Bezoek het Lijsternest, huis van Streuvels, in de Leiestreek

Download fietsgids West-Vlaanderen

Bezoek het Lijsternest, huis van Streuvels, in de Leiestreek

24 mei 2018 in Nieuws0 reacties

Het Lijsternest in Ingooigem is de woning geweest van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Hij liet de villa bouwen in 1905 op een heuvel om er, kijkend over een glooiend landschap in alle rust te kunnen schrijven. Je kan het Lijsternest bezoeken tussen april en oktober. Met een tablet in je hand (of rondleiding op aanvraag) maak je een ontdekkingstocht door de kamers van de woning en maak je kennis met het leven en werk van Stijn Streuvels. Een unieke culturele ervaring die óók voor kinderen een leuke uitstap kan zijn omdat zij op kindermaat een tablet krijgen en samen met Prutske een verkenning doen van het Lijsternest.

Beleef unieke culturele ervaring

Stijn StreuvelsEen bezoek aan het Lijsternest is niet te vergelijken met een doordeweeks museumbezoek. Je kan zomaar de villa binnenstappen en na een hartelijke ontvangst krijg je een tablet in de handen gestopt waarmee je via een app een individuele ontdekkingstocht in elke kamer op het gelijkvloers van het huis kan starten. Naargelang je interesses blijf je wat langer rondhangen om er via de tablet een voorwerp uit te kiezen en na een 'touch' op het scherm krijg je een uitleg in woord en beeld met historische foto's en filmpjes als toelichting. Op die manier kom je heel wat te weten over het leven en werk van Stijn Streuvels, over zijn vrouw en kinderen, zijn familie, zijn vrienden, zijn interesses.

Speciale weetjes

Bij je doortocht bekom je via de app heel wat weetjes. Zo is het bijvoorbeeld weinig bekend dat tijdens de Eerste Wereldoorlog Duitse soldaten zaten ingekwartierd in het Lijsternest. Het waren 'huisgenoten' die hij en zijn gezin wel moesten dulden. Veel keuze was er immers niet. Streuvels hield ook een oorlogsdagboek bij. Er kwam hevige kritiek en hij werd verweten Duitsgezind te zijn. Zelfs hakenkruisen werden achtergelaten op stenen bij de ingang. Zijn dochter Prutske werd geboren in volle oorlogstijd in 1916.

Uniek filmpje

In een apart hoekje kan je een kort filmpje zien waarin je Streuvels óók leert kennen als een wat eigenzinnige mens, die liever in zijn Lijsternest vertoefde met vrouw en kinderen in plaats van op een plechtige viering omwille van een zoveelste ereprijs of huldiging. Velen zullen misschien in deze filmbeelden de schrijver voor het eerst horen praten want veel gelegenheden krijg je daartoe niet in de tv-uitzendingen. Van bij het binnenkomen in het huis overvalt je het vreemde gevoel dat elk moment de schrijver vanachter een hoek de kamer kan binnenkomen waar je bent.

Kunstwerken, art deco, geschenken en vele duizenden boeken

In elke kamer zal je als het ware overdonderd worden door de vele kunstwerken (schilderijen, kunstbeelden, objecten, ...) van bevriende kunstenaars. Overal zie je geschenken, ontvangen bij een zoveelste huldiging omwille van zijn schrijverstalent, bezoeken van sympathisanten, hoogwaardigheidsbekleders. Koning Boudewijn kwam er twee keer op bezoek in 1959 en 1966. Je moet weten dat hij aan dit soort gelegenheden liever niet deelnam. Streuvels bleef liever in de schaduw, wou zeker niet als een fenomeen aanzien worden. Hij bleef liever in het gezelschap alleen van zijn geliefde vrouw Alida en zijn vier kinderen Paul, Isa, Dina 'Prutske' en Paula. Wie goed oplet zal werken zien van Albert Saverys, Arthur Deleu, Jozef De Coene, Gustave Van de Woestyne, Georges Minne e.a. Zijn vrienden liet hij ook meehelpen het huis in te richten. Zo kan je art deco-meubelen zien van De Coene.

In de vele boekenkasten staan in totaal zo'n 6000 titels. Een onwaarschijnlijk aantal die Streuvels al van kindsbeen af begon te verzamelen. Streuvels was een echte literair man en las werken van bevriende auteurs maar ook van Zola, Balzac, Molière, de Maupassant. Hij sprak ook Frans, Duits en Engels en kon Noors lezen. Hij had een passie voor Scandinavische cultuur en was bevriend met Bjornson.

Een weinig gekend aspect was zijn liefde voor de typografie. Hij verzamelde oude drukken, experimenteerde zelf met verschillende lettertypes en wou steeds dat zijn boekbanden er uiterst verzorgd uitzagen. In de gang naast de werkkamer staat zijn typemachine met ernaast een handleiding uit 1920. Een verrassende ontdekking doe je in een achterkamertje waar een leeshoek is geïnstalleerd. Hier kan je lezen in de boeken van en over Streuvels.

Lang niet alles van materiaal bevindt zich in het Lijsternest. Dat wordt bewaard in het Streuvelsarchief in het Letterenhuis in Antwerpen.

Uitzicht in de werkkamer

Wat velen het hoogtepunt noemen bij een bezoek is de enkele minuten die ze daar staan bij de schrijftafel van Streuvels met uitzicht op het glooiende landschap. Zijn onderlegger, schrijversattributen, zijn schriftjes, naslagwerken, de geordende schapjes ... alles ligt en staat er nog zoals het er lag tijdens zijn leven. Ga maar eens op zoek naar de lijfspreuk die Streuvels hanteerde. Je hoeft het hoofd niet hoog te heffen.

Streuvels wist wel raad met het prijzengeld dat hij ontving voor een zoveelste literaire prijs. Hij gebruikte het om verbouwingen te laten uitvoeren aan zijn Lijsternest. Zo liet hij in 1908 de werkkamer uitbreiden tot de L-vorm waarin je ze vandaag ziet.

Nog meer naast het Lijsternest

Letterlijk gezien dan kan je naast het Lijsternest nog tal van heerlijke uren slijten. Er lopen wandel- en fietsroutes langs, met veel plekjes die Streuvels goed kende en zo vele keren beschreef. Je kan buiten gerust gebruik maken van de houten picknicktafel of in de schuur. Achteraan in een bijgebouw zijn er toiletten en fietsrekken. Of maak een wandelingetje in de tuin waar Streuvels eigenhandig bomen aanplantte en zijn moestuin onderhield.

Schrijversresidentie

Hoe het komt dat het Lijsternest niet kan bezocht tussen oktober en maart? Dan staat het Lijsternest open voor schrijvers die er hun intrek nemen. Zij kunnen dan werken in de kamers van de woning en slapen in het aanpalende huis. Noem een soort retraite, momenten van bezinning, inspiratie opdoen. Let wel, niet iedereen kan er heen. Je moet al wat literaire adelbrieven kunnen voorleggen en uitgenodigd worden.

Praktisch:

Het Lijsternest vind je in Ingooigem gelegen tussen Waregem, Kortrijk en Ronse. Parkeren kan op straat (beperkt) of aan de kerk (gratis) op wandelafstand. Opengesteld voor het publiek van april tot eind september. Openingsuren: Van woensdag t.e.m. zondag van 11.00 - 12u30 en 13.00 - 17.00 u. Individueel bezoek incl. interactieve rondleiding met tablet: 3 euro. Contact en reservering voor groepsbezoek via [email protected] Websites www.streuvelshuis.be en www.letterenhuis.be

Waregem fietsroute

Gratis fietsroute Stijn Streuvels downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?