15 x mooiste bezienswaardigheden in Asti: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Asti: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

20 december 2022 in Piëmonte0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Asti + verblijftips

In het hart van de regio Piëmont ligt de gezellige stad Asti. Asti staat voornamelijk bekend om de Asti Spumante wijn die hier geproduceerd wordt én het jaarlijkse volksfeest Palio. Maar Asti heeft natuurlijk meer te bieden dan dat alleen, zo vind je in het historische centrum tal van belangrijke monumenten, middeleeuwse woontorens en prachtige herenhuizen.

Ontdek hieronder alvast meer over de must-see bezienswaardigheden in Asti.

Tours en tickets voor je bezoek aan Asti

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Asti bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Asti.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Asti en omgeving

Inhoud artikel

 1. Chiesa Collegiata di San Secondo

De Chiesa Collegiata di San Secondo is een uitstekend voorbeeld van Piëmontse gotiek. Deze kerk werd gebouwd tussen 1256 en 1462, het jaar waarin de gevel werd voltooid. Meer dan twee eeuwen lang absorbeerde het kerkgebouw bijna alle invloeden en veranderingen in de interpretatie van de gotische architectuur, van de periode van zijn inwijding tot de laatste schokken vóór de komst van de renaissancekunst.

In die zin is het gebouw een uitstekend voorbeeld om de evolutie van de architectuur in de laatste eeuwen van de middeleeuwen beter te begrijpen. Deze kerk werd gebouwd op de plaats van een eerdere kerk, waarvan nu alleen de romaanse klokkentoren nog overeind staat. Binnenin vind je een prachtig drieluik dat waarschijnlijk dateert uit het begin van de 16e eeuw.

 1. Torre Troyana

In Asti kom je ook enkele middeleeuwse woontorens tegen

De Torre Troyana is een bakstenen toren uit de 13e eeuw. Het is één van de vele vrijstaande klokkentorens in de stad die ieder uur luidt, zodat de inwoners van de stad overdag steeds weten hoe laat het is. In het begin van de 15e eeuw werd voor het eerst een klok in de toren geplaatst. De huidige dateert uit de 16e eeuw. Het is de op één na oudste klok in Piëmont en de oudste die nog steeds de uren aangeeft. De originele klok huist tegenwoordig in een museum.

De klokkentoren werd in 1905 gerestaureerd. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en vanaf het uitkijkplatform bovenaan genieten van een geweldig uitzicht over de stad.

 1. Piazza Catena

Even pauzeren op je sightseeing tour door het centrum van Asti? Dan is het Piazza Catena de place to be. Het gezellige plein wordt omzoomd met enkele winkels en eet- en drinkgelegenheden. Een fontein siert het midden van het plein.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Asti, langs dé hoogtepunten van de stad.
 1. Cattedrale di Santa Maria Assunta

De Cattedrale di Santa Maria Assunta is gewijd aan de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria en aan Sint-Gotthard. Met een lengte van 82 m en een hoogte en breedte van 24 m is het één van de grootste kerken in Piëmont. Het vormt tevens de grootste expressie van gotische architectuur in de regio en één van de beste voorbeelden van Lombardisch-Romaanse stijl die te zien is in Noord-Italië.

Het belfort stamt uit 1266. De gevel wordt gekenmerkt door drie portalen, elk met daarboven een groot roosvenster. Het interieur, met een schip en twee zijbeuken, herbergt een cyclus van 18e-eeuwse fresco's, enkele altaarstukken van Gandolfino d'Asti en kostbare zilveren kunstwerken uit de 15e-16e eeuw. De pastorie heeft een opmerkelijke mozaïekvloer, die nog dateert van de kerk vóór de huidige structuur. Naast de laatste pilasters van het schip zijn twee 14e-eeuwse kunstwerken, het grafzegel van bisschop Baldracco Malabaila en het ruiterportret van Arricino Moneta.

 1. Domus Romana

Domus Romana is een zeer kleine, maar suggestieve weergave van de overblijfselen van een Romeins huis. Wat overblijft van het mozaïek dat ooit de vloer van deze woning was, is erg mooi.

VERBLIJFTIP: B&B La Fabbrica dell'Oro is gelegen in een rustige wijk in het centrum van Asti en biedt zowel ruime kamers als appartementen met een elegante inrichting. Je kan tegen een toeslag genieten van een ontbijt geserveerd met jam, croissants en andere zoete producten. Meer info en boeken.

 1. Palazzo del Michelerio

De binnenplaats van het historische Palazzo del Michelerio wordt soms gebruikt als openluchtbioscoop en voor zomershows. Er schuilt tevens een paleontologisch museum in de historische gebouwen.

 1. Torre Rossa

Torre Rossa is één van de oudste gebouwen in Asti. Het rode deel van deze 24 meter hoge toren dateert uit de 1e eeuw v.Chr. Terwijl het hogere deel, gebouwd van tufsteen, dateert uit de 11e eeuw. Er wordt aangenomen dat dit tijdens het Romeinse tijdperk van de stad één van de twee torens van een poort was. Er wordt aangenomen dat de heilige Secundus van Asti hier in 119 werd gevangengenomen en onthoofd.

Later, in de 12e eeuw, werd de Torre Rossa de klokkentoren van een aangrenzende kerk, een functie die het tot op de dag van vandaag nog steeds behoudt. Het bezat een koperen toren, tot het om veiligheidsredenen in 1777 werd verwijderd.

Nog een andere toren die je in Asti die je kan bezoeken is de 27 meter hoge Torre de Regibus.
 1. Palazzo Ottolenghi en het Risorgimento museum

Rond de binnenplaats van het Palazzo Ottolenghi, een complex van paleisgebouwen, bevindt zich het Risorgimento Museum. Het Risorgimento-museum is erg interessant. Er worden verschillende schilderijen tentoongesteld die de veldslagen tijdens de eenwordingscampagne van Italië illustreren.

Er zijn ook interessante overblijfselen te vinden, zoals de zakdoek waarmee Garibaldi de wond in zijn been depte en zijn uniform, dolken, bajonetten en een verzameling munten uit die tijd. Ook is het mogelijk om de luchtafweerbunker te bezoeken, die onder het gebouw aftakt.

 1. De crypte en het museum van Sant'Anastasio

De crypte en het museum van Sant'Anastasio vormen een constructie onder het vroegmiddeleeuwse religieuze complex Sant'Anastasio (afgebroken in 1907). De crypte is onderdeel van het museum. Terwijl je in het ene deel van het museum de crypte en de aangrenzende archeologische overblijfselen vindt, liggen in het andere deel de stenen overblijfselen die tot de site van Sant'Anastasio behoren. Tussen de 7e eeuw en de 16e eeuw werden hier nieuwe elementen van de stad aan toegevoegd.

Tijdens een bezoek aan het museum is het ook mogelijk om een Romeinse grafsteen, zandstenen kapitelen uit de 12e eeuw, de kapitelen en consoles van de gotische kerk van La Maddalena, wapenschilden en overblijfselen van torens en versterkte huizen te zien.

 1. Palazzo Mazetti

In de weelderige omgeving van het 15e-eeuwse barokke Palazzo Mazetti kan je kunstwerken van hout en ivoor, renaissanceschilderijen, rijke stoffen en oude munten in de Pinacoteco Civica bewonderen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief tips, weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

 1. Piazza Roma

Het Piazza Roma is één van de pleinen in Asti die van groot historische belang is, omwille van het paleis, de Comentina-toren en het monument voor de eenheid van Italië die je hier aantreft. Helaas is het plein niet autovrij, wat de aantrekkingskracht enigszins doet afnemen. Maar het is zeker de moeite waard om het plein en de omliggende gebouwen te bekijken, vooraleer je wat tijd neemt om te ontspannen, nog een andere wandeling maakt en ziet wat Asti ook ’s avonds nog te bieden heeft.

 1. Piazza Vittorio Alfieri

Een andere trekpleister in Asti is het driehoekige Piazza Vittorio Alfieri. Dit levendige plein is vernoemd naar een van de beroemdste 18e-eeuwse dichters van Italië die hier geboren is: Alfieri. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen en is het decor voor de wekelijkse voedselmarkt waar je lekkere verse (streek)producten kan kopen. Wil je graag meer te weten komen over deze man? Bezoek dan zeker eens het Palazzo Alfieri, het geboortehuis van toneelschrijver Vittorio Alfieri.

 1. Palio di Asti bijwonen

Asti is een stadje dat elk jaar opleeft bij de Palio, een volksfeest waarbij zo’n 1000 figuranten en veel paarden jaarlijks meelopen in een optocht, gekleed in kostuums uit de 14e en 15e eeuw. Eveneens worden er dan paardenraces zonder zadel (een van de oudste paardenraces van Italië). Het traditioneel Italiaans volksfeest vindt plaats in september op het Piazza Alfieri.

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van dit volksfeest en Asti? Breng dan een bezoekje aan het Palio museum, gehuisvest in het renaissancepaleis Palazzo Mazzola en neem een kijkje in het historisch archief waar je je kan verdiepen in enkele belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Asti en de Palio.

Filmpje met de Finale van Palio di Asti in 2016

 1. Proef de wijnen uit Asti

Asti kan niet alleen uitpakken met prachtige gebouwen, maar ook met heerlijke wijnen. De stad en haar omgeving is niet voor niets het belangrijkste centrum van het wijngebied van Piëmont. De stad wordt omringd door glooiende wijngaarden waar onder meer de wereldberoemde Asti Spumante wijn geproduceerd wordt. Een andere populaire wijn die in deze regio gemaakt wordt is de rode Barolo. Je kan tijdens je bezoek aan Asti een rondleiding volgen door de wijngaarden en proeven van een lekker glaasje wijn in een prachtig decor.

 1. Maak een daguitstap naar Turijn vanuit Asti

Ben je van plan om meerdere dagen in Asti te verblijven? Dan kan je eventueel een daguitstap maken naar het prachtige Turijn, op 50 minuten rijden van Asti. Turijn is een prachtige stad in het noorden van Italië die je positief zal weten te verrassen! Turijn zit namelijk vol flair, met hier en daar enkele mooie paleizen, musea van wereldklasse, aangename parken, barokke architectuur en sfeervolle restaurantjes. Daarnaast is het elegante Turijn, de stad van Juventus, Fiat en de gianduja-chodolade. Benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Turijn met onze stadswandeling.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de hoogtepunten van deze stad? Koop dan zeker de Turijn City Card online en geniet van toegang tot leuke musea, activiteiten en topbezienswaardigheden in Turijn en Piëmont. Daarnaast heb je ook korting op overige attracties. Bestel je Turijn City Card hier.

 1. Waar overnachten in Asti?

Ben je van plan om meerdere dagen in Asti te verblijven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Asti.

 • B&B La Fabbrica dell'Oro is gelegen in een rustige wijk in het centrum van Asti en biedt zowel ruime kamers als appartementen met een elegante inrichting. Je kan tegen een toeslag genieten van een ontbijt geserveerd met jam, croissants en andere zoete producten. Meer info en boeken.
 • Palazzo Zoya is een 4* accommodatie in het centrum van de stad. Je verblijft in een ruim, elegant appartement gevestigd in een karakteristiek gebouw met hoge beschilderde plafonds. Meer info en boeken.
 • Of je kan ook overnachten in een vakantieboerderij nabij het stadscentrum. Cascina Desderi ligt op 10 minuutjes rijden van Asti en biedt charmante accommodatie met uitzicht op het zwembad, gratis fietsen, een seizoensgebonden buitenzwembad, een sfeervolle bar, een aangename tuin en een terras waar je lekker kan zonnebaden in het zonnetje. Meer info en boeken.
 1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië & Piëmont downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?