Welke jobs kan je doen terwijl je reist? 21 x werken terwijl je reist

Welke jobs kan je doen terwijl je reist? 21 x werken terwijl je reist

1 maart 2018 in Reisinfo0 reacties

Je wilt reizen, maar je hebt er wel geld voor nodig. Een korte vakantie om vervolgens weer een jaar aan het werk te gaan is niet direct waar je aan dacht...

Gelukkig kan je ook reizen en werken tegelijk. Je kan er voor kiezen om te studeren voor een job waarbij je veel mag reizen, maar er zijn ook meer dan genoeg jobs die je kan uitoefenen terwijl je rondtrekt en zo je reizen kan financieren.

Inhoud artikel

 1. Barman/bediening

Waar je ook bent, er is altijd wel een restaurant, café, bar of club te vinden waar ze mensen nodig hebben voor achter de bar of in de bediening. Zeker op plekken waar veel toeristen komen zullen horeca bedrijven geen probleem hebben met het aannemen van iemand voor een kortere periode. Het zal wel helpen als je de lokale taal spreekt, en in veel gevallen zal er gevraagd worden of je al ervaring hebt.

 1. Hostels en resorts

Op plekken waar veel toeristen komen zijn vaak mensen nodig. In hostels kan je vaak een tijdje werken aan de receptie of in de schoonmaak, maar ook hotels, resorts en campings zoeken vaak nieuwe medewerkers. Misschien hebben ze nog mensen in het restaurant nodig, of zoeken ze iemand voor de receptie, maar het kan ook zijn dat je in het animatieteam terecht komt. Wel is het zo dat je bij hotels en campings meer kans hebt aan het begin van het seizoen, omdat ze vaak een vast team voor het hele seizoen aannemen.

 1. Werken op een cruiseschip

Op cruiseschepen zijn er meerdere mogelijkheden. Zo zou je terecht kunnen komen in de bediening of in de keuken, maar het is ook mogelijk dat je in het casino moet werken of de bioscoop onder je hoede krijgt. Een groot voordeel van het werk op een cruiseschip is dat zo goed als alles vaak inbegrepen is, zoals een bed en je eten, zodat je je loon goed op kunt sparen.

 1. Tourgids

Als gids kan je andere mensen begeleiden naar verre bestemmingen en daar met ze mee reizen, of je kan op één plek mensen rondleiden. Als je voor een organisatie wilt werken die verre reizen organiseert zal je echter een diploma of ervaring nodig hebben, maar lokale bedrijven zoeken soms mensen die andere talen spreken om zo bijvoorbeeld een groep Chinezen of de Franse toeristen te kunnen begeleiden.

 1. Festivalmedewerker

Hou je van goeie muziek en leuke festivals, dan kan je ook altijd de festivals achterna reizen. Ze hebben altijd mensen nodig voor de kassa, voor de bar en als je een beetje om kan gaan met techniek zou je zelfs achter de schermen aan het werk kunnen. Je verdient hier echter niet altijd geld mee, maar krijgt in plaats daarvan soms een gratis ticket of vouchers.

 1. Straatartiest

Als je goed muziek kan spelen, op een alternatieve manier muziek maakt of goed kan schilderen of tekenen kan je dat ook op straat doen. Straatmuzikanten kunnen behoorlijk wat verdienen per dag als je muziek in de smaak valt, maar ook als je iets alternatiefs kunt laten zien blijven mensen vaak even kijken. Ben je meer van de beeldende kunst, dan kan je ter plekke aan het werk gaan en bijvoorbeeld je straatschilderingen verkopen of opdrachten aannemen.

 1. Masseur

Op veel (toeristische) plekken zijn masseurs altijd welkom om mensen te helpen tot rust te komen, en zelfs als je niet in een hotel of resort terecht kan is het mogelijk om zelf klanten te zoeken. Wel zal je vaak gevraagd worden om een certificaat en eerdere ervaring.

 1. Docent (Engels)

Als je ergens heel goed in bent kan je bijna overal ter wereld wel terecht om het aan anderen te doceren. Zo kan je tijdens het reizen heel goed fitness of yoga lessen geven, maar als je goed bent in een bepaalde sport zoals surfen en snorkelen kan je op veel plekken voor een langere tijd terecht. Als je les kan geven over het bespelen van een instrument of goed bent in een bepaalde vorm van dansen kan je overal wel terecht, al moet je soms flyers op hangen om zelf klanten te zoeken.

Als je goed bent in talen kan je daar ook les in geven. Zeker Engels docenten zijn zeer gewild over de hele wereld, al vragen veel instituties dat het je moedertaal is of dat je een diploma hebt, en in veel gevallen zal je ook een TEFL certificaat nodig hebben om les te geven.

 1. Kok

Kan je goed koken? Dan kan je bijna overal ter wereld wel een baan vinden. Veel restaurants zijn altijd op zoek naar nieuwe keukenhulpen en zelfstandige koks, maar je kan ook een tijdje aan het werk als persoonlijke kok. Wel zal je eerdere ervaring nodig hebben of een opleiding of cursus moeten hebben gevolgd, en het werk in de keuken kan soms lang, druk en heftig zijn.

 1. Au pair

Als Au Pair verblijf je voor langere tijd bij een familie om op de kinderen te passen. Vaak houdt dat in dat je je dagelijks bezig houdt met de kinderen en ze soms zelfs een andere taal moet leren, maar het kan ook zijn dat je daarnaast huishoudelijke klusjes moet doen. Hiervoor in ruil krijg je je verblijf, eten en drinken, en vaak nog een extra wekelijks loon.

 1. Fotograaf

Wanneer jij altijd je camera bij je hebt en overal foto’s van maakt kan je daar natuurlijk goed gebruik van maken. Je kan geld verdienen door je foto’s online te verkopen, aan bijvoorbeeld stock-websites maar ook aan tijdschriften, kranten en websites. Laat jezelf inhuren om foto’s te maken van feestjes of verkoop tutorials online.

 1. Vertaler

Als jij meer dan één taal spreekt kan je werken als vertaler. Dit kan je online doen door teksten te vertalen, of je kan jezelf laten inhuren als intermediator en bijvoorbeeld immigratiediensten helpen met het heen en weer vertalen. Of kijk ter plekke of je menu’s van restaurants of de brochures van hostels kan vertalen.

 1. Schrijver

Schrijven kan je overal doen. Of het nu gaat om het schrijven van je eigen boek, of je in laten huren om voor andere teksten te schrijven, het enige wat je nodig hebt is een laptop en internet. De locatie maakt niet uit, dus als je er voor kiest om het uit een hangmat op een tropisch strand te doen dan kan dat gewoon. Schrijvers zijn erg gewild omdat veel websites hun teksten door anderen laten schrijven, dus online kan je gemakkelijk werk als schrijver vinden.

 1. Copy Editor

Als je niet als schrijver aan het werk kan of wil kan je er ook voor kiezen op zoek te gaan naar werk als copy editor. Hierbij zal je gevraagd worden om bestaand materiaal te verwerken in nieuwe stukken tekst of de bestaande teksten te formateren.

 1. Blogger

Je kan natuurlijk ook je eigen website maken en verhalen en ervaringen met anderen delen. Dit kan over het reizen zelf gaan, maar misschien heb jij nog een andere passie waar jij genoeg verhalen over kan vertellen. Het nadeel van het bloggen is helaas wel dat er veel werk en tijd in gaat zitten en je soms pas na jaren geld met je blog kan verdienen.

 1. Vlogger

Videomateriaal wordt ook steeds gewilder. Je kan je eigen vlog beginnen, maar net als bloggen zal hier veel tijd en werk in komen te zitten, of je kan beeldmateriaal verzamelen en deze net als foto’s verkopen aan anderen.

 1. Web / Graphic Design

Ben je goed met bepaalde software programma’s en online programma’s dan kan je altijd nog aan het werk als ontwerper van websites of grafische beelden. Als je websites wilt bouwen kan het helpen om met code talen om te kunnen gaan, maar dat hoeft niet. Wel is het slim om wat voorbeelden te hebben die je aan potentiele klanten kan laten zien zodat zij kunnen zien wat jij kan.
Dit kan je natuurlijk online doen, maar je kan ook ter plekke aan het hostel waar je verblijft aanbieden om de website te verbeteren om ze te helpen om meer klanten te trekken.

 1. Illustrator

Ook als illustrator kan je online veel werk vinden. Zo is het mogelijk om een project te vinden waarbij je een boek illustreert, of kan het gaan om het verwerken van grafieken in presentaties.

 1. Virtual Assistant

Zoals de naam al aangeeft is dit ook een baan die je online kan doen. Veel bedrijven vragen om virtuele assistenten om bijvoorbeeld de mailbox in de gaten te houden, of om de administratie te verwerken. Je zal een beetje ervaring moeten hebben met wat basis programma’s als Excel en soms ook met andere zaken, maar in veel gevallen kan je na een korte online cursus al aangenomen worden.

 1. Programmeur

Mensen die goed met computers overweg kunnen zijn zeer gewild over de hele wereld, dus als jij kan programmeren zou het heel goed kunnen dat jij overal ter wereld terecht kan voor een tijdelijke baan. De ene keer zoeken ze in Zuid-Afrika iemand om te helpen met een project van een paar weken, het andere moment zit je in het vliegtuig naar de Verenigde Staten om daar een bedrijf te helpen.

 1. Hondenuitlater

In de grote steden zoals Parijs, Londen of New York kan je zeker aan de slag als oppas voor huisdieren of voor het uitlaten van honden. Wil je zelf aan de slag? Registreer je op de site van Pawshake of download de app.

 1. Websites om werk te zoeken terwijl je reist

Er zijn verschillende online marktplaatsen waarop je je diensten kan aanbieden en je producten verkopen.

Honden begeleiden: https://nl.pawshake.be
Alle online dienstverlening: https://fiverr.com
Eigen templates en ontwerpen verkopen: https://creativemarket.com
Eigen websites verkopen: https://themeforest.net
Programmeer diensten: https://freelancer.com
Eigen foto's verkopen: https://shutterstock.com

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?