Hoe van luchthaven Porto naar het centrum? Alle info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe van luchthaven Porto naar het centrum? Alle info, tips + tickets

8 juni 2023 in Porto2 reacties

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Porto te komen?

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Porto (Francisco Sá Carneiro), wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Porto te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Porto te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Porto centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Porto online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Porto? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Eindbestemming OPO: Porto Francisco Sá Carneiro

Porto Airport is, op die van Lissabon na, de grootste luchthaven van Portugal. Het vliegveld staat ook wel bekend onder de naam Francisco Sá Carneiro, naar de eerste minister van Portugal, die verongelukte in een vliegtuig dat op weg was naar Porto. De luchthaven telt op dit moment 1 terminal en heeft één start- en landingsbaan. De luchthaven is een belangrijke basis voor TAP Air Portugal, Ryanair en easyJet.

Porto Airport ligt op ongeveer 11 kilometer van het centrum van Porto. Je kan vanaf het vliegveld van Porto op meerdere manieren naar de stad reizen. Zo sta je binnen het half uur in het centrum van de stad!

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Porto en ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor tijdens je verblijf? Lees onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Porto en mis niets!

 1. Vanaf de luchthaven Porto naar het centrum met de bus

Lokale bus

 • Bij de aankomsthal vertrekken er verschillende lokale bussen naar het stadscentrum en omgeving.
 • De bussen worden gerund door het busbedrijf STCP.
 • Tickets kan je aankopen in de bus. Voor een enkele busrit betaal je €1,95.
 • Je kan ook reizen met een Andante pasje. Met dit kaartje kan je gedurende je verblijf met het openbaar vervoer reizen.

Airport bus

 • Naast de lokale bussen, rijden er ook shuttle bussen.
 • Het voordeel van deze bussen is dat je sneller op je eindbestemming bent. Deze stoppen namelijk minder vaak dan de lokale bussen.
 • Echter is een ticketje voor deze shuttlebus duurder dan voor de lokale bus.
 1. Vanaf de luchthaven Porto naar het centrum met de metro

Een goedkope en makkelijke manier om in het centrum te geraken is met de metro

 • Onder de luchthaven (verdieping -1) is er een metronetwerk aangelegd tussen de luchthaven en de stad.
 • Je volgt de paarse lijn (lijn E) van het metronetwerk. Deze metro rijdt vanaf de luchthaven naar het centrum, halte Trindade. Je hoeft niet over te stappen om in het centrum te geraken.
 • De reistijd naar deze metrohalte is 26 minuten. Hier kan je eventueel nog overstappen naar je eindbestemming.
 • Iedere 20 minuten, tussen 06.00 uur en 00.30 uur, komt er een metro voorbij.
 • Tickets zijn te verkrijgen bij de ticketautomaten op de luchthaven en de metrostations.
 • Je dient je ticket altijd te valideren bij de gele machines voordat je in de metro stapt, ook bij het overstappen.
 1. Vanaf de luchthaven Porto naar het centrum met de taxi

Je kan natuurlijk ook altijd met een taxi van de luchthaven naar het centrum reizen. Wanneer je hiervoor kiest, raden we je aan je privé transfer vanaf Porto luchthaven op voorhand te reserveren. Zo ben je zeker dat iemand je staat op te wachten en dat je vervoer hebt naar je hotel of het centrum.

 • Wanneer je de luchthaven buiten wandelt, merk je meteen de taxistandplaatsen op.
 • Een ritje met de taxi van de luchthaven naar het centrum van Porto kost je al snel €25 à €30, afhankelijk van je eindbestemming.
 • Wanneer je ook nog eens grote koffers of reistassen bij je hebt, moet je hiervoor bijbetalen.
 • Ook voor het passeren van tolwegen geldt soms een meerprijs.
 • Tip: Let op met onofficiële taxichauffeurs die klanten proberen te ronselen.
 1. Auto huren in Porto

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Porto? En wil je graag de omgeving van deze historische stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven. Je kan je auto huren bij verhuurbedrijven als Hertz, Sixt, Europcar, Avis en Budget. Wil je graag wat meer informatie? Dan kan je altijd terecht bij de infobalies bij de aankomsthal.

Reis je naar Porto in het hoogseizoen? Houd er dan best rekening mee dat het dan erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onzetips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Hoe je best verplaatsen door Porto?

Je kan het niet meteen zien op de stadskaart, maar Porto is een heel heuvelachtige stad. Het kan zomaar dat je hotel in één van de steile straten ligt waardoor je een helling van 500 meter aan 10% op moet wandelen. Het is dus iets voor mensen die goed te been zijn.

Metro

Gelukkig kan je met het openbaar vervoer wel wat klim- en afdaalwerk vermijden. Er is een metronetwerk dat erg modern is en het brengt je snel naar de verschillende stadsdelen en bekendere bezienswaardigheden. Er is ook een metrolijn van en naar de luchthaven.

TIP: Wil je graag het openbaar vervoer gebruiken in Porto? Koop je dan een Porto Card, zo bespaar je al direct fors op je vervoer.

Kabelbanen

Je kan ook klimkilometers besparen dankzij de twee kabelbanen in de stad. Er is de antieke Funicular dos Guindais die je naar de wijk Batalha brengt. In Vila Nova de Gaia is er de moderne Teleférico de Gaia die je van de oever van de Douro naar het bovendek van de Dom Luis I brug brengt.

Tip: wij namen meestal de metro bovenaan de Dom Luis I brug en reden vaak tot één halte voorbij de locatie op de kaart. Zo kom je op veel plaatsen in de stad hogerop uit en maak je een korte wandeling bergaf in plaats van omhoog. Dat is een stuk minder lastig. Die strategie kan je voor meerdere locaties in het noorden van de stad toepassen.

Een ritje met de oude tram

Een ritje met de typische, oubollige geel-bruine tram in de Portugese stad mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Porto. De zogenaamde 'eléctrico' kan je naar verschillende plaatsen in de stad brengen. Zo ga je bijvoorbeeld langs de rivieroever, zie je oude huisjes, gezellige pleintjes enzovoort. De eléctrico rijdt helemaal tot aan de wijk Foz do Douro. Je moet opstappen bij tramlijn 1 en de beginhalte (Infante en Passeio Alegre) is bij de Igreja Sao Francisco. Een ritje zal je ongeveer 3 euro kosten, wat niet veel is als je bedenkt wat je allemaal te zien zal krijgen!

De historie van deze leuke trams gaat terug tot 1895, toen was de eerste tram een feit in Porto. Tegenwoordig zijn bijna alle trams vervangen door de moderne metro, maar vervoersmaatschappij STCP biedt nog steeds 3 routes aan die je door de mooiste gebieden van de stad brengen. De antieke trams die je vandaag nog kan gebruiken, zijn gemaakt tussen 1920 en 1940.

Ter info vind je hier de vertrekdata en -tijden van de trams:

Lijn 1:

 • Vertrekpunt: Infante en Passeio Alegre
 • Oktober - maart (maandag tot vrijdag) tussen 9u45 - 17u45.
 • April - september (maandag tot vrijdag) tussen 9u30 - 20u20.
 • Oktober - maart (zaterdag, zondag en feestdagen) tussen 9u45 - 17u45.
 • April - september (zaterdag, zondag en feestdagen) tussen 9u30 - 20u55.
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten, in weekends en op feestdagen om het uur.

Lijn 18:

 • Vertrekpunt: Massarelos
 • Oktober-maart : tussen 8u18 - 18u48.
 • April-september : tussen 8u03 - 18u03 .
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten.

Lijn 22:

 • Vertrekpunt: Carmo
 • Oktober-maart: tussen 9u30 - 18u30.
 • April-september: tussen 9u15 - 19u15.
 • Rijdt dagelijks. Vertrekt om de 30 minuten.
 1. Filmpje: het eeuwenoude stadscentrum van Porto

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Porto? Leer de eeuwenoude stad in dit filmpje al iets beter kennen. Om het mooie stadscentrum in het echt te bewonderen, ga je natuurlijk best zelf eens een bezoekje brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Porto

Gratis reisgids Porto downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 oktober 2023 - Marion Franssen

uitleg over de werking van de kaartautomaat van de metro op de luchthaven. Vooral vermelden dat je de taal kunt omwisselen er is een knop voor. Veel mensen staan voor de automaat te stunten.

- 7 juni 2022 - Dirk De Munck

Heel interessante en praktische informatie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?