Hoe de tijd doden op de luchthaven? 16 x anti-verveeltips bij vertraging of annulatie vlucht

Hoe de tijd doden op de luchthaven? 16 x anti-verveeltips bij vertraging of annulatie vlucht

11 maart 2024 in Reisinfo0 reacties

Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat als je op reis vertrekt, maar helaas is het niet te voorkomen dat je vlucht vertraagd kan zijn. Soms waait het te hard, is er een technisch defect of zijn er problemen op een ander vliegveld waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken.
Hierdoor ben je verplicht uren te wachten alvorens te kunnen opstijgen. Hoe breng je die tijd door? Een handige lijst van 16 anti-verveeltips om de wachttijd zo snel mogelijk voorbij te laten gaan.

Inhoud artikel

 1. Zoek uit wat je rechten zijn

Een goede manier om de tijd te doden nadat je te horen hebt gekregen dat je vlucht later opstijgt, is uitzoeken wat je rechten zijn in deze situatie. Misschien kan je de vlucht omboeken of kan je geld terug krijgen. Ga naar het loket van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt en ga daar na wat er gedaan kan worden, maar kijk ook op de website van de maatschappij. Soms wordt je bij het loket iets verteld wat niet helemaal waar blijkt te zijn, maar omdat jij je huiswerk niet hebt gedaan kunnen zij er mee wegkomen.

Je doet er slim aan om tijdens het wachten in de rij ook gewoon de maatschappij te bellen. Vaak is de rij op het vliegveld lang terwijl je telefonisch meteen geholpen kunt worden. Ook kan je op zoek gaan naar de lounge van de maatschappij. Als je geen lid bent zal je waarschijnlijk wel entree moeten betalen, maar het zal hier rustiger zijn en je zal sneller en vaak ook beter geholpen worden. Lees meer in ons blogartikel wat zijn mijn rechten bij vertraging of annulatie.

Zelfs als je geen geld terug kan krijgen of je geen andere vlucht aangeboden krijgt is het mogelijk dat de vliegtuigmaatschappij je dient te vergoeden of compenseren. Misschien dienen ze voedsel vouchers aan te bieden of kunnen ze een hotelverblijf regelen als de vlucht zodanig lang is vertraagd dat je moet overnachten. Vraag ernaar!
 1. Schrijf je ervaringen neer

Je kan tijdens je wachttijd je ervaringen neerschrijven in een reisdagboek. Niet alleen is het leuk om later je eigen ervaringen terug te lezen, maar je kan ook alvast noteren wat je later wilt delen. Misschien heb je wel je eigen blog, of post je je verhalen op sociale media.


 1. Plan je reis: download een gratis reisgids

Ben je op de heenweg of onderweg naar je volgende bestemming? Begin alvast met het plannen van jouw reis indien je daar nog niet aan toe was gekomen. Misschien heb je wel een reisgids (of nog niet? download hem nu) mee die je nog niet helemaal gelezen hebt, of weet je nog niet zo goed wat je wilt doen op je bestemming. Maak gebruik van de gratis wifi en zoek de leukste bezienswaardigheden of excursies op, maak een lijstje met activiteiten die je zou willen doen en zoek uit wanneer je hier tijd voor hebt. Download alvast je gratis reisgids bij reisroutes.

 1. Bewegen, bewegen, bewegen

In het vliegtuig zelf kan je niet erg gemakkelijk bewegen. Op eventuele toiletbezoeken na zal je voornamelijk in je stoel blijven zitten. Maak dan nu gebruik van de tijd die je hebt om je benen even te strekken. Maak een wandeling door de luchthaven als deze heel groot is of kijk hoeveel rondjes je kan stappen in bepaalde tijd als de luchthaven juist klein is.

Of ga op zoek naar de fitness of sportruimte. Ja, sommige luchthavens hebben een eigen fitnessruimte voor de passagiers die even een workout willen doen tijdens het wachten, of hebben een speciale yogaruimte. Probeer het gewoon, ook als je normaal nooit naar de fitness gaat ... of minder sportief bent.


 1. Ga op souvenir speurtocht

Misschien ben je al langs de winkeltjes gelopen en vond je er niet veel bijzonders aan, maar je kan het ook een stuk leuker maken. Spreek bijvoorbeeld met je reispartner(s) af om de gekste souvenirs op te zoeken en ze te kopen, of een foto ervan te maken als je geen extra geld uit wilt geven. Geef elkaar opdrachten om bijvoorbeeld het duurste souvenir te vinden of om een bepaald object te vinden en geef elkaar punten om er een wedstrijd van te maken.

 1. Zoek een massage(stoel)

Er zijn altijd wel massagestoelen te vinden op het vliegveld, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Zeker als je al een vlucht hebt gehad en aan het wachten bent op de volgende kan je zo lekker ontspannen, maar ook als je vakantie nog maar net is begonnen kan je zo even de stress wegwerken.

 1. Kijk een film of een serie

Heb je een laptop of tablet bij met films en tv series of een goede wifi-verbinding, en een koptelefoon? Ga dan achteruit hangen en bekijk een leuke film, of begin aan die ene serie die je al zo lang wou zien.

 1. Maak een stopmotion filmpje

Doe eens wat anders met je tijd en maak een grappig stopmotion filmpje. Je kan dit doen met een notitieboekje en een pen of potlood, of gebruik de camera van je telefoon en ga op zoek naar leuke voorwerpen of een leuke ruimte op het vliegveld. Door elke keer een object een klein beetje te bewegen en steeds een foto te maken kan je deze later afspelen als een soort filmpje. Zo ben je even zoet, en je hebt direct iets grappigs om thuis te laten zien.

 1. Doe een spelletje

Spelletjes zijn ook een leuke manier om de tijd te doden. Als je met meerderen reist kunnen jullie altijd samen iets doen, maar als je in je eentje bent kan je ook andere wachtenden vragen om mee te doen. Zo leer je ook nog eens direct mensen kennen.

Enkele leuke spelletjes tijdens het wachten

 • Doe bijvoorbeeld een kaartspelletje. Er is keuze genoeg uit kaartspellen die je zou kunnen doen. Of het nu poker is of patience, met een boek kaarten kan je de wachttijd sneller laten voorbijgaan.

 • Ook met een notitieblok en een pen kan je je al snel vermaken. OXO is misschien wel heel simpel, maar je kan ook denkspelletjes doen.

 • Je kan een kruiswoordraadsel, woordzoekspel, sudoku of puzzel invullen. Heb je er geen bij dan zijn ze altijd te koop in de krantenshop op luchthaven. (of je maakt er zelf eentje als je echt lang moet wachten)

 • Vraag andere mensen om suggesties op te schrijven voor het spel en verzamel deze in een bakje, en gebruik deze om het spel te spelen.

 • Er zijn natuurlijk nog veel meer opties voor spelletjes. Misschien heb je wel een leuk spel op je smartphone staan, of heb je een pocket spelletje in je rugzak zitten.

 1. Leer een andere taal

De verloren tijd kan nuttig aangewend worden door een andere taal aan te leren. Misschien heb je een klein woordenboekje mee: probeer dan wat woorden en zinnen uit je hoofd te leren zodat je straks op je bestemming het boekje niet meer nodig hebt, of zodat je straks thuis kan zeggen dat je tijdens je vakantie een nieuwe taal geleerd hebt.

Of koop een boekje op het vliegveld. Misschien hebben ze alleen boekjes met de taal van het land waarin je je bevind, of hebben ze meerdere talen voor de verschillende bestemming waar naar toe wordt gevlogen.
Probeer uit te vogelen wat de voornaamste woorden en zinnen betekenen en kijk daarna pas naar de oplossing in het boekje. Je zal vaak versteld staan van jouw taalgevoel.

 1. Lees een boek, krant of tijdschrift

Heb je een boek mee dat je wilt lezen, of de hele vakantie in je tas heeft gezeten maar waar je nog niet aan toegekomen bent? Ga dan gewoon lekker ergens zitten, koop er een drankje en iets lekkers bij, en sla het boek open. Heb je geen boek mee, kijk dan wat er te krijgen is in de winkeltjes. Wanneer je in het verhaal zit kan de tijd opeens heel snel gaan, dus voor je het weet kan je het vliegtuig in.

 1. Ga iets eten of drinken

Tijdens het wachten heb je natuurlijk tijd om de luchthaven te doorkruisen op zoek naar een café of restaurant. Ben je op een grote internationale luchthaven dan zijn er altijd wel lokale specialiteiten te vinden, of internationale ketens die je thuis niet kan vinden.

 1. Luister naar een podcast

Doe je koptelefoon op, ga achterover hangen, doe je ogen dicht en luister. Doordat je verder niets hoeft te doen kan je je compleet focussen op de podcast en zo leer je misschien wel heel veel nieuwe dingen tijdens het wachten. Of kies eens voor een verhaal of audioboek.

Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen om naar muziek te luisteren. De meeste mensen luisteren constant naar muziek terwijl ze bezig zijn, bijvoorbeeld tijdens het sporten of onderweg naar werk, maar doe nu eens een keer helemaal niets en luister daadwerkelijk naar de muziek. Een overzicht van de VRT Podcasts hier.

 1. Of maak je eigen muziek

In plaats van te luisteren naar muziek kan je ook eens gek doen en zelf muziek maken. Of je nu instrumenten kunt bespelen of helemaal geen gevoel voor ritme hebt, kijk eens om je heen naar wat je zou kunnen gebruiken als muziekinstrument en probeer er wat geluid uit te krijgen. Van halflege waterflesjes tot de plastic stoelen waar je op zit, je kan alles gebruiken voor muziek. Probeer ook nog wat andere mensen mee te krijgen en de sfeer zal er meteen dik inzitten.

 1. Mensen kijken

Je bent nooit alleen op de luchthaven. Misschien lopen er wel honderden mensen voorbij naar hun gate, of ben je alleen met de schoonmakers en beveiliging. Ga zitten en ga gewoon eens kijken naar de mensen die je ziet. Maak er een spelletje van en probeer te raden wie waar naar toe gaat en met wat voor reden, of verzin een achtergrondverhaal.

 1. Boek een hotel als het laat is

Wanneer je vlucht pas de volgende dag kan opstijgen zou je er aan kunnen denken om de banken van het vliegveld in te ruilen voor een veel comfortabele hotelkamer. Je slaapt nou eenmaal beter in een bed dan op de grond of een bank waar anderen ook langs kunnen lopen. En zelfs als je niet kan slapen is het fijn als je even kunt genieten van een warme douche of gebruik kunt maken van de services die het hotel aanbiedt die je niet op het vliegveld krijgt.


 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download: Vergeet niets met de handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?