Op vakantie in eigen tuin? Ontdek het met déze 15 staycation tips

Volledige gids kopen voor € 10

Op vakantie in eigen tuin? Ontdek het met déze 15 staycation tips

18 oktober 2021 in Reisinfo0 reacties

Voor een heerlijke vakantie hoef je niet ver weg

Misschien heb je het woord ‘staycation’ wel eens voorbij horen komen. Hierbij gaat het om een vakantie waarbij je thuis blijft, want ook in je eigen huis en tuin kan je volop genieten en tot rust komen! Het vakantiegevoel kan perfect creëren in je eigen tuin.

Wij geven je enkele tips om heerlijk op vakantie te gaan in eigen tuin.

Inhoud artikel

  1. Wat heb je nodig voor de ultieme vakantie in eigen tuin?

  1. Lok jezelf naar buiten met een prachtige tuin

Kamperen, citytrips, wandelvakanties, rondreizen,.. op welke manier je ook op vakantie gaat, over het algemeen besteed je veel meer tijd buiten dan wanneer je thuis bent. Dus: om het vakantiegevoel thuis op te zoeken kan je dan ook het beste naar buiten! Geniet van het zonnige weer, de warme temperaturen, en de zomerse geuren.

Thuis heb je al snel de neiging om in je vaste ritme te blijven

Je ontbijt aan de keukentafel, doet de was en gaat nog even achter de computer zitten. Voor je het weet zit je alsnog de hele dag binnen. Om jezelf naar buiten te lokken is het ook belangrijk om een plek te hebben die je aantrekt om naar buiten te gaan.

Niet alleen de inrichting van de tuin, maar ook alle planten en bloemen, het meubilair en de accessoires kunnen helpen de tuin goed aanlokkelijk te maken. Hieronder vind je enkele tips om je tuin zo gezellig mogelijk te maken!

  1. Ruim je tuin op

In de eerste plaats wil je ervoor zorgen dat de tuin je goed laat voelen

Wanneer je buiten gaat zitten en er overal rommel ligt, is dat gewoonweg minder aantrekkelijk. Je zal daardoor misschien de neiging krijgen om aan de slag te gaan, terwijl het juist de bedoeling is dat je buiten lekker tot rust komt tijdens je vakantie!

Zorg er daarom voor dat je tuin klaar is voor je vakantie. Probeer zoveel mogelijk in de periode voor je vakantie vast de rommel op te ruimen, het gras te maaien en het onkruid te wieden. Ga bijvoorbeeld elk weekend even een middagje aan de slag, trek ’s avonds na het eten nog even naar buiten, of laat het simpelweg door iemand doen. Een opgeruimde tuin laat je straks tijdens je vakantie pas echt ontspannen.

  1. Groen, groener, groenst

Als de tuin eenmaal opgeruimd is kan je beginnen aan de aankleding. Wanneer je er het geld en de tijd voor hebt kan je het hele ontwerp van je tuin aanpassen, maar ook je bestaande tuin is goed op te vrolijken voor de vakantie. Haal wat nieuwe planten in huis en zet ze mooi neer in de tuin, of trek wat tegels eruit om meer plek te maken voor groen.

Met de juiste planten kan je je bestaande tuin gelijk een heel ander uiterlijk geven

Fleurige bloemen kleuren de tuin helemaal op en nodigen je direct uit om naar buiten te gaan, maar je kan ook voor planten en bloemen kiezen die vlinders en bijen aantrekken, zodat je straks heerlijk kan genieten van de geluiden van de natuur. Of wat dacht je ervan om wat lavendel te planten in de tuin? Zo waan je jezelf gelijk in de Provence!

  1. Zorg voor het ultieme comfort

De tuin is mooi aangekleed met bloemen, planten en misschien zelfs een boom of twee (perfect om schaduw te creëren op hete dagen!). Tijd om een plek te maken in de tuin waar je heerlijk kan neerstrijken tijdens je vakantie.

Maak je terras mooi met een tuintafel en stoelen of zet een aantrekkelijke hoekbank langs het gras. Kies voor tuinmeubilair waar je echt op kan ontspannen, dus ga bijvoorbeeld voor een gezellige loungeset met kussens of ga voor een comfortabel ligbed.

Ga voor het ultieme vakantiegevoel en de perfecte ontspanning en haal een hangmat in huis. Deze kan je tussen twee bomen hangen, aan de palen van de overkapping of de standaards die je bij de hangmat kan kopen. De laatste optie zorgt er ook nog eens voor dat je de hangmat kan verplaatsen. Hierdoor kan je de hele dag in de zon blijven zitten of juist de schaduw op kan zoeken als je even genoeg zon hebt gehad. In plaats van een hangmat kan je er ook voor kiezen om een hangstoel aan te kopen, een comfortabele plek om te relaxen, zonder veel ruimte in te nemen!

  1. Haal er verkoeling bij…

Op warme dagen wil je niet constant in de volle zon blijven zitten, dus zorg er ook voor dat je verkoeling hebt in de tuin. Probeer een plek in de tuin te maken waar je de schaduw kan opzoeken, door bijvoorbeeld een overkapping te plaatsen of een parasol neer te zetten. Bomen kunnen hier natuurlijk ook goed bij helpen, en ook een grasveldje in de tuin helpt voor verkoeling. Stenen houden de hitte namelijk vast.

De ultieme verkoeling krijg je natuurlijk in een zwembad!

Als je er de plek voor hebt is een zwembad in je tuin natuurlijk heerlijk. Je kan ’s ochtends baantjes trekken en later op de dag op het wateren dobberen op een luchtbed terwijl je van de zon geniet. Een zwembad in de tuin is echter niet voor iedereen weggelegd, maar je natuurlijk ook een opblaasbaar bad aankopen, die je aan het einde van de zomer weer makkelijk op kan bergen. Of ga voor een hottub of hot tub in plaats van een zwembad.

Een zwembad in je tuin is op zich al iets waarmee je kan uitpakken, maar je kan het waterplezier nog meer vergroten door enkele leuke opblaasfiguren en luchtmatrassen te kopen. Zo kan je een instagramwaardige foto nemen met je favoriete opblaasbare flamingo in het zwembad. Bekijk het volledige aanbod opblaasfiguren voor in het zwembad online.

  1. …maar zorg ook voor verwarming

Wanneer het ’s avonds begint af te koelen kan je snel de neiging krijgen om de warmte binnenshuis op te gaan zoeken. Zorg er daarom voor dat je ook iets hebt dat je in de frissere uurtjes buiten kan houden. Een knus dekentje om je heen slaan is natuurlijk heerlijk, maar wat dacht je van een buitenhaard of een vuurkorf? Deze kan je perfect aansteken wanneer het wat kouder wordt, waarna je kan genieten van de kalmerende vlammen of zelfs een zak marshmallows erbij kan pakken.

In plaats van een haard of vuurkorf kan je ook gebruik maken van heaters

Plaats je terrasverwarmer bijvoorbeeld langs het terras, of bevestig deze aan de overkapping. Ook zijn er tuinkussens te verkrijgen met ingebouwde verwarmingselementen. Genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je ook ’s avonds comfortabel van het buitenleven kan genieten dus.

  1. Breng de tuin in vakantiesferen

Accessoires zorgen ervoor dat je tuin nóg aangenamer aanvoelt

  • Haal bijvoorbeeld wat sierkussens in felle kleuren of met leuke patronen in huis voor op de tuinmeubels,
  • Hang sfeerverlichting op in de de tuin en maak er een gezellig plekje van,
  • Ook een exotische plant op de tuintafel of een mooie palm naast de tuinstoelen kunnen je nog wat extra vakantiegevoel geven.
  • Liever kunstplanten plaatsen? Dat kan natuurlijk ook!

Daarnaast kan je er ook voor zorgen dat alles wat je op een dag nodig zou kunnen hebben buiten te vinden is. Kleed de tuintafel gezellig aan en leg een voorraadje bestek en servies in de buurt. Je kan een tuinbarretje regelen waar je ijs in kan leggen om de hele dag van gekoelde drankjes te kunnen genieten, en vergeet de barbecue niet!

Op zoek naar een goede barbecue? Lees ons uitgebreid blogartikel met onze top 10 beste BBQ's! Vergeet ook zeker niet enkele handige barbecue accessoires aan te kopen zoals een barbecue tang en vleesthermometer.

  1. Geen stress, het is vakantie!

De tuin staat na deze tips helemaal klaar voor jouw thuisvakantie, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat jij ook helemaal kan ontspannen. Zoals gezegd kan het thuisblijven ertoe leiden dat je allerlei klusjes in huis gaat uitvoeren waardoor je in de dagelijkse sleur blijft zitten. Dat is tijdens een vakantie natuurlijk niet de bedoeling, dus is het tijd om even je standaard ritme opzij te zetten en een nieuw ritme te creëren.

  1. Holiday modus: on!

Maak wat kleine aanpassingen in je vaste ritme om in de vakantiemodus over te gaan

  • Zet je wekker uit en slaap lekker uit. Als je iets plant waarvoor je op tijd op moet staan kan je een andere alarmtoon gebruiken zodat het niet gelijk voelt alsof je naar je werk moet.
  • Wanneer je een brievenbus hebt die geleegd moet worden kan je deze om de paar dagen legen in plaats van dagelijks, en laat ook de wasmachine een dagje uitstaan.
  • Gebruik tijdens je vakantie andere verzorgingsproducten dan je normaal gesproken doet, zodat je anders ruikt dan op een standaard dag. Ga bijvoorbeeld voor een tropisch geurtje van Victoria Secret, een absolute aanrader!)
  • Doe je zwemkleding aan of trek je mooiste zomerjurk uit de kast.
  • Smeer je ’s ochtends ook direct in met zonnebrandcrème. Alleen al de geur doet je denken dat je op de stranden van Gran Canaria ligt te zonnebaden.
  1. Leg je smartphone en laptop even aan de kant

Het is natuurlijk aantrekkelijk om in je vrije tijd constant op je smartphone te zitten, maar al die spelletjes op je telefoon helpen je niet bepaald ontspannen. Ga daarom zoveel mogelijk offline. Leg je telefoon weg of zet je internet tijdelijk uit. Schakel de meldingen van je berichten, email en sociale media uit zodat je niet constant de neiging krijgt om je telefoon te checken op nieuwe berichten.

Dit geldt ook allemaal voor je computer/laptop. Natuurlijk is het ook lekker om af en toe even relaxt een filmpje te kijken of de nieuwste serie in één dag helemaal te kijken, maar zo geniet je natuurlijk niet van het buitenleven. Beperk je tijd online en gebruik de tijd om eens wat andere dingen te doen die je normaal gesproken niet zo snel zou gaan doen.

Uiteraard kan je het eens door de vingers zien, wanneer je met je smartphone een leuke foto wilt maken. Ga met je favoriete unicorn op de foto in je zwembad of maak een foto van je mooie tuin om mee te pronken op je Instagramfeed. In dit blogartikel lees je onze tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone. Nadien leg je best weer die gsm aan de kant om verleiding tegen te gaan..

  1. Plan ook eens even helemaal niets

Misschien heb je al snel de neiging om je vakantie helemaal vol te plannen met allemaal uitstapjes, etentjes en meer? Dat is natuurlijk allemaal heel gezellig en we raden dat ook zeker niet af, maar zorg toch ook dat je de tijd neemt om echt te kunnen ontspannen. Plan tussendoor een dagje helemaal niets in en ga lekker luieren in je comfy loungeset in de tuin.

Stap eens lekker laat je bed uit, geniet volop van een uitgebreid ontbijt in de zon en verzin dan pas eens wat je gaat doen, of kijk gewoon wat de dag je brengt. Het is af en toe heerlijk om niets te hoeven doen, en laten we eerlijk zijn, je hebt dat ook meer dan verdiend! Pak een drankje erbij en ga hangen op een ligbed in het zwembad, ga zonnen in het gras of ga de hele dag in de hangmat liggen met een boek. Zo kom je pas echt goed tot rust.

  1. Breng tijd door met je kinderen

Heb je kinderen? Haal het speelgoed in de vakantie naar buiten

Maar haal zeker ook wat speelgoed speciaal voor buiten in huis, zoals balspelletjes of een zandbak met schep en emmer, maar pak ook de poppen, bouwsets en puzzels van binnen en laat de kids ermee buitenspelen. Pak er een opbergdoos bij om alles in te kunnen bewaren en zorg er voor dat er plek is voor de kinderen door een kleed op het gras te leggen of een hoek in de tuin speciaal in te richten voor de kleintjes. Of je kan natuurlijk ook altijd trampolinespringen!

Heb je kleine kinderen die overdag nog moeten slapen? Zorg dan dat je een goede babyfoon in huis hebt. Zo kan jij lekker buiten blijven zitten terwijl de kleintjes binnen liggen, maar kan je ze toch nog goed in de gaten houden.

  1. Doe spelletjes die je ook op de camping zou doen

Er zijn bepaalde spelletjes die je meestal alleen maar doet wanneer je op vakantie bent

Voor het ultieme vakantiegevoel thuis zou je dan ook zeker eens deze spelletjes moeten gaan spelen. Gooi de jeu de boules in het gras, pak de badmintonrackets erbij en zoek de blokken voor kubb op. Pak ’s avonds een pakje kaarten erbij of haal yahtzee uit de kast.

  • Naast spelletjes kunnen er nog veel meer hobby’s zijn die je normaal gesproken alleen op vakantie beoefend.
  • Haal een stapel puzzelboekjes in huis of koop wat nieuwe boeken en duik in je hangmat.
  • Speel een matchke tegen elkaar! Degene die verliest, moet een duik nemen in het zwembad!
  • Of pak je tekenblok er thuis eens bij en ga planten en bloemen in de tuin natekenen of schilderen.
  • Ook maak je op vakantie misschien veel gebruik van je fotocamera: gebruik je thuisvakantie om je fotografievaardigheden te oefenen en zet je hele kaartje vol met foto’s van de tuin die je achteraf kan delen met je vrienden op je sociale media.

Lekker weer om buiten te spelen? Bekijk het ruime assortiment aan spelletjes voor buiten online! Van kleurrijke frisbees en boemerangs tot klassieke straatspelletjes als croquet!

  1. Blijf lekker lang aan tafel zitten

Hoe heerlijk is het om ’s ochtends in het zonnetje je ontbijt op te peuzelen en ’s avonds lekker lang te tafelen terwijl de zon langzaam ondergaat? Dit idee alleen al geeft een ultiem vakantiegevoel, dus maak gebruik van je tuin en eet lekker buiten tijdens je vakantie! Steek de barbecue aan en probeer eens wat nieuwe gerechten uit en geniet de hele avond lang van je maaltijd.

Haal ook eens wat andere (zomerse) producten in huis

  • Kokosnoten, ananas, mango en meloen zijn echte zomerse producten en geven je eten al snel een tropische twist.
  • Maak ook eens recepten die je normaal gesproken niet zo snel zou proberen.
  • Of zorg eens een keertje voor een luxe dessert als je daar meestal niet de tijd voor neemt.
  • Oh ja, vergeet ook zeker niet om een lekkere cocktail te maken voor bij het eten.
  1. Met gezelschap is het altijd nóg leuker

Wanneer je thuis blijft met de vakantie is dat het perfecte moment voor een feestje of een lange avond in de tuin. Nodig je vrienden uit en maak er een gezellige dag van. Laat iedereen wat lekkers meenemen zodat jullie de hele avond door kunnen tafelen of geniet met zijn allen van de barbecue.

Klets over van alles en nog wat (zolang het maar niet over werk gaat; het is nou eenmaal vakantie!), of doe een spelletje met zijn allen. Pak er ’s avonds wat gezellige kaarsjes bij of steek de vuurkorf aan en jullie kunnen zo de hele nacht door!

  1. De ultieme vakantiesfeer met een vleugje muziek

Buiten kan je volop genieten van het geluid van de fluitende vogels, zoemende bijen en de wind door de planten en bomen. De natuurlijke geluiden zijn ontzettend ontspannend en zijn heerlijk tijdens een thuisvakantie, maar je kan ook een gezellige vakantiesfeer creëren met een eigen muzieklijst.

Zet een draadloze speakertje buiten of installeer deze langs het terras en maak een afspeellijst met muziek die jou een vakantiegevoel geven. Misschien heb je vorige vakantie wat muziek voorbij horen komen op de lokale radio in het buitenland, liedjes die je nu steeds laten terugdenken aan een vakantiemoment, of laat zomerse loungemuziek jou helemaal wegdromen naar de prachtigste stranden van de wereld. Genieten!

  1. Ontspan met yoga

Haal nog meer de rust in de tuin door buiten yogaoefeningen te doen

Pak een yogamatje erbij en zoek een mooie plek op in je tuin om deze neer te leggen, bijvoorbeeld tussen de bloemen of in het gras. Zoek een standaard moment op de dag om een yoga sessie voor jezelf te organiseren, en begin bijvoorbeeld je dag met wat oefeningen in de buitenlucht.

Is yoga niets voor jou? Zoek dan wat oefeningen uit voor een full body workout en beoefen deze in de tuin in plaats van dat je daarvoor naar de sportschool gaat. Als je een zwembad in de tuin hebt kan je er ook voor kiezen om elke ochtend voor een kwartiertje of een half uurtje baantjes te trekken om zo de dag te beginnen.

Graag aan thuis sporten beginnen in je tuin? Ideaal! Bovendien zijn er tal van mogelijkheden. Lees dit blogartikel met enkele tips en tricks om met thuissporten te beginnen, daarnaast ontdek je ook alles wat je hiervoor nodig hebt!

  1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Smartphone fotografie gids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?