Geld lenen voor vakantie

Geld lenen voor vakantie

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Na twee jaar coronapandemie is, nu de wereld weer langzaam opengaat, dit hét moment om die lang gedroomde reis op je bucketlist waarheid te laten worden. Maar grote reizen, zoals een familiecruise, een rondreis door de Verenigde Staten of misschien zelfs een wereldreis, kosten veel geld. Heb je daar niet genoeg spaargeld voor? Dan is geld lenen een optie. Het is wel belangrijk dat je dit slim en verstandig aanpakt. Met onze tips kom je niet voor verrassingen te staan.


Inhoud artikel

 1. Bereken je vakantielening

Vóór je een lening voor je vakantie gaat aanvragen, moet je eerst weten hoeveel geld je nodig hebt. Door wat onderzoek te doen op internet krijg je vaak een aardig beeld van de kosten van je reis.

Zorg wel dat je alle kostenposten meerekent, zoals:

 • Reiskosten van én naar je bestemming
 • Reiskosten tijdens je reis
 • Kosten voor hotels, vakantiewoningen of kampeerplekken
 • Kosten voor eten en drinken
 • Kosten voor uitjes en toegangsbewijzen tijdens de reis
 • Eventuele kosten voor een huurauto

Heb je alle kosten bij elkaar opgeteld? Rond dit dan ruim naar boven af. Zo heb je nog wat ruimte voor onverwachte kosten tijdens je vakantie.

 1. Maximale lening voor vakantie berekenen

Vervolgens moet je natuurlijk weten of je het benodigde geld voor je vakantie mag lenen. Als je een lening voor je vakantie aanvraagt, berekent de kredietverstrekker hoeveel je verantwoord kunt lenen bij jouw inkomen en vaste lasten. Je moet na het betalen van al je vaste lasten elke maand nog voldoende geld overhouden om de lening van te kunnen betalen. Op basis van het bedrag dat je per maand kunt betalen, berekent de kredietvertrekker je maximale leenbedrag.

Omdat alle kredietverstrekkers ongeveer dezelfde regels hiervoor gebruik, kun je op veel vergelijkingssites voor leningen ook direct berekenen hoeveel je maximaal mag lenen. Zo weet je dus meteen of de maximale lening voor je vakantie voldoende is voor jouw reis.

 1. Welke lening voor vakantie kiezen?

Bij geld lenen voor een reis of vakantie heb je bij kredietverstrekkers de keuze uit 2 soorten leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

Wij raden je een persoonlijke lening voor je vakantie aan. Met deze lening leen je in één keer het hele bedrag dat je nodig en betaal je vervolgens elke maand een deel van de lening terug. De rente, het maandbedrag en de looptijd van de lening staan vast. Zo weet je precies hoeveel de lening voor je vakantie in totaal kost en wanneer je klaar bent met aflossen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een limiet tot welke je geld mag opnemen uit het krediet. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel geld je opneemt. Terugbetaalde bedragen mag je de eerste jaren ook weer opnieuw opnemen. Dit lijkt fijn, maar hierdoor loop je ook het risico dat je meer en langer leent dan nodig. Bovendien weet je vooraf niet precies hoeveel een doorlopend krediet kost en is de rente vaak hoger dan bij een persoonlijke lening.

 1. Lening voor vakantie snel terugbetalen

Als je een persoonlijke lening voor je vakantie afsluit, kies je zelf de looptijd van de lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandbedrag. Het bedrag dat je moet terugbetalen, wordt namelijk over meer maanden gespreid.

Maar pas op: Bij een langere looptijd betaal je ook langer rente, waardoor de lening juist duurder wordt. Kies voor je vakantielening dus een zo kort mogelijke looptijd, met een maandbedrag dat je makkelijk kunt betalen..

Bovendien is het bij een lening voor een vakantie sowieso prettig als je na de reis de lening zo snel mogelijk hebt afbetaald. Als je voor een lange looptijd kiest, ben je nog jarenlang aan het afbetalen terwijl de reiservaring allang weer voorbij is.

 1. Bij welke kredietverstrekker lenen voor je vakantie?

Nadat je de keuzes hierboven hebt gemaakt, moet je bepalen bij welke kredietverstrekker je de lening wilt afsluiten. Het is hierbij vooral belangrijk om op de rente van de lening te letten. De rentes van de verschillende kredietverstrekkers verschillen soms wel 2 tot 3 procent.

Dat lijkt weinig, maar het kan bij een lening van 5.000 euro en een looptijd van 5 jaar zomaar een paar honderd euro aan rentekosten schelen. Door een vakantielening met een zo laag mogelijke rente te kiezen, bespaar je dus flink wat geld. Ga dus eerst je lening vergelijken voor je een keuze maakt.

 1. Vakantielening afgesloten? Denk dan ook aan je verzekering!

Heb je geld geleend voor je vakantie? Dan raden wij je altijd aan een goede annuleringsverzekering af te sluiten. Het zou je immers maar gebeuren dat je reis onverwacht niet door kan gaan en je toch de vakantielening nog moet afbetalen.

Met een goede annuleringsverzekering zorg je dat je bij een annulering de gemaakte kosten terugkrijgt en daarmee de lening kan aflossen. Toch een prettige gedachte!
Met deze 6 tips in je achterhoofd ben je helemaal klaar om een verstandige keuze te maken voor je vakantielening. Laat de vakantie voorpret maar vast beginnen!

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis checklist voor op reis downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?