?

De Museo Nazionale Romano wordt gevormd door vier verschillende musea. Elk musea belicht een ander deeltje van de Romeinse geschiedenis. Het bekendste, en eerste, van de Museo Nazionale Romano is gevestigd in het klooster van Santa Maria degli Angeli, gebouwd bovenop de thermen van Diocletianus. Je bewondert er heel wat Romeinse kunstwerken.

Daarnaast is er nog het Palazzo Altemps, vol private kunstcollecties, het Palazzo Massimo, ook gewijd aan Romeinse kunst, en de Crypta Balbi, een archeologisch museum in en op de resten van een Romeins theater.

Bestel je tickets voor de Museo Nazionale Romano online

TICKETS: Wil je graag de Museo Nazionale Romano bezoeken? Dan raden we aan om je toegangtickets op voorhand te bestellen. Zo kan je de wachtrijen aan de kassa vermijden en meteen aan je bezoek beginnen.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Museo Nazionale Romano

De Museo Nazionale is een groep van vier musea waar de geschiedenis van Rome uit de doeken gedaan wordt. Het oorspronkelijke Romemuseum was dat gelegen in het klooster Santa Maria degli Angeli, maar daarna kwamen er nog drie vestigingen bij. De musea liggen zowat verspreid over de hele stad. Je vindt afdelingen in het Palazzo Massimo, het Palazzo Altemps en de Crypta Balbi.

Santa Maria degli Angeli

Het klooster van Santa Maria degli Angeli werd ontworpen door niemand minder dan Michelangelo in 1561. Het bijzondere aan dit klooster is dat het gebouwd werd in en op de resten van de Thermen van Diocletianus. Dat was een immens badhuis dat afgewerkt werd in het jaar 298 v.Chr. Vandaag herken je nog steeds kenmerken van zowel het badcomplex als het klooster wanneer je door de gangen wandelt.

Palazzo Altemps

Dit 15e-eeuwse stadspaleis werd gebouwd voor de neef van paus Sixtus IV, en in de 16e eeuw gekocht door kardinaal Marco Sittico Altemps. Hij decoreerde het paleis uitbundig en vestigde er zijn persoonlijk museum van antiquiteiten en zeldzame boeken.

Palazzo Massimo

Het Palazzo Massimo is het recentste gebouw van de Museo Nazionale Romano. Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, geïnspireerd op de renaissancepaleizen. In het paleis vestigde zich een jezuïetenschool.

Crypta Balbi

De Crypta Balbi was ooit het kleinste van de drie stadstheaters in Rome. Het werd opgetrokken in het jaar 13 v.Chr. in opdracht van proconsul Lucius Cornelius Balbus. Naast het theater lag een binnenplaats, de zogenaamde crypte, waar je vandaag het museum vindt.

 1. Santa Maria degli Angeli

De collectie van dit museum bestaat vooral uit Romeinse standbeelden. De meeste zijn gemaakt uit het typische marmer, maar er zijn ook veel bronzen beelden uit latere periodes. Minstens even indrukwekkend als de standbeelden, zijn de resten van de thermen zelf. Het waren de grootste uit het Romeinse Rijk. Ook de kloostergangen van Michelangelo zijn erg indrukwekkend om te zien.

 1. Palazzo Altemps

Het Palazzo Altemps doet de naam van de kardinaal alle eer aan. Tot de dag van vandaag is dit museum gewijd aan (ooit) privé kunstcollecties. Je kan er nog steeds een deel van de oorspronkelijk kunstcollectie van kardinaal Altemps bewonderen, die bestaat uit 16 standbeelden. Daarnaast kan je hier nog de persoonlijke kunstcollecties zien van de familie Ludovisi-Boncompagni en de Mattei. Opvallend is de collectie Egyptische antiquiteiten.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Palazzo Altemps online op voorhand.

 1. Palazzo Massimo

Het Palazzo Massimo herbergt Romeinse kunst van de 2e eeuw v. Chr. tot de 5e eeuw n.Chr. Je ziet onder andere mooie muurschilderingen en fresco's, beeldhouwwerken, een collectie munten, sieraden en mozaïeken. Het museum werpt een blik naar het Oude Rome en wordt beschouwd als het belangrijkste van de vier Museo Nazionale Romano.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Palazzo Massimo in Rome voordelig online en vermijd wachtrijen aan de kassa.

 1. Crypta Balbi

De Crypta Balbi is een droom voor archeologen. Je kan hier op de site rondwandelen en tegelijk de vondsten bewonderen die er gedaan werden. Een unieke combinatie. Verder is een deel van het museum gewijd aan de stadsgeschiedenis van Rome na de val van het Romeinse Rijk. Ook interessant, want die periode wordt vaak onderbelicht.

TICKETS: Vermijd wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor de Crypta Balbi.

 1. Waar bevinden zich de Museo Nazionale Romano?

De vier musea bevinden zich op vier verschillende plekken:

 • Palazzo Massimo alle Terme: Largo di Villa Peretti, 2 (vlakbij het grote treinstation Termini en metrohalte Termini)
 • Thermen van Diocletianus: Via delle Terme di Diocleziano (eveneens vlakbij het grote treinstation Termini en metrohalte Termini)
 • Palazzo Altemps: Piazza Sant'Apollinare 46-48 (vlakbij Piazza Navona)
 • Crypta Balbi: Via delle Botteghe Oscure, 31 (niet ver van Piazza Venezia)

OPENINGSUREN: De Museo Nazionale Romano zijn elke dag open van 11u tot 18u, behalve op maandag. Je kan tickets kopen tot een uur voor sluitingstijd.

 1. Waar tickets kopen voor de Museo Nazionale Romano?

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?