Op reis gaan zonder smartphone? Het kan met deze tips!

Op reis gaan zonder smartphone? Het kan met deze tips!

18 november 2020 in Reisinfo0 reacties

In een wereld waarin iedereen een smartphone heeft en veel mensen dagelijks op verschillende sociale media berichten posten, is het haast ondenkbaar om een tijdje zonder telefoon te leven. Toch kan het heel fijn zijn om in de vakantie ook daadwerkelijk rust te hebben, ook van alle e-mailtjes, appjes en berichtjes op Snapchat en Twitter. Met deze 11 tips weet je je vakantie te overleven zonder smartphone.

Inhoud artikel

  1. Vergeet Google, gebruik een reisgids

Je bent op je bestemming en wilt weten wat er in de buurt te zien en te doen is, of je bent op zoek naar een leuk café of restaurant om wat te kunnen eten. Doorgaans pak je jouw telefoon erbij en zoekt op Google en andere sites op wat andere mensen aanraden. Kennelijk is het museum in het centrum een must-see, en is dat ene restaurant echt de beste plek om wat te gaan eten.

Maar om dit soort dingen op te zoeken heb je helemaal geen internet nodig. Ouderwetse papieren reisgidsen bestaan nog steeds en deze vertellen precies dezelfde dingen die je ook op internet kan vinden. Je hebt veel opties in het kiezen van een reisgids want niet alleen zijn er meerdere uitgevers van reisgidsen, maar soms hebben ze ook nog drie verschillende gidsen over één locatie. Je hebt met zo’n gids alle bezienswaardigheden en de leukste restaurants altijd bij de hand.

  1. Vraag lokale mensen om verborgen spots

Internet is natuurlijk erg fijn om dingen op te zoeken over je bestemming en je kan heel gemakkelijk even snel opzoeken wat je zou kunnen doen. Een reisgids is erg praktisch en geeft vaak alle interessante bezienswaardigheden en activiteiten aan die je zou kunnen doen. Toch is er nog een beter manier om te weten te komen wat er te doen is: Vraag het gewoon aan de mensen zelf! Vraag de receptionisten van je hotel of vakantiepark welke bijzondere bezienswaardigheden er te zien zijn in de buurt en wat zij aanraden om te doen. Je kan natuurlijk ook een plek bezoeken en aan een medewerker vragen of er gerelateerde dingen te zien of te doen zijn in de buurt.

De lokale mensen kennen de omgeving vaak het beste en kunnen je niet alleen naar de grote toeristische plekken wijzen, maar weten vaak ook nog wat verborgen pareltjes aan te geven. Door ter plekke mensen om tips te vragen leer je je bestemming vaak het beste kennen en kom je misschien wel op plekken die je anders nooit bezocht zou hebben.

  1. Schaf een wegenkaart aan

Google Maps is heel erg fijn, maar met een ouderwetse papieren kaart kom je net zo ver. Het lezen van de kaart werkt precies hetzelfde als op je telefoon. Je zoekt uit waar je heen wilt en waar je nu bent en je ziet gelijk een route. Met een papieren kaart kan je ook gewoon kijken wat je onderweg tegenkomt en zo een langere route uitstippelen met meerdere stopmomenten. Pak er een potlood bij en teken de route uit, en stop de kaart vervolgens in je broekzak zodat je deze bij de hand hebt wanneer je even moet kijken of je nu links of rechtsaf moet.

Net als met reisgidsen is er genoeg keuze, van kleine gedetailleerde kaarten van één stad tot een grote uitvouwbare kaart van een heel land, en van routekaarten tot speciale toeristenkaarten. Soms is het niet eens nodig om een kaart aan te schaffen en kan je een gratis kaart krijgen bij een toeristenkantoor in grote steden.

  1. Neem een vertaalboekje mee

Wanneer je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt is het heel verleidelijk om de hele tijd met je telefoon alles te vertalen, van de bewijzeringen langs de weg tot aan menukaarten. Vaak heb je je telefoon niet eens nodig, omdat veel mensen tegenwoordig gewoon Engels spreken, zeker op grote toeristische plekken, maar daarnaast is het ook helemaal niet nodig om echt alles te vertalen.

Neem in plaats van je telefoon een vertaalboekje mee met basiswoorden en zinnetjes die je zou kunnen gebruiken, en probeer wat simpele dingen uit je hoofd te leren. Zoek in je vertaalboekje de pagina op over eten en drinken en kom er zo achter wat er allemaal op de menukaart staat, of blader naar de pagina over het openbaar vervoer om zo een buskaartje te kopen. Dit werkt net zo goed als een online vertaalapplicatie, en in je boekje staat over het algemeen ook nog eens uitgelegd hoe je iets uit moet spreken. En als je er echt niet in woorden uit kan komen, dan werken gebaren ook gewoon nog altijd.

  1. Vraag de weg aan een local

Een nadeel van de telefoon is dat je met de verschillende kaarten apps en GPS niet zo snel meer in contact komt met anderen om de weg te vinden. Je telefoon niet bij je hebben is dus een zeer goede reden om dit wel weer eens te doen. Vraag mensen op straat om je de weg te wijzen en de meeste zullen heel behulpzaam je de goede kant op helpen, terwijl anderen misschien zelfs aanbieden om mee te lopen.

Natuurlijk is niet iedereen even behulpzaam en niet iedereen die je om de weg zal vragen zal ook daadwerkelijk de weg weten, maar op deze manier leer je goed de lokale bevolking kennen en kan je zelfs nieuwe mensen ontmoeten.

  1. Gebruik een ouderwets fototoestel of polaroid

Veel mensen gebruiken hun telefoon om overal foto’s van te maken, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een normale camera. Deze mag dan wel wat zwaarder zijn en lijkt misschien wat lastiger in het gebruik, de foto’s die je daarmee maakt zijn vaak van een veel betere kwaliteit dan de foto’s die je met je telefoon maakt. En maak je geen zorgen over de filters die je altijd gebruikt op je telefoon. Je kan voor je reis even de instellingen opzoeken waarmee je de foto’s die je met je camera maakt hetzelfde effect kan geven, of deze thuis bewerken in een programma op je computer. Oh, en selfies zijn ook gewoon mogelijk met een fototoestel.
Natuurlijk hoef je daarom niet meteen de duurste professionele camera aan te schaffen. Het kleine reiscameraatje die thuis al in de la ligt maakt ook prima foto’s. Of neem een polaroid cameraatje mee voor foto’s die net even anders zijn.

  1. Gebruik een telefoon met een draad eraan

Je wilt een tafel in een restaurant reserveren, een hotelkamer op je volgende bestemming reserveren, of je hebt een probleem en wilt de eigenaar van het appartement bereiken. Hoe moet je dat nou doen zonder telefoon? Simpel, vraag of er een telefoon is die je kan gebruiken. Hotels en hostels hebben vaak een telefoon bij de receptie hangen die door gasten gebruikt kan worden, en ondanks dat publieke telefoons langzaam verdwijnen is er toch vaak nog wel eentje te vinden.
Is er geen publieke telefoon te vinden, dan kan je altijd aan iemand vragen of je de telefoon van die persoon mag gebruiken. Leg uit waarom je de telefoon nodig hebt en bied eventueel in ruil voor het gebruik aan om een drankje te betalen.
Kan je alsnog geen telefoon vinden? Je kan ook even naar een restaurant lopen om te reserveren, of gewoon op goed geluk spelen. Daarbij, mensen bij de receptie van je huidige hotel kunnen je misschien wel helpen met het maken van een reservatie op een andere locatie.

  1. Neem je oude Nokia 3110 mee

Wil je toch een beetje bereikbaar blijven zonder afhankelijk te zijn van lokale telefoons? Ruil je smartphone dan in voor een telefoon zonder internet en apps, zoals een ouderwetse Nokia. Hiermee kan je gewoon nog bellen en sms’en wanneer dit nodig is, maar heb je niet de afleiding van alle mail en sociale media applicaties die op je smartphone zitten.

  1. Zoek een internetcafé op

Ik weet het, ... ze zijn niet zo eenvoudig meer te vinden, maar wil je je email even controleren of wat anders online regelen? Ga op zoek naar een internetcafé of publieke computer. Op de publieke computers kan je heel gemakkelijk even met het thuisfront in contact komen, je email doorspitten of je volgende hotel boeken. Ook hebben veel publieke computers tegenwoordig Skype geïnstalleerd, waardoor je zo gratis kan bellen.

  1. Vermaak jezelf met een boek of een reisspelletje

Normaal speel je nog even een spelletje op je telefoon voor je naar bed gaat of wanneer je je verveelt tijdens het wachten. Gelukkig heb je geen telefoon nodig om jezelf te vermaken. Neem een boek mee en lees een hoofdstuk voor je gaat slapen, en neem een reisspelletje of een spelkaarten mee om de saaiere momenten door te komen en speel gezellig een spelletje met anderen.

  1. En vooral: ontdek je bestemming!

Misschien klinkt er op uit gaan zonder smartphone als een nachtmerrie, maar het is misschien een van de beste manieren om daadwerkelijk je bestemming te ontdekken. Je wordt niet afgeleid door het constante getril van binnenkomende appjes en social media berichten, en je hoeft niet van de online reviews uit te gaan dat je ‘deze drie plekken echt gezien moet hebben en hier echt gegeten moet hebben’. Door dit soort dingen te volgen mis je vaak andere leuke dingen waar je anders gewoonweg langs was gelopen.

Laat die smartphone dus liggen en ga er gewoon op uit. Loop door de straten en zie wat je tegenkomt. Zo kom je bij plekken die je anders gemist zou hebben, en ontdek je misschien wel een heel leuk restaurantje ergens in een klein vergeten straatje dat aan het internet onbekend is. Zo leer je pas echt je bestemming kennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?