15 x mooiste wandelroutes in Nederland 2024: de beste wandelingen en wandelgebieden

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste wandelroutes in Nederland 2024: de beste wandelingen en wandelgebieden

21 mei 2024 in Nederland0 reacties

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes in Nederland + kaart

Nederland, het fietsland bij uitstek, maar er kan natuurlijk ook uitstekend gewandeld worden. Van lange wandeltochten door prachtige natuurgebieden tot gezellige namiddaguitjes langs de uitgestrekte stranden, het kan in Nederland allemaal. Er zijn hoge duinen, uitgestrekte loofbossen, indrukwekkende heidevelden, fantastische stranden.. meer dan genoeg plekjes waar je mooie wandelingen kan maken.

Ben je op zoek naar inspiratie voor een mooie wandeling in Nederland? We hebben onze 15 favoriete wandelroutes in Nederland in deze blogpost op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Mooiste wandelroutes in Nederland op de kaart

 1. Te voet door Nederland langs het Pieterpad

Beginnen doen we met het Pieterpad, een van de meest bekende langeafstandswandelroutes in Nederland. De wandelroute strekt zich uit over een indrukwekkende afstand van ongeveer 498 kilometer. Dit iconische pad begint in het noordelijkste puntje van Nederland, het pittoreske dorpje Pieterburen in Groningen, en eindigt bij de majestueuze Sint-Pietersberg in het zuiden, vlakbij Maastricht in Nederlands Limburg.

Wat het Pieterpad zo populair maakt, zijn de diverse landschappen die wandelaars onderweg tegenkomen. Het wandelpad werd ontwikkeld door twee Nederlandse dames in de jaren ’70 met als doel de troeven van heel Nederland uit te lichten langs één wandelpad. Van uitgestrekte bossen en glooiende heuvels tot schilderachtige dorpjes en kabbelende rivieren, elke etappe biedt nieuwe verrassingen en prachtige uitzichten.

De route is verdeeld in 26 etappes variërend in lengte, waardoor het toegankelijk is voor zowel ervaren wandelaars die de hele route willen lopen als voor recreatieve wandelaars die slechts een deel ervan willen verkennen. Het Pieterpad is goed bewegwijzerd en makkelijk te volgen.

Praktische info over het Pieterpad

Onze tip: Maak het jezelf gemakkelijk en verblijf in Pieterburen. Zo kan je na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijtje aan je avontuur beginnen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Pieterburen of omgeving.

 1. Nationaal park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een van de oudste nationale parken van Nederland en ligt op de Veluwe, in de provincie Gelderland. Het park staat bekend om zijn gevarieerde landschap, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen.

Het park is ook de thuis van verschillende diersoorten, waaronder edelherten, wilde zwijnen en heel wat vogelsoorten. Dé ster van het nationaal park zijn de heidevelden. Die kleuren paars van half augustus tot half september, een indrukwekkend tafereel, zeker bij zonsopgang en zonsondergang.

NS-wandeling Veluwezoom, een uitstekende manier om het nationaal park te leren kennen

Onderweg kom je eerst langs de Onzalige Bosschen, vroeger het jachtdomein van de Nederlandse koninklijke familie. Na heel wat op en af kom je uit op de heide van de Posbank en de Zijpenberg. Het hoogtepunt van de wandeling. Daar kan je dan de weg vervolgen naar ofwel Velp ofwel Rheden, afhankelijk van hoe ver je wil wandelen.

Praktische info over de NS-wandeling Veluwezoom

TICKETS: Sluit je wandeling door het Nationaal Park Veluwezoom af met een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum dat wereldberoemde schilderijen huisvest van onder andere Vincent van Gogh, maar ook van Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Claude Monet en Auguste Renoir. Rondom het museum ligt één van de grootste beeldentuinen van Europa. Tickets kan je hier bestellen.

 1. De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig gebied naast Utrecht en een van de mooiste nationale parken van Nederland. Er valt ontzettend veel te zien en te beleven, niet alleen natuur, maar ook cultuur en geschiedenis. De beste manier om dat allemaal te ontdekken is de Hoogtepuntroute Kaapse Bossen.

Onderweg passeer je langs het sfeervolle Chalet Helenaheuvel (waar je iets kan drinken), het schilderachtige Doornse Gat, de mystieke Kaapse Bossen en de imposante uitkijktoren De Kaap. Met panoramische vergezichten over uitgestrekte bossen en heidevelden, en op heldere dagen zelfs de skyline van Utrecht in zicht, is dit een absolute klepper.

Maar de Hoogtepuntroute biedt meer dan alleen natuurpracht. Zo kom je ook langs enkele historische schatten, zoals het indrukwekkende Kasteel Amerongen en het Huis Doorn, ooit de residentie van de Duitse keizer Wilhelm II. Die mix van natuur en cultureel erfgoed maakt de wandeling zo boeiend.

Praktische info Hoogtepuntroute Kaapse Bossen

 • Afstand: 9 kilometer
 • Vertrekpunt: parkeerplaats Kaapse Bossen – Helenaheuvel
 • Eindpunt: parkeerplaats Kaapse Bossen – Helenaheuvel
 • Download je GPX-bestanden hier.

VAKANTIEPARK: Maak je bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug compleet door een nachtje te verblijven bij EuroParcs De Utrechtse Heuvelrug te midden van het nationaal park. Het vakantiepark beschikt over moderne bungalows aan een vijver of in een chalet, trekkershut en glampingtent. Daarnaast zijn er allerlei leuke voorzieningen: van een overdekt zwembad, tot verschillende speeltuinen en sportvelden.

 1. De Sprengenberg in Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug, in de provincie Overijssel, biedt een afwisseling van bossen, heide en bossen. Perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en natuur. In de late zomer en vroege herfst kleurt de heide prachtig paars en dat is dan ook de beste periode om hier te komen wandelen. Een uitstekende manier om kennis te maken met het natuurgebied is de Landgoedroute De Sprengenberg.

Praktische info over de De Sprengenberg wandeling

 • Met een lengte van 5,5 kilometer is deze wandeling perfect voor een ontspannen ochtend- of middagwandeling in de natuur.
 • Je startpunt en eindpunt bevinden zich bij Herberg De Pas, waar je terecht kan voor een hapje en een drankje (bekijk ligging).
 • Volg de oranje route, die je door het prachtige landschap van De Sprengenberg zal leiden.
 • Onderweg word je ondergedompeld in de prachtige natuurlijke omgeving, maar er wachten je ook enkele historische bezienswaardigheden op.
 • Download je wandelroute hier.

LEESTIP: De Sallandse Heuvelrug ligt op 30 minuten rijden van Hanzestad Deventer. Benieuwd naar wat je nog meer kan zien en doen in de buurt van de Sallandse Heuvelrug? Download dan zeker onze reisgids Noord-Nederland, incl. bezienswaardigheden en een uitgewerkte rondreis.

 1. Wandelroute langs de kunstwerken van Andreas Schotel

Aan de cultuurliefhebbers tippen we graag deze kunstwandeling. De Andreas Schotel-wandelroute staat helemaal in het teken van de kunstenaar Andreas Schotel. Deze Rottderdamse schilder en tekenaar kwam vaak naar Esbeek en daarom kan je hier een museum over zijn leven en werk bezoeken (zie ligging van het museum hier).

Nog leuker is echter de wandelroute in het teken van de kunstenaar. Die route gaat langs enkele werkplekken van de kunstenaar en onderweg passeer je schildersezels met daarop zijn etsen en aquarellen. Ook staan er kunstwerken langs de route die geïnspireerd zijn op het werk van Andreas Schotel. Je loopt ook door arboretums (bomentuinen) waar indrukwekkende bomen uit binnen- en buitenland staan. Je kan de volledige route van 10 kilometer volgen of kiezen voor de verkorte versie van 3 kilometer.

Praktische info over de Andreas Schotel wandelroute

 1. Wandelen op Schiermonnikoog

Natuurliefhebbers en wandelaars vinden op Schiermonnikoog een waar paradijs. Dit kleine, autovrije Waddeneiland staat bekend om zijn uitgestrekte stranden, prachtige duinen, schitterende zoutmoerassen en levendige natuur. Het eiland biedt een scala aan wandelmogelijkheden voor zowel ontspannen wandelaars als fervente avonturiers.

De Kobbeduinen en de Westerplas

 • Een van de meest populaire routes op Schiermonnikoog is de wandeling naar de Kobbeduinen. Deze duinen liggen aan de westkant van het eiland en bieden spectaculaire uitzichten over de Noordzee.
 • Een andere populaire wandelbestemming is de Westerplas, een groot zoetwatermeer in het westen van het eiland. Hier kan je wandelen langs de oevers van het meer en genieten van het prachtige uitzicht op het omringende landschap, terwijl je misschien wel enkele zeldzame vogelsoorten spot.
 • Uiteraard zijn er meerdere wandelroutes op Schiermonnikoog, bekijk ze hier.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek bij Huisje 1794, een rijksmonument in de dorpskern van Schiermonnikoog. Dit vakantiehuis heeft een knusse monumentale sfeer en biedt moderne kamers, een aangename tuin en gratis WiFi.

 1. NS-wandeling Kennemerduinen

Nederland kan uitpakken met tal van zogenaamde NS-wandelingen. Dat zijn geen luswandelingen, maar wel wandelroutes die twee treinstations verbinden. Zo kan je makkelijk met de trein terug naar je startpunt. Een van de mooiste NS-wandelingen is die langs de Kennemerduinen, door het nationaal park Zuid-Kennemerland en deels langs de kustlijn. Het is een mooie wandeling die je door diverse types landschappen brengt. Je wandelt deels door de duinen, maar ook tussen de bomen en langs het prachtige Vogelmeer.

Praktische info over de wandelroute

 1. Wandeling langs Fort de Roovere

Wil je natuur met geschiedenis combineren, dan raden we je een wandeling langs Fort de Roovere aan. Dit fort was ooit een onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie. Die linie verbindt 11 historische vestingsteden met elkaar. Van het Fort de Roovere zie je de stervormige fundering nog steeds. Op de wandeling kom je langs aarden wallen en wat ooit grachten waren. Vandaag is de natuur hier echter baas. Het aangrenzende bos is een waar wandelparadijs.

Het hoogtepunt op de wandelroute is de Pompejus-uitkijktoren, een modern 25 meter hoog bouwwerk waar ook exposities gehouden worden. Het uitzicht is onklopbaar. Mis ook zeker de Mozesbrug niet. Een brug die dwars door het water loopt. Je ziet het water hier dus op ooghoogte, een bijzondere ervaring.

Praktische info over de wandeling langs het Fort de Roovere in Halsteren

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Noord-Brabant.

 1. Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is altijd een goed idee. Dit uitgestrekte natuurgebied, gelegen tussen Zandvoort en Noordwijk, is een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. De Amsterdamse Waterleidingduinen dienen niet alleen als recreatiegebied, maar ook als belangrijke bron van drinkwater voor de stad Amsterdam.

Tijdens je wandeling kom je dan ook regelmatig pomphuisjes en sloten tegen. En ondanks die menselijke inmenging is de regio toch bijzonder biodivers. Heel wat dieren hebben van de Amsterdamse Waterleidingduinen hun thuis gemaakt.

 • Een van de populaire routes in de Amsterdamse Waterleidingduinen is de wandeling naar de Zilk. Deze route voert je door de duinen en langs enkele van de mooiste plekjes van het gebied, zoals het Vogelmeer en de Oosterplas.
 • Een andere aanrader is de wandeling naar het strand. Vanuit de Waterleidingduinen kan je via de duinen naar het nabijgelegen strand van Zandvoort of Noordwijk wandelen. Een uitstekend idee op een warme zomerdag (al vertrek je dan beter wel zo vroeg mogelijk).
 • Er werden een twintigtal wandelingen uitgestippeld in het natuurgebied. Een overzichtje van alle wandeling vind je op de website.
 1. Het boswachterspad in de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen vormen een prachtig natuurgebied aan de Nederlandse kust, gelegen tussen Bergen en Schoorl in Noord-Holland. Het gebied bestaat uit uitgestrekte duinen, bossen en heidevelden. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers vanwege de diverse flora en fauna, waaronder zeldzame vogelsoorten. De hoogste duinen van Nederland zijn hier te vinden, met enkele toppen die meer dan 50 meter boven zeeniveau uitsteken.

In de Schoorlse Duinen zijn er meer dan 60 kilometer aan wandelpaden

Een leuke optie is het boswachterspad Stuifduinentocht. Het brengt je door het zand en via enkele steile klimmetjes naar prachtige plekken in het natuurgebied. In april en mei kan je hier met een beetje geluk zandhagedissen spotten. Ga naar het bezoekerscentrum van de Schoorlse Duinen en volg daar de paarse pijlen. Beklim ook de hoogste duin van Nederland. Voor het prachtige uitzicht op de top moet je wel 249 treden trotseren. Geloof ons wanneer we zeggen dat die zeker de moeite waard zijn!

 1. Rondje rond het Reindersmeer in het Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen, gelegen in Noord- en Midden-Limburg, is bekend om zijn unieke landschap gevormd door de rivierduinen langs de Maas. Het is er heerlijk wandelen door bossen, heidevelden, stuifzanden en langs vennen. Je lijkt je hier echt in het zuiden van Zweden te bevinden. Het hoogtepunt is het Reindersmeer, een voormalige grindgroeve die is omgetoverd tot een prachtig meer waar vandaag heel wat dieren leven.

De bekendste wandeling is het rondje Reindersmeer. Je wandelt dan langs de oevers van het meer. Vertrekken doe je vanuit het bezoekerscentrum, de route is makkelijk te volgen. Een heerlijke wandeling op een zonnige zomerdag.

Praktische info over deze wandelroute rond het Reindersmeer

OVERNACHTINGSTIP: Aan het Leukermeer, vlakbij de Maasduinen (3 km) kan je overnachten bij Landal Marina Resort Well. Het vakantiepark biedt zowel luxe appartementen als gezellige vakantiehuizen met uitzicht op het meer. Er is ook een binnen- of buitenzwembad en dankzij de ligging aan het recreatiemeer kan je er allerlei watersporten ondernemen zoals waterfietsen, wakeboarden of kanovaren.

 1. Wandelroutes in het Dwingelderveld

Drenthe kent maar liefst drie verschillende nationale parken, waar het Nationaal Park Dwingelderveld er één van is. Het Dwingelderveld is 3700 hectare groot en is hiermee het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa. Het gebied, dat tussen Dwingeloo, Ruinen en Beilen is gelegen, is sinds 1991 een nationaal park.

Zoals je wel kan raden is het hier heerlijk wandelen in volle stilte. Het gebied wordt doorkruist door goed gemarkeerde wandelpaden die garant staan voor een heerlijk namiddagje in de natuur. Je dompelt je hier onder in het groen en kan ook heel wat vogelsoorten spotten. De beste manier om het Dwingelderveld te ontdekken, is door langs te gaan bij het bezoekerscentrum (bekijk ligging). Daar vertrekken drie wandelroutes, van 4, 7 of 13 kilometer. Allemaal aanraders die goed gemarkeerd en makkelijk te volgen zijn.

Praktische info over de wandelroutes van het Dwingelderveld

 1. Wandelen op Ameland

Afsluiten doen we met een wandeling op Ameland, een van de Waddeneilanden. Ameland, ook wel bekend als de Waddendiamant, staat vooral bekend om zijn prachtige duinen, uitgestrekte stranden en karakteristieke dorpjes. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als natuurliefhebbers vanwege de rustige sfeer en de uitbundige natuur. Er werden ook verschillende wandelroutes uitgestippeld. Wij raden je het boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen aan. Hier wandel je langs de zee, door het zand, en lijken al je zorgen weg te waaien.

Op dit boswachterspad wandel je over zandduinen en langs het strand. Je start en eindigt aan de parking van de Oranjeweg vlakbij de vuurtoren van Hollum. Vooraleer je de wandeling begint, moet je de vuurtoren zeker beklimmen voor het prachtige uitzicht. Zo zie je meteen ook het hele wandelterrein. Trek ook een paar goede wandelschoenen aan, want sommige stukken kunnen nat zijn.

Praktische info over de wandelroute op Ameland

Wadlopen op en rond Ameland

Ben je niet vies van een beetje modder? Dan kan je ook samen wadlopen met een ervaren gids. Een waddentocht is namelijk de ultieme manier om te natuur op en rond de Waddeneilanden te beleven. Het idee dat je over de bodem van de zee loopt, waar een uur geleden nog water te zien was tot aan de horizon. Gek toch, niet?

Het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt tijdens het wadlopen. Je leert het leven kennen dat bij eb aan de oppervlakte komt. Zo komen er verschillende vogels lunchen op de bodem van de Waddenzee wanneer die zich prijs geeft. Onderweg kan je nog een paar kokkels en oesters oprapen. Tegen het einde van je wandeling, heb je als het ware een heerlijke lunch bij elkaar gesprokkeld. Nóg dichter bij de natuur komen, kan haast niet.

Wadlopen op Ameland? We raden je aan om comfortabele sport- of surfschoenen te dragen. Laarzen worden vaak vastgezogen in het slik en dat maakt de wandeling loodzwaar.
 1. Mooiste wandelingen door de Biesbosch

Trek je wandelschoenen aan en verken de Biesbosch te voet

Velen kennen de Biesbosch als een waterrijk gebied dat uitnodigt tot het maken van schilderachtige boottochten en dat is ook absoluut een aanrader. Maar wie de Biesbosch bezoekt, zal het toch vooral ervaren als een prachtig uitgestrekt wandelgebied. De Biesbosch biedt een overvloed aan wandelpaden met routes die variëren van 1,5 kilometer tot maar liefst 20 kilometer.

Wie van plan is om een mooie wandeling te maken in de Biesbosch, bereid zich best goed voor. Een paar goede waterdichte wandelschoenen zijn bijvoorbeeld van groot belang. Niet alleen om te voorkomen dat je natte voeten krijgt, maar ook als bescherming tegen teken en ander ongedierte. Slippers of sandalen zijn absoluut af te raden. Ben je van plan om te wandelen bij warme temperaturen? Breng dan best een paar flesjes water, snacks en zonnecrème mee.

Neem vooral ook je verrekijker en je camera mee, want in de Biesbosch valt altijd wel iets moois te spotten.
 1. Volg ook een van onze stadswandelingen

Verken de mooiste steden in Nederland aan de hand van onze uitgestippelde wandelroute. Wanneer je een stad voor de eerste keer bezoekt, kan zo'n stadswandeling best handig zijn. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de stad, je ontdekt de bekende maar ook minder bekende plekjes en je hoeft bovendien zelf niets uit te zoeken! Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen al onze stadswandelingen in Nederland.

 1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?