Reizen Waes Nederland: Ontdek dé filmlocaties, tips & routes in Nederland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Reizen Waes Nederland: Ontdek dé filmlocaties, tips & routes in Nederland

11 januari 2024 in Nederland0 reacties

Door de coronacrisis is het binnenlands reizen weer helemaal in. Zo ging Tom Waes in Nederland op zoek naar verrassende plekken die tegelijk ontzettend mooi zijn.

Ook Vlaanderens bekendste globetrotter Tom Waes, heeft voor dit jaar geen verre reizen gepland staan. Voor het nieuwe seizoen Reizen Waes gaat hij op zoek naar alle schoonheid die Nederland te bieden heeft. Zo kunnen we elke maandagavond mee genieten van de meest bijzondere plekjes in Nederland. Lees alvast ons artikel en (her)ontdek Nederland aan de hand van de tips van Tom Waes!

Inhoud artikel

Reizen door de Nederlandse provincies

In normale tijden, trekt Tom Waes er gemiddeld 150 dagen in een jaar op uit naar het buitenland. Hij gaat steeds op zoek naar een zogenaamde cultuurshock. Reizen Waes: Vlaanderen was dankzij de coronacrisis een unieke reeks geworden die heel wat succes kende! Daarom besloot de redactie om zich ook te verdiepen in al het moois dat Nederland te bieden heeft.

Op zoek naar de cultuurverschillen dichtbij huis

Maar Reizen Waes is niet zomaar een reisprogramma, het gaat hem in eerste instantie om de cultuurverschillen en de interessante verhalen die mensen te vertellen hebben. En ook voor deze reeks hebben de makers van het TV programma een oproep gedaan naar de enthousiaste kijkers. Elke tip, leuke wijk of verborgen pareltje kon worden ingestuurd naar de redactie. Van vreemde tradities en de mooiste plekjes tot de meest ontroerende, emotionele verhalen.

In dit artikel worden er onderwerpen aangehaald uit de afleveringen op TV. Daarnaast geven wij nog enkele extra leuke tips om je rondreis in Nederland compleet maar vooral ook onvergetelijk te maken! Wil je graag meer te weten komen over de avonturen van Tom Waes in Nederland? Dan kan je altijd de afleveringen Reizen Waes Nederland herbekijken op één.

  1. Zeeland

Tom Waes start zijn rondreis door Nederland in de provincie Zeeland. Nadien reist hij verder door naar Limburg via Noord-Brabant. Deze drie provincies worden ook wel eens “onder de rivieren” genoemd omdat ze ten zuiden van de Maas en de Rijn liggen. Het zijn drie prachtige locaties om aan zijn avontuur in Nederland te beginnen.

Neem een selfie in Boerenhol

Vooraleer hij doorrijdt naar zijn eerste bestemming, houdt Waes en zijn crew nog even halt bij het dorpje Boerenhol. Boerenhol wordt door heel wat Nederlanders én Belgen bezocht omwille van de dorpsplaat. Dit is dan ook één van de meeste gefotografeerde dorpsplaten in Nederland.

Wil jij ook graag op ontdekking gaan in Zeeland? Bekijk dan zeker onze interessante blogposts met dé mooiste bezienswaardigheden en plekken in Zeeland.

Zeeland is een verzameling van kleine eilanden en schiereilanden die met elkaar verbonden zijn door middel van een tunnel, bruggen, dijken en dammen. En een van die dammen bepaalt hoe Nederland er vandaag de dag uitziet.

REISGIDS ZEELAND: Met onze uitgebreide reisgids Zeeland mis je niets tijdens je verblijf! Deze reisgids geniet je van 4 stadswandelingen en 5 uitgestippelde fietsroutes. Om nog maar te zwijgen van de boeiende en leuke tips van locals en de verborgen pareltjes in Zeeland.

De unieke Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een exclusieve plek in Nederland dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje wanneer je op rondreis bent door Nederland. De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken die natuurrampen deels zou moeten voorkomen. Zo braken de dijken in januari 1953 waardoor meer dan 1800 mensen om het leven kwamen en meer dan 100 000 mensen dakloos werden. Dit werd gezien als de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Dit wou niemand ooit nog meemaken waardoor men op het idee kwam op deze dam te bouwen.

Er werd maar liefst 35 jaar gewerkt aan de dam die de Noordzee van de Oosterschelde vandaag de dag scheiden. De waterkering wordt enkel en alleen afgesloten wanneer het water te hoog komt te staan en er dreigend gevaar is. Het is een uniek werk in de wereld dat je nergens anders zal tegenkomen. Het wordt soms ook eens het achtste moderne wereldwonder genoemd.

Weetje: Bij je bezoek aan Zeeland, moet je zeker eens proeven van een Bolus. Dit is een heerlijk typisch Zeeuws gebakje met stroop en kaneel.
  1. Overnachten in Zeeland

B&B Zeeuws Kot (Nieuwerkerk)

Zeeuws Kot is een stijlvolle Bed & Breakfast aan de rand van het dorp Nieuwerkerk. Je voelt je van harte welkom in dit comfortabele en luxe kot dat van alle gemakken is voorzien! 's Morgens kan je genieten van een geweldig ontbijt met zelf gemaakte streekproducten vers fruit, smoothies en uiteraard heerlijke koffie. Meer info en boeken.

Natuurhuisje in Philippine

Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het moderne huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Vanuit de woonkamer heb je zicht op het terras en de aangename tuin. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder en amper 3 km van het natuurgebied De Braakman voor aangename wandel- of fietstochten. Meer info en boeken.

  1. Noord-Brabant

Vandaag trekt de Vlaamse globetrotter richting Noord-Brabant, in het zuiden van Nederland. Ook al is criminaliteit een enorm groot probleem in deze provincie, het is meer dan de moeite waard om het noorden van de provincie Brabant te bezoeken. Het heeft namelijk enkele echte pareltjes die je moet gezien hebben. Van cultuurhistorie tot pretparken en van natuurreservaten als de Beekse Bergen tot pittoreske dorpjes en steden zoals Eindhoven en ’s Hertogenbosch.

REISGIDS NOORD-BRABANT: Ga je op vakantie naar Noord-Brabant? Koop dan zeker onze uitgebreide reisgids Noord-Brabant en ontdek dé mooiste en verborgen plekjes van deze verrassend mooie provincie.

Even ontsnappen aan de drukte in het Nationaal Park de Biebosch

Net zoals je niet naar Afrika moet voor een safari te doen, hoef je niet perse naar Suriname voor een jungle-ervaring. In het Noord-Brabantse natuurgebied de Biesbosch ga je namelijk op avontuur. Natuurgebied Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het park vormt een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en glashelder water.

Je kan hier prachtige wandelingen maken en genieten van de mooie natuur. Wil je er graag een avontuurlijke uitstap van maken? Maak er dan een dagje kanovaren van! In een kano beleef je de Biesbosch van heel dichtbij. Je waant je in een jungle met smalle bochtige bochtjes en overhangende takken.

VERBLIJFTIP: Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Zoek niet langer en overnacht in het nationaal park! We raden je een verblijf aan in Stayokay Dordrecht midden in Nationaal Park De Biesbosch. Het hostel biedt zowel privékamers en een camping aan. Op deze camping staan de Wikkelhouses, een tiny house gemaakt van recyclebaar karton. Meer info en boeken.

  1. Overnachten in Noord-Brabant

B&B Berkenpad

Ben je op zoek naar een huiselijk verblijf? Woonboerderij met Bed & Breakfast Berkenpad ligt op een mooie plek midden in de Brabantse landerijen (op een steenworp afstand van SkyDive). Je logeert in een stijlvolle kamer, van een verbouwde schuur, die sfeer en eenvoud uitstraalt.

Je kan genieten van het weids uitzicht van de Brabantse polderlandschap en de verrassende berkentuin. En 's ochtends wordt er een vegetarisch ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

  1. Limburg

Ook de provincie Limburg staat nog op de planning. Hier gaat hij op zoek naar de meest prestigieuze Butlerschool ter wereld. Uiteraard ga je niet zomaar naar dit bijzondere plekje op zoek. Hier komen mensen van over heel de wereld naar toe om een butleropleiding te volgen van maar liefst 10 weken. Maar of je nu butler wilt worden of niet, alleen al voor het bijzonder mooie gebouw zou je hier even langsgaan.

Zo vind je in het Zuid-Limburgse Simpelveld het prachtige Huize Damiaan, een voormalig klooster dat dateert uit 1892. Je kan bij Huize Damiaan niet alleen terecht voor een butleropleiding maar het is ook de ideale locatie voor prachtige bruiloften, exclusieve feesten, luxe diners en zakelijke evenementen. Of je kan er ook gewoon prachtige wandelingen maken in het aangrenzende bos en genieten van de mooie groene omgeving.

TIP IN DE BUURT: Maastricht en Valkenburg zijn twee prachtige steden in Limburg die heel wat te bieden hebben. Maastricht wordt vaak bezocht om een dagje lekker te shoppen. Valkenburg is dan weer een gezellig stadje, niet ver van de grens met België, met bijzondere grotten en een charmant centrum. Wil jij graag meer zien van deze steden en hun prachtige omgeving? Download onze reisgids Maastricht & Valkenburg en mis niets!

  1. Overnachten in Limburg

BE41

Hotel BE41 bevindt zich in de binnenstad van Maastricht op wandelafstand van het Vrijthof. Het gebouw dateert vanuit 1690 en heeft zeven ruime kamers voorzien van alle gemakken. In de omgeving van het hotel zijn er heel wat gezellige restaurants en hippe bars. Meer info en boeken.

Hotel Valkenhof

Hotel Valkenhof biedt een warme, intieme sfeer voor een ontspannen verblijf in het oude centrum van de stad. Begin de dag met een gezond ontbijt en profiteer van de uitstekende locatie van het hotel om deze charmante stad te verkennen.

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen optimaal profiteren van het schilderachtige landschap rondom Valkenburg, dat gekenmerkt wordt door heuvels en bossen. 's Avonds kan je nog genieten van een glas wijn bij de open haard binnen en kiezen voor een lichte snack of een heerlijke maaltijd. Nadien kan je tot rust komen op je kamer in boetiekstijl. Meer info en boeken.

  1. Friesland

In de tweede aflevering trekt Tom Waes en zijn crew naar het noorden van Nederland, de provincie Friesland. Friesland wordt vaak geassocieerd met ‘een vakantie op en rond het water’, en terecht. Je hebt hier het IJselmeer, de Waddenzee, de Noordzee en talrijke slootjes en kanalen. Maar Friesland biedt natuurlijk meer dan dat alleen! De prachtige landschappen nodigen uit tot adembenemende wandel- en fietstochten en de pittoreske stadjes en dorpjes als Sneek, Stavoren en Harlingen zullen je zeker niet vervelen.

Friesland is een bijzonder stukje Nederland met heel eigen bijzondere taal. Wanneer je voor het eerst in Friesland bent, zal je meteen opmerken dat men hier net iets anders spreekt dan dat je gewoon bent. Daarom is het leuk om op voorhand al enkele woordjes Fries te leren, zodat je je verstaanbaar kan maken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om je te verdiepen in deze bijzondere, aparte taal!

TIP RONDREIS: Wil jij ook graag een rondreis maken door het noorden van Nederland? Download dan zeker onze rondreis Noord-Nederland en kom langs de mooiste plekjes in Friesland en omgeving.

Skûtsjesilen in Friesland

In Friesland zijn ze trots op hun erfgoed en tradities. En Skûtjesilen is er eentje van. Skûtsjesilen is een variant van zeilen met boten die meer dan 100 jaar oud zijn. De zeilboten, ook wel skûtjes genaamd, wegen zo'n 18 ton en zijn zo'n 20 meter lang. Hiermee gingen de Friesen handel drijven op water, eind de 20ste eeuw.

Vandaag de dag zijn er nog een aantal enthousiaste Friesen die enkele authentieke skûtjes gerestaureerd hebben om hiermee te varen. Meer nog, sommigen nemen deel aan het kampioenschap waarbij verschillende steden het tegen elkaar opnemen.

  1. Overnachten in Friesland

Boutique Hotel Catshuis (Leeuwarden)

Boetiekhotel Catshuis in Leeuwarden is een absolute topper. Hier verblijf je in moderne kamers voorzien van het nodige comfort als een flatscreen-tv en een eigen badkamer. Tijdens de warme zomermaanden kan je je kamer lekker fris koelen door de aanwezige airconditioning. Verder kan je in de ochtend genieten van een heerlijk ontbijt dat verzorgt wordt met seizoengebonden en waar mogelijk biologische producten en lekkernijen van de lokale bakker. Meer info en boeken.

Hotel Restaurant Goerres (Akkrum)

Hotel Restaurant Goerres wordt door een familie beheerd en ligt aan de rivier de Oude Boorne. Het hotel biedt elegante kamers voorzien van alle comfort, een prachtig terras aan het water en een gezellig restaurant. Wordt wakker met een gratis ontbijtbuffet en daarna kan je een boot huren bij het hotel! Zo kan je een vaartocht maken over de omliggende Friese meren en onderweg aanmeren in verschillende dorpen. Ook kan je fietsen huren om op een actieve manier de wijdere omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Groningen

Na Friesland, zetten ze hun reis verder door naar de provincie Groningen met haar gelijknamige hoofdstad. Dit is de grootste en de belangrijkste stad in het noorden van Nederland. Groningen is een bruisende veelzijdige stad met veel cultuur en evenementen, mooie historische monumenten.

Met onze stadswandeling door Groningen kom je langs alle hoogtepunten van de stad zoals de Martinitoren, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Groningermuseum maar ook leuke winkelstraten voor een lekker dagje shoppen en smaakvolle restaurants voor een pauze!

Wil je graag deze stad bezoeken op dezelfde manier als Tom Waes, vanuit een botsauto? Huur je botsauto hier en maak een stadstour door Groningen.

TIP REISGIDS NOORD-NEDERLAND: Wil je graag nog meer zien van het noorden van Nederland? Download onze uitgebreide reisgids Noord-Nederland met mooie stadswandelingen door de historische steden, uitgestrekte landschappen en de glinsterende kustlijn in Noord-Nederland.

  1. Overnachten in Groningen

Hotel Miss Blanche

Hotel Miss Blanche is een boetiekhotel in het centrum van Groningen en beschikt over modern ingerichte kamers, variërend van comfortabele standaardkamers tot een exclusieve executive suite. Het unieke Hotel Miss Blanche is gevestigd in acht aangrenzende monumentale gebouwen, rondom de gracht van het Hoge der A. In Café De Sigaar kan je dagelijks terecht voor een heerlijk kopje koffie op het terras aan de gracht of een lekkere lunch. Meer info en boeken.

  1. Flevoland

In de derde aflevering, trekken ze richting provincie Flevoland, de twaalfde provincie van Nederland. Flevoland is een gebied dat op zee gewonnen is en dat maakt het Nederland nieuwste provincie. Er zijn niet zo heel veel historische bezienswaardigheden te vinden maar toch stuit je hier op enkele belangrijke plekken!

Tom Waes trekt hier maar liefst een hele week rond. Eerst brengt hij een bezoekje aan Schokland, een dorpje midden in de Noordoostpolder. Schokland is niet meer dan enkel en alleen een vuurtoren, een klein haventje en een aantal aanlegsteigers.

Het is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 deel uitmaakt van het vasteland van Flevoland. Vanwege de archeologische rijkdom en geschiedenis is het gebied in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Nadien bezoekt hij ook nog de stadjes Urk en Emmeloord in het noorden van Nederland.

Nadien bezoeken ze Lelystad, dé hoofdstad van Flevoland

Lelystad werd net zoals Almere gebouwd op ingepolderde grond en is bovendien erg bijzonder aangezien het ongeveer 3 meter onder de zeespiegel ligt. Lelystad is een hypermoderne stad en heeft een handvol toeristische attracties waaronder de Batavia, een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en, interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland. Je kan er ook shoppen in populaire winkels en langs de kustlijn liggen verschillende jachthavens genesteld.

Fauna en flora spotten op de Marker Wadden

De Marker Wadden, een deelgebied van Nationaal Park Nieuw Land, is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Zo komt er door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer nieuwe natuur tot ontwikkeling. Niet alleen natuurliefhebbers maar ook vogelspotters zitten hier zeker op hun plaats want het is een waar vogelparadijs.

Je kan het eerste eiland van Marker Wadden bezoeken met een veerdienst. Alle info over de veerboten naar Marker Wadden.

VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een uniek natuurgebied? Dan is dit de ideale kans. Vakantiepark Landal Marker Wadden is gelegen midden in de Marker Wadden en biedt duurzame huisjes aan. De volledige opbrengst van de verhuur van deze huisjes wordt trouwens teruggegeven aan Natuurmonumenten zodat de natuur en het onderzoek in dit gebied verder ontwikkeld kan worden. Mooi, niet? Meer info en boeken.

Hieronder heb je alvast een beeld van de bijzonder mooie Marker Wadden

  1. Noord- en Zuid-Holland

Tom Waes duikt in aflevering 4 in Noord- en Zuid-Holland. Eerst en vooral rijdt hij naar Scheveningen, dé badplaats van Holland. Bij aankomst proeft Waes meteen van een typisch Hollands maatje, ook wel 'een haring happen' genoemd.

Bij een bezoekje aan Scheveningen is het altijd een must-do om eens een bezoekje brengen aan het unieke Reuzenrad De Pier in Scheveningen. Dit is het eerste reuzenrad in Europa dat 8 meter boven zee werd gebouwd. Je hebt een fantastisch uitzicht op de omgeving én Den Haag. Boek je tickets voor een ritje op het Reuzenrad De Pier.

LEESTIP: Wil je ook graag Zuid-Holland gaan verkennen, dat kan met onze gratis reisgids Zuid-Holland.

De serres van Westland

Nadien zetten ze hun reis verder en bezoeken ze Westland, net naast Den Haag. Westland wordt ook wel eens de glazen stad genoemd. En waarom, wordt meteen duidelijk als je de 8000 hectare grond aan serres ziet.

En niet alleen dat is indrukwekkend om te zien maar ook datgene wat er in de serres gebeurd. Dankzij de groenten die hier geteeld worden, is dit de tweede grootste groente exporteur ter wereld op de Verenigde Staten na. Hoe gek is dat?

De UNESCO windmolens in Kinderdijk, Zuid-Holland

Het iconische molencomplex van Kinderdijk bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Achttien molens behoren tot het dorpje Kinderdijk, één molen, de ‘Blokker’, ligt net daarbuiten in de gemeente Alblasserdam.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen en zijn zo een typisch voorbeeld van het Nederlands waterbeheer. De molens zijn de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

TIP TICKETS: Wil jij ook graan de molens van Kinderdijk bezoeken? Boek je tickets voor een boottocht + bezoek aan de molens van Kinderdijk.

Na een ritje met de powerboats richting de molens van Kinderdijk, trekken ze richting de hoofdstad: Amsterdam. Hier maken ze een mooie rondvaart op de Amsterdamse grachten. Maar in tegenstelling tot velen, doen ze dit met boten die ooit vluchtelingen over de middellandse zee smokkelde. De gidsen waren zelf ooit ex-vluchtelingen en varen nu toeristen rond op de Amsterdamse grachten.

Heb jij ook altijd al eens een boottocht willen maken? Boek je tickets voor een rondvaart op de Amsterdamse grachten online op voorhand, zo vermijd je lange wachtrijen.

Op de weg naar hun eindbestemming, komen ze nog langs enkele prachtige tulpenvelden nabij Amsterdam. Deze staan volledig in bloei en zorgen voor een adembenemend zicht over de omgeving. Interesse in de tulpenvelden van Nederland? Bekijk dan zeker ons blogartikel met dé mooiste tulpenvelden in Nederland en waar je deze kan vinden.

Volendam in Noord-Holland

Uiteindelijk sluiten ze de dag af in Volendam, een dorp gelegen in de provincie Noord-Holland. Het bevindt zich, net als Monnickendam, aan het Markermeer. Door die gunstige ligging kent het dorp een rijk vissersverleden.

Het dorpje bracht vele verschillende artiesten voort, waaronder Piet Veerman, Nick & Simon en Jan Smit. Kenmerkend voor de regio is ook de palingpop, een kenmerkende soort popmuziek die door Volendamse artiesten wordt gezongen.

TIP: Vergeet tijdens je bezoek niet om een broodje gerookte paling te eten, een lokale delicatesse. Ook de sprookjesachtige vissershuisjes en leuke winkels zijn een bezoek waard. Wist je dat we ook een uitgestippelde autoroute hebben die langs Volendam en omgeving komt?

  1. Gelderland, Overijssel en Drenthe

Deze week trekt Tom en zijn crew door een stukje Nederland dat hij het minst goed kent: het landelijke Oosten. Hij trekt van Gelderland, door Overijssel tot in Drenthe.

Het oosten van Nederland: de Achterhoek

Een streek die gekenmerkt wordt door een licht heuvelachtig landschap, bossen en een netwerk van akkers en beken. Je vindt er heel wat middeleeuwse stadjes die uitnodigen om er te flaneren. En ook kunstenaars kennen de schoonheid van de Achterhoek, het is voor velen een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Wil jij ook graag de mooiste plekjes van Gelderland ontdekken? Download dan nu je gratis preview reisgids Gelderland!

Daarnaast bezoekt Tom Waes ook nog de bijzondere, zelfgebouwde Ampies Berg. Ampies Berg is gelegen in 't Harde in de achtertuin van Ampie Bouw. Ampie Bouw werd geïnspireerd door het prachtige Oostenrijke landschap en begon met het bouwen van de berg in 1964. Ooit was het een gigantisch gazon, maar de dag van vandaag is het een 15 meter hoge berg met prachtige watervalletjes en vijvertjes.

Je kan de berg vandaag de dag ook zelf bezoeken. Ben je op zoek naar wat rust en ontspanning middenin een prachtig stukje natuur? Dan moet je hier zijn. Bekijk de ligging van Ampies Berg.

Neem alvast een kijkje in een van de mooiste tuinen

  1. Overnachten in Gelderland en Drenthe

Hotel LUDIEK (Drenthe)

Midden in het dorp Havelte, in de Drentse groene omgeving, is Hotel LUDIEK de plek om even tot rust te komen; bij de haard, in de serre of op de loungebank in de zon, op het gezellige terras met uitzicht op de weilanden rondom het pand. Een hotel waar je onmiddellijk een warm thuisgevoel krijgt. Meer info en boeken.

Buitenplaats Beekhuizen (Gelderland)

Buitenplaats Beekhuizen ligt in Velp, midden in het Nationaal Park Veluwezoom! Of je nu kiest voor een knusse pod of toch het ultieme kampeergevoel in een luxe lodgetent wilt ervaren, hier ben je sowieso aan het juiste adres om op en top te genieten van je vakantie!

De lodges zijn voorzien van alle comfort en beschikken over een badkamer met een douche én een eigen toilet. Heerlijke maaltijden bereid je zelf in de kitchenette zonder kookplaat en kan je opeten in de eethoek of buiten op je terras! Meer info en boeken.

  1. Waddeneilanden

Tom Waes sluit zijn rondreis door de Nederlandse provincies af op de Waddeneilanden. De Waddeneilanden zijn een populaire bestemming in het noorden van Nederland. Er zijn in totaal 8 Waddeneilanden. Hier zijn er echter maar 5 van bewoond, namelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Al deze eilanden behoren ook tot een gelijknamige gemeente, waarvan alleen Texel niet tot de provincie Friesland behoort. Dit eiland behoort namelijk tot Noord-Holland.

Eerst wordt Texel bezocht, het grootste Waddeneiland van de vijf

En, gek genoeg wonen er ongeveer evenveel schapen op het eiland als mensen. Daarom zal je hier ook heel wat schapenboerderijen terug vinden. Tom Waes besloot dan ook om met zijn crew een van die schapenboerderijen te bezoeken.

Nadien staat er iets actiever op het programma: Tom gaat parachutespringen boven Texel. De Waddeneilanden en de prachtige omgeving zijn dan ook een waar paradijs voor parachutespringers. Je geniet van de eindeloze vergezichten over de andere Waddeneilanden en de Wadden- en Noordzee.

RONDREIS: Wil jij ook Texel verkennen? Download onze complete rondreis op Texel, en ontdek zo de mooiste plekjes met de fiets of te voet.

Wadlopen op Texel

Altijd al een keer willen wadlopen? Op Texel kan het! Onderweg ontdek je net zoals Tom, waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is. Bij laagwater loop je langs kwelders, slikvelden, zandbanken en geulen. Soms kan het zijn dat je zelfs tot je knieën in het slik moet en je af toe door een geul moet. Het is zo nu en dan even doorbijten, want niet alle tochten zijn even mild. Maar het is een leuke en avontuurlijke ervaring die je niet snel zal vergeten. Een excursie met Wadloopcentrum Fryslân kost je €14,50.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf en download je reisgids Texel.

Uiteindelijk wordt de reis door de Waddeneilanden afgesloten in Terschelling. Hier gaat hij met zijn goede vriend en collega-acteur Ferry Bouman (onder meer gekend uit Undercover) op stap door de straten van Terschelling. Deze stad is net zo veelzijdig als Texel, maar wordt toch minder veel bezocht. Jammer want je vindt hier maar liefst 200 km aan wandelpaden en 70 km aan fietspaden.

Daarnaast kan je hier ook heerlijk paardrijden over het strand of net zoals Tom Waes en Ferry Bouman blokarten, ook wel strandzeilen genoemd.

Weetje: Wil je de mensen graag begroeten in het Terschellings? Dan roep je 'Goeie'.
  1. Overnachten in Texel

Roompot Kustpark Texel

Kustpark Texel ligt dichtbij duinen en strand en op loopafstand van de bruisende kustplaats De Koog. Hier verblijf je in een comfortabel chalet of klassieke villa. Op het park is het subtropische zwembad een absolute favoriet, maar er zijn ook sportfaciliteiten en een uitgebreid activiteitenprogramma. Voor ieders wat wils dus! Meer info en boeken.

B&B Wijngaard de Kroon van Texel

Wil je graag eens middenin een wijngaard slapen en 's morgens jouw ontbijt nuttigen met prachtig uitzicht op een wijngaard? Dan ben je hier zonder enige twijfel aan het juiste adres! Aan de rand van het bos, dichtbij de duinen en het strand ligt de B&B Wijngaard de Kroon van Texel. De wijngaard is gelegen in een rustig gebied en vanuit de wijngaard fiets of wandel je zo het bos in richting het strand. Ontdek Texel op een speciale manier en word wakker met uitzicht over de enige wijngaard van de Wadden. Meer info en boeken.

  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?