Citytrip New York in 7 dagen: Wat te doen? Planning, hotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Citytrip New York in 7 dagen: Wat te doen? Planning, hotels & tips

2 februari 2024 in New York2 reacties

Planning voor je citytrip New York wat te zien en doen in NYC?

New York staat bekend als “the city that never sleeps”, het is een drukke en bovendien erg grote stad. Je hebt voor je citytrip waarschijnlijk enkele ‘must-sees’ op je lijstje staan zoals Times Square, het Vrijheidsbeeld en de Empire State Building! In onderstaande uitgestippelde planning van 7 dagen in NYC ontdek je alle topbezienswaardigheden en bovendien nog een aantal minder toeristische plekjes in The Big Apple!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan New York City

Duur3 - 7 dagen ()
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI.nl (va € 703), Prijsvrij (va. € 843), Stedentrips (va. € 798)
Verblijven
Excursies boekenBestel hier je New York: CityPASS®
HuurautoTijdens je bezoek aan New York ook Washington en Boston zien? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Dag 1: Upper Manhattan en Central Park

Je eerste dag in New York City begint aan het noordelijke uiteinde van Central Park, de enorme groene long in het hart van Manhattan. New York kan een hectische en overweldigende plaats zijn wanneer je er voor het eerst komt. Daarom is het aangenaam om je verkenning van New York in het grote stadspark te beginnen. Zo krijg je de kans om wat te acclimatiseren voordat je naar de drukke, bruisende straten van Broadway trekt.

Central Park

Central Park is het meest bezochte stadspark van de Verenigde Staten. Je zult echter ontdekken dat het nog steeds verrassend gemakkelijk is om de drukte te vermijden en een groen hoekje te vinden om te ontspannen en even tot rust te komen. De beste manier om het park te ontdekken is door een wandeling of fietstocht, ontdek hier onze uitgestipelde wandeling door Central Park! Bij GetYourGuide kan je ook een begeleide tour boeken waarbij je gids je rondleidt door het park.

Naast genieten van de natuur zijn er ook heel wat bezienswaardigheden in het park, zo kan je een bezoek brengen aan Belvedere Castle. Dit Victoriaans kasteeltje dateert al uit 1865 en vanaf het observatiedek heb je een mooi uitzicht over het park. Ook het Strawberry Fields monument – ter ere van John Lennon- ,de Bethesda Fountain of de Central Park Carousel zijn de moeite om langs te lopen.

Meer geïnteresseerd in cultuur? In Central Park vind je ook verschillende musea terug zoals het Metropolitan Museum of Art (kortweg ‘The Met’), het Guggenheim of The Frick Collection. Hou er wel rekening mee dat al deze musea erg groot zijn en dat je om ze volledig te zien eigenlijk al meerdere dagen nodig hebt. Een goede optie is daarom een highlightstour van twee uur, een gids neemt je dan mee langs de mooiste werken. Boek hier vanaf €46.


5th Avenue

Na je wandeling door Central Park ga je verder naar 5th Avenue, een van de duurste en elegantste straten van New York.

  • Hier kom je langs het beroemde Plaza Hotel, dit monumentale gebouw van 20 verdiepingen ligt vlakbij de grote winkels van 5th Avenue met merken als Apple, Louis Vuitton en Chanel. Het Frans Renaissance-geïnspireerde gebouw in kasteelstijl werd ontworpen door Henry Janeway Hardenbergh. Je kan hier ook overnachten in dit monument, boek hier!
  • Bezoek daarna de Trump Tower, een voorbeeld van overdaad en overconsumptie en een goede belichaming van waar president Donald Trump. Of je nu fan bent of niet van ‘The Donald’, de toren is zeker de moeite. Hij telt 58 verdiepingen, in het atrium kan je een waterval van 7 verdiepingen hoog zien en ook de daktuin op het vijfde niveau is een bezoekje waard.
  • Je kan ook een bezoek brengen aan St Patrick’s Cathedral. Het ontwerp van de kathedraal werd geïnspireerd op de kathedralen van Keulen en Amiens, het is de grootste neogotische katholieke kathedraal in de VS.

Top of The Rock

Niet te missen daarna is Rockefeller Center, vanaf het Rock Observatory op de 70ste verdieping heb je een ongelooflijk uitzicht over de stad. Het is bij uitstek de beste plek om een foto te nemen van de Empire State Building of Central Park! Je ticket voor de Top of The Rock €37 boek je best op voorhand online!

Onze tip: als je NYC met Kerst bezoekt is dit ook een magische plek: je vindt er dan de beroemde schaatsbaan en de gigantische versierde kerstboom!

Times Square

Sluit je dag af op Times Square, de indrukwekkende neonlichten en billboards zijn nog impressionanter als het donker is! Op New Year’s Eve is dit de plek waar duizenden mensen samenkomen om de glinsterende bal te zien vallen als het nieuwe jaar aanbreekt. Maar Times Square is een plek die het hele jaar door druk bezocht wordt door zowel de lokale bevolking als toeristen om te dineren of zich te vermaken met de Broadway shows! Je bent hier dan ook in het hart van de theaterbuurt.

Voor je diner raden we je Ellen’s Stardust Diner aan, hier staan zingende obers en serveersters op tafel om de gasten te vermaken. Je waant je in een Broadway-show en geniet bovendien van typische Amerikaanse gerechten!

Je kan zelf ook een Broadway-musical gaan bijwonen! Boek je ticket online bij GetYourGuide!
  1. Dag 2: Mid Manhatten: Empire State Building, High Line en West Village

Vandaag begin je de dag met een vroege ochtendwandeling over the High Line, een verhoogd park. Daarna wandel je richting Midtown om er enkele bekende bezienswaardigheden te bezoeken. Je gaat onder andere langs het Grand Central Station, Macy’s en de Chrysler Building voordat je terugkeert om je dag af te sluiten en te genieten van je avond (nacht) in Greenwich Village en West Village.

The High Line

The High Line is de 2,33 km lange tuin/wandelpad boven de straten van Manhattan. Het was ooit een spoorlijn voor industriële goederen, maar sinds 2009 is de verlaten spoorlijn een prachtige groene oase. Je wandeling op de High Line is ongeveer 1,6 km lang en geeft je letterlijk een gratis overzicht van dit deel van de stad.

Als je afdaalt van the High Line komt je uit bij Chelsea Market. Dit is de ideale plek voor een snel ontbijt of koffie, in de voormalige Oreo koekjesfabriek vind je nu verschillende delicatessenzaken en bakkerijen!

Macy’s

Op 34th Street vind je het beroemde warenhuis Macy’s. Het werd in 1858 opgericht door Rowland Hussey Macy, en speelde doorheen de jaren een belangrijke rol in de commerciële scene van New York. Misschien is Macy's wel het meest bekend als locatie van het 'echte' warenhuis Santa Claus in de film Miracle on 34th Street.

Onze Tip: Voor je begint te shoppen passeer je best even langs het bezoekerscentrum, daar kan je een spaarkaart voor bezoekers krijgen om 10% korting te krijgen op de meeste items.

Grand Central Station

Het centrale station van New York komt je ongetwijfeld bekend voor uit verschillende films en series! Het interieur is beroemd om zijn Beaux Arts design en vele kunstwerken. Als je meer wilt te weten komen over het station en z’n geschiedenis, raden we je een local guided tour aan, zo ontdek je nog meer leuke weetjes.

The Chrysler Building

The Chrysler Building werd gebouwd door Walter Chrysler, de CEO van het gelijknamige bedrijf. Het is het toonbeeld van art deco en wordt beschouwd als een van Amerika’s favoriete gebouwen. Het was elf maanden lang het hoogste gebouw ter wereld, tot het in 1931 werd overtroffen door het Empire State Building! Het gebouw is niet volledig open voor het publiek, maar je kan wel de lobby binnengaan om het art deco interieur en een muurschildering uit de jaren dertig te bewonderen.

Onze tip: ontdek NYC vanuit de lucht voor een echte unieke ervaring! Met een helikopter vlieg je over de bekendste skyscrapers van New York!

Empire State Building

The Empire State Building is met zijn 102 verdiepingen een van de bekendste gebouwen ter wereld, en een bezoek aan het observatiedek is bijna een ritueel voor wie naar New York komt. Het is dan ook een niet te missen ervaring terwijl je in de stad bent. Je zal het gebouw zonder twijfel herkennen uit de film King Kong, maar ook in andere films en series figureert het gebouw regelmatig!

  • Het gebouw is open voor bezoekers tussen 8u en 2u 's nachts. Er zijn twee verschillende verdiepingen die toegankelijk zijn voor bezoekers.
  • Op de 86e verdieping vind je een 360-graden uitzichtpunt, dit is ook wel de drukste verdieping.
  • Een ander observatiedek bevindt zich op de 102e verdieping. Vanaf daar wordt het uitzicht minder belemmerd door andere gebouwen en heb je een volledig zicht op Central Park.
  • De drukste momenten zijn in het weekend, elke dag tussen 11u en 15u, en ook rond zonsondergang is het er erg druk. De beste opties om de drukte te vermijden zijn dus in de week vroeg ’s ochtens of ’s avonds na 23u. Op alle momenten heb je een prachtig uitzicht over de stad.
  • Je kan tickets kopen ter plaatse, maar er kan een erg lange wachtrij staan. Om geen tijd te verliezen kan je dus best je kaartjes €41 vooraf kopen!

Flatiron Building

Tussen 5th Avenue, Broadway en E 22nd Street, vind je Flatiron Building, het gebouw in de vorm van een afgeronde driehoek werd in 1902 voltooid en was in die tijd een van de hoogste gebouwen van de stad. Het is een van de meest herkenbare wolkenkrabbers van de stad door de speciale vorm. Het wordt momenteel gerenoveerd en is niet open voor het publiek, maar veel toeristen komen er nog steeds langs om een foto te nemen.

Greenwich Village

Greenwich Village, of gewoon 'The Village', was een belangrijke plaats in de vorming van de Amerikaanse Bohemian culture en andere (tegen)bewegingen. In de jaren 60 van de vorige eeuw had de wijk een uitgebreide muziekgemeenschap en had het een grote invloed op de ontluikende muziekscene. Vele beroemde artiesten uit die periode zijn hier begonnen, waaronder Bob Dylan, Jimi Hendrix, Simon & Garfunkel en nog vele anderen.

In de jaren '60 was Greenwich Village ook het epicentrum van de homobeweging, bezoek zo bijvoorbeeld The Stonewall Inn, waar de bekende Stonewall Riots voor gay rights plaatsvonden. Om alles te weten te komen over The Village is een begeleide wandeling of tour een goede optie! Bekijk hier alle mogelijkheden.

Onze tip: in Greenwich Village vind je Joe’s Pizza, een bekende pizzeria waar geregeld celebrities zoals Leonardo DiCaprio en Lenny Kravitz opduiken voor een typische New York slice of pizza!
  1. Dag 3: Wall Street en het Vrijheidsbeeld

Op je derde dag in New York raden we je aan om de belangrijkste bezienswaardigheden in het zuiden van Manhattan te bezoeken. Begin je dag in Battery Park, maak een tour naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island voordat je een eerbetoon brengt aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september en een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden rond Wall Street gaat bekijken

Statue of Liberty

Het Vrijheidsbeeld is ongetwijfeld een van de symbolen bij uitstek van New York. Het ligt op een eilandje en je kan er best naartoe met een veerboot. Die vertrekken meestal uit The Battery, of het vroegere Battery Park, in het meest zuidelijke punt van Manhattan. Vanaf hier kan je met veerboten of andere boottochtjes naar het Vrijheidsbeeld, maar ook naar Ellis Island en Staten Island.

Het Vrijheidsbeeld is een van de bekendste beelden ter wereld. Het grote neoklassieke beeld, 'Liberty Enlightening the World', was een geschenk van de Fransen aan de Amerikanen. Het werd in 1886 onthuld. Het beeld staat op Liberty Island, dat deel uitmaakt van het Statue of Liberty National Monument.

Tips voor tickets

  • Je kan het eiland bezoeken door eenvoudigweg de veerboot te nemen. (Er zijn ook veerboten die je naar Ellis Island kunnen brengen).
  • Een ticket voor de boot + sokkel €27 kan je hier kopen.
  • Belangrijk om weten: slechts 240 personen per dag mogen naar de kroon van het standbeeld gaan. Daarvoor moet je een speciaal ticket kopen en dat kan je een jaar van tevoren reserveren. De kans dat het al volzet is, is wel groot.
  • Voor de andere delen van het beeld kan je iets vlotter een tour boeken, maar ook daar ben je er best tijdig bij. Boek je tickets voor het Vrijheidsbeeld online, zodat je zeker binnen kan.
  • Als het je toch lukt om een kaartje voor de kroon te bemachtigen, houd er dan rekening mee dat de trap erg smal en steil is. Er is geen lift, en je moet zonder hulp klimmen en dalen, want de trap is maar breed genoeg voor één persoon. Het kan in de zomer erg warm worden en er is geen airco.
  • Zorg er bij een bezoek aan het Vrijheidsbeeld (en Ellis Island) voor dat je voldoende tijd hebt voor de tour. Wanneer je in de ochtend gaat, is het iets minder druk en heb je zeker genoeg tijd om alles goed te zien.
  • Als je weinig tijd of budget hebt, kan je ook overwegen om de betaalde bezoeken aan het Vrijheidsbeeld over te slaan en in plaats daarvan gewoon het standbeeld van een afstand te bekijken op de gratis South Ferry, die je naar Staten Island brengt. Of ga mee met een riviercruise!

9/11 Memorial and Museum

9/11 Memorial and Museum is een must tijdens je bezoek aan New York. De aanslagen van 11 september 2001 wegen vandaag nog steeds door op het karakter en de identiteit van New York. Je kan de stad pas echt begrijpen als je geconfronteerd wordt met dit tragische verlies aan mensenlevens en de heldenmoed van de New Yorkers die de overlevenden te hulp zijn geschoten en die zich verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme.

In het 9/11 Tribute Museum kun je reacties van overlevenden, reddingswerkers en familieleden van slachtoffers beluisteren om meer te weten te komen over wat er op de dag en tijdens de nasleep is gebeurd. Je kan ook een bezoek brengen aan het 9/11 Memorial Park. Daar vind je een ontroerend gedenkplein en tentoonstellingen ter ere van de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center. Boek je tickets €13 hier!

  • Ook het One World Observatory is een bezoekje waard. De Freedom Tower, zoals hij ook wordt genoemd, is het nieuwe hoofdgebouw waar ooit het World Trade Center stond. Er is een observatiedek op de 100everdieping waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt!
  • Op Broadway kan je een bezoek brengen aan St Paul’s Chapel. is een van de bekendste koloniale gebouwen van de stad. Binnen zie je een 9/11 tentoonstelling, na de terroristische aanslagen diende het als een plaats van hoop en rust voor de leden van de New Yorkse brandweer- en politiediensten en voor anderen die betrokken waren bij de Ground Zero hersteloperatie. De kapel bleef op wonderbaarlijke wijze ongedeerd toen de Twin Towers instortten – niet één raam was gebroken. Op het terrein achter de kerk staat sinds 2002 de Bell of Hope, een geschenk uit Londen naar aanleiding van de tragedie van 9/11.

Trinity Church

Op het kruispunt van Broadway en Wall Street, kom je Trinity Church tegen. Dit is de derde kerk die is opgetrokken op deze locatie en ze staat er sedert 1846. Ze heeft een gotische torenspits met een verguld kruis. Het historische kerkhof aan de kerk is de rustplaats van een aantal opmerkelijke figuren uit de Amerikaanse geschiedenis, waaronder stichter Alexander Hamilton.

Wall Street

Wall Street is een wijk van 8 blokken tussen Broadway en South Street, nabij East River. Dit is het epicentrum van de westerse financiële wereld, en in de buurt kan je heel wat architectuur uit het vergulde tijdperk zien. Bekijk ook zeker de bekende Wall Street Charging Bull bij Lower Manhattan!

Onze tip: Fraunces Tavern op 54 Pearl Street is een populaire bar voor toeristen en werknemers uit Wall Street. Het was hier dat de revolutionairen ooit hun complotten tegen de Britten beraamden, en waar George Washington aan het einde van de oorlog afscheid nam van zijn officieren. Vandaag vertelt een museum verbonden aan de bar het verhaal over de fascinerende en soms bloederige geschiedenis van de bar.
  1. Dag 4: Brooklyn Bridge & Brooklyn (Bushwick, Williamsburg en Dumbo)

Op dag 4 van je citytrip in New York, laten we Manhattan even achter ons om de Brooklyn Bridge over te steken en zo om de hoogtepunten van Brooklyn te ontdekken.

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge overspant de East River en verbindt het eiland Manhattan met het stadsdeel Brooklyn. Het is een van de oudste verkeersbruggen van de Verenigde Staten en de eerste stalen hangbrug ter wereld. Het was de eerste vaste oversteekplaats over de East River. De brug werd gebouwd tussen 1869 en 1883.

  • We raden je aan om de tijd te nemen om over de brug te wandelen of te fietsen via de verhoogde wandel- en fietsroute. Het uitzicht op de skyline van Manhattan en de East River is heel mooi.
  • Het duurt ongeveer een half uur om de brug over te steken aan een redelijk wandeltempo. Met wat sightseeing stops en een foto links en rechts, dus iets langer.
  • Nadat je de brug hebt overgestoken kom je aan in Brooklyn Bridge Park, een erg aangenaam park om met de fiets te verkennen.

DUMBO

DUMBO is de afkorting van 'Down Under the Manhattan Bridge Overpass'. Voorheen stond het bekend als Gairville. Het gebied heeft twee secties - de eerste tussen de Brooklyn en Manhattan Bridge, en de tweede vanaf de Manhattan Bridge naar Vinegar Hill. DUMBO staat bekend als een dure wijk, en hier huizen heel wat startende technologiebedrijven.

Onze fototip: Voor een uitstekende fotomogelijkheid ga je naar de kruising van Washington en Front Street. Ook de Brooklyn Heights Promenade is een aanrader, deze heeft een prachtig uitzicht over de East River tot Manhattan en heeft ook een uitzicht op het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge en een aantal andere bezienswaardigheden.

Bushwick

Bushwick is een arbeiderswijk die oorspronkelijk een stad op zich was tijdens de Nederlandse kolonisatie van Amerika in de 17e eeuw. Aan het eind van de 20e eeuw kwam er een golf van voornamelijk Latijns-Amerikaanse immigranten op gang. Bushwick werd aan het eind van de 20e eeuw een ruwe en nogal gevaarlijke wijk, maar recente renovaties hebben het nu een veel veiligere plek gemaakt om te bezoeken. Er huist een bloeiende liberale, artistieke gemeenschap die in de laatste jaren steeds zichtbaarder is geworden. Je vindt er ook City Farms, volkstuinen die een belangrijke ontmoetingsplaats zijn voor de gemeenschap.

Bushwick is een mekka voor street art in NYC. Hier vind je kunstwerken van vele internationaal bekende en opkomende kunstenaars. Iedereen kan gratis genieten van de werken in de openbare ruimte. In de zomer kan je best wat vroeger of later op de dag gaan om zo de hitte op straat te vermijden. Op werkdagen kan je best gaan tijdens de kantooruren, wanneer het minder druk is. Enkele plaatsen met leuke street art:

  • Jefferson Street
  • Troutman Street
  • White Street
  • Moore Street
  • Thames Street
  • Knickerbocker Avenue
  • Morgan Avenue
  • Stagg Street

Onze tip: Wil jij graag Brooklyn verkennen met een uitgestippelde wandeling? Download onze wandeling Brooklyn en zie de mooiste plekjes van dit stukje NYC.

Williamsburg

Williamsburg is een van de hotspots van Brooklyn. Het is een levendige hedendaagse buurt met een kunstscène, hipstercultuur en een bloeiend nachtleven. Het is een opmerkelijke plek voor muziek en een broedplaats voor nieuwe bands en muzikanten. De beste manier om de wijk te leren kennen is door gewoonweg rond te slenteren en de straten, winkels, cafés, restaurants en bars zelf te ontdekken. Er zijn sowieso een paar opmerkelijke plekken te vinden, zoals het Williamburg Art & Historical Center, het City Reliquary Communicty Museum en de Brooklyn Flea, de grootste vlooienmarkt van Brooklyn.

  • Brooklyn heeft ook een bruisend uitgaansleven, er duiken constant nieuwe bars en clubs op.
  • De beste manier om het nachtleven van Brooklyn te leren kennen is om locals aan te spreken en te zien welke clubs en bars ze aanbevelen.
  • Wij raden je alvast Westlight Rooftop aan, deze rooftopbar bevindt zich op de 22e verdieping van William Vale Hotel in Williamsburg. Het is een van de beste rooftop bars in Brooklyn door het prachtige zicht op de skyline van New York. Op het menu staan klassieke en unieke cocktails, maar ook tal van andere dranken en street food!
  1. Dag 5: Soho, The Bowery, Little Italy, Chinatown of Lower East Side

Op je vijfde dag in New York City kan je terugkeren naar Manhattan en de buurten bezoeken die je nog niet hebt gezien. Hoewel het niet mogelijk is om alle wijken in één dag te leren kennen, zou dit overzicht je moeten helpen om er een paar uit te kiezen en toch enkele van de meest bijzondere plaatsen ervan te ontdekken.

Soho

In het zuiden van Houston (uitgesproken als house-ton) Street en in het noorden van Canal Street ligt de wijk SoHo (South of Houston). Ooit was dit een artistieke wijk met kunstgalerijen, vandaag is SoHo bekend om zijn chique boetieks en internationale upper class winkels. Tussen alle moderne winkelcentra door vind je hier en daar nog steeds eigenzinnige en originele adresjes.

Veel bezoekers van SoHo blijven gewoon op Broadway, maar het hart en de ziel zijn te vinden in de zijstraten die Broadway kruisen en er parallel aan lopen. Zorg ervoor dat je naar boven kijkt om het gietijzer van de gebouwen in volle glorie te zien, een typisch kenmerk van deze wijk. Het was een robuuste en betaalbare manier van bouwen toen deze panden hier werden neergezet. Vandaag is het evenwel een van de duurste plekken om te wonen in de stad.

  • Een leuke plek is Artist and Fleas, dit is een alternatief voor de traditionele detailhandel. Meer dan 30 seizoensgebonden verkopers hebben zich hier gevestigd om hun waren aan te bieden, variërend van tweedehandswinkels tot op maat gemaakte juwelen en andere handgemaakte dingen. Hier moet je zijn om het beste te ontdekken dat creatief New York te bieden heeft.
  • Nolita (North of Little Italy) maakte vroeger deel uit van Little Italy, maar door de toenemende gentrificatie en een verschuiving naar het meer upper class segment is het nu grotendeels zijn Italiaanse vibe kwijt en behoort het tot SoHo. Hier vind je Old St Patrick’s Cathedral, een van de opmerkelijkste bezienswaardigheden in Nolita. Dit bouwwerk werd gebouwd tussen 1809 en 1815 in de stijl van de Gotische Revival. Je herkent het misschien ook wel uit de doopscène in The Godfather!

TIP: Onze wandeling door SoHO, East Village, Little Italy en Chinatown laten je de verbogen plekjes van deze wijken zien + tips om te eten en drinken !

The Bowery

The Bowery vind je op en rond de oudste hoofdweg op Manhattan Island. In zijn vroegste periode was het een entertainmentzone, voor het marginaliseerde en er volop gokkantoren, beer gardens en bordelen oprezen. Het werd het actieterrein van een van Amerika's vroegste straatbendes in de 19e eeuw, en in de jaren 70 was het de “skid row” van New York. Sindsdien is het gebied opgewaardeerd.

De Bowery Wall Mural moet je gezien hebben in deze wijk. Het is de plek waar Keith Haring zijn eerste grote openbare werken schilderde. Het stuk muur is een steeds wisselend kunstwerk.

Little Italy

In Little Italy zit je goed als je wil proeven van de Italiaanse keuken in een van de vele restaurants. Immigranten uit Napels en Sicilië kwamen hier in de jaren 1880 toe en je vindt er nog steeds een sterke Italiaanse aanwezigheid op Mulberry Street en de omliggende blokken. De authentieke pasta's en pizza's van de uitstekende eetgelegenheden in dit gebied zijn niet te missen.

Onze tip: De wijk is op zijn levendigst tijdens het jaarlijkse feest van San Gennaro. Elk jaar in september wordt Little Italy 11 dagen lang getransformeerd met rode, witte en groene decoraties, kleurrijke processies, veel lekker eten en een feestelijke sfeer met live entertainment.

Chinatown

Chinatown in Manhattan is een van de 9 Chinese towns in de stad. Vroeger leefden hier het grootste aantal Chinezen van alle westerse steden. Wandel naar het zuiden vanuit Little Italy als je liever van de Chinese keuken wilt genieten, en maak wat tijd om de omgeving te verkennen. Dit is niet de grootste Chinatown van New York, maar wel een van de oudste Chinese wijken.

Als je lekker Chinees wilt gaan eten raden we je Jing Fong aan. Dit is het bekendste dim sum restaurant van New York. Op de tweede verdieping, in een gigantische eetzaal van meer dan 120 tafels, serveert men het beste van de Cantonese keuken. Reserveer vooraf, want het is vaak volzet.

Lower East Side

Lower East Sideis een van vroegere allochtone arbeiderswijk die aan het begin van de 21eeeuw opgewaardeerd werd. Aan het begin van de 20e eeuw was de wijk nauw verbonden met radicale politiek, zoals anarchie, socialisme en communisme. Het was ook een epicentrum van de Duitse en joodse cultuur en de plaats waar een aantal beroemde artiesten opgroeiden. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden vooral Afro-Amerikanen en Puerto Ricanen zich hier en beleefde het gebied helaas een periode van criminaliteit en armoede. De wijk werd opgewaardeerd sindsdien en momenteel is het een van de meest trendy delen van de stad!

  • Tenement Museum is een aanrader als je meer wilt te weten komen over het leven van immigranten in New York. Je kan een rondleiding volgen door de gerestaureerde appartementen en winkels, er is personeel verkleed als voormalige bewoners en je kan een documentaire bekijken.
  • Je kan hier ook gaan eten in de bekende delicatessenzaak Katz’s Deli, die ook opduikt in verschillende films en series! De pastrami op roggebrood is waar Katz’s vooral voor bekend staat, je moet er wel even voor in de rij staan maar het is de ervaring zeker waard.
  1. Dag 6: Queens of Harlem?

Op dag 6 van je verblijf in New York, kan je kiezen tussen een bezoek aan Queens of Harlem. Je zal snel merken dat je ook daarvan zeker niet alles kan zien in één dag. (het is 280 km2). Maar we hebben alvast enkele highlights voor je klaargezet.

Queens

American Museum of the Moving Image

Het American Museum of the Moving Image is een van de niet te missen bezienswaardigheden van Queens en eentje waarvoor je je tijd voor moet nemen om te bezoeken. Dit mediamuseum is gevestigd in een voormalig gebouw van de historic Astoria Studios, oorspronkelijk opende het zijn deuren in 1988. Je vindt hier verschillende interactieve tentoonstellingen!

Roosevelt Avenue

Roosevelt Avenue is een van de belangrijkste straten in Queens, deze loopt door verschillende wijken, van Woodside tot Flushing. We raden je aan om te wandelen vanaf 52th Street – Lincoln Av naar Flushing toe. Je wandelt dan ongeveer 7 km en onderweg zal je een grote culturele verscheidenheid ontdekken. Je krijgt zo het echte gevoel van diversiteit van de stad en een glimp van hoe de echte, werkende mensen van New York eigenlijk leven.

Flushing

Flushing is de grootste downtown area van Queens en heeft ook een groot Chinatown. Je vindt het op het noordelijke uiteinde van Main Street. Tot de jaren 1970 was het voornamelijk een Griekse en Italiaanse wijk. Maar de huizenprijzen daalden, en Koreaanse en Chinese immigranten begonnen zich hier te vestigen en hebben sinds de jaren 1980 de overhand genomen.

  • Je vindt hier ook het Flushing Meadows Corona Park, een toeristische hotspot in Queens. Dit grote openbare park verschillende bezienswaardigheden en attracties. De site werd ontwikkeld en omgevormd tot een park voor de Wereldtentoonstelling van New York in 1939 en het was ook gastheer van een Wereldtentoonstelling in 1964. Daarna raakte het park in verval, maar sinds de jaren 1990-2000 is het park sterk verbeterd.
  • De Queens Botanical Gardens maakten oorspronkelijk deel uit van het park maar werden in 1963 verhuist naar hun huidige locatie op Main Street. De 15-hectare grote site beschikt over rozentuinen, bijenvriendelijke tuinen, kruidentuinen, een arboretum, een boerderij met compostgebied, een kunstgalerij, een bezoekers- en administratiegebouw, en nog veel meer. Het is een leuke plek om bij te leren over planten, voedselproductie en tuinieren.

Harlem

Harlem bevindt zich in Upper Manhattan en staat bekend voor zijn intieme jazzclubs, Soul Food en Afro-Amerikaanse cultuur. Vroeger was Harlem een criminele wijk, maar nu is het voornamelijk een levendige wijk met een bruisend nachtleven en een unieke architectuur, let vooral op de karakteristieke trapgevels.

Apollo Theater

Een van de bekendste muziektempels vind je in Harlem terug, namelijk het Apollo Theater. Hier hoor je uitsluitend blues, soul of jazz en grootheden als Jimi Hendrix en James Brown begonnen hier hun carrière. Nog steeds is Het Apollo Theater een broedplaats voor talent, je kan kijken wat er op het programma staat tijdens jouw bezoek aan NYC. De Amateur Nights zijn een aanrader, dan betreedt lokaal talent het podium. Wie weet ontdek jij wel de nieuwe Mariah Carey voor de doorbraak!

Cathedral Of Saint John The Devine

Een andere bezienswaardigheid in Harlem is de Cathedral Of Saint John The Devine. Dit is een imposant gebouw maar blijft onafgewerkt omdat het geen dak heeft, de bouw en renovatie van de kerk zijn nog steeds bezig. De kerk ligt ten noorden van Central Park aan Amsterdam Av.

Gospel

De Afro-Amerikaanse gemeenschap die in Harlem huist staat onder meer bekend voor gospel. Een aanrader is een gospeltour vanaf €22 waarin je bijleert over de rijke cultuur van deze buurt en van op de eerste rij een gospelkoor kan aanschouwen (of wie weet zelf mee doen 😉)! Lees meer over ons bezoek aan de Gospelkerk in Harlem.

Onze tip: een etentje bij Sylvia’s is een aanrader in Harlem. Hier vind je heerlijk Soul Food, dat onder andere al door Barack Obama werd gesmaakt!
  1. Dag 7: Coney Island of een ander eilandje

Op de laatste dag van je bezoek aan New York, kan je naar een of meer van de eilanden en stranden van de stad trekken om een meer ontspannen kant van de metropool te ontdekken. Coney Island is een van onze favorieten!

Coney Island

Coney Island is een leuk eiland, zeker in de zomer wanneer het pretpark geopend is. Dit is een geliefkoosde plek voor zowel New Yorkers als toeristen. Het is al sinds de 19e eeuw een toeristische badplaats. Coney Island ligt in het zuidwestelijke deel van Brooklyn. De wijk wordt begrensd door Gravesend in het noorden, Brighton Beach en Manhattan Beach in het oosten, Sea Gate in het westen en Lower New York Bay in het zuiden. Je geraakt er door de F, Q of D naar het eindstation Coney Island-Stillwell Av te nemen, je bent ongeveer een uurtje onderweg vanuit Manhattan.

  • Je kan het strand bezoeken of naar het bekende Luna Park gaan, dit pretpark staat bekend voor de Coney Island Cyclone, een houten achtbaan die door de New Yorkers ook wel de "big momma" genoemd wordt.
  • Ook Dino’s Wonder Wheel is een bekend beeld van Coney Island.
  • Het New York Aquarium is een toffe uitstap, vooral als je met het hele gezin op stap bent.
  • Daarna kan je naar Nathan’s Famous Hot Dogs gaan voor een echte Amerikaanse hodog. Dit is het originele Nathan’s restaurant dat het begin was van de populaire hotdogketen.
  • Boek je daguitstap naar Coney Island hier.

Roosevelt Island

Met een metroticket kan je de cable car bij Tramway Plaza in Upper East Side van Manhattan nemen om zo naar Roosevelt Island in de East River te gaan. De kabelbaan stijgt tot 76 m boven de East River en is een attractie op zich. De lijn werd in 1976 als tijdelijke oplossing geïnstalleerd, maar ondanks het feit dat de metro ook al sinds 1989 naar het eiland rijdt, blijft de kabelbaan een favoriete manier om het eiland te bereiken.

In de 19de eeuw stond Roosevelt Island vooral bekend als een ‘Welfare Island’ omdat er verschillende ziekenhuizen en psychiatrische instellingen te vinden waren. Nu zijn de meeste instellingen er verlaten, je vindt er onder meer het verlaten Roosevelt Island Smallpox Hospital dat nu een toevluchtsoord is voor straatkatten. Op het meest noordelijke punt van het eiland vind je ook een 15 m hoge vuurtoren uit 1872.

Governor’s Island

Governor's Island is een perfecte plek om even aan de stadsdrukte te ontsnappen. Dit kleine eiland was ooit maar 28 hectare groot voor het werd uitgebreid tot 70 hectare. Het eiland was een belangrijke strategische locatie in de Slag om Brooklyn. George Washington trok zich terug van Brooklyn naar dit eiland voordat hij het water overstak naar Manhattan.

Het eiland heeft nog steeds een aantal historische kanonnen, vestingwerken en musea, maar wordt grotendeels beschouwd als een plek waar je rustig kan wandelen langs de oevers of wat kan ontspannen in het bos. Zonder het uitzicht op de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld zou je hier zelfs even kunnen vergeten dat je nog steeds in New York City bent.

  • Zeven dagen per week kan je vanaf de terminal naast de Staten Island ferry een veerboot nemen naar Governor's Island.
  • In het weekend is er ook een veerboot vanaf Pier 6 aan het einde van Atlantic Avenue in Brooklyn Bridge Park.

Staten Island

Staten Island wordt een stuk minder bezocht dan Manhattan, maar het is wel steeds populairder aan het worden bij toeristen. Dit is het groenste en minst bevolkte deel van de stad en er zijn ook aardig wat dingen te zien en te doen.

Vlakbij de ferry terminal vind je Snug Harbour Cultural Center & Botanical Garden in een park van zo’n 34 hectare. Daar heb je het Staten Island Museum, Staten Island Children's Museum, Art Lab arts school, Center for Contemporary Art en de Noble Maritime Collection. De meeste bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken of vragen een kleine donatie.

Historic Richmond Town, met zijn vele historische gebouwen, was meer dan 200 jaar lang het politieke centrum van Staten Island. In 1898, sloot dit stadsdeel aan bij New York en verhuisden de lokale besturen naar Manhattan. De Staten Island Historical Society maakter er in 1935 een historische museum van dat je tot op vandaag meeneemt naar de 17e eeuw.

  • De Staten Island ferry, die aan het zuidelijke uiteinde van Manhattan bij Battery Park vertrekt, is volledig gratis.
  • De overtocht duurt ongeveer een half uur en de veerboot vaart de hele dag door.
  1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
  1. Filmpje: adembenemende beelden van New York

Benieuwd naar hoe New York er vanuit de lucht uitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar New York moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis reisgids New York downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 september 2023 - Andrée Vanderheyden

Prachtig uitgewerkte dagvoorstellen om NY te bezoeken. Interessante tips en keuzemogelijkheden.

- 8 februari 2022 - Dirk

Op een andere verhalende positieve manier geschreven dan een dik reisboek. Heel goed leesbaar en ik heb dan ook de betaal versie van de reisgids besteld ;)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?