Roadtrip door Galicië (14 dagen): Complete route met de auto of camper de mooiste plekjes

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip door Galicië (14 dagen): Complete route met de auto of camper de mooiste plekjes

3 maart 2023 in Noord-Spanje0 reacties

Praktische info voor je roadtrip door Galicië: voorbeeldroute met de auto of camper + tips

Galicië is ondanks haar bekendheid qua naam, niet de meest voor de hand liggende keuze voor een roadtrip in Spanje. De streek wordt voornamelijk door bedevaartgangers bezocht en dat is jammer, want er valt zoveel meer te zien en beleven dan enkel haar hoofdstad Santiago de Compostela.

Tijdens deze 14-daagse route kom je alvast langs alle hoogtepunten van Galicië waarbij cultuur, natuur en gastronomie uitgebreid aan bod komen.

Inhoud artikel

Hoe bereik je Galicië?

  • De meest voor de hand liggende luchthaven (en meteen ook de plek waar onze roadtrip ook begint) is die van Santiago de Compostela. Vanuit Brussel en Amsterdam kan je er goedkoop naartoe vliegen.
  • A Coruña heeft ook een luchthaven, maar vanuit België zijn er geen rechtstreekse vluchten hiernaartoe. Hetzelfde geldt voor Vigo.
  • Moesten de vluchten naar Santiago niet optimaal zijn, kan je ook altijd op Porto vliegen. Van hieruit is het nog zo’n 155 kilometer rijden naar Vigo en dan begin je gewoon je rondreis door Galicië vanaf hier.
Ben je van plan om met de wagen naar Galicië te rijden? Bekijk dan hier de beste route naar Spanje.

Dag 1 & 2: Santiago de Compostela

Ons avontuur vangt aan in de stad genoemd naar Sint-Jakobus (Sant Iago). Van de 100.000 inwoners is meer dan een derde student, waardoor er een heel leuke en jeugdige sfeer hangt. Niet meteen iets wat je zou verwachten in een populaire bedevaartplek.

Tijdens de middeleeuwen had de stad trouwens dezelfde status als Jerusalem en Rome en vandaag leggen er nog altijd talloze pelgrims de Camino de Santiago af. Zij willen allemaal met eigen ogen de tombe van Sint-Jakobus bewonderen, die in de kathedraal ligt. Deze werd gebouwd tussen 1075 en 1211 en is een prachtig voorbeeld van de vroeg-romaanse architectuur. In de loop der jaren werd deze nog ettelijke keren gerenoveerd en werden er elementen uit andere bouwstijlen aan toegevoegd. Lees nog meer over de pelgrimroutes naar Santiago de Compostela.

In de laatste twee weken van juli vinden de Fiestas del Apóstol Santiago plaats, waardoor er onder andere heel wat leuke concerten, optochten en andere leuke optredens te beleven zijn.

Uiteraard is Santiago zoveel meer dan enkel haar kathedraal, want heel het historisch centrum is UNESCO-werelderfgoed. Het Plaza del Obradoiro is het hart hiervan, de naam betekent “Plein van de Werkplaatsen” omdat hier heel wat steenhouwers jarenlang aan de bouw van de kathedraal werkten.

Ten noorden hiervan ligt het Hostal de los Reyes Católicos, waar vroeger pelgrims konden overnachten, en tevens een geweldig staaltje gotisch plateresco architectuur. Deze bouwstijl wordt gekenmerkt door het gebruik van verfijnde ornamenten. Je kan hier trouwens nog altijd overnachten, al zal het je een aardige duit kosten aangezien het is omgevormd tot vijfsterrenhotel. Boek je verblijf hier.

  • Verder mag je in het centrum zeker de Pazo de Raxoi (Stadhuis), het Colegio de San Jerónimo en het klooster van San Martiño Pinario niet missen.
  • Naast de oude stad ligt het prachtige Parque de La Alameda, waar je naast heel wat exotische bloemen en planten ook de mooie Iglesia de El Pilar en Porta dos Léons kan bewonderen.
  • Kunstliefhebbers kunnen ook terecht in het Centro Galego De Arte Contemporánea, een museum gewijd aan hedendaagse Galicische kunst.

TOUR: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek hier? Dan kan je ook altijd een georganiseerde wandeltocht boeken, inclusief toegang tot de kathedraal. Boek je rondleiding door Santiago de Compostela.

Dag 3: Lugo

103 kilometer - 1u25 rijden

De volgende stop is Lugo, een stad die beroemd is omdat het de enige stad ter wereld is die nog volledig ommuurd is door intacte Romeinse muren. Ze werden gebouwd in de 3de eeuw en maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De totale lengte is 2,266 meter en ze bevatten maar liefst 85 torens. Je kan de muren ook bewandelen, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het stadje.

Ook hier ligt een prachtige kathedraal, gebouwd in de 12de eeuw en opgefrist met in de neoclassicistische stijl in 1769. Het centrale plein (Praza Maior) en het barokke stadhuis zijn ook zeker het bezoeken waard, net zoals het Domus Oceani: de ondergrondse restanten van een Romeinse villa. ’s Avonds kan je heerlijk eten in een van de vele gezellige restaurantjes om de plaatselijke specialiteiten te proberen: van de beroemde empanada’s tot cocido’s (stoofpotjes). Verder staat de streek ook gekend vanwege haar fantastische kazen.

OVERNACHTEN: Verblijf in het Hotel Forum Ceao in het centrum van Lugo. Het hotel biedt strakke, moderne kamers voorzien van alle luxe en comfort. Eerder op zoek naar een unieke overnachting? Dan is Glamping Cabanas das Chousas misschien eerder iets voor jou.

Dag 4: Praia das Catedrais & Ferrol

234 km - 2u30 rijden

Op dag vier van onze roadtrip rijden we eerst iets meer dan een uur naar het Praia das Catedrais oftewel strand van de kathedralen, een niet te missen bezienswaardigheid van Galicië. Dit wondermooi plekje heeft zijn naam te danken aan de magnifieke rotsformaties, die er effectief als kathedralen uitzien. Het is een kleine omweg, dus als dit je weinig zegt, kan je dit altijd overslaan, maar dit strand zijn de extra kilometers meer dan waard.

Nadien is het nog 1u15 rijden naar de eindhalte van deze dag: Ferrol

Hier kunnen kunstliefhebbers hun hartje ophalen in de Canido wijk, waar je een overvloed aan muurschilderingen vindt van zowel lokale als internationale kunstenaars, waaronder… Banksy! Magdalena is een andere leuke buurt, vanwege haar neoklassieke stijl. Ferrol heeft door haar strategische ligging ook altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Spaanse zeemacht en iets buiten het centrum ligt het Castillo de San Felipe, een voormalig fort.

Ten slotte is de stad ook bekend omdat het de geboorteplek was van Francisco Franco, de vreselijke dictator. Het huis waar hij voor het eerst het levenslicht zag, kan je hier ook bezoeken. Gelukkig zijn er ook nog leukere huizen, in de bijzondere modernista stijl en hiervan kan je ook een aantal bewonderen als je de ruta del modernismo volgt.

Dag 5 & 6: A Coruña

50 km - 45min rijden

Dan is het tijd om verder westwaarts te rijden, waar het charmante A Coruña op het programma staat, de thuishaven van de toren van Hercules. Dit is de oudste nog steeds werkende vuurtoren ter wereld en symbool van de stad. Je kan de top van dit UNESCO-werelderfgoed beklimmen, vanwaar je een fenomenaal 360° zicht hebt op de kust en stad zelf.

Dan gaan we ontdekken waarom A Coruña ook de glazen stad wordt genoemd, dit komt door de architecturale stijl van de galerias, ingesloten glazen balkonnetjes. Je kan ze over heel de stad bewonderen, maar de mooiste liggen aan de haven langs de Avenida Marina. Over glas gesproken, vergeet ook zeker niet de Mirador San Pedro te nemen, een glazen lift die je naar de top van de San Pedro heuvel brengt, vanwaar je ook een fantastisch zicht hebt.

Wat nog meer zien & doen in A Coruña?

  • Breng een bezoekje aan de Cuatro Caminos, waar de oorspronkelijke locatie van de allereerste Estrella Galicia brouwerij ligt. Dit gouden gerstenat is uitgegroeid tot een van de meest geliefde bieren van het land. Je kan in het restaurant eten en het ongepasteuriseerd bier proberen. Al raden we aan om richting de haven te gaan en in een van de talrijke visrestaurants te tafelen. Boek hier je tickets voor MEGA Mundo Estrella Galicia.
  • A Coruña beschikt tevens over een zandstrand van 1,4 kilometer lang, dus je kan ook het dagje relaxend doorbrengen, of surfend voor de sportievelingen.
  • Ben je met kinderen op reis? Dan is een bezoekje aan het Aquarium Finisterrae een leuke activiteit, je kan er onder andere zeehonden, haaien en octopussen bezichtigen.
  • Een uitstekend alternatief is het Museo Nacional de Ciencia y Tecnologia oftewel het Nationaal Museum van de Wetenschap en Technologie. Hier kan je meer dan 15.000 objecten bewonderen zoals wetenschappelijke instrumenten, technologische toestellen en transportmiddelen (zelfs de voorkant van een heuse Boeing 747).
  • Of boek hier je privéwandeling door A Coruña en ontdek zowel de oude als de nieuwe stad.

Dag 7: Corrubedo

144 kilometer - 1u30 rijden

De volgende dagen verkennen we de westkust (Rías Baixas) van het land en onderweg naar Corrubedo stoppen we eerst bij Castro de Baroña, een voormalige Keltische nederzetting. Langs het water rijden we verder naar de duinen (Dunas) van Corrubedo, waar het heerlijk wandelen is. Sportievelingen kunnen de 242 meter hoge Monte Tahume beklimmen, van wier Miradoiro je een uitmuntend panoramisch zicht op de omgeving hebt (bekijk ligging).

Wil je liever plonzen in het zeewater? Dan stop je bij het onderweg naar Corrubedo bij de stranden van Aguieira of As Furnas. ’s Avonds kan je van op de vuurtoren van Corrubedo overigens genieten van een onvergetelijke zonsondergang.

Dag 8: Cambados

70 kilometer - 1u rijden

Vervolgens rijden we langs de prachtige kustlijn van de Ría de Arousa en nemen hierbij uiteraard voldoende tijd om het weergaloze uitzicht te bewonderen. Vandaag moet er niet een al te grote afstand afgelegd worden, wat ons voldoende tijd geeft om Cambados te verkennen. Wijnfans zullen misschien al weten dat deze stad in 2017 werd uitgeroepen tot Europese wijnhoofdstad. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier een wijnmuseum is, geheel gewijd aan de geschiedenis van het edele druivensap.

Maar misschien moet je daarvoor toch eerst de andere bezienswaardigheden bezichtigen, zodat je deze niet dubbel gaat zien. Daarvoor rijd je over de brug naar het Illa de Arosa, waar het natuurpark Carreirón en de Punta Cabalo vuurtoren zeker een bezoekje waard zijn. Afsluiten doe je in het leuke haventje waar je kan genieten van verse mosselen en een glaasje van de plaatselijke albarińo wijn.

Boek je rondleiding en wijnproeverij bij Granbazan Winery

Dag 9: Praia Da Lanzada & Pontevedra

65 km - 1u rijden

Op dacht 9 van onze rondreis door Galicië is het nog eens tijd om even heerlijk te relaxen aan het strand en dat van Lanzada is daarvoor de uitgelezen plek. Het biedt 7 kilometer strandplezier en het is daarbovenop zeer geliefd bij surfers en duikers, ideaal dus als je een van beiden wil beoefenen of leren.

Na het opladen van je batterijen, kan je doorrijden naar Pontevedra, waarbij je onderweg nog kan stoppen aan het klooster van Santa Maria da Armenteira. Op zich is dit niet nodig, omdat de Ruínas de San Domingos een van de hoogtepunten van Pontevedra zijn. Dit zijn de overblijfselen van een 14de eeuwse kerk en Dominicaans convent. Vooral het feit dat de ruïnes gedeeltelijk door de natuur zijn overgenomen (overgroeiende bomen en planten) maakt deze plek extra bijzonder. Verder mag je in Pontevedra zeker de Basílica de Santa María a Maior en de Praza da Ferrería niet missen.

Dag 10 & 11: Vigo

28 km - 30 min rijden

Door haar ligging heeft Vigo een microklimaat, waardoor het hier tot 5 graden warmer kan zijn dan in andere Galicische steden. Gelukkig is er nog altijd de aangename zeebries om je af te koelen. Een rondreis kruipt in de kleren en daarom doen we het de laatste dagen rustig aan. We hebben 2 dagen om Vigo op eigen tempo te verkennen, waarbij Casco Vello oftewel de oude stad zeker op het programma staat.

  • De oude vissershuizen maar ook stadshuizen en kerken werden bijna allemaal gemaakt van Galicisch graniet, waarmee het centrum van Vigo zich onderscheidt van andere centra in het land.
  • Het Castro fort werd in 1665 gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van de Britse marine. Zeker te bezoeken vanwege het fantastisch uitzicht dat je van hier hebt, en ook omwille van de prachtig aangelegde tuinen binnen de muren.
  • Over tuinen gesproken, in Vigo heb je ook een aantal leuke parken om in rond te kuieren zoals het parque del Monte Castro (dat zoals de naam doet vermoeden rond het fort ligt) en het parque de Castrelos.
LEESTIP: Net zoals Vigo zijn er nog tal van andere gezellige steden die je kan vinden aan de Westkust van Spanje. We zetten voor jou de favoriete bezienswaardigheden aan de Galiciaanse kust op een rijtje.

Wat kan je nog meer zien & doen in Vigo en omgeving?

  • Aan mooie stranden ook geen gebrek: er zijn er namelijk 45 rondom Vigo waarbij dat van Samil het dichtstbijzijnde is. Wil je liever de rust opzoeken? Dan moet je bij het A Fontaina strand zijn.
  • Ook zijn er ook een aantal geweldig leuke musea: Quiñones de Léon huisvest een verzameling Galicische kunst uit de 20ste eeuw, MARCO is gewijd aan hedendaagse kunst en het Museo do Mar de Galicia staat in het teken van de oceaan.
  • Met de GR-25 is er tevens een leuke activiteit voor actieve reizigers: dit is een pad van ongeveer 40 km dat de stad omcirkelt en waarbij je een fenomenaal zicht hebt op de stad en het water.
  • Ten slotte nog een leuk weetje voor oesterliefhebbers: zij moeten in de Calle de Las Ostras zijn (bekijk ligging) waar je deze delicatesse quasi rechtstreeks uit de zee kan verorberen.

Dag 12: Cíes Eilanden

  • Als je genoeg tijd hebt, kan je gerust meerdere dagen spenderen op de prachtige Cíes eilanden, al moet je dan wel kamperen omdat er geen hotels zijn.
  • Het dagelijks aantal bezoekers beperkt wordt beperkt tot 2000, vraag eerste je vergunning aan om de eilanden te bezoeken, alle info en aavraag op deze website. Dit kan je tot 45 dagen op voorhand doen.
  • Vervolgens kan je tickets kopen voor de ferry. Op zo'n 40 minuten vaar je vanuit Vigo naar de Cíes eilanden.

Eens aangekomen kan je er genieten van de adembenemende stranden. Met haar turquoise kleur is Rodas een van de mooiste stranden van de wereld, Praia de Figueiras is iets rustiger en beter geschikt om te relaxen als het op Rodas te druk is. De eilanden zijn ook een geweldige plek om te wandelen, waarbij je het lago dos nenos meer en de verschillende vuurtorens niet mag missen. Onderweg kan je ook heel wat beschermde vogelsoorten spotten.

LEESTIP: Lees alles over ons bezoek aan de Cíes eilanden, in onze blogpost.

Dag 13: Ribeira Sacra

133 kilometer - 1u30 rijden

Save the best for last zeggen ze in het Engels en deze uitdrukking is absoluut van toepassing op Ribeira Sacra. Volgens de plaatselijke folklore werd Jupiter verliefd op Galicië en om dit te bezitten schiep hij de Miño rivier om erdoor te lopen. Zijn vrouw Juno werd jaloers en om Galicië te straffen verwondde ze de streek. Het resultaat is de spectaculaire Sil canyon (bekijk ligging) en wanneer je deze ziet, ben je geneigd te geloven dat deze door de goden werd geschapen.

  • Verder heb je in deze streek ook de grootste concentratie Romaanse kerken in Europa,
  • De San Fiz de Cangas, San Paio de Diomondi, San Miguel de Eiré en de Santo Estevo de Atán de bekendste zijn.
  • Ook de Santo Estevo en Santa Cristina de Ribas de Sil kloosters mogen niet op het reisprogramma ontbreken.

Heb je toch nog te weinig tijd om dit alles te bezoeken?

Dan zijn er nog een aantal geweldige uitzichtpunten: het Castro Caldelas en Balcones de Madrid kijken uit op de Sil rivier, vanaf de a Pena do Conde zie je de canyon van de Cabe rivier. Het leukste uitzichtpunt voor families is trouwens dat van Campo do Eirado, waar er drie gigantische stoelen staan (een verwijzing naar Goudlokje en de drie beren).

Je kan trouwens je vakantie in stijl afsluiten met een bezoekje aan een van de vele wijngaarden van de regio, waar de Mencía druif wordt verbouwd aan de kant van de kliffen. Er zijn zowel grote wijnhuizen als kleine, die colleiteros worden genoemd.

Dag 14: Santiago de Compostela

121 kilometer - 1u25 rijden

En zo komt er helaas ook een einde aan deze rondreis door Galicië. Afhankelijk van je vlucht kan je ofwel rechtstreeks naar de luchthaven rijden of nog een dagje doorbrengen in Santiago de Compostela. Wil je graag nog even alle hoogtepunten van de stad bezichtigen? Download dan zeker onze stadswandeling door Santiago de Compostela.

Ontdek nog meer tours en excursies in en rondom Santiago de Compostela

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?