Beste VPN voor op reis? Veilig surfen op het internet met de beste VPN's

Volledige gids kopen voor € 10

Beste VPN voor op reis? Veilig surfen op het internet met de beste VPN's

29 oktober 2021 in Reisinfo0 reacties

Ga je binnenkort op reis? Dan is er een kans dat je in bepaalde landen niet veilig bent op het internet

Bijvoorbeeld doordat inlichtingendiensten mee kunnen luisteren, doordat snel te herleiden is waar je je bevindt, of doordat het koffietentje op de hoek de gratis Wifi niet op orde heeft. Laat gratis wifi voor wat het is, want de kans is groot dat anderen mee kunnen kijken in je surfgedrag.

Uiteraard is het belangrijk om tijdens het reizen te zorgen voor je fysieke en online veiligheid. Daarom kun je met een VPN zorgen voor meer online privacy. We hebben 10 VPN’s getest. Naast het overzicht vind je ook informatie waar je op moet letten bij de keuze voor de beste VPN op reis.

Inhoud artikel

Top tien beste VPN's

We hebben de tien beste VPN’s even op een rijtje gezet. Daarin zien we een aantal bekenden: ExpressVPN, NordVPN en CyberGhost. Deze aanbieders hebben ook commercials online en op televisie. Maar dat betekent niet meteen dat de keuze daar ophoudt. Want ook een aanbieder als TunnelBear en Windscribe wordt vaak gekozen. Daarom is het slim om elke VPN aanbieder uit de top 10 grondig door te nemen.

  1. Express VPN

  • Eenmaal op reis, kan je met ExpressVPN eigenlijk niet mis gaan. Deze dienst heeft hoge doorvoersnelheden, waardoor het net lijkt alsof je op je eigen internetverbinding zit.
  • Bovendien werkt de VPN op bijna ieder platform. Het maakt niet uit of de computer een Mac is of met Windows werkt. Daarnaast heeft deze VPN ook apps voor Android en iOS.
  • De versleuteling gebeurt op bedrijfsniveau, wat betekent dat alle gegevens die over het internet gestuurd worden, op een hoog niveau versleuteld zijn. Daardoor is afluisteren door bijvoorbeeld cybercriminelen en andere mensen op dezelfde internetverbinding bijna onmogelijk.

ExpressVPN heeft razendsnelle VPN-servers in meer dan 90 landen. Daardoor is er altijd een server dichtbij en heb je minder last van vertraging. Bovendien heeft de aanbieder een zeer goede klantenservice. Met deze aanbieder kun je vijf gelijktijdige verbindingen openzetten. Voor de meesten is dat voldoende, voor andere veeleisende gebruikers kan dat een nadeel zijn.

  1. Surfshark

  • Een andere veelgekozen dienst is Surfshark. Dat is niet geheel zonder reden; deze aanbieder heeft de laagste prijzen op de markt.
  • Bovendien wordt een onbeperkt aantal apparaten gedekt en zijn de apps heel gebruiksvriendelijk. Binnen een paar minuten heb je een account aangemaakt en je eigen beveiligde, anonieme verbinding opgezet.
  • Met Surfshark is het ook mogelijk om geblokkeerde streaming sites zoals Netflix, iPlayer of Hulu te bezoeken.
  • Deze aanbieder heeft meer dan 100 locaties over de hele wereld in meer dan 65 verschillende landen.
  • Bovendien kun je dus echt een onbeperkt aantal verbindingen tegelijkertijd openzetten. De interface is redelijk eenvoudig, zodat er geen verwarring kan ontstaan.
  • Inmiddels is Surfshark bezig met het toevoegen van meerdere nieuwe protocollen, zoals WireGuard.

Maar er kunnen ook dingen beter: de verbinding is niet zo snel als bij de concurrentie en eenvoudigheid kan op een gegeven moment ook een beperking worden, doordat het soms iets te basic is. Bevalt het je niet? Dan krijg je je geld terug als je binnen 30 dagen annuleert.

  1. Nord VPN

Voor NordVPN is al veel reclame gemaakt op onder meer televisie. Is dat alleen maar marketing of hoort deze aanbieder echt in de top tien thuis? Wij vinden van wel.

  • Met een aanbod voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux is bijna ieder apparaat ter wereld gedekt.
  • Bovendien is het mogelijk om vrijwel alle grote streaming sites te bezoeken.
  • NordVPN heeft een eigen protocol ontwikkelt dat de aanbieder NordLynx heeft genoemd. Dat is een enorm pluspunt, want je hoeft daardoor niet in te boeten op de snelheid en de clients die je kunt gebruiken voor je computer, laptop of mobiel zijn van hoge kwaliteit.
  • Bovendien betaal je hooguit een paar euro per maand bij een jaar- of tweejaarlijks contract. Voor een maand betaal je ongeveer een tientje.
  • De serversnelheid is zeer goed en ook met je online privacy zit het wel snor. Er zijn meer dan 5000 servers in 60 verschillende landen beschikbaar.
  • Verder zal de aanbieder geen logs bijhouden. Dit wordt dan ook jaarlijks getest.

Wat er beter kan: niet iedere gebruiker vindt meteen zijn weg bij deze aanbieder. De bestemmingen staan niet altijd op volgorde en soms moet je een aantal menu’s door om de juiste instellingen te vinden.

  1. Hotspot Shield

Minder bekend maar niet minder goed is Hotspot Shield. Deze biedt toegang tot meer dan 1800 servers in meer dan 80 verschillende landen wereldwijd. Wel geldt er een beperking: er kunnen maximaal 5 apparaten tegelijkertijd gebruikt worden. Daarvoor krijg je dan wel een redelijke prijs, zonder advertenties. Dat klinkt vrij standaard, maar toch weet Hotspot Shield wel indruk te wekken.

  • Zo zijn de downloadsnelheden zeer hoog en is de app gemakkelijk in gebruik.
  • Ben je een gamer, streamer of downloader? Dan is deze VPN zeker de keuze waard.
  • Hotspot Shield heeft een eigen protocol ontwikkeld dat Catapult Hydra heet. Dat komt de snelheid ten goede, zelfs als de locatie verder gelegen is. Dit maakt deze VPN ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld streaming. Al was het maar omdat je er allerlei geblokkeerde streaming sites mee kunt bezoeken. Netflix of HBO is dus geen probleem.
  • De aanbieder geeft helaas toe dat deze VPN-sessies en bezochte websites kan loggen. Het is niet bekend of er audits worden uitgevoerd. Dat is toch een behoorlijk nadeel voor je privacy.
  • Verder is de ervaring op desktop of laptop een stuk beter dan op mobiel.
  1. CyberGhost

Een VPN-aanbieder die we vaak terug zien komen is CyberGhost. Dit is een populaire VPN-dienst die meer dan tien miljoen klanten wereldwijd heeft. Er zijn dan ook meer dan 7000 servers beschikbaar in 90 landen, waardoor je altijd wel ergens een verbinding dichtbij hebt.

  • CyberGhost heeft de moeite genomen om goede apps te maken voor Windows, Mac, iOS en Android. Het is mogelijk om geblokkeerde sites te bezoeken of om torrents te downloaden.
  • Vooral voor het gebruik op een Windows desktop of laptop is CyberGhost een goede keuze. De interface is erg gemakkelijk en zit tjokvol met functionaliteiten.
  • De VPN stelt zelf de juiste server in voor bijvoorbeeld streamen of torrenten. Dat werkt onder meer aan de hand van het Smart Rules-paneel.

Maar er zijn ook een aantal dingen die we minder fijn vonden. Denk bijvoorbeeld aan het streamen met Netflix en Disney+. Er traden geregeld vreemde problemen op. Zo is het niet mogelijk om BBC iPlayer te gebruiken en ook exclusieve content voor bepaalde regio’s is niet beschikbaar. Deze VPN gebruik je liever voor de versleuteling en niet voor het streamen.

Je privacy is ook niet volledig veilig, omdat er geen audits worden uitgevoerd. Maar daartegenover staat dan wel een heel degelijke prijs. Bevalt het niet, dan krijg je een royale 45 dagen de tijd om op te zeggen.

  1. Windscribe

  • Met Windscribe is het mogelijk om een onbeperkt aantal verbindingen tegelijkertijd open te zetten.
  • Deze aanbieder heeft ondersteuning voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux. Dit is een zeer sterke en geliefde dienst. Zo zijn er zelfs extensies voor veelgebruikte browsers zoals Chrome, FireFox en Opera.
  • Bovendien is het mogelijk om te streamen met Netflix, Amazon Prime Video, BBC iPlayer en dergelijk. Juist voor deze functie kiezen veel mensen voor Windscribe. Dat komt ook door de gratis versie die al veel gebruikers heeft weten te overtuigen.
  • Daarvoor heb je een hoge snelheid nodig en dat is precies wat Windscribe te bieden heeft. De VPN-aanbieder heeft servers op 110 steden in meer dan 60 landen. Het zijn er ongeveer 400 in totaal en dat is fors minder dan andere aanbieders te bieden hebben.
  • Bovendien hebben andere aanbieders meer moeite gestoken in de klantenservice. Het duurt namelijk wel even totdat je antwoord krijgt. Maar de vragen worden beantwoord door eigen personeel en niet door externe medewerkers. Daarmee Is Windscribe zeker niet perfect, maar wel het overwegen waard.
  1. ProtonVPN

De laatste tijd is er veel te doen geweest om Proton en daarmee is de dienst redelijk gezakt in de lijst. Zo zijn er berichten dat Proton toch logs in kan zien, ondanks de bewering van de aanbieder zelf dit niet te kunnen. Als de FBI erom vraagt, kan het maar zo zijn dat de logs toch boven water komen. Dat leidt tot verdeeldheid onder de gebruikers.

  • In ieder geval heeft ProtonVPN veel moois te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een gratis abonnement met onbeperkte data en ook de betaalde abonnementen zijn met een prijs onder de 10 dollar per maand voor het duurste abonnement zeker niet duur. De clients voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux zijn zeer goed uitgevoerd en bieden tal van ondersteuning.
  • Deze aanbieder pakt het iets anders aan dan andere aanbieders. Daardoor weet de dienst zich goed te onderscheiden. Door alle commotie rondom logging heeft de aanbieder recentelijk besloten om zich aan audits te wagen, zodat duidelijk is dat de privacy op orde is.
  • ProtonVPN bevindt zich in Zwitserland en kleedt de apps eenvoudig, maar mooi aan. Het is zelfs mogelijk om met Bitcoins te betalen en via P2P-ondersteuning voor torrents zijn je downloads altijd anoniem.
  • De VPN heeft verschillende georestricties eenvoudig op. Daarvoor dien je wel het duurdere Plus-abonnement te nemen. Maar dan kun je op vakantie ook wel de wedstrijden van het Nederlands Elftal bekijken.

Er zijn ook een aantal nadelen: de snelheid van ProtonVPN is de laatste tijd wat afgenomen. Bovendien is de klantenservice niet helemaal geweldig. Het duurt vrij lang totdat je antwoord krijgt. En als je ontevreden bent na 15 dagen, krijg je maar de helft van je geld terug. Met het redelijk kleine netwerk heb je ook nog eens minder locaties om te kiezen.

  1. StrongVPN

StrongVPN klinkt als een aanbieder die behoorlijk wat in zijn mars heeft. Je verwacht een zwaargewicht op gebied van privacy en beveiliging. Maakt die aanbieder dat wel echt waar? In ieder geval begint het goed; we konden de app gebruiken op Windows, Mac, Android, iOS en Linux. Er zijn ook verschillende protocollen ondersteund en de dienst beschikt over meer dan 60.000 eigen IP-adressen. Dat is inderdaad erg sterk.

Soms is less more en StrongVPN weet dat goed te bewijzen. Dat zien we bijvoorbeeld aan de minimalistische benadering. Er is geen tal aan instellingen en parameters. Daardoor heb je ook minder kans dat je iets fout instelt. Je kunt tot twaalf apparaten tegelijkertijd aansluiten. Het kijken van Disney Plus en Prime Video op reis was voor ons geen probleem.

Maar er zijn ook een aantal dingen die minder praktisch zijn: er zijn 900 servers over 60 steden en maar 26 landen in de hele wereld. Daardoor heb je veel minder te kiezen. De verbindingssnelheden zijn ondanks de magere keuze wel goed, maar redelijk variabel. Je hebt dus niet de hele dag dezelfde constante snelheid. Mocht je er toch niet tevreden over zijn, dan kun je binnen 30 dagen opzeggen en krijg je je geld terug.

  1. VyprVPN

VyprVPN zien we ook steeds vaker voorbijkomen. Net als Proton is deze dienst gestationeerd in Zwitserland. De dienst maakt gebruik van moderne beloftes. Zo belooft de dienst niets te loggen. Daarnaast is het snellere WireGuard protocol aanwezig. Deze kun je gebruiken in zowel de desktop apps als de mobiele apps. Je kijkt zonder problemen naar Netflix en andere diensten.

De Android-app ziet er zeer goed uit en het is bijna leuk om de app regelmatig even aan te klikken. Let op: Amazon Prime Video werkt in vele gevallen niet met VyprVPN. We werden tijdens een citytrip regelmatig getrakteerd op een blokkadescherm. Op Android maak je zonder problemen gebruik van geavanceerde technieken, zoals de kill switch en DNS lek-bescherming. De iOS-app is een stuk verder uitgekleed en heeft minder goede functies.

Ook bij VyprVPN kunnen een aantal zaken verbeterd worden. Zo was de snelheid van de verbinding behoorlijk ondermaats, waardoor je voortdurend aan het bufferen bent. De verbinding is dus ronduit traag en de software heeft hier en daar wat bugs. Maar daarvoor krijg je wel een focus op privacy terug en is de app zeker voor Android-gebruikers een feest om te gebruiken.

  1. TunnelBear

Ten slotte hebben we TunnelBear getest. Deze aanbieder komt uit Canada en wil het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk maken. Geen honderden instellingen, maar de focus op eenvoud. Het maakt niet uit of je je desktop of smartphone gebruikt; verbinden is altijd erg gemakkelijk. Dat is vooral fijn als je met een groep backpackers op pad bent die niet allemaal even technisch onderlegd zijn.

  • Vooral in landen waar je op moet letten op je online privacy is TunnelBear een aanrader.
  • De dienst huurt onafhankelijke specialisten in voor de verschillende veiligheidsaudits. Met je privacy zit het dus wel goed en ook de mobiele app is zeer goed ontworpen.
  • Toch waren er wel een aantal dingen die ons zodanig tegen stonden, dat we niet anders konden dan de laatste plaats uit te reiken. Want als je nagaat dat de prijzen bijna net zo hoog zijn als de hoogste aanbieders in dit lijstje, scoort TunnelBear soms erg slecht.
  • Er zijn geen online artikelen om snel even te lezen hoe iets werkt.
  • De livechat bestaat niet, wat betekent dat je lang moet wachten op je hulpvraag bij de klantenservice.
  • Met PayPal betalen is volledig onmogelijk, terwijl iedere toerist dit toch zeker zal gebruiken. Des te verrassender is het dat je wel met een Bitcoin wallet kan betalen.
  • Wat we echt de grootste tegenvaller vonden: ben je niet tevreden, dan ben je je geld kwijt. Gebruik daarom eerst de gratis versie voordat je op een betaald abonnement overstapt.

Ten slotte was het ronduit frustrerend om het te moeten stellen zonder Netflix en andere streamingdiensten. Want alleen YouTube en Hulu deden het. Netflix, BBC, Amazon Prime Video hebben we tijdens het reizen moeten missen. Daarbij merkten we op dat de Britse en Europese servers wel snel genoeg waren om naar YouTube te kijken. TunnelBear komt alleen niet voorbij de blokkades van de grote aanbieders.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over VPN’s

Nu je weet welke aanbieders er in de top tien staan, is het goed om te weten waar je de dienst precies voor kan gebruiken en waarom je een VPN nodig hebt. Onderstaande vragen worden vrij vaak gesteld en om deze reden geven we een antwoord op iedere vraag.

Wat kan ik met een VPN?

Als je op reis gaat, wil je dat je privacy in orde is als je aan het internetten bent. Op veel verschillende plekken is er wel gratis wifi te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een koffietentje, een café of op het vliegveld. Toch wil dat niet zeggen dat die verbindingen voldoende beveiligd zijn. Daardoor is het mogelijk dat anderen die ook gebruikmaken van de verbinding mee kunnen kijken welke websites je bezoekt of, als de verbinding met de site niet voldoende versleuteld is, mee kunnen kijken. Bovendien zijn er landen waar het wettelijk zo geregeld is dat de inlichtingendiensten altijd mee mogen kijken op wat je op het internet doet.

Daarnaast heb je ook te maken met (internet)censuur

Landen als China en Rusland hebben dergelijke censuurregels. Daarom wordt een VPN vaak gezien als een digitale mogelijkheid tot meer vrijheid van meningsuiting. Als je een mening hebt over bijvoorbeeld een politicus van een land of iets aan de kaak wilt stellen, is een VPN best welkom Zo kun je iets zeggen zonder dat iemand erachter komt wie je bent. Maar let op: in sommige landen is een VPN volledig illegaal en riskeer je boetes of gevangenisstraffen.

VPN-technologie maakt namelijk gebruik van geo-spoofing

Dat betekent dat de locatie van de gebruiker afgeschermd is. Zo lijkt het alsof je in de Verenigde Staten zit, terwijl je eigenlijk vanuit Rusland een tweet aan het versturen bent. Sommige diensten bieden ook de mogelijkheid om geoblocking tegen te gaan. Zo worden bijvoorbeeld de diensten van de NPO geblokkeerd in het buitenland. Je kunt dus ook op vakantie rustig kijken naar het NOS Journaal, of een serie op Netflix.

Het beschermt je ook tegen hackers. Verder is een VPN zeker handig als je bijvoorbeeld een zakenreis maakt. Je bent dan vaak actief op de verbinding van derden. Met een VPN heb je toegang tot de beschermde omgeving van het bedrijf waar je voor werkt.

  1. Waarom heb ik een VPN nodig?

Op reis is een VPN een echte noodzaak

  • Het is een belangrijke manier om je gegevens te beschermen.
  • De meeste verbindingen in het openbaar blijken namelijk niet bijzonder veilig. Bijvoorbeeld als je op de trein zit te wachten of in de lounge van het vliegveld zit. Met een VPN kun je voorkomen dat anderen meekijken.
  • Ze bieden bovendien bescherming tegen nep-hotspots. Deze hotspots zijn speciaal ingesteld om jouw gegevens te onderscheppen. Je hebt dankzij een VPN dus een veel grotere mate van privacy.
  • Verder kun je ook geoblokkades omzeilen. Dat is handig als je nog iets op moet zoeken voor een rapport of verslag, maar deze gegevens in het land waar je je bevindt gecensureerd zijn. Je kan dan geen verbinding maken. Middels een VPN wordt er een omleiding ingesteld, zodat je die verbinding wel kan maken.
  • Verder biedt een VPN beveiliging tegen het achterhalen van de bron van een upload of download. Zo is het dankzij een VPN moeilijker om te achterhalen wie welke websites heeft bezocht. Zeker in een land als de Verenigde Staten, Rusland of China is deze functie geen overbodige luxe.
  1. Waar moet ik op letten als ik een VPN kies?

Als je op zoek gaat naar de beste VPN voor jouw situatie, raden we je aan een van de VPN-aanbieders te kiezen die het hoogst genoteerd staan. Veel van deze diensten scoren op behoorlijk wat punten. Kun je dan simpelweg de goedkoopste uit de top 3 kiezen, of is er meer aan de hand? Wij raden aan om verder te kijken dan naar uiteindelijk de prijs. Denk bijvoorbeeld aan welke regio’s een aanbieder aanbiedt, hoeveel gelijktijdige verbindingen je mag hebben en of een aanbieder echt geen logging hanteert.

Sommige bedrijven zeggen wel dat ze niets bijhouden, maar als erom gevraagd wordt, weten ze het toch te overhandigen aan de lokale overheden. Daarom is het verstandig om met een aanbieder in zee te gaan die regelmatig audits laat doen. Natuurlijk speelt de prijs ook een belangrijke rol. Als je een VPN amper gebruikt en er wel maandelijks voor betaalt, kan het behoorlijk in de papieren lopen.

Regio

Een VPN-aanbieder biedt vaak verschillende locaties in meerdere landen in Europa, of zelfs over de hele wereld. Zo voorkom je dat alle gebruikers op dezelfde VPN-verbinding zitten, waardoor de snelheid terugloopt en de verbinding mogelijk instabieler wordt. Maar een regio dichter bij huis zorgt er vaak ook voor dat de vertraging lager blijft. Hoewel meer keuzevrijheid altijd fijn is, wil dat niet zeggen dat een abonnement met 1000 verschillende servers beter is dan een abonnement met 100 beschikbare servers.

Daar is een reden voor: als de kwaliteit van alle servers maar matig is, heb je niet veel aan je VPN-verbinding. Kies daarom voor een aanbieder die de locaties aanbiedt die jij op het oog hebt. Wil je bijvoorbeeld vanuit Rusland internetten met een IP-adres uit België, dan kies je een aanbieder die servers in België heeft. Het is dus een misverstand dat meer locaties altijd beter is.

Gelijktijdige verbindingen

Wat we bij onze eigen tests al vaak tegenkwamen, is het aantal gelijktijdige verbindingen. Niet iedere aanbieder communiceert daar even duidelijk over. Dat terwijl sommige aanbieders maar vijf verbindingen tegelijkertijd toestaan en andere aanbieders een onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen ondersteunen. Het komt vaak voor dat een aanbieder maar drie tot vijf verbindingen tegelijkertijd toestaat. Op die manier kan voorkomen worden dat veel apparaten de verbinding bezet houden, waardoor er uiteindelijk een file voor de spreekwoordelijke VPN-tunnel ontstaat.

Met 3 tot 5 verbindingen heb je genoeg verbindingsruimte om je pc, mobiele telefoon en tablet op hetzelfde moment te gebruiken. Maar dat betekent wel dat die gebruiker altijd gelijk moet zijn. Want de aanbieders willen voorkomen dat er veel middelen gebruikt worden. Het zal dus niet lukken om als ouder een VPN-verbinding af te sluiten en dan je drie kinderen op vakantie een uurtje tegelijkertijd te laten Netflixen. Bij zoveel download- en streamverkeer is de kans op problemen groot.

Logging

Logging is een van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het vinden van de beste VPN voor op reis. Want vrijwel alle aanbieders zeggen dat ze niet in de gaten houden welke websites je bezoekt, wie je bent of wat je precies aan het doen bent op hun verbinding. Toch blijkt in de praktijk zeggen en doen twee heel verschillende zaken. Want al meerdere VPN-aanbieders bleken tegen de lamp te lopen toen overheden vroegen om informatie.

Sommige aanbieders wisten de gevraagde informatie toch boven tafel te krijgen, ondanks dat ze de klant beloofd hadden niets bij te zullen houden. Daarom is het belangrijk om voor een aanbieder te kiezen die deze mooie beloftes ook echt waar kunnen maken.

Meeste VPN-aanbieders registreren namelijk weldegelijk wat je online doet

Bijvoorbeeld de dag dat je account voor het laatst is ingelogd of analytische gegevens, als hoeveel dataverkeer je hebt gebruikt. Bij de keuze voor een aanbieder met een gelimiteerde databundel is de kans dat je daarmee te maken krijgt uiteraard onvermijdelijk. Het is geen probleem als wordt bijgehouden hoeveel data je hebt gebruikt.

Het is een stuk problematischer als de diensten weten wat je inkomende IP-adres is geweest, want dat betekent dat de aanbieder ook weet vanaf welke locatie je bent ingelogd. Die gegevens kunnen maanden of zelfs jaren worden opgeslagen. Dat werkt tegen je als je een verslag schrijft over misstanden in het land waar je je nu bevindt. Immers: niet ieder land staat even open voor kritiek.

Zeker voor mensenrechtenactivisten is logging een belangrijk punt voor het kiezen van de juiste VPN-aanbieder. Voor je het weet blijken je gegevens toch niet zo veilig en wordt er een inbreuk gemaakt op je privacy. De aanbieders sturen de gegevens stiekem toch door naar de overheid en dit kan nare gevolgen hebben.

Logging is dus een serieuze reden tot zorg. Lees daarom altijd eerst het privacybeleid en de voorwaarden van de aanbieder. De aanbieders die zeker geen logging bijhouden, zijn de aanbieders die regelmatig security audits door externe partijen laten uitvoeren en daar dan ook met vlag en wimpel voor slagen.

Natuurlijk is de prijs ook een factor

Goedkope deals lijken aantrekkelijk, maar het kan ook leiden tot beperkte mogelijkheden. Denk hierbij aan kortingen voor een bepaalde periode en het automatisch stilzwijgend verlengen. Lees altijd eerst goed de voorwaarden en neem eventuele kleine lettertjes door. Gebruik het liefst een wegwerp creditcard. Deze kun je bij veel online fintech bedrijven aanvragen. Heb je dit niet, dan kun je gebruik maken van PayPal. Dat heb je toch al nodig als je onderweg digitaal geld wilt wisselen en het stelt je in staat om een abonnement op te zeggen.

Hoeveel je bereid bent te betalen voor een dienst, is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit. Neem de dienst eerst op proef. De meeste aanbieders bieden een proefperiode van ongeveer een maand. Na het verlopen van deze periode betaal je voor de volgende maand. We raden je aan om de proefperiode grondig door te lichten. Dus voer zoveel mogelijk tests uit en gebruik de VPN zoals je dat anders ook zou doen. Upgrade eventueel naar een voordeliger abonnement van dezelfde aanbieder als je tevreden bent.

  1. Is er een verschil tussen gratis en betaalde VPN’s?

Goedkoop is (meestal) duurkoop en dat blijkt vaak ook bij gratis VPN’s. Bij veel gratis aanbieders zitten er addertjes onder het gras. Denk bijvoorbeeld aan een datalimiet van 500 MB/maand waar je zo doorheen bent. Of de dienst blokkeert bv. peer to peer, zodat je niet kan torrenten. Een ander nadeel is vaak dat je het datalimiet wel kan ophogen door je te abonneren op een nieuwsbrief of door over de dienst te twitteren.

Dat is meteen funest voor je privacy. Andere diensten hebben een gelimiteerde doorvoersnelheid of hebben maar een zeer beperkt aantal locaties. Gratis betekent vaak dat je geen garantie op online privacy hebt, mede omdat er geen overeenkomst is. We raden je daarom aan om altijd een trial van een betaalde VPN-dienst te nemen.

  1. Legaliteit van een VPN

Op reis is het niet altijd en overal legaal om met een VPN te verbinden

Sommige landen hebben het zelfs verboden. Zo worden in China alleen bepaalde diensten goedgekeurd door de Chinese overheid. Die diensten hebben met de overheid afgesproken dat de informatie alsnog gedeeld wordt. Je hebt dan dus alsnog geen privacy. Als je ervoor kiest om een VPN-aanbieder te gebruiken die niet is goedgekeurd, riskeer je een boete.

En die boetes zijn in sommige landen niet van de lucht

Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kun je gerust een boete van een half miljoen dollar krijgen. Je kunt er zelfs voor in de gevangenis belanden. Dat geldt ook voor Rusland. In Iran krijg je geen boete, maar beland je meteen in de cel. En zo zijn er nog een hoop andere landen die VPN’s verbieden.

In Nederland en België is het gebruik van een VPN geen enkel probleem en volstrekt legaal. We raden je aan om van tevoren even uit te zoeken of het wel legaal is om zo’n VPN te gebruiken in het land van bestemming.

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?