10 onmisbare tips bij fotoboeken: Hoe maak je een mooi fotoboek?

Volledige gids kopen voor € 10

10 onmisbare tips bij fotoboeken: Hoe maak je een mooi fotoboek?

22 maart 2021 in Reisinfo0 reacties

Tijdens je vakantie maak je talloze foto’s die je achteraf graag wilt delen met je vrienden en familie. Meestal worden die foto’s gemaakt met je smartphone maar blijven daardoor vaak ongezien. Met een fotoboek heb je een veel mooiere en bovendien ook tastbare herinnering aan je vakantie. Maar hoe maak je nu een goede fotoboek waar je trots op kan zijn?

In dit artikel geven we enkele creatieve tips om je fotoalbum zo mooi mogelijk te maken.

Inhoud artikel

  1. Probeer een verhaal te vertellen

Een van de belangrijkste tips dat we kunnen geven is, dat je met je fotoboek een verhaal vertelt. Zo kan je bijvoorbeeld een tijdlijn van alle gebeurtenissen maken. Vanaf het moment dat je de huisdeur achter je dicht trekt, tot op de bestemming en terug.

  1. Maak een selectie van je mooiste foto's

Begin niet zomaar in het wilde weg aan je fotoboek. Tijdens onze vakanties maken we talloze foto’s. Daarom is het dus belangrijk dat je een selectie maakt van de kwaliteitsvolle foto’s, de onscherpe of bewogen foto’s houden we apart. We willen nu eenmaal de allermooiste foto’s in ons fotoboek.

  1. Gebruik de ruimte van dubbele pagina's

Wees niet bang om een volledige pagina te gebruiken. Heb je een prachtige landschapsfoto? Plaats deze dan op een dubbele pagina. Het ziet er ongetwijfeld beter uit als je zo’n foto over twee pagina’s verdeeld dan over één pagina.

  1. Welk formaat kies je?

De dag van vandaag kan je fotoboeken maken in allerlei formaten en materialen. Denk op voorhand goed na welk soort formaat je het liefste wil en welk soort kaft je voorkeur heeft. Heb je veel liggende landschap foto’s? Dan is een A4 boek liggend waarschijnlijk het mooiste.

  1. Kies voor een unieke omslag

Je wilt natuurlijk dat jouw fotoboek direct in het oog springt. Kies daarom voor een unieke omslag! Kies voor je allermooiste foto of zet eventueel de datum van je reisperiode op de rug van je boek. Zo vind je deze makkelijk terug wanneer je bezoek over de vloer hebt en je wilt pronken met je mooi fotoboek.

  1. Houd het simpel en kies voor één stijl

Als je elke bladzijde anders maakt wordt het al snel druk en is het verhaal vaak ver te zoeken. Bovendien is het niet zo fijn om naar te kijken. Gebruik je veel kaders en andere dingen? Doe dit dan je hele boek door.

  1. Een fotoboek met of zonder tekst?

Of je een fotoboek maakt, met of zonder tekst, is je eigen keuze. Bij sommige beelden, kan een beetje tekst geen kwaad. Soms wil je iets bijzonders vermelden bij die ene gebeurtenis, dan moet je dat zeker niet laten. Speel eventueel met de lettergrootte maar ga niet overdrijven want dan kan het wel eens te druk of speels worden (tenzij je dit juist graag wilt).

  1. Wees niet bang voor witruimtes

Je wil zoveel mogelijk ruimte vullen met zoveel mogelijk foto’s van je vakantie. En dat is oké maar behoudt ook een beetje witruimte. Als je te veel foto’s op één pagina plaatst, kan dat nog al druk ogen. Gebruik dus zeker witruimte en randen rond de foto’s. Het ziet er bovendien ook professioneler uit.

  1. Combineer de juiste kleuren

Kies voor foto’s met gelijksoortige kleuren of maak gebruik van contrastkleuren. Heb je een foto van een mooie zonsondergang? Dan kan je best kiezen voor roze getinte foto’s

  1. Een fotoboek maak je niet op 123

Het lijkt zo simpel maar neem de nodige tijd om je fotoboek samen te stellen. Een fotoboek maken doe je vaak niet op één avond. Het is nu eenmaal een tijdrovende klus maar het loont de moeite. Denk je helemaal klaar te zijn? Sla hem dan eerst op en kijk er een paar dagen later nog eens naar. Nog steeds tevreden? Bestellen maar!

  1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?