Waarom op reis een VPN gebruiken? Voorkom hacking van je telefoon of laptop op reis

Volledige gids kopen voor € 10

Waarom op reis een VPN gebruiken? Voorkom hacking van je telefoon of laptop op reis

3 juni 2021 in Reisinfo0 reacties

Ga je op reis? Dan is het een goed idee om ook je computer, tablet of smartphone reisklaar te maken. Een goede eerste stap zou zijn om een VPN te installeren. Dat is een Virtueel Privé Netwerk. Je maakt dan verbinding met een server op een aparte locatie, waarbij al je data door een tunnel gaat en wordt versleuteld.

  1. Voorkom dat hackers je data stelen via openbare netwerken

Misschien gebruik je openbare Wi-Fi van je hotel of in een café. Of misschien gebruik je in de trein of op het vliegveld een publiek netwerk. Handig, want dan heb je gratis internet. Minder handig voor je online veiligheid en privacy. Je gegevens worden namelijk met iedereen op het netwerk gedeeld. Slimme computergebruikers kunnen op die manier wachtwoorden en zelfs bankgegevens stelen.

Vaak zijn publieke netwerken niet (goed genoeg) beveiligd. Het is een van de handigste manieren voor criminelen om snel en gemakkelijk data buit te maken. Sommige criminelen zetten zelfs complete nepnetwerken op. Door met een VPN te verbinden wordt al je data versleuteld. Daardoor wordt het zo goed als onmogelijk voor hackers om de data te stelen.

  1. Blokkades omzeilen

Sommige diensten zijn in het buitenland geblokkeerd. De kans dat je naar Iran gaat is kleiner dan de kans dat je naar China gaat, maar voor beide landen geldt een streng regime De overheid heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om internetvrijheid. Daarom zijn in China bijvoorbeeld Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype en zelfs de VRT of NOS geblokkeerd. Talloze diensten kun je dus niet gebruiken.

Als je deze blokkades wilt omzeilen, moet je daarvoor een VPN gebruiken. Je kunt deze beter alvast thuis installeren, want ook veel websites van VPN diensten zijn geblokkeerd in het buitenland. Kijk van tevoren wel even of het legaal of gedoogd is wat je doet; in sommige landen is het gebruiken van een VPN zelfs een misdrijf.

Mag je een VPN gebruiken, dan is dat erg handig om weer toegang te krijgen tot alle diensten die je anders ook gebruikt.

  1. Om content van thuis te kunnen zien

Heb je bijvoorbeeld een NLZIET-abonnement? Dan kun je meestal niet vanuit een ander land televisiekijken via dit abonnement. Ook gewone Belgische of Nederlandse content van bijvoorbeeld de VRT, VTM of NPO is in andere landen vaak geblokkeerd. Als je gewoon Nederlandse TV wilt kijken, heb je een VPN nodig in het buitenland.

Met een VPN maak je verbinding met een server in België Nederland, als je deze in de instellingen van je VPN-app aanklikt. Klik op ‘Verbinden’ en je maakt verbinding met België of Nederland. Je krijgt dan een Nederlands IP. Wanneer je verbindt met bijvoorbeeld NLZIET, controleer deze dienst je IP-adres en bepaalt deze je IP-adres. Ziet deze een Nederlands IP-adres (al bevind je je in Spanje)? Dan kun je al het Belgische of Nederlandse aanbod bekijken.

  1. Om te voorkomen dat je bankrekening wordt geblokkeerd

Wanneer je gaat online bankieren vanuit een ander land, merkt de bank dat je inlogt op een locatie die niet gebruikelijk is. Vaak vraagt de bank om extra verificatie, om aan te tonen dat jij het bent. Sommige banken slaan die stap over, en blokkeren uit veiligheidsoverwegingen direct je bankrekening. Niet handig wanneer je in een ver land zit.

Door te verbinden met een Belgische of Nederlandse VPN, lijkt het voor de bank net alsof je gewoon inlogt vanuit Nederland. Een heel gewone locatie, dus. Je kunt dan gewoon online bankieren.

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?