11 x mooiste bezienswaardigheden in Oirschot: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden in Oirschot: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

16 december 2021 in Noord-Brabant0 reacties

Veel erfgoed op een klein oppervlak

Oirschot, een charmant dorp in de buurt van Eindhoven, is zo’n plek waar je eenmaal je er bent graag enige tijd wil vertoeven. Het stadje wordt omringd door prachtige natuurgebieden zoals de Oirschotse Heide, de Kampina, de Mortelen, de Oisterwijkse bossen en vennen.

Ook de pittoreske straatjes rond het marktplein nodigen uit om er de etalages van leuke winkeltjes te bekijken. Hier en daar kijk je nog een gelukkig bewaard historisch gebouw in de ogen. Of je kan ook eens een bezoekje brengen aan de lokale brouwerij. Dus, ja, Oirschot is best een aangenaam stadje om er een paar uren in rond te stappen. Nog dit, spreek het niet uit op z’n Frans ‘waar-schot, maar als ‘oor’-schot.

Inhoud artikel

 1. Sint Petrusbasiliek

Waar je ook wandelt in het stadje of in de natuur erbuiten, de toren van de Sint Petrusbasiliek is een baken. Verloren lopen is dus uitgesloten! De basiliek is intussen ruim vijf eeuwen oud. Van de eerste versie uit de 13de eeuw is niets meer overgebleven na een brand in 1462. In de 16de eeuw stonden nog huisjes tegen de kerk aangebouwd maar na een brand in 1566 gingen deze verloren. Een wet bepaalde dat de woningen niet meer opnieuw mochten gebouwd worden op die plek. Zodoende staat de basiliek nu volledig ‘vrij’ op de Markt.

Opvallend is het gebruik van baksteen met de witte banden en tufsteen, typerend voor de Kempische gotiek, een variant van de Brabantse gotiek. Dat platte torendak? Er heeft een spits op gestaan maar de bliksem sloeg in in 1627 waarna beslist werd geen nieuwe torenspits meer te plaatsen. Ga ook zeker eens een kijkje nemen in de kerk. Het interieur toont veel helder licht, geaccentueerd door de witte kleur. Rond de doopvont is de schatkamer uitgestald. Bijzondere aanwezige is het mirakelbeeldje van H. Maria.

 1. Het Raadhuis

Het Raadhuis op de Markt dateert uit 1513. Toen al was het raadhuis in gebruik als markthal. Op een hoek van het raadhuis kan je trouwens nog een schandpaal zien staan. Je kan het Raadhuis eventueel bezoeken.

Twee gevangeniscellen uit die tijd, 18de eeuw, zijn bewaard gebleven in de kelder en op zolder staat een stokoude cel. En op de bovenverdieping biedt het Raadhuis plaats aan enkele verengingen waar zij zichzelf presenteren aan de hand van een kleine tentoonstelling. Beneden kom je in een gewelfde kelder die destijds plaats bood aan een overdekte markthal.

Wil je graag nog meer zien van het noorden van Brabant? Bekijk dan zeker onze autoroute Noord-Brabant en ontdek nog meer van deze bijzondere plekjes.

 1. Museum de Vier Quartieren

Zin in een museum? Bezoek het heemkundig Museum de Vier Quartieren dat de verhalen brengt over Brabant vroeger. Met voorwerpen uit ambachten van toen, geloof, volkscultuur, de schooltijd, kleding, etc krijg je een mooi beeld van hoe men vroeger leefde. Ook de nagemaakte decors van een klas, winkel en de barbier geven je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gevlogen. Er zijn zowel vaste als wisselende exposities. Meer informatie vind je op de website.

 1. Latijnse School

Het hoofdgebouw van de Latijnse School dateert uit de 17de eeuw. Hier werd lesgegeven in het - hoe kan het ook anders - Latijn. Latijn was in de 17de eeuw de gebruikelijke cultuurtaal. Er is in de loop der jaren, uit noodzaak, al eens gewijzigd van godsdienst. Toen er werd onderwezen vanuit het gereformeerde regime bleek er nog maar weinig interesse. In 1923 kwam er andermaal een omzetting naar katholiek onderwijs. Nu wordt er geen les meer gegeven. Het gebouw werd namelijk omgevormd tot moderne appartementen.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Noord-Brabant.
 1. De Grote Stoel

Oirschot is nog steeds bekend voor zijn meubelnijverheid, al ligt de bloeiperiode uit de 19de eeuw al lang achter de rug. Toen gingen veel mensen van Oirschot en omstreken werken in één van de vele meubelfabrieken. In de tijd van de industriële revolutie bleek deze vorm van handenarbeid een schot in de roos. Aanzet was de oprichting van het meubelbedrijf Teurlincx & Meyers. Beide mannen waren naar Amerika getrokken toen het dáár allemaal sociaal en economisch veel beter liep dan in Nederland.

Na een tiental jaren kwamen ze terug en ontwikkelden er de zogenaamde Amerikaanse stoel. Maar behalve stoelen maakte men ook duurzame meubelen in eik. De Grote Stoel is een eerbetoon aan het vakmanschap van zij die werkten in de ooit zo florerende meubelindustrie van Oirschot. Het is de grootste houten stoel van Europa, vervaardigd in 1958.

 1. Vrijthof met de Mariakerk

Het Vrijthof is een pittoresk plekje waar de Mariakerk uit de 12de eeuw staat te pronken. Het heeft een eenvoudige romaanse stijl. Daarmee is dit het oudste kerkje van Noord-Brabant. In de volksmond heeft men het ook wel eens over het Boterkerkje. De kerk is immers een tijdje in gebruik geweest als boterwaag. De tufsteen (een vulkanisch gesteente) is bijna zeker gehaald uit een Romeins pand uit de buurt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Oirschot en trek er een weekendje op uit!

 1. Hof van Solms

Het Hof van Solms heeft een mooie statige gevel. Het werd gebouwd in 1663 in opdracht van een dokter (Arnoldus Fey) die destijds patiënten behandelde met fysieke ‘afwijkingen’, zoals staar en een hazenlip. Hij stond ook bekend als iemand die de toen voorkomende kankers probeerde te behandelen.

Het paleisgebouw is genoemd naar Amalia van Solms, echtgenote van Frederik Hendrik stadhouder en zoon van Willem van Oranje. Zij werd ooit behandeld door de genoemde dokter Fey. Nadat het particulier was bewoond, trokken er zusters Franciscanessen in die er een ziekenhuis inrichtten. Daarna was het nog een tijdje in gebruik als bejaardenhuis voor de zusters. Nu is het in privébezit en wordt het af en toe gebruikt voor recepties of congressen.

 1. Museum Vandeoirsprong en Brouwerij

Ben jij een echte bierliefhebber? Dan is dit museum zeker iets voor jou. Je bezoekt tegelijk een museum en nadien kan je genieten van het Oirschots bier dat je zag brouwen. Hier brouwt men al 350 jaar lang het lokale bier, vroeger onder de naam Oirschots bier. Al is de huidige ondernemer Vandeoirsprong nog maar sinds 2015 bezig op deze locatie.

Maar dan wel met vol enthousiasme en ontembare energie. En dat proef je! De dag van vandaag zijn al 8 verschillende soorten op de markt. Met een rondleiding beleef je een uniek bezoek, inclusief twee consumpties.. Proeven maar!

 1. Museum Franciscanessen

Museum Franciscanessen is een klein museum dat huist in het kloostergebouw in de Koestraat op huisnummer 37. Bij je bezoek aan dit museum zie je onder andere foto’s, voorwerpen, kledij, eetservies en nog veel meer uit het kloosterleven. De Franciscanessen kwamen wél naar buiten in tegenstelling met de slotzusters van het Karmel Blijendaal. De zusters verzorgden zieken, ouderen, gingen op missie en gaven onderwijs.

 1. Klooster Karmel Blijendaal

In het Klooster Karmel Blijendaal wonen nog een aantal slotzusters in Huize Blijendaal. Als sinds 1644 was dit een Karmelietessenklooster. Door de Beeldenstorm moesten de kloosterzusters in 1663 andere oorden opzoeken maar vanaf 1931 werd een nieuw klooster gesticht. Tot vandaag wonen er nog een aantal hoogbejaarde Karmelietessen, deels in het kloostergedeelte en anderen in het aangebouwde verzorgingstehuis.

Zij wijden hun leven aan bidden, zingen en meditatie. Contact met de buitenwereld wordt ondanks de wat versoepelde regels nog steeds tot het hoogstnoodzakelijke beperkt. In de Nieuwstraat biedt een deur toegang tot een deel van de kapel waar je de zusters ziet bidden. Het nodige respect wordt dan wel verwacht als je de deur openduwt! Ga zeker eens een kijkje nemen.

 1. Kapel Heilige Eik

Eventjes buiten de dorpskern van Oirschot staat de Heilige Eik kapel in een idyllisch plukje bos. Volgens de legende zag een herder ergens begin 15de eeuw in de rivier de Beerze een Mariabeeldje drijven. Hij nam het uit het water en plaatste het beeldje in een holle eik. Een inwoner van Oirschot vond dit geen geschikte plaats, nam het mee en vond een plaatsje in de Sint-Petruskerk veel beter. Ongeloof toen de dag nadien het beeld in de kerk verdwenen was en terug te vinden was in de holte van dezelfde eik waar het vandaan kwam. Een mirakel!

De inwoners van Oirschot kwamen hier om het beeld te vereren, en er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze genazen. Het originele beeldje, 40 cm hoog, bevindt zich momenteel in de Sint-Petrusbasiliek.

 1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?