Beste fietscomputers 2024: welke fiets GPS kopen?

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Beste fietscomputers 2024: welke fiets GPS kopen?

1 januari 2022 in Reisinfo5 reacties

Of je nu een recreatieve fietser, sportfietser of mountainbiker bent, een fietscomputer is eigenlijk altijd wel handig. Echter zijn er heel veel verschillende soorten fietscomputers.

Zo kan je een simpele fietscomputer kopen om je fietsstatistieken in te kunnen zien, maar kan je ook fietsnavigatie kopen met GPS waar je ook meters voor je hartslag en de cadans aan kan koppelen. Welke fiets GPS je moet kopen hangt dan ook af van jouw activiteit en voorkeuren.

Inhoud artikel

  1. De beste fietscomputers

Dit is alvast onze top 5 fietscomputers: gekozen op prijs, kwaliteit en wat je allemaal met de fiets-gps kan doen:

FAQ en veelgestelde vragen over fietscomputers en fietsnavigatie

  1. Kies je voor een fietscomputer met of zonder GPS?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voor je een fietscomputer aan wilt gaan kopen is of je een simpele fietscomputer zonder GPS of fietsnavigatie wilt. Een fietscomputer houdt alleen de ritgegevens zoals de snelheid waarop je fietst, het aantal kilometers dat je hebt gefietst en de totale rittijd bij.

Deze gegevens worden gemeten door de omwentelingen van het wiel. Dit gaat samen met een chip die op je voorwiel geïnstalleerd is die constant de omwenteling van het wiel meet. Vervolgens wordt de snelheid waarop het wiel rondgaat berekend met de omtrek van het wiel om zo de juiste gegevens op de computer aan te kunnen geven.

Fiets GPS is duurder maar ook nuttiger

Fietsnavigatie is over het algemeen een stukje duurder. Dit komt omdat je naast het meten van de snelheid, het aantal kilometers en de rittijd er nog andere zaken worden geregistreerd.

  • Met deze fietscomputers wordt namelijk gebruik gemaakt van GPS om routes te kunnen plannen en te navigeren. Deze fietscomputers laten je eigenlijk altijd weten waar je bent.
  • Ook kan je gemakkelijk zien hoe de rest van je route loopt of deze tijdens het fietsen aanpassen of inkorten.
  • In de meeste gevallen kan je aan fietsnavigatie ook een hartslagmeter, cadansmeter en andere extra’s koppelen om meer ritgegevens te kunnen zien of het rijden van de rit nog makkelijker te maken.

Een overzicht van alle fietscomputers en fiets GPS die je kan kopen bij Coolblue, bekijk ze hier.

  1. Welk scherm voor je fietscomputer?

Fietscomputers komen in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook sporthorloges voor de fietsers, maar ook de schermen die je aan je fietsstuur bevestigd verschillen enorm. Ten eerste moet je hierbij kijken naar de grootte van het scherm. In principe hoef je voor een fietscomputer zonder GPS niet zo’n groot scherm te hebben, aangezien je alleen bepaalde waardes wilt zien.

Wanneer je echter ook kaarten wilt kunnen bekijken op je fietscomputer zijn grotere schermen al een stuk handiger. Op een groter scherm zijn kaarten makkelijker af te lezen en dit maakt het fietsen ook veiliger. Echter wil je als racefietser weer niet zo’n heel groot scherm om zo tijdens het fietsen minder weerstand te krijgen.

Touchscreen of niet voor je fietscomputer?

Daarnaast heb je nog de keuze tussen touchscreen of een computer die met knoppen werkt. De meeste kleinere fietscomputers maken gebruik van knoppen, maar de luxere fietsnavigatie zijn vaak te bedienen met een touchscreen. Een touchscreen is erg handig om tijdens het fietsen gemakkelijk een kaart in te kunnen zoomen of naar een andere app op de computer te gaan.

In de winter is een touchscreen echter minder handig omdat dit lastig te bedienen is met fietshandschoenen aan. Ook wordt een touchscreen sneller vuil dan een computer die met knoppen te bedienen is doordat je er constant met je vingers aan zit.

Schermverlichting voor je fiets GPS?

  • Als laatste zou je ook nog moeten kijken naar de verlichting van het scherm. Goede schermverlichting is handig wanneer je in het donker fietst (kijk ook zeker na welke fietsverlichting je gaat kopen), maar ook wanneer je de computer wilt gebruiken in fel zonlicht moet het scherm goed verlicht worden.
  • Ook kan sommige fietsnavigatie een donkerder scherm hebben in een pauzestand terwijl de computer oplicht wanneer je 1 keer op het scherm tikt, terwijl je bij andere via de knoppen het scherm uit- en aan moet zetten.
  • Daarnaast is het bij enkele fietscomputers mogelijk om de helderheid van het scherm hoger of lager te zetten. Zo zou je de helderheid in het donker lager kunnen zetten zodat het licht van het scherm je tijdens het fietsen niet te veel verblind, om het scherm in fel zonlicht weer veel hoger te zetten zodat het scherm af te lezen is.
  1. Is de fietscomputer waterdicht?

Hoe waterdicht is de fietscomputer? Dat is ook geen onbelangrijke vraag. Gebruik je de fiets dagelijks om naar werk/school te fietsen? Dan kan het wel eens gebeuren dat je in een regenbui terecht komt.

  • Ook wanneer je een mountainbike hebt en vaak door de bossen fietst is de waterdichtheid van de computer belangrijk, aangezien het voor kan komen dat je door diepe plassen fietst en ook een tuimelperte in de gracht is soms vlug gebeurd.
  • Sommige fietscomputers zijn alleen maar spatwaterdicht maar kunnen niet tegen grote hoeveelheden water, terwijl andere fietscomputers geheel waterdicht zijn.
  • Veel computers met een touchscreen zijn daarnaast gevoeliger voor water dan fietsnavigatie die met knoppen werken. Touchscreen fietscomputers die ook waterdicht zijn zullen in de meeste gevallen ook iets duurder zijn.
Een overzichtje van alle waterdichte fietscomputers vind je hier, ... zowel goedkopere als iets prijzigere.
  1. Wat is de gebruiksduur van de accu?

Natuurlijk is ook de gebruiksduur van de fietscomputer van belang. Sommige computers gaan 20 uur mee terwijl andere apparaten voor 50, 80 of zelfs 100 uur lang gebruikt kunnen worden.

  • De totale gebruiksduur kan bij sommige apparaten ook verlengd of verkleind worden door bijvoorbeeld de schermhelderheid lager te zetten of door de fietscomputer in een pauzestand te hebben tijdens het fietsen. Dit zijn dan ook zeker zaken om naar te kijken.
  • Vergeet ook niet naar de manier van het opladen van de accu van de computer te kijken. Er zijn nog maar enkele apparaten die op batterijen werken, en de meeste fietscomputers kan je opladen door middel van een kabeltje. Meestal zijn dit USB-kabels die je aan je computer kan koppelen of via een stekkerkop in je stopcontact kan zetten.
  1. Uitbreidbaar met een geheugenkaart?

Wanneer je een fietscomputer koopt met GPS is het soms ook mogelijk om zelfs fietsroutes te downloaden en deze op het apparaat te zetten, of om op je pc zelf routes samen te stellen en deze vervolgens op de fietscomputer te laden.

Om dit allemaal te kunnen doen moet er wel voldoende geheugenruimte zijn op het apparaat. In veel gevallen komt de fiets-gps al met gedownloade kaarten en zal er vervolgens ook ruimte zijn om extra kaarten en nieuwe routes toe te voegen aan het apparaat.

Echter kan de overgebleven ruimte erg verschillen per apparaat. Dit hoeft geen probleem te zijn als het mogelijk is om een extern geheugen toe te voegen, door bijvoorbeeld een SD-kaart in je apparaat te zetten. Wanneer je van plan bent om veel routes te maken en te downloaden is het dan ook zeker handig om niet alleen even te kijken naar de grootte van het geheugen van het apparaat maar ook naar de mogelijkheden voor het koppelen van externe geheugens.

TIP: Ook op zoek naar leuke fietsroutes? Download onze fietsroutes langs de mooiste plekken.
  1. Kan je verbinding met andere apparatuur?

Wanneer je externe sensoren, zoals een hartslagmeter en/of cadansmeter, wil koppelen aan de fietscomputer moet er wel een mogelijkheid zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel apparaten die beschikken over ANT+ en/of Bluetooth, waarnaast er ook apparaten zijn die via Wi-Fi werken.

Wanneer de fietscomputer 1 of meer van deze verbinding heeft is het koppelen van externe sensoren erg makkelijk, waarnaast je vaak ook de fietscomputer met je telefoon kan verbinden om bijvoorbeeld de statistieken gelijk in een app op je telefoon te kunnen laden of om berichten die je via WhatsApp of een ander sociaal kanaal binnenkrijgt ook op je fietscomputer te kunnen zien.

  1. Welke functies heb je nodig?

Het soort fietscomputer dat voor jou het beste is hangt uiteindelijk dus ook af van welke functies jij wilt dat het apparaat heeft. Dit is vaak afhankelijk van hoe sportief je bent, aangezien een recreatieve fietser meestal minder baat heeft aan een cadanssensor dan een sportfietser, terwijl een mountainbiker weer meer baat heeft aan routekaarten met hoogteverschillen.

  • In principe geldt dat hoe geavanceerder het toestel is hoe meer mogelijkheden de fietscomputer zal hebben. Geavanceerdere apparaten zijn daarbij echter ook vaak wat lastiger in het gebruik en je zal je er iets meer in moeten verdiepen.
  • Enkele functies die apparaten zouden kunnen hebben naast navigatie en rittenstatistieken zijn een hartslagmeting, cadansmeting, hoogtemeting, luchtdrukmeter, calorieverbruik, routeplanner, connectie met apps op je telefoon, connectie met andere fietsers binnen de fietsgroep, een horlogefunctie en een kompas.
  1. Garmin Edge 1030

De Garmin Edge 1030 is met een prijskaartje van €425 de duurste fietscomputer die op dit moment op de markt te verkrijgen is maar ook wel verreweg de beste. De Edge 1030 is wat groter met een 3,5 inch scherm maar weegt nog steeds redelijk licht met een gewicht van 123 g. De fietscomputer heeft een touchscreen en is zelfs in vol zonlicht gemakkelijk leesbaar.

Eigenschappen van de Garmin Edge 1030 GPS

  • De batterijduur is standaard tot 20 uur maar kan verdubbeld worden met een extra Garmin Charge batterijpack.
  • Ook kan je er een 16 GB plus microSD aan koppelen voor meer geheugen,
  • en is het toestel via Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth met andere apparaten te koppelen.
  • Het apparaat wordt standaard geleverd met een steun, een bevestigingskabel en een USB-kabel voor het opladen.

De Garmin Edge 1030 heeft eigenlijk alle functies die je je maar kan bedenken voor een fietscomputer. Zo staan er vooraf geladen fietskaarten op het apparaat voor navigatie, met gesproken aanwijzingen en navigatiewaarschuwen, en kan je gebruik maken van de Trendline popularity routing om op basis van duizenden afgelegde routes de beste trajecten voor jou te bieden.

Alle data die je nodig hebt

Je hebt zowel fietsdata op de weg als offroad, waardoor dit ook goed werkt voor fietstochten door de bossen door mountainbikers. Ook is het mogelijk om via live tracking te zien waar je medefietsers zich bevinden en kan je via de rider-to-rider messaging tekstberichten naar elkaar sturen. Verder kan je de Edge 1030 personaliseren met apps en widgets en bijvoorbeeld een weerapp op het apparaat zetten om het weer tijdens het fietsen in de gaten te kunnen houden. De TrainingPeaks app zit al standaard op het apparaat en kan je helpen met de dagelijkse workout.

Ook kan je het apparaat koppelen aan je telefoon en zo berichten ontvangen of standaard antwoorden instellen voor gemiste oproepen. Kopen bij BOL.com of bij Coolblue.

  1. Garmin Edge 830

De Garmin Edge 830 neemt een stapje terug van de Edge 1030, maar is nog steeds een behoorlijk geavanceerd apparaat dat perfect is voor de sportieve fietser. Dit apparaat is dan ook iets goedkoper, namelijk €379. De Edge 830 heeft een 2,6 inch touchscherm en weegt maar 79,1 g.

  • De batterijduur van dit apparaat is net als de Edge 1030 standaard tot 20 uur met de mogelijkheid om dit uit te breiden tot 40 uur.
  • Het apparaat is door middel van Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth te koppelen met bijvoorbeeld je telefoon,
  • en wordt geleverd met een standaard steun, een bevestigingskabel en een USB-kabel voor het opladen.

Grote vrijheid in routes bepalen

Op de Garmin Edge 830 staat al een voorgeladen fietskaart, en het apparaat kan de route bepalen op basis van de populariteit van routes in het gebied. Het is ook mogelijk om routes zelf samen te stellen en tijdens het fietsen opnieuw te berekenen.

Het apparaat komt met functies zoals ClimbPro die je de hellingshoek van de klim laten zien en MTB-dynamiek die de jumps tijdens het fietsen bijhoudt, maar kan ook gepersonaliseerd worden met andere apps en widgets. Met de Garmin Edge 830 kan je dan ook zeer goed je eigen prestaties bijhouden en je fietsstatistieken terugzien.

  1. Garmin Edge Explore

De Garmin Edge Explore is enigszins te vergelijken met de Edge 830 maar is weer iets simpeler. Het apparaat kost dan ook maar €199 en is zeer gebruiksvriendelijk, waardoor dit apparaat perfect is voor de recreatieve fietser. Deze fietscomputer heeft een 3 inch touchscreen en is hiermee iets groter dan de Edge 830, en is daarnaast ook een stukje zwaarder, namelijk 322 g.

  • De Edge Explore heeft een kleinere accuduur van maar 12 uur
  • maar kan net als de andere Garmin apparaten via Wi-Fi, ANT+ en Bluetooth gekoppeld worden met externe sensoren, zoals een cadans- en snelheidsmeter en de Garmin Varia verlichting.
  • Standaard wordt de Edge Explore met montagemateriaal en een microUSB-kabel geleverd.

Volg populaire routes en personaliseer met je favoriete apps

  • De Garmin Edge Explore heeft een vooraf geladen fietskaart met navigatie en kan met Trendline popularity routing de meestgebruikte routes vinden.
  • Het apparaat is te koppelen met telefoons en kan zo via LiveTrack en GroupTrack andere fietsers in de groep in de gaten houden en meldingen van de telefoon tonen.
  • Het apparaat is te personaliseren met andere apps.

Koop je Garmin Edge Explore hier online bij Bol.com of bij Coolblue

  1. Mio Cyclo 405 HC

De Mio Cyclo 405 HC is een prima fietscomputer die te vergelijken is met de Garmin Edge toestellen. Dit apparaat is een stukje groter en heeft een 4 inch touchscreen en weegt 177 g. Het scherm heeft anti-glare waardoor het ook in fel zonlicht nog af te lezen is. Daarnaast is het systeem zeer gebruiksvriendelijk en kan je eenvoudig tijdens het fietsen tussen apps switchen.

  • De Mio Cyclo 405 HC heeft een gebruiksduur van zo’n 15 uur en kan worden opgeladen met een AC-2A adapter.
  • Daarnaast kan je dit apparaat door middel van ANT+ koppelen aan externe sensoren zoals een hartslagmeter en/of cadanssensor.
  • Met een prijskaartje van €299 valt dit apparaat ook mooi tussen de Garmin Edge apparaten.

Laat je verrassen door automatische routesuggesties

De Cyclo 405 HC komt standaard met een kaart van Europa en kan zo zelfs op vakantie navigeren. Ook is het mogelijk om routes uit te stippelen of een traject op het apparaat te downloaden.

Ook heeft het apparaat een Surprise-Me functie waarbij je kan kiezen uit 3 routes die gebaseerd zijn op de tijd en afstand die je zou willen fietsen en eventueel de bestemming waar je uit wilt komen.

Koop de Mio Cyclo 405 HC bij BOL.com online of bij Coolblue hier

  1. Polar V650

De Polar V650 past ook nog mooi tussen de bovenstaande apparaten maar heeft een iets vriendelijker prijskaarttje van €179,95. Deze fietscomputer is weer iets kleiner en heeft een touchscreen van 2,8 inch en weegt 120 g.

  • De batterijduur is zo’n 10 uur waarna het toestel opgeladen kan worden met de bijgeleverde laadkabel.
  • Het apparaat is door middel van Bluetooth met je telefoon en externe sensoren te koppelen, waardoor het mogelijk is om een hartslagmeter of cadanssensor te koppelen aan het apparaat.

Koppeling met Polar Flow

  • Deze fietscomputer maakt gebruik van OpenStreetMap om kaarten te downloaden, waarbij je vervolgens via Polar Flow nieuwe routes op het apparaat kan zetten.
  • Je kan zo ook terug kijken waar je al bent geweest. Wanneer je een hartslagmeter koppelt kan je met Polar Flow ook bepaalde hartslagzones instellen om zo gericht te kunnen trainen.

Koop je Polar V650 fietscomputer hier online

  1. Sigma BC 9.16

De Sigma BC 9.16 is 1 van de meest populaire simpele fietscomputers zonder GPS. De fietscomputer is klein met afmetingen van 4,9x3,9x1 en weegt maar 80 g. Het apparaat is te gebruiken door middel van knoppen en is zeer eenvoudig in gebruik.

  • Het apparaat heeft een sterke batterij van maar liefst maximaal 100 uur, maar kan niet opgeladen worden.
  • In plaats daarvan dient de CR 2032 batterij vervangen te worden.
  • Het apparaat wordt geleverd met een magneet voor aan je wiel en bevestigingsmateriaal voor de computer aan het stuur.
  • Deze fietscomputer kost maar €29,95.

Bescheiden functionaliteiten

  • De Sigma BC 9.16 geeft de snelheid van het fietsen aan maar kan ook je maximale snelheid en je gemiddelde snelheid zien.
  • Ook meet het apparaat de rijtijd en de afstanden die gereden worden, waarnaast het de verbruikte calorieën berekent.
  • De tekst van het apparaat is in te stellen in 7 verschillende talen, waaronder Nederlands en Frans.
  • Dit apparaat is echter niet te koppelen met een hartslagmeter, cadansmeter of hoogtemeter.

Koop de Sigma BC 9.16 hier online

  1. Sigma BC Pure 1 ATS

De Sigma Pure 1 ATS is zeer vergelijkbaar met de BC 9.16. Ook dit apparaat heeft geen GPS en maakt gebruik van CR2032 batterijen. Het apparaat is 4,5x2,9x1,1 en weegt 121 g.

Eigenschappen van de Sigma BC Pure 1 ATS

  • Deze fietscomputer is draadloos
  • Ook dit apparaatje is weer te gebruiken met knoppen en kan tot maximaal 100 uur meegaan.
  • Het apparaat wordt geleverd met een stuurhouder, een magneet voor aan je wiel en bevestigingsmateriaal.
  • Deze computer kost maar €30,95

Tot de essentie van een fietscomputer herleid

  • De Sigma Pure 1 ATS meet de snelheid, de tijd dat je aan het fietsen bent, de totale tijd, de afstand van de rit en de totale afstand. Alle data zijn in 1 oogopslag te zien.
  • Het apparaat is makkelijk in gebruik en is eenvoudig in te stellen met de knop aan de zijkant.
  • Het apparaat is niet te koppelen met een hartslagmeter, cadansmeter, hoogtemeter of caloriemeter.

Koop je Sigma Pure 1 ATS hier online

  1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis fietsgids downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 2 april 2022 - De Rycke

goede gids bedankt geert

- 30 augustus 2021 - Andre Goethals

goeie uitleg

- 16 mei 2021 - Monique Tuerlinckx

Vind dat alle tips en artikels van jullie heel goed in elkaar zitten, een welgemeende proficiat

- 13 mei 2021 - Eddy

heel fijn...TOP

- 24 april 2021 - Claude Sinnesael

Reisroutes , Veel van opgestoken en gedaan . TOP

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?