Hoe lange wachtrijen op de luchthaven vermijden? Mijn 11 tips

Hoe lange wachtrijen op de luchthaven vermijden? Mijn 11 tips

10 maart 2023 in Reisinfo1 reactie

Wachtrijen en luchthavens zijn helaas ongetwijfeld met elkaar verbonden. Voor het inchecken, voor je bagage, voor de douane, en vervolgens weer bij je gate. Niet alleen is het vervelend om vanuit één wachtrij meteen de andere in te lopen, vaak duurt het wachten zo lang, waardoor je al snel een uur of twee alleen maar staat te wachten op het vliegveld.

Dit terwijl je eigenlijk zou moeten rondlopen, winkels checken en lokale lekkernijen proeven. Gelukkig kan je met deze 11 tips de lange wachtrijen op de luchthaven vermijden.

Inhoud artikel

  1. Check in online

Je kan voor steeds meer vluchten al voor je op het vliegveld bent heel gemakkelijk online inchecken. Gewoon vanuit de sofa via de tablet of je smartphone. Vaak heb je hier een email over ontvangen na het boeken of staat er beschreven hoe het moet, maar het proces is vaak zo simpel dat je alleen je naam en vluchtgegevens op hoeft te geven en vervolgens op inchecken moet klikken. Selecteer dan nog juist een stoel,print de boarding pas uit en voilà, je kan de incheckbalie op het vliegveld gewoon overslaan en meteen doorlopen naar de bagage drop-off desk. Dat scheelt toch al snel een half uur wachttijd op het vliegveld en dus evenveel extra vrije tijd.

  1. Vlieg alleen met handbagage

Ja, het is fijn om meer bagage mee te nemen zodat je genoeg kleding, toiletartikelen en andere spullen bij hebt. Dit betekent echter ook dat je moet aansluiten bij de rij bij de drop-off, en eenmaal op bestemming moet wachten tot je bagage de band op komt rollen.

Kies liever voor een goede koffer of tas die als handbagage mee mag zodat je deze voor de vlucht niet hoeft af te geven. Na de vlucht kan je vervolgens ook meteen de luchthaven verlaten. Zo win je aan beide kanten van de reis tijd. Lees onze tips om enkel met handbagage te reizen.

  1. Vlieg op rustige tijdstippen

Net als bij wegverkeer zijn er op luchthavens tijden waarop het extra druk is en momenten waarop het juist rustiger is. Zo vliegen veel mensen overdag, waardoor je om tien uur ’s ochtends al snel in een ellenlange rij terecht komt. Wanneer je de eerste of laatste vlucht van de dag neemt zal het een stuk rustiger zijn. Mensen willen liever niet om vier uur ’s nachts al op het vliegveld zijn, dus als jij een vroege vlucht hebt zal je doorgaans gemakkelijk door kunnen lopen. Hetzelfde geld voor vluchten in de avond en de nacht. Dit betekent natuurlijk wel dat je of heel vroeg op moet om naar de luchthaven te gaan of juist ’s avonds na een lange dag nog op pad moet. Gelukkig zijn er middenin de dag vaak ook rustigere vluchten, omdat ze tussenin de ochtend- en avondspits vallen.

Daarnaast doe je er goed aan even een blik op de kalender te werpen bij het boeken. Zo zijn weekenden vaak een stuk drukker terwijl er middenin de week heel wat minder vakantiegangers zijn. Vrijdag is doorgaans de drukste dag, want het weekend staat voor de deur en de werkweek van veel zakenmensen eindigt. Let ook op voor feestdagen! De dagen hiervoor zijn vaak extra druk. Iedereen wil wel eens nieuwjaar in het buitenland vieren en feesten doe je toch liever samen met je familie, ook al wonen zij aan de andere kant van de wereld.

  1. Wordt een elite vlieger

Wanneer je vaak met dezelfde luchtvaartmaatschappij vliegt kan je de mogelijkheid hebben om een elite vlieger te worden. Hierbij laat je zien dat je support geeft aan de maatschappij door ze iets extra’s te betalen. In ruil krijg je veel beloningen, waaronder speciale wachtrijen. Doordat niet veel mensen zich inschrijven als elite vliegers of steeds met dezelfde maatschappij vliegen heb je een hele grote kans dat je de enige bent in de rij. In sommige gevallen worden de twee rijen bij de balie samengevoegd, waarbij jij als elite vlieger zal worden voorgetrokken op de mensen uit de andere rij. Afhankelijk van het vliegveld en de maatschappij mag je voorsteken bij het inchecken, boarden en soms zelfs bij de douane.

Ook als je geen elite vlieger wilt worden kan je in sommige gevallen iets extra’s betalen om in dezelfde wachtrij als de elite te staan. Zo kan je soms al voor enkele euro’s meer in de kortere rij bij het inchecken en als eerste het vliegtuig in. Of kies er eens voor om eerste klas te vliegen. Hierbij krijg je vaak dezelfde voordelen als een elite vlieger.

  1. Weet welke rij je moet nemen

Misschien denk je dat de rij die je kiest onbelangrijk is, maar dat is zeker niet waar. Vaak zijn er naast de standaard incheckbalie bijvoorbeeld nog kleinere balies die misschien elders op de luchthaven te vinden zijn, en kiezen veel mensen bij de douane onbewust voor de rechter rij omdat ze rechtshandig zijn, waardoor de linker rij vaak de beste keuze is.

  1. Kies de juiste luchthaven

De grote luchthavens zijn zeer verleidelijk doordat er meer vluchten gaan, maar op de kleinere vliegvelden zijn de wachtrijen vaak een stuk korter. Als er maar één vlucht om het half uur vertrekt in plaats van meerdere vluchten tegelijkertijd, komen er logischerwijze ook minder mensen op hetzelfde moment de luchthaven binnen. Waar je dus bij grote luchthavens vaak ruim een half uur of zelfs langer staat te wachten voor de douane, kan je op een kleiner vliegveld vaak meteen doorlopen en sta je omwille van de kleinere afstanden na 10 minuten al aan je vliegtuig.

  1. Ken de luchthaven, een groot voordeel

Weet waar je heen moet en wat de verschillende mogelijkheden zijn op het vliegveld. Misschien zijn er verschillende incheck locaties of kan je ergens anders op het vliegveld ook je bagage afgeven. Zoek vooraf een plattegrond van het vliegveld op zodat je weet waar je heen moet als je er eenmaal bent. Zo weet je in één keer de douane te vinden, terwijl andere mensen misschien nog verdwaald rondlopen en dus straks achteraan de rij moeten aansluiten. Apps als Airport Maps of iFly helpen je alvast op weg met alle nuttige informatie over de luchthaven.

  1. Maak je klaar voor de douane

Je weet dat je bij de douane bepaalde spullen uit je zakken moet halen, uit moet trekken of uit je tas moet halen. Zorg dus dat je hier klaar voor bent. Doe al je vloeistoffen in een zakje bovenin je tas of koffer, en doe hetzelfde met de elektronica. Zorg dat je schoenen draagt die je makkelijk uit kan trekken of dat je ze alvast los hebt gemaakt voor je bij de douane aankomt. Doe dit bijvoorbeeld terwijl je aan het wachten bent tot je aan de beurt bent zodat je vervolgens zelf alles zo snel mogelijk op de band kan leggen en door het poortje heen kan.

Zorg verder dat je je aan de bagageregels houdt en niets bij hebt want niet in je bagage mag. Wanneer de douane iets ontdekt wat niet mee had gemogen, kan je heel wat tijd verliezen.

  1. Ga ruim op tijd naar de luchthaven

Je moet vaak al twee of drie uur voor je vlucht vertrekt op de luchthaven aanwezig zijn, maar tel daar gerust nog een half uur of uur bij op, wil je de meeste drukte te ontlopen. Door eerder op het vliegveld aanwezig te zijn sta je vooraan bij het inchecken en bij de drop-off en kan je binnen een paar minuten al doorlopen naar de douane. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je je langer op het vliegveld dient te vermaken dan wanneer je de aangewezen timing aan zou houden.

  1. Kiss en ride: laat je afzetten

Laat je naar het vliegveld brengen. Wanneer je zelf rijdt, riskeer je in de file voor de parkeerplaatsen terecht te komen en daar moet je soms heel lang wachten. Ga in plaats daarvan met het openbaar vervoer of laat een familielid of vriend je naar het vliegveld brengen. Zo hoef je alleen maar hoeft uit te stappen in de doorgaans vlot bereikbare Kiss & ride zone.

Ga je wel zelf met de auto? Regel dan vooraf je parkeerplaats wanneer dit mogelijk is. Als een luchthaven dit aanbiedt, zal je normaal vlot kunnen doorrijder naar jouw plaats zonder al dat wachten.

  1. Ga op zoek naar een easy entry programma

Veel landen bieden programma’s aan waarbij je gemakkelijk door het incheck proces en de douane heen bent. Zo kent Amerika een Global Entry Program waarbij je vooraf gecontroleerd wordt waarna je op de luchthaven gemakkelijker door kan lopen. Voor dit soort programma’s dien je wel vooraf een bepaald bedrag te betalen vooraleer je jezelf aan mag melden. Vervolgens kan je wel voor een langere duur gemakkelijk door de wachtrijen op bepaalde vliegvelden lopen. Andere landen laten bepaalde nationaliteiten via een elektronische gate naar binnen waarbij je zelf je paspoort kan scannen en zo meteen door het poortje wordt gelaten.

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst



- 31 maart 2019 - RobR

Hoe het voor Belgen is weet ik niet, maar Nederlanders kunnen nog steeds geen Global Entry aanvragen. Schijnt aan Nederland te liggen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?