20 x bezienswaardigheden in het Lake District bezoeken: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x bezienswaardigheden in het Lake District bezoeken: wat zien & doen?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in het Lake District + verblijftips

Het Lake District, ook de Lakes of Lakeland genoemd, is veruit het populairste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Naast het adembenemende landschap met idyllische meren en charmante dorpjes, heeft de regio historische banden met verschillende romantische dichters zoals William Wordsworth en kinderboekenschrijvers als Beatrix Potter en John Ruskin.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het Lake District.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Lake District

Duur3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan het Lake District:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in het Lake District

 1. Lake District National Park

Het Lake District ligt volledig in Cumbria en de prominente kenmerken, bekend als 'fells', maakten historisch gezien deel uit van de grotere Cumbrian Mountains, die zich uitstrekten over de oude graafschappen Cumberland, Westmorland en Lancashire.

Het Lake District National Park, opgericht in 1951, beslaat 2.362 vierkante kilometer en is een van de belangrijkste gebieden in de regio. In 2017 werd het erkend als UNESCO Werelderfgoed. Het park is het drukst bezochte park in heel het Verenigd Koninkrijk en trekt miljoenen bezoekers per jaar uit het hele land en de rest van de wereld.

Bekend als Lakeland of het Merengebied

Het Lake District is een populaire vakantiebestemming in Noordwest-Engeland omwille van zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, die wordt gekenmerkt door een netwerk van meren, valleien, bossen en bergen. De naam "Lake District" verwijst dan ook naar deze meren, die een belangrijk onderdeel vormen van het landschap en bijdragen aan de unieke charme van deze regio.

Inspiratiebron voor heel wat schrijvers en dichters

Niet zo gek dat talloze schrijvers en dichters geïnspireerd werden door het serene landschap met zijn glooiende heuvels, idyllische meren en dramatische bergen. William Wordsworth, een van de beroemdste dichters uit de Romantiek, woonde en werkte jarenlang in het Lake District, en zijn poëzie is doordrenkt van verwijzingen naar de natuurlijke pracht van deze regio. Ook Beatrix Potter, de auteur van de geliefde kinderboeken Pieter Konijn, wist ook haar inspiratie te vinden in het landschap van het Lake District. Word jij net zo betoverd door het Lake District als deze creatievelingen?

Boek hier je daguitstap naar het Lake District

 1. Windermere

De stad Windermere, ongeveer anderhalve kilometer van het gelijknamige meer, is een van de grootste plaatsen in het Lake District National Park. Windermere, aanvankelijk bekend als Birthwaite voordat de spoorweg in 1847 arriveerde en de groei aanzwengelde, ligt niet direct aan het meer zelf maar grenst aan de oudere stad Bowness-on-Windermere. Het treinstation hier katalyseerde de ontwikkeling van de stad.

In het centrum van het dorp Windermere staat 'het terras' - een rij Grade II geklasseerde vakantiehuizen op privéterrein, ontworpen door Augustus Pugin en daterend uit 1849, oorspronkelijk gebouwd om spoorwegpersoneel van het station van Windermere te huisvesten. Vlakbij staat de St Mary's Church, oorspronkelijk gebouwd als kapel in 1848, die in de loop der jaren aanzienlijke wijzigingen heeft ondergaan.

DAGTOUR: Boek je dagtour door het Lake District vanuit Windermere, incl. een bezoekje aan 6 meren waaronder het prachtige Ullswater en de oude Castlerigg Stone Circle.

Een korte wandeling vanuit Windermere leidt naar Orrest Head, een beroemd uitkijkpunt met uitgestrekte vergezichten (bekijk ligging). Deze plek is van historisch belang omdat het de eerste top in het Lakeland was die in 1930 werd bezocht door de beroemde reisgidsauteur Wainwright.

 1. Bowness-on-Windermere

Bowness-on-Windermere is de grotere toeristische plaats waar de meeste mensen aan zullen denken bij Windermere. Het ligt ongeveer in het midden van het meer, tussen Waterhead aan de noordkant en Lakeside aan de zuidkant.

Dit gebied is nu een groot deel van het jaar druk bezocht - een epicentrum voor toerisme in dit deel van de meren. Mensen komen hier om de meren zelf te zien en om te genieten van een breed aanbod aan zeil- en watersportactiviteiten. Ze komen hier ook om het charmante stadje zelf te verkennen en door de pittoreske straatjes te wandelen.

Het Belsfield Hotel

In de 19e eeuw werden hier Victoriaanse herenhuizen gebouwd door rijke zakenlieden uit Lancaster en veel van deze huizen zijn nu hotels. Een voorbeeld hiervan is het Belsfield Hotel, dat het huis was van Henry Schneider, voorzitter van Barrow Steelworks. Hij had een privéstoomjacht (nu bewaard in het Windermere Streamboat Museum) dat hij gebruikte om de spoorweg bij Lakeside te bereiken. Hij was ook eigenaar van de spoorweg en reisde dan met een privékoets naar zijn werk in Barrow.

Een kort stuk van de spoorweg is nu bewaard gebleven als de Lakeside and Haverthwaite Railway, die je vanaf hier kunt bereiken door vanaf de pier in Bowness een boottocht naar Lakeside Pier te maken.

Wat nog meer zien & doen in Bowness-on-Windermere?

 • De parochiekerk St. Martin's, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1483, maar die in 1870 werd gerestaureerd en vergroot.
 • Achter de kerk ligt het oudste deel van Bowness on Windermere. Als je dit gebied, bekend als Lowside, met zijn smalle straatjes verkent, krijg je een idee van hoe het dorp was voordat de spoorlijn er kwam.
 • In Bowness kun je ook 'De wereld van Beatrix Potter' bezoeken - een museum met interactieve tentoonstellingen die het verhaal vertellen van Potters geschriften en haar belang voor het behoud van het merengebied.
 • Tussen Bowness en Ambleside staat één groot huis, Brockhole, nu het bezoekerscentrum van het Lake District National Park.
 • Iets verder ten zuiden van de nederzetting is Blackwell - het Arts and Crafts House - ook zeker een bezoek waard. Dit is een groot, laat-19e-eeuws huis vol meubels en voorwerpen van ontwerpers van de Arts and Crafts-beweging.

TOUR: Ontdek de charme en geschiedenis van deze stad tijdens een wandeltour door Bowness-on-Windermere (met audio).

 1. Claife Viewing Station and Windermere West Shore

Claife Viewing Station and Windermere West Shore is een uitkijkpost die wordt beheerd door de National Trust met een prachtig uitzicht over het meer, een binnenplaats en een café. Het ligt aan een wandelpad van 4 mijl net voorbij het punt waar de veerboot over het meer bezoekers afzet aan de westkant van Windermere (bekijk ligging).

 1. Far Sawrey en Near Sawrey

Niet ver naar het westen vind je de gezellige dorpen Far Sawrey en Near Sawrey. Near Sawrey staat bekend om 'Hill Top', het voormalige woonhuis van Beatrix Potter, dat nu wordt beheerd door de National Trust. Dit schilderachtige huis is de plek waar Potter vele geliefde kinderverhalen heeft geschreven. Ze gaf leven aan personages als Tom Kitten en Jemima Puddleduck, geïnspireerd door haar omgeving.

Potter investeerde in verschillende lokale eigendommen in de regio, waaronder Castle Cottage en verschillende boerderijen. In 1913 trouwde ze met William Heelis en vestigde ze zich in het Lake District. Ze woonde in Castle Cottage, dat vandaag de dag nog steeds privé is.

DAGTOUR: Wie zich graag meer wilt verdiepen in de wereld van Beatrix Potter kan deze halfdaagse tour door het Lake District National Park boeken. Breng een bezoekje aan Hill Top, geniet van een rustige cruise op Lake Windermere en rijd door het prachtige landschap dat jarenlang inspiratie vormde voor de betoverende verhalen van Potter.

 1. Hawkshead

Als je vanuit Near Sawrey langs Esthwaite Water rijdt, kom je bij het betoverende dorpje Hawkshead, dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Wandel door de smalle steegjes, die als inspiratie dienden voor zowel Wordsworth als Potter. Het oude gymnasium van het dorp sloot definitief zijn deuren in 1909. Omdat Wordsworth en haar broer hier studeerden, is er in de voormalige school nu een tentoonstelling over de geschiedenis en de beroemde leerlingen.

De Beatrix Potter Gallery, gevestigd in een 17e-eeuws gebouw dat ooit werd gebruikt door notaris William Heelis, Potters echtgenoot, is door de National Trust bijna precies zo bewaard gebleven als het was. De galerie wordt regelmatig bijgewerkt met originele schetsen en illustraties van Beatrix Potter, die een waardevol inzicht geven in haar creatieve proces.

Het Grizedale Visitor Centre in Grizedale Forest, op slechts een klein eindje rijden van Hawkshead, is een populaire ontmoetingsplaats voor plaatselijke bewoners en bezoekers die van het buitenleven houden. Het centrum beschikt over theesalons, een avonturenspeeltuin en de Tree Top Trek. Voor degenen die graag het bos willen verkennen zijn er mountainbikes te huur, met talloze paden die perfect zijn voor tochten en wandelingen. Deze plek is ideaal om het uitgebreide netwerk van paden in het bos te leren kennen.

 1. Wray Castle

Wray Castle, dat wordt beheerd door de National Trust, is een imposant bouwwerk in gotische stijl aan de oevers van Windermere, voorzien van torentjes en omgeven door een uitgestrekt terrein. Oorspronkelijk gebouwd in 1840 voor Dr. James Dawson, een gepensioneerde chirurg uit Liverpool, werd het "kasteel" gefinancierd door de aanzienlijke jenevererfenis van zijn vrouw. Volgens de legende is ze nooit in het huis gaan wonen nadat ze het slechts één keer had gezien.

Op 16-jarige leeftijd verbleef Beatrix Potter met haar familie in Wray Castle, dat ze in 1882 huurde voor een vakantie. Later in haar leven verwierf ze veel land in de omgeving, maar het kasteel zelf heeft ze nooit bezeten. Vandaag de dag blijven het kasteel en de paden langs het meer een belangrijke attractie.

 1. Rydal

Rydal is niet meer dan een klein groepje huizen, een hotel en een kerk (St Mary's), maar heeft een reputatie die veel groter is dan zijn fysieke omvang. Dit kleine dorpje neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Britse romantiek in, want de beroemde dichter William Wordsworth woonde hier, op Rydal Mount, tussen 1813 en 1850.

Rydal Mount en Rydal Hall

Rydal Mount doet nu dienst als museum voor schrijvers. Het werd gehuurd door William Wordsworth, die hier tot zijn dood op 80-jarige leeftijd woonde, en door zijn vrouw en familie tot zijn vrouw 9 jaar later overleed. Zijn achter-achterkleindochter kocht het huis in de jaren 1960 en het blijft in de familie Wordsworth.

Vlakbij ligt Rydal Hall, een statig huis met weelderige tuinen die open zijn voor het publiek. Een wandeling naar 'de grot' op het terrein van Rydal Hall wordt beschreven in het gedicht 'An Evening Walk' van William Wordsworth uit 1793. Meer info op de website.

Op het noordelijke puntje van Rydal Water staat het White Moss House, het enige huis dat naar verluidt door de dichter voor zijn zoon is gekocht. Dit huis bleef tot de jaren 1930 in het bezit van de familie Wordsworth.

 • Een rondje Rydal Water (bekijk hier de wandelroute) bestaat uit een bezoek aan zowel Rydal Mount als Dove Cottage - eerdere verblijfplaatsen van Wordsworth voordat hij naar Allan Bank verhuisde en vervolgens terug naar Rydal Mount.
 • Het pad loopt ook langs een niet meer gebruikte steengroeve, die nu bekend staat als Rydal Cave.
 • Aan de westelijke rand van het meer loopt een pad omhoog naar Wordsworth's Seat, naar verluidt de meest geliefde plek van de dichter vanwege het uitzicht over het Lake District.
 1. Coniston

Coniston, gelegen aan de westelijke oever van de noordelijke punt van Coniston Water, groeide aanvankelijk uit tot een agrarische gemeenschap en een knooppunt voor de mijnbouwsectoren in Coppermines Valley en Yewdale Beck, waar koper- en leisteenwinning prominent aanwezig waren. Het dorp zag een toename in het aantal bezoekers in de 19e eeuw, grotendeels gedreven door de introductie van de Furness spoorweg die een eindstation had op het station van Coniston.

De naam 'Coniston' gaat terug tot de 12e eeuw en is afgeleid van het oude Noorse 'konungr', dat koning betekent, en het Oudengelse 'tun', dat een boerderij of dorp aanduidt. Deze etymologie heeft tot theorieën geleid die suggereren dat Coniston ooit de kern van een klein Noors koninkrijk in de bergen zou kunnen zijn geweest.

Ruskin besloot voor zijn dood dat hij niet in Westminster Abbey in Londen begraven wilde worden, maar op het kerkhof van St Andrew hier in Coniston. Het Ruskin Museum in de stad is een gedenkteken voor Ruskin en doet tegelijkertijd dienst als lokaal historisch en erfgoedmuseum voor het gebied.

Vlakbij is een wandeling naar het hoogste punt van Coniston Old Man geliefd bij toeristen en bergwandelaars. Er zijn veel paden, goed voor zelfs beginnende wandelaars, die naar de top leiden. Bekijk de wandelroute hier.

 1. Buttermere

Buttermere, een charmant dorpje tussen Crummock Water en Buttermere Lake, was oorspronkelijk één gletsjerlichaam dat werd opgedeeld door brokstukken van heuvels. Buttermere Lake is eigendom van The National Trust en strekt zich uit over een lengte van 1,5 km, een breedte van 1,5 km en een diepte van 75 meter.

 • Het gebied, dat de naam "het meer bij de melkweiden" draagt, herbergt twee gezellige hotels/pubs, verschillende residenties, een seizoensgebonden theewinkel, een jeugdherberg en een mooi dorpshuis, dat ooit een school was.
 • De bescheiden kerk St James's staat bekend om het monument ter ere van Alfred Wainwright, de gewaardeerde wandelaar en schrijver van reisgidsen. Vanuit de kerk heb je zicht op zijn favoriete bergtop 'Haystacks' bekijken.

Boek deze Lake District-tour met een bezoek aan 10 meren

Een korte wandeling vanuit Buttermere leidt naar Scale Force, de hoogste waterval in het Lake District, met een hoogste val van 60 meter en extra cascades van 60 meter, verborgen in een weelderig bebost ravijn langs het pad van Crummock Water naar Red Pike. Bekijk hier de wandelroute.

Het Whinlatter Forest Visitor Centre ligt op slechts acht kilometer afstand en biedt talloze bospaden en natuurgerelateerde activiteiten voor mensen van alle leeftijden (bekijk ligging).
 1. Honister Slate Mine op de Honister Pass

De Honister Pass begint bij Gatesgarth Farm in het zuidelijke puntje van Buttermere en vormt een verbinding tussen de Buttermere-vallei in het westen met de Borrowdale-vallei in het oosten. Deze bergpas staat, naast zijn dramatische landschappen en ruige schoonheid, bekend als een van de steilste passen van Cumbria, met een scherpe helling van 1 op 4.

Honister Slate Mine

Op de top van de pas ligt de Honister Slate Mine, ooit een van de belangrijkste bronnen van groene leisteen in Groot-Brittannië. Hier kan je een rondleiding met gids volgen en de traditionele technieken voor het splijten van leisteen bekijken die al drie eeuwen grotendeels hetzelfde zijn gebleven. Voor degenen die op zoek zijn naar sensatie biedt de Via Ferrata een uitdagende klim op de aangrenzende rotswand. Meer info vind je op deze website.

 1. Derwentwater

Derwentwater wordt gevoed door de rivier de Derwent, die ontspringt in de hoge bergen aan de kop van Borrowdale, bekend om zijn grote historische en literaire betekenis. In het meer liggen verschillende eilanden, waaronder Lord's Island, Derwent Island, St Herbert's Island en Rampsholme Island, samen met kleinere eilanden zoals Park Neb, Otter Island en Otterbield Island.

Om ten volle te kunnen genieten van de charme van het meer, kiezen veel bezoekers voor de Keswick Launches. Deze boten varen een volledig rondje om het meer, zodat passagiers op verschillende punten kunnen in- en uitstappen om de bezienswaardigheden van elk eiland te verkennen. Meer info over deze bootdienst.

Ashness Bridge

Een van de meest pittoreske plekjes rondom Derwentwater is misschien wel Ashness Bridge, een traditionele stenen boogbrug die de Ashness Beck overspant. Wandel even verder naar het Surprise Viewpoint (bekijk ligging), waar je eveneens een adembenemend uitzicht hebt over het meer en omgeving, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang.

 1. Scafell Pike

Scafell Pike met z’n 978 meter de hoogste top van Engeland, beloont klimmers met panoramische vergezichten die zich uitstrekken van de Mourne Mountains in Noord-Ierland tot de hoogten van Snowdonia in Wales. De typische route naar de top beslaat een afstand van 8,7 km met een hoogteverschil van 910 m en duurt meestal 3 tot 3,5 uur. De tocht begint op de parkeerplaats van de National Trust in Wastwater, naast de camping (bekijk ligging).

 • Vanaf de parking volgt de route in eerste instantie Lingmell Beck. Na een steile klim van 1,5 km steekt de route de Beck over en begint dan aan de zware klim naar Brown Tongue. Dit segment is bijzonder steil en vormt het meest uitdagende deel van de wandeling, maar het beslaat slechts ongeveer een halve kilometer.
 • Eenmaal voorbij Brown Tongue wordt het terrein minder veeleisend. Het pad kan echter onduidelijk worden, vooral in mistige omstandigheden. Wandelaars moeten links aanhouden bij een grote steenhoop bovenop Brown Tongue en verder gaan richting Hollow Stones in plaats van rechtsaf te buigen richting Mickledore. Er wordt gewerkt aan een duidelijkere kaart in dit gebied om de navigatie te vergemakkelijken.
 • De wandeling gaat dan gestaag verder naar Lingmel Col, met een zachtere helling dan de vorige delen. Het pad is hier goed aangegeven en zou gemakkelijk te volgen moeten zijn.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde wandelroute naar Scafell Pike..

 1. Keswick

Keswick is een belangrijke toeristische plek in het Lake District, gelegen tussen de Skiddaw en de oevers van Derwentwater. Naast de vele recreatiemogelijkheden aan het meer heeft de stad tal van attracties, waaronder meerdere musea en regelmatige markten die op de meeste zaterdagen en donderdagen worden gehouden. De Moot Hall, centraal gelegen op het marktplein, doet tevens dienst als informatiebureau voor toeristen.

Het erfgoed van de stad op het gebied van potlodenproductie gaat terug tot de 16e eeuw, toen zwart lood voor het eerst werd ontdekt in de buurt van Seathwaite. Deze eigenzinnige geschiedenis is opgetekend in het Potlodenmuseum, gewijd aan de primaire industrie van Keswick.

OVERNACHTINGSTIP: Keswick is een ideale uitvalbasis om het Lake District te verkennen, boek je verblijf bij The Kings Arms Hotel, een driesterrenhotel middenin het stadscentrum en voorzien van parkeerplaats.

Wat valt er nog meer te zien in Keswick?

 • Sinds de jaren 1700 worden bezoekers naar Keswick getrokken, waaronder diegenen die het pad volgden van romantische dichters als Southey, Coleridge en Wordsworth.
 • Het Keswick Museum & Art Gallery, een Victoriaans gebouw, is grotendeels bewaard gebleven zoals het oorspronkelijk gebouwd was en huisvest lokale historische documenten en manuscripten van de Lake Poets.
 • Beatrix Potter bracht tussen 1885 en 1907 vele zomervakanties door in Lingholm en Fawe Park, landgoederen die de inspiratie vormden voor verschillende van haar verhalen.
 • Ook John Ruskin, die de schoonheid van Keswick overweldigend vond, wordt herdacht met een monument bij Friar's Crag, onthuld in 1900. Hij prees het uitzicht vanaf deze plek ooit aan als een van de mooiste van Europa.
 • Op zoek naar iets meer avontuur? Boek hier je begeleide fietstocht vanuit Keswick door het adembenemende landschap.

Castelrigg Stone Circle

Niet ver van Keswick kan je in Castelrigg een prachtige en unieke steencirkel bezoeken, het wordt wel eens het Cumbriaanse Stonehenge genoemd. Het is een van de oudste en meest indrukwekkende steencirkels in het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit 38 opgerichte stenen, waarvan de meeste 1 tot 3 meter hoog zijn. Je kan de wandelroute vanuit Keswick naar de Castelrigg Stone Circle volgen of je kan er gewoon naartoe rijden en langs de weg parkeren.

 1. Ullswater

Ullswater, het op één na grootste meer in het Lake District qua oppervlakte en volume na Windermere, is ongeveer 11 km lang en 1 km breed, met een maximale diepte van 63 meter. Dit gletsjermeer werd gevormd door smeltend ijs aan het einde van de laatste ijstijd en markeerde ooit de grens tussen de historische graafschappen Cumberland en Westmorland.

Stap aan boord van een Ullswater 'Steamer', een van de grootste erfgoedbootvloten ter wereld en geniet van het uitzicht op een van de mooiste meren van Engeland. Meer info over de Ullswater Steamers.

Aira Force waterval

Als je vanuit het noorden langs de westkant van het meer komt, kun je Aira Force bezoeken, een beroemde waterval waar het water 22 meter naar beneden stort in een rotsachtige poel. De watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf een nabijgelegen parkeerplaats of via een wandelpad vanuit het dorp Dockray. Naast het pad ligt een plaatselijk bekende attractie genaamd de Wish Tree - een grote omgevallen boomstam waarin bezoekers munten hameren met behulp van stenen die in de buurt zijn gevonden.

In 2015 werd er een nieuwe aanlegsteiger aangelegd bij Aira Force door Ullswater 'Steamers', waardoor de watervallen bereikbaar werden met een voetgangersveerboot vanuit Glenridding. Het gebied rond de watervallen is een beroemde inspiratiebron voor William Wordsworth. Hij schreef zijn geliefde gedicht "Daffodils" nadat hij de bloemen had gezien op de plek waar Aira Beck uitmondt in Ullswater bij Glencoyne Bay. Zijn ervaringen hier komen terug in drie van zijn gedichten.

Wat nog meer zien en doen in de buurt van Ullswater?

 • De mooiste wandeling langs de oever van het meer is waarschijnlijk langs de zuidoostelijke oever tussen Howtown en Glenridding, met prachtige uitzichten op het unieke landschap van Ullswater.
 • Op het noordelijke puntje van Ullswater ligt Pooley Bridge, een populaire plek om foto’s the maken.
 • In het hart van het dorp staat St. Paul's Church, opgericht rond 1868, tegenover verschillende historische huizen, waaronder een voormalig smidshuis.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Noordwest-Engeland.

 1. Ambleside

In Ambleside trekt vooral het Armitt Museum bezoekers met zijn uitgebreide tentoonstellingen. Dit museum heeft een afdeling gewijd aan Beatrix Potter, waar haar boeken, manuscripten en aquarellen worden tentoongesteld naast geologische en archeologische vondsten.

Wandeling naar de Stock Ghyll Force en Bridge House

Op een korte wandeling van het dorpscentrum ligt Stock Ghyll Force, een adembenemende waterval van 70 meter hoog. Vroeger dreven deze waterval en de nabijgelegen beekjes 12 watermolens aan. Vandaag de dag kunnen bezoekers van het uitzicht genieten vanaf een veilig omheind terrein.

Het 17e-eeuwse Bridge House, aan de overkant van Stock Ghyll, is nog zo'n betoverende plek in Lakeland die vaak op foto's wordt vastgelegd. Het wordt beheerd door de National Trust en biedt gratis toegang tot de twee bescheiden ingerichte kamers.

 1. Grasmere en Dove Cottage

Grasmere is een klein meer in het Lake District, met een gelijknamig toeristisch dorpje net ten noorden van het water. Dit gebied is verbonden met William Wordsworth, die samen met zijn zus Dorothy tot de beroemde 'Lake Poets' behoorde (een kleine groep dichters die voor een tijdje samen leefden en werkten in het Lake District).

Dove Cottage, aan de rand van Grasmere

De Wordsworths woonden 14 jaar lang in Grasmere en noemden het "de mooiste plek die de mens ooit heeft gevonden". Hun eerste verblijf was Dove Cottage, gelegen aan de rand van Grasmere, waar ze van 1799 tot 1808 woonden. Hier schreef Wordsworth veel van zijn veelgeprezen gedichten.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Grasmere bij Heidi's Grasmere Lodge, een charmante bed and breakfast met ruime, stijlvolle kamers, een ontbijt, gratis parking én een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

Op korte afstand ten westen van het dorpscentrum ligt Allan Bank, het voormalige huis van Wordsworth van 1808 tot 1811, dat later bewaard is gebleven als een museum gewijd aan zijn leven en werk, dat in 1891 voor het publiek werd geopend met veel van het oorspronkelijke karakter intact.

Vanuit het dorp leiden talloze paden avonturiers naar lokale hoogtepunten, waaronder de klim naar Helm Crag (bekijk hier de wandelroute), de meer uitdagende tocht naar Fairfield en een zachtere stijging naar Easedale bergmeertje.

 1. Muncaster Castle in Ravenglass

Ravenglass is een klein kustplaatsje aan de monding van drie rivieren: de Esk, Mite en Irt, en het is het enige kustdorp in het Lake District National Park. Ravenglass heeft een rijke geschiedenis, een charmant dorpscentrum en dient als toegangspoort tot diverse bezienswaardigheden, waaronder het nabijgelegen Muncaster Castle.

Ravenglass heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, toen het een belangrijke marinebasis was die bekend stond als Glannoventa. De overblijfselen van het Romeinse badhuis, bekend als Ravenglass Roman Bath House, behoort tot de best bewaarde Romeinse ruïnes in Noord-Engeland en geven je wat meer inzicht op het leven in Ravenglass tijdens het Romeinse tijdperk.

Ravenglass en Eskdale Railway

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Ravenglass en Eskdale Railway, ook wel bekend als "La'al Ratty". Deze erfgoedspoorlijn met smalspoor loopt van Ravenglass naar Dalegarth Station bij Boot en biedt een schilderachtige reis door de Eskdale-vallei.

De spoorlijn, die oorspronkelijk in 1875 werd geopend om ijzererts te vervoeren, doet nu dienst als een populaire toeristische attractie en biedt een prachtig uitzicht op het platteland van het Lake District. Er is ook een museum waar je meer te weten komt over deze smalspoorlijn. Meer info op de website.

Muncaster Castle

Op een kleine vijf minuten rijden van Ravenglass (25 minuten wandelen) ligt het Muncaster Castle te midden van een 37 hectare tuin. Dit kasteel was meer dan 800 jaar het voorouderlijk huis van de familie Pennington. Naar verluidt is het kasteel, meer bepaald de Tapestry Room, een van de meest spookachtige gebouwen in Engeland.

Naast de traditionele rondleiding, worden er tegenwoordig ook spooktochten aangeboden waarbij men meer verteld over de spookachtige gebeurtenissen en verhalen die de ronde doen. Je kan er ook een roofvogelshow bijwonen of een wandeling maken in de prachtige tuinen met diverse plantencollecties en genieten van een prachtig uitzicht op het omliggende platteland. Overnachten in de buurt van het kasteel kan bij Muncaster Castle Coachman's Quarters. .

Ben je een kasteelliefhebber? Bezoek dan ook het Sizergh Castle, een middeleeuws landhuis omringd met prachtige tuinen in Helsington of het Lowther Castle in Penrith.
 1. De mooiste meren in het Lake District

Zoals je wel kan zien zijn er heel wat meren te vinden verspreid over het nationaal park. Het meer van Windermere, Derwenwater en Ullswater behoren tot de populairste en bekendste meren van het Lake District, onderstaande meren zijn echter ook de moeite om op te zoeken tijdens je verblijf:

 • Coniston Water, bekend om zijn rust en historische connectie met Donald Campbell en zijn snelheidsrecords. Het meer biedt uitstekende mogelijkheden om te zeilen en kanoën (bekijk ligging).
 • Thirlmere, een serene plek, voornamelijk gebruikt als reservoir, met prachtige wandelpaden door bossen en langs de oevers (bekijk ligging).
 • Bassenthwaite Lake, het enige meer met "lake" in zijn naam. Dit meer is een belangrijke vogelobservatieplek en biedt een prachtig uitzicht op Skiddaw (bekijk ligging).
 • Wastwater, het diepste meer van Engeland, gelegen in het dramatische Wasdale-dal, omgeven door enkele van de hoogste bergen van het land (bekijk ligging).
 • Loweswater, een kleiner, rustig meer dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar even prachtige wandelmogelijkheden biedt (bekijk ligging).
 • Tarn Hows, een kunstmatig meer én een van de mooiste plekken in het Lake District (bekijk ligging).
 1. Waar overnachten in het Lake District?

Wil je graag zoveel mogelijk van het Lake District ontdekken, dan plan je best een dag of drie in. Maak het jezelf gemakkelijk en ga op zoek naar een ideale uitvalbasis, steden als Windermere, Keswick en Grasmere zijn aanraders vanwege hun centrale ligging in het nationaal park. Of je nu op zoek bent naar een boetiekhotel, een knusse B&B of een gezellig ingerichte lodge op het platteland, je vindt het hier allemaal. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven:

 • Badger Bar ligt tegenover Rydal Water en op 20 minuten met de bus van het schilderachtige stadje Windermere. Deze stijlvolle accommodatie biedt ruime kamers, een restaurant en bar waar je meer dan 40 whisky's kan proeven, iedere ochtend een traditioneel, volledig Engels ontbijt en een schitterend uitzicht op de bergen en het meer.
 • The Leathes Head Hotel bevindt zich in Keswick, in het hart van de Borrowdale-vallei. Dit verblijf biedt luxe slaapkamers, met uitzicht op het omliggende platteland en de hoteltuinen.
 • Mag je het iets meer luxe zijn? Verblijf dan in het Grasmere Hotel, een traditioneel ingericht hotel omringd door prachtige tuinen, iedere ochtend een uitstekend ontbijt en gratis parking.
 • Of wat dacht je van een hut te midden van de prachtige natuur? Stybeck Farm Shephards Hut bevindt zich in Thirlmere en biedt accommodatie voor 2 personen. Wakker worden met een fenomenaal uitzicht? Check!
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?