Ontdek de schoonheid van de Karpaten

Ontdek de schoonheid van de Karpaten

20 september 2022 in Reisinfo0 reacties

De Karpaten is een uitgestrekte bergketen in Oost-Europa. De ruim 1500 kilometer lange keten strekt zich uit van Oostenrijk en Tsjechië via Slowakije, Polen, Oekraïne tot Roemenië en Servië. Ongeveer de helft van de Karpaten bevindt zich op Roemeens grondgebied. De hoogste bergtoppen zijn verspreid over de Tata-bergen in Polen en de Zuidelijke Karpaten in Roemenië, met hoogtes van meer dan 2500 meter. In de Karpaten vind je nog veel oorspronkelijke natuur terug en komen wilde dieren als bruine beren, lynxen, berggeiten en wolven voor.

Veel bergflanken in dit indrukwekkende natuurgebied zijn dicht bebost en in de dalen vind je vaak de interessantste en meest schilderachtige dorpjes. Als je genoten hebt van een fietsvakantie in de Ardêche en de Drôme, zullen de Karpaten je ook zeker bevallen. Dit is echt een gebied dat je op je gemak wilt ontdekken. In de Karpaten zijn veel fietsroutes en wandelroutes, voor zowel beginners als gevorderden, net zoals in de Alpen en Belgische Ardennen.

  1. Bezienswaardigheden in en om de Karpaten

Het natuurschoon van de Karpaten is adembenemend, maar je wilt uiteraard ook van mooie steden en cultuur genieten.

Krakau

Bezoek bijvoorbeeld eens de Poolse stad Krakau, deze is gelegen aan de Wisla-rivier en niet ver van de bergen verwijderd. De historische stad heeft een prachtig plein, Rynek Glowny, waar je naar hartenlust kunt genieten van leuke winkeltjes en prachtige architectuur.

Bratislava

Begint je tocht door de Karpaten in Slowakije? Ga dan zeker naar Bratislava. Hier kun je het kasteel Bratislavský hrad bezoeken en een wijntour boeken door het wijngebied rondom de stad.

Nog meer bezienswaardigheden

  • In de Roemeense Karpaten bezoek je de mooiste kastelen en verken je ook de wereld onder de grond, bijvoorbeeld in Şugau Cave, een van de uitgestrekte grottencomplexen van Europa.
  • Wil je een vliegvakantie boeken naar de Karpaten en wil je graag dat het vliegveld in dit berggebied ligt? Kies dan voor een vlucht naar Ostrave in Tsjechië, Košice in Slowakije of kies tussen Suceava en Sibiu in Roemenië.
  • Ben je op zoek naar een wintersportbestemming? Dan is vooral de Roemeense Karpaten ook erg geliefd. De skiresorts Sinaia en Straja hebben elk meer dan 20 kilometer aan pistes. Mocht je het liefste op grote hoogte skiën, kies dan voor Balea Lac, dat op 2200 meter hoogte ligt.
  1. Interessante routes door de Karpaten

  • We beginnen met een mountainbikeroute, die je met een redelijke conditie ook kunt fietsen. De route start in het Poolse Bielsko-Biała Lipnik en staat bekend als de Kozia Góra-route. Hij heeft een lengte van 27,5 kilometer, met een hoogteverschil van 650 meter.
  • Een andere route die niet te veel van je vraagt, begint in het Poolse Kluszkowce, dicht bij de grens met Slowakije. Deze route voert je rondom een prachtig meer, waar je geniet van de mooiste uitzichten. Houd rekening met een fietstocht van 47,5 kilometer.
  • Wandel je liever en heb je een zeer goede conditie? Probeer dan eens de Hala Gąsienicowa-route. Je vertrekt in Kúznice, in Polen, voor een tocht van bijna 14 kilometer met een hoogteverschil van 970 meter. Heuvelachtige weides, een schilderachtige vallei en hellingen met naaldbossen, je komt ze allemaal tegen.
  • Wil je een wandeling met extra bezienswaardigheden zoals een vleermuizengrot en het kasteel waar Dracula gewoond zou hebben? Ga dan naar Roemenië en neem het dorpje Magura, in het nationale park Piatra Craiului, als vertrekpunt.
  • Zin in een wandeling van 6 tot 8 uur? Beklim dan de hoogste berg van Oekraïne, de Hoverla. Deze top heeft een hoogte van 2016 meter en de route is ook voor beginnende wandelaars goed te doen. Je loopt door een prachtig natuurgebied met veel afwisseling. Omdat het weer bovenop de Hoverla vaak slecht is, kun je het beste in juli of augustus komen.
  1. Bereid je goed voor op je vakantie in de Karpaten

Bereid je goed voor, zeker als je gaat bergwandelen. Goede wandelschoenen, wandelsokken, een rugzak met regenkleding en een EHBO-pakket moeten onderdeel zijn van je basisuitrusting. Je krijgt er veel voor terug. Als je eenmaal de schoonheid van de Karpaten hebt ontdekt, is de kans groot dat je vaker terug wilt komen.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis Inpaklijst met EHBO-kit downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?