5 manieren om geld te besparen op reis

5 manieren om geld te besparen op reis

28 september 2021 in Reisinfo0 reacties

Ga je binnenkort op vakantie en ben je het ook beu om telkens met een geplunderde bankrekening terug te komen? Dan kan je zeker en vast enkele tips gebruiken om geld te besparen tijdens je reis.

Ontdek hier onze 5 tips en vertrek voorbereid naar je volgende bestemming.

Inhoud artikel

  1. Overnacht niet in een hotel

Een all inclusive naar Spanje of Italië? Relaxen aan het zwembad met een cocktail en ‘s avonds genieten van een groot buffet? Het klinkt als muziek in de oren voor vele reizigers. Maar wil je liever geen persoonlijke lening afsluiten of met een schuld achterblijven op je kredietkaart om je reis te betalen? Dan kan je er ook voor kiezen om eens te overnachten op een alternatieve, goedkopere slaapplek. Zo is het tegenwoordig populair om te slapen bij andere mensen thuis, zoals in een kamer of appartement die ze verhuren. Mag het nog goedkoper? Dan kan je ook op zoek gaan naar een hostel of jeugdherberg op jouw locatie.

Wie houdt van wat avontuur kan ook slapen in een tent of mobilhome op een camping of gewoon in de natuur (tip: controleer of wildkamperen is toegestaan op je bestemming). In de meeste landen bestaan er zelfs gratis opties om de nacht door te brengen. Zo bestaan er websites zoals Coachsurfing waarop mensen volledig gratis een bed aanbieden in hun huis, tuin of appartement.

Ze vinden het vaak leuk om buitenlandse reizigers te ontmoeten en omgekeerd is het voor de reizigers leuk om naar de verhalen en tips van de bewoners te luisteren. Ten slotte bestaan er ook netwerken voor huizenruil. Je ruilt dan jouw woning met iemand die naar België wilt komen en jij kan slapen in zijn of haar huis ergens anders ter wereld.

  1. Verplaats je te voet of met het openbaar vervoer

Hou je niet zo van relaxvakanties en plan je vaak jouw hele reis vol met uitstappen en bezoeken? Dan moet je ook een budget voorzien om jou te verplaatsen. We moeten je niet vertellen dat het nemen van een taxi om overal te geraken waarschijnlijk niet de manier is om geld te besparen op je reis. De goedkoopste manier om je op reis te verplaatsen is natuurlijk te voet. Vaak liggen de bezienswaardigheden in een stad dicht genoeg bij elkaar om er gewoon naartoe te stappen. Je kan er zelfs meteen een stadswandeling van maken, waardoor je onderweg misschien ook nog andere mooie dingen kan zien.

TIP: Ga je een stad bezoeken, download dan zeker een van onze gratis stadswandelingen, zo ben je zeker dat je alle highlights hebt gezien!

Hoewel in een stad vaak alles op wandelafstand ligt, is het natuurlijk niet altijd mogelijk om je benen te gebruiken om ergens te geraken. Soms plan je misschien eens een daguitstap naar een verdere locatie of misschien is de stad of het land zo uitgestrekt, dat je bijna niet anders kan dan rijdend vervoer te gebruiken.

Het openbaar vervoer is dan zeker en vast de meest budgetvriendelijke optie. Voor enkele euro’s kan je vaak een hele dag met bijvoorbeeld de tram of bus reizen. Wie verschillende dagen van het openbaar vervoer gebruik zal maken, kan ook beter de prijs voor een meerdagenkaart bekijken om extra geld te besparen.

  1. Plan gratis uitstappen

Niet alleen overnachtingen en vervoer kunnen een grote hap uit jouw budget nemen als je op reis bent. Ook aan de uitstappen die je plant, hangt vaak een prijskaartje. Musea, historische sites of gegidste tours: het kost allemaal geld. Gelukkig zijn er op elke bestemming ook gratis dingen om te doen die vaak minstens even interessant zijn.

Je kan bijvoorbeeld zelfs een stadswandeling plannen waarbij je alle belangrijke monumenten en plaatsen ziet. Als je onderweg een bezienswaardigheid tegenkomt die je echt de moeite waard lijkt, kan je nog altijd geld uitgeven voor een bezoek. Verder kunnen ook mooie parken of uitzichtpunten de moeite waard zijn en vaak zijn ze ook gratis. Een goede combinatie van gratis en betalende uitstappen is waarschijnlijk de beste manier om je reisbestemming te ontdekken.

  1. Zoek kortingen voor musea en andere bezienswaardigheden

Wil je ook enkele typische toeristische attracties of bekende musea bezoeken op reis? Dan kan je op zoek gaan naar kortingen of speciale acties zodat je de toegangsprijs kan verlagen. Zo bestaan er websites die kortingen voor bezienswaardigheden overal ter wereld verzamelen. Ook voor sommige doelgroepen, zoals studenten, leerkrachten of senioren, hanteren de meeste toeristische bezienswaardigheden een lager tarief.

Ten slotte bieden de meeste grote steden ook een city pass aan, waarmee je de verschillende musea en bezienswaardigheden kan bezoeken (inclusief in de pass of met een korting). Vaak kan je deze pass aanschaffen voor 24, 48 of 72 uur waardoor je best zoveel mogelijk betalende daguitstappen op dezelfde dag(en) plant. Handig is dat je met zo’n city pass ook meestal onbeperkt gebruik kan maken van het openbaar vervoer.

  1. Kook ook eens zelf

Op reis ontdek je maar al te graag de lokale keuken in verschillende restaurants. Elke dag uit eten gaan, kost echter een hoop geld. Wie op reis wilt besparen, roert dus best ook eens zelf in zijn kookpotten. Het kan even gezellig en lekker zijn om zelf wat lokale gerechten te testen en je ingrediënten te kopen op een markt in de buurt. Ook een leuke picknick op het strand of tijdens je wandeling zal je een hoop geld besparen voor de lunch.

Bron: TopCompare

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 125 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?