Hoe best je vakantie of rondreis plannen? Stappenplan + websites

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe best je vakantie of rondreis plannen? Stappenplan + websites

27 december 2022 in Reisinfo0 reacties

Het plannen van je reis is het begin van alle vakantiepret. Het kost misschien veel tijd om zelf je vakantie of rondreis in elkaar te zetten, maar het hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Met een goed plan zet je gemakkelijk de perfecte reis voor jou in elkaar, of het nu om een vakantie op een vaste bestemming, een rondreis in een land aan de andere kant van de wereld of een roadtrip door de buurlanden gaat.

Met onderstaand stappenplan wordt het hele proces van het beginnen met plannen tot aan de terugkomst van je reis één grote ervaring.

Inhoud artikel

Zelf plannen of een georganiseerde reis?

Het plannen van je vakantie of rondreis kan soms best wat gepuzzel zijn

Voor veel mensen betekent dit vooral heel veel voorpret, maar niet iedereen vindt het even leuk. Ga daarom eerst bij jezelf na of je ook daadwerkelijk de tijd en energie in het plannen van je reis wilt steken of dat je dit liever toevertrouwt aan je reispartner of zelfs een reisbureau.

Georganiseerde reizen hebben zo hun voordelen

 • Zo hoef je zelf geen route meer uit te stippelen en accommodatie te regelen, omdat dit al voor je gedaan wordt.
 • Vaak wordt er ook tijd voor jezelf ingepland zodat je zelf nog bepaalde bezienswaardigheden kan opzoeken of excursies kan volgen buiten de georganiseerde reis om. Bekijk de leukste daguitstappen en excursies bij GetYourGuide en Tiqets.
 • Je hoeft dus zelf maar weinig te regelen, terwijl je bij het zelf plannen van de reis al snel veel tijd moet besteden aan het puzzelwerk.
 • Echter geeft dit je wel de ultieme vrijheid om tijdens je vakantie te gaan en staan waar je wilt.
 • Je zit op geen enkel moment vast aan een georganiseerde reis, en kan daar in veel gevallen ook nog eens geld op besparen!

Stap 1: Kies je reisbestemming

De eerste stap van het plannen van een vakantie is uiteraard het kiezen van de bestemming. Heb je nog geen bucketlist? Het is altijd leuk om eentje te maken met de plekken die je absoluut (nog eens) wilt zien. Met dromen is niets mis, toch? Maar een bestemming kies je meestal niet zomaar, het is afhankelijk van een aantal factoren.

Wanneer kan en wil je op reis?

 • Wanneer je zelf nog studeert of met kinderen op vakantie gaat ben je afhankelijk van de schoolvakanties.
 • Op werk moet je vakantie aan vragen en mogelijk zijn er bepaalde periodes waarin het niet mogelijk is om vrij te krijgen.
 • Afhankelijk van de periode waarin je op reis kan en wilt gaan zijn sommige bestemmingen misschien minder aantrekkelijk. Zo is het aan de andere kant van de wereld winter als het bij ons zomer is, hebben tropische regio’s regenseizoenen en zijn er ook gebieden op de wereld waar van storm- en orkaanseizoenen wordt gesproken.
 • Check wat je in de periode dat je op vakantie wilt gaan kan verwachten qua klimaat voor de bestemmingen waar je aan zit te denken.

Hoe lang en waar wil je op reis?

Mogelijks kan je maar 3 weken achter elkaar vrij krijgen op je werk, maar het zou ook goed kunnen dat je gemakkelijk 2 maanden weg zou kunnen, of misschien wil je zelf liever maximaal een weekje weg. Maar een citytripje Parijs kan even goed ook. De bestemming die je kiest is ook een beetje afhankelijk van de lengte dat je weg kan gaan.

Voor een rondreis naar Bali, kom je bijvoorbeeld met een weekje niet toe. Je wilt niet naar de andere kant van de wereld vliegen, waarbij je twee volledige dagen kwijt bent aan de reis en mogelijk ook nog eens een dag met een jetlag rondloopt. Grotere landen en regio’s verder weg zijn daarentegen weer perfect te bezoeken als je drie weken of langer weg kan en wilt.

Wil je graag een verre reis maken maar heb je last van vliegangst? Lees dan gerust even ons blogartikel over hoe je je vliegangst kan overwinnen. Ga je met de auto op weg en is het best lang rijden? Lees hier tips over hoe je reisziekte kan voorkomen

Wat is je budget?

Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met het budget dat je hebt voor de reis. Meer zelfs, dit is vaak de belangrijkste factor. Sommige bestemmingen zijn duurder om naar toe te reizen terwijl je op andere locaties juist meer geld kwijt bent aan accommodatie en eten. Misschien wil je dit jaar liever iets goedkoper op reis zodat je op kan sparen voor een groter reis die je volgend jaar wilt plannen. Hoe best sparen? Lees ons artikel over hoe sparen voor je droomreis.

Sommige reizigers kiezen hun bestemming afhankelijk van het budget dat ze hebben. Als dit het geval is kan je gebruik maken van een website zoals srprs.me waarbij je kan vliegen binnen een bepaald budget. Natuurlijk kan je zelf ook een beetje puzzelen. Met je bucketlist bij de hand kan je kijken welke bestemming dit jaar het beste uit zou komen met de dagen die je vrij hebt, de periode waarin je gaat en het budget dat je hebt.

Maak je eigen bucketlist

Heb je geen bucketlist, bedenk dan welke landen je aanspreken. Maak een lijstje en ga na of je een volgorde erin kan krijgen met de bestemmingen die je het liefst wilt bezoeken tegenover de locaties die wel interessant zijn maar nog wel een jaartje kunnen wachten. Eventueel kan je voor jezelf de voor- en nadelen of de redenen om wel of niet naar deze bestemmingen te gaan opschrijven.

Kan je echt geen keuze maken? Maak dan lootjes van je top 5 of prik blind je bestemming op een wereldkaart.

Stap 2: Verdiep je in de bestemming

Wanneer je eenmaal een bestemming hebt gekozen is het tijd om je ook in deze bestemming te verdiepen. Zo weet je wat je te wachten staat en kan je een lijst maken van de bezienswaardigheden die je zeker wilt zien en de activiteiten die je wilt doen. Download een van onze 140+ gratis reisgidsen, hierin vind je tal van info.

Als je nog niet bepaald hebt hoe lang je precies weg wilt gaan kan dit je ook helpen om de lengte van de reis te bepalen, of misschien ben je nog aan het twijfelen tussen bestemmingen en kom je er op deze manier achter dat je voor een van de locaties meer tijd of geld nodig gaat hebben dan je nu hebt.

Daguitstappen en excursies

Zoek tijdens het verdiepen op wat de bekende bezienswaardigheden en attracties zijn, maar ook welke excursies uniek zijn voor de bestemming en welke minder bekende attracties de moeite waard zijn.

Je kan ook heel wat inspiratie voor je reis op doen op blogs en in reisboeken, maar je zou ook een kunnen luisteren bij vrienden die al eerder naar die bestemming geweest zijn. Kijk ook naar de planning van uitgestippelde rondreizen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden voor je vakantie, maar ook om ervaringen te lezen.

 • Gebruik onder andere de website van TripAdvisor om inzicht te krijgen in de ervaringen van andere reizigers. Hier kan je gemakkelijk zien wat de populairste en best beoordeelde locaties, attracties en excursies zijn binnen een bepaalde bestemming.
 • De Sygic Travel Maps tool is ook erg handig om te zien welke routes worden aangeraden. Deze tool kan bijvoorbeeld een route voor je uitstippelen afhankelijk van de plekken waar je geïnteresseerd in bent, maar je kan ook een standaard reis bekijken en daar eventuele aanpassingen in maken.

Zet eventueel alles wat je wilt zien en doen in een documentje of een reisboek met bijbehorende informatie, zoals openingstijden en kosten. Maak onderscheid tussen de dingen die je echt niet wilt missen en de dingen waar je geïnteresseerd in bent, zodat je weet welke dingen je weg kan strepen als blijkt dat je daar toch geen tijd voor hebt.

Stap 3: Controleer de inreisregels van je bestemming

Zoek tijdens het verdiepen niet alleen de leuke dingen van je bestemming op, maar zoek ook de praktische zaken uit. Zo moet je kijken naar welke reisdocumenten je nodig hebt om het land in te kunnen reizen. Zo heb je bijvoorbeeld een visum nodig voor de USA en Canada.

Visums en vaccinaties

Wanneer je een visum aan moet vragen moet je ook gelijk kijken hoelang deze aanvraag kan duren. Kijk ook goed of je identiteitsbewijs geldig is tijdens je reis of dat je een nieuwe aan moet vragen.

Ook is het belangrijk dat je nagaat of je bepaalde vaccinaties nodig hebt voor de bestemming. Wanneer je ingeënt moet worden moet je ook rekening houden met hoe ver vooraf dit nodig is. Als je over een maand al op reis wilt maar meerdere prikken moet laten zetten met een langere periode daartussen zal je misschien toch een andere bestemming moeten kiezen.

Stap 4: Boek je reistickets

Als je eenmaal een bestemming hebt gekozen gaat het daadwerkelijke plannen beginnen, maar voor je verder gaat met het maken van een reisschema is het handig om eerst te bepalen hoe je naar de plaats van bestemming gaat reizen.

Wanneer je voor je vakantie een planning maakt en er vervolgens achter komt dat op de datum dat je de trein wil pakken of het vliegtuig wil opstappen, er helemaal geen tickets meer te verkrijgen zijn of je naar een andere locatie binnen de bestemming moet vliegen. Op dat moment valt je schema al snel uit elkaar.

Ten eerste zal je moeten bepalen hoe je wilt reizen

Ga je met je auto of een camper naar je vakantiebestemming, pak je de trein of zal je moeten vliegen? Afhankelijk van je keuze zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden:

Met de auto of camper

 • Wanneer je een roadtrip vanuit huis gaat maken of op een bestemming op rijafstand zit hoef je geen tickets te boeken voor de reis naar bestemming.
 • Wanneer je geen eigen vervoer hebt maar iets wilt huren, is het wel belangrijk dat je naar de verschillende opties kijkt. Je hebt natuurlijk vervoer op de locatie zelf waardoor je op je bestemming niet afhankelijk van het openbaar vervoer.
 • Wanneer je een reis met eigen vervoer plant is het wel aan te raden om vast uit te zoeken of er werkzaamheden gepland zijn, of er wegen zijn die je in bepaalde periodes beter kan vermijden en of je over tolwegen gaat rijden.
 • Ook kan je kijken of je onderweg naar je bestemming nog ergens tussendoor wilt stoppen of een omweg wilt maken om een bepaalde bezienswaardigheid gelijk mee te pakken.
 • TIP: lees ook ons artikel hoe wagenziekte of reisziekte te voorkomen?

Met het openbaar vervoer

 • Binnen Europa kan je zeer goed met bussen en treinen naar je bestemming reizen.
 • Internationale treinreizen worden steeds populairder, terwijl langeafstandsbussen vaak een perfecte keuze zijn wanneer je op budget reist.
 • Net als wanneer je gaat vliegen naar je bestemming kan je voor lange reizen met het openbaar vervoer het beste ruim op tijd je tickets boeken.
 • Kijk wel goed naar de verschillende mogelijkheden en hou rekening met overstappen.
 • Het plannen van je reis met het openbaar vervoer vergt vaak net wat meer inspanning dan het boeken van een vliegreis, doordat er veel bestemmingen zijn die gemakkelijk met een enkele vlucht te bereiken zijn maar met het openbaar vervoer meerdere overstappen vragen.

Als je onderweg moet overstappen op een andere trein kan je kijken of je een langere tussenstop kan maken om ook de plaats van de overstap te leren kennen. Wanneer je direct door wilt reizen is het aan te raden om bij je overstap rekening te houden met eventuele vertragingen. Zorg dat je genoeg tijd hebt op je overstap en schrijf vast je mogelijkheden op mocht je een aansluitende trein of bus net missen.

Met het vliegtuig

Wanneer je ver weg reist of minder tijd aan het reizen naar de bestemming wilt besteden is vliegen al snel de beste optie. Misschien ook wel de énige oplossing.

 • Er is geen gouden regel voor wanneer je het beste je vlucht kan boeken, maar gelukkig zijn er veel verschillende vergelijkingswebsites die je hierbij kunnen helpen.
 • In veel gevallen geldt dat je intercontinentale vluchten vaak eerder moet boeken dan kortere vluchten.
 • Boek niet meer dan 8 maanden voor de reis, want vaak worden de tickets later nog goedkoper, maar wacht ook niet te lang want dichter bij de reisdatum gaan de prijzen ook weer snel stijgen.
 • Via Hopper kan je uitzoeken wat een goede richtprijs is voor de vlucht en wanneer je kan verwachten dat de prijzen voor de vlucht lager liggen.
 • Gebruik ook vergelijkingswebsites zoals Skyscanner, Google Flights, Momondo en Cheaptickets voor de beste prijzen. Hierbij kan je ook andere luchthavens in de buurt en de dagen rondom de gewenste reisdag meenemen in de vergelijking: flexibiliteit helpt bij het vinden van de goedkoopste tickets.
 • Wanneer je een lange vliegreis boekt, heb je ook al snel een tussenstop onderweg. Het is altijd leuk als je tijdens je tussenstop die locatie wat beter kan verkennen.
 • Hoe & waar de goedkoopste vliegtickets boeken? Wij geven enkele tips!

TIP: Met de wagen naar de luchthaven? Lees onze artikels waar te parkeren op Zaventem en parkeren op Charleroi. In Nederland hebben we tips over parkeren op Schiphol en parkeren bij Eindhoven luchthaven.

Stap 5: Maak een reisschema

Nu de tickets geboekt zijn staat je reis vast, dus is het tijd om je vakantie verder te plannen. Je hebt eerder al inspiratie opgedaan voor de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken, activiteiten die je wilt doen en excursies die je wilt maken. Nu alle puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen kan je een schema in elkaar zetten.

Stippel een route uit als je meerdere locaties wilt bezoeken

Wil je meerdere locaties bezoeken? Niets leuker om een route uit te stippelen! Je kan dit doen met een tool zoals Google My Maps om alles waar je geïnteresseerd in bent aan te duiden en maak een documentje in Excel aan om een planning aan te maken. Indien je een echte reisfanaat bent, kan je ook werken met kleurtjes en foto's om een echte reisplanning te maken waarnaar je later kan terugblikken.

Bedenk zeker hoe lang je op één locatie wilt verblijven, wat de reistijd is tussen locaties en hoe dicht je de planning wilt maken. Misschien wil je alleen een idee van een schema hebben met genoeg ruimte om ter plekke te bedenken wat je eigenlijk wilt gaan doen of om extra uitjes toe te kunnen voegen aan je planning. En dat raden we je ook enorm aan.

Stap 6: Organiseer het vervoer op bestemming

Ben je met eigen vervoer naar je bestemming gereisd? Dan mag je deze stap overslaan, maar wanneer je met het openbaar vervoer of het vliegtuig naar bestemming bent gegaan moet je nog bedenken hoe je op je bestemming tussen locaties wilt reizen.

Afhankelijk van de locatie kunnen de verkeersregels en de manier waarop de weg gebruikt wordt door de locals of juist het gebrek aan goed openbaar vervoer je helpen de beslissing te maken. Zo moet je op sommige bestemmingen links kunnen rijden.

Het huren van een auto en het gebruiken van openbaar vervoer, hebben beiden hun voor- en nadelen

 • Wanneer je met het openbaar vervoer reist zit je vast aan bepaalde routes en zal je rekening moeten houden met de vertrektijden en het boeken van tickets.
 • Wanneer je een auto huurt heb je veel vrijheid en kan je ook van de toeristische routes afwijken.
 • Wel moet je er rekening mee houden dat je soms ook een internationaal rijbewijs nodig hebt, dat je andere regels moet volgen en dat je misschien aan de andere kant van de weg moet rijden.

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen en hoeveel kilometers je mag rijden. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Wil je een auto gaan huren op je vakantiebestemming om zo meer vrijheid te hebben en meer van de omgeving en bezienswaardigheden te zien? Waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees ons uitgebreid artikel met tips voor het huren van een auto.

Stap 7: Boek je accommodatie

Als je eenmaal de route hebt gepland weet je ook waar je wilt verblijven en kan je accommodatie gaan boeken. Wanneer je een lange reis maakt kan je er voor kiezen om maar een deel van de accommodatie te boeken zodat je verderop in de reis nog flexibel bent, of probeer flexibele tarieven te boeken die je nog kan wijzigen.

Bedenk vooraf in wat voor accommodatie je wilt verblijven en gebruik weer vergelijkingswebsites. Wil je graag overnachten in een budgethotel? Een luxehotel met wellness-faciliteiten? Een knusse Bed & Breakfast of toch liever in een alleenstaande cabin midden in de natuur waarbij je 's avonds ontspant bij een kampvuurtje?

Daarnaast kan je ook nog een kiezen voor een hotelovernachting waarbij het ontbijt en/of diner inbegrepen zijn. Indien je 's avonds graag de stad in duikt, reserveer je best zonder diner. Maar kan je er 's ochtends vroeg uit en kan een uitgebreid ontbijt je wel bekoren? Dan raden we zeker aan om 'inclusief ontbijt' te boeken!

Je kan je accommodatie op verschillende website boeken:

Stap 8: Boek je excursies en uitstappen

Voor het bezoeken van sommige bezienswaardigheden en doen van leuke activiteiten, is het aan te raden om op voorhand uit te zoeken wat je beter voor je bezoek kan boeken en waar je gewoon langs de kassa kan lopen.

Gebruik GetYourGuide en Tiqets om excursies te boeken. Hier vind je ook veel beoordelingen en kan je vaak nog tot 24 uur op voorhand gratis annuleren.


Stap 9: Inpakken maar!

Nu alles gepland staat en een groot deel van je reis geboekt is kan je aan de laatste voorbereidingen beginnen: het maken van je paklijst. Begin weken voor je reis vast met het maken van de lijst zodat je zeker weet dat je belangrijke dingen niet vergeet. Zoek de juiste kleding uit en zorg dat je genoeg entertainment voor onderweg en in de vrije uurtjes meeneemt.

Geen idee hoe je hieraan begint? Geen zorgen, gelukkig hebben wij een zeer uitgebreide inpaklijst voor op reis opgesteld zodat je een duidelijke checklist hebt en zeker niets vergeet.

Enkele tips bij je voorbereiding

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?