De 22 x mooiste steden in Nederland voor je stedentrip: Ga op Hollandse citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 22 x mooiste steden in Nederland voor je stedentrip: Ga op Hollandse citytrip

25 april 2024 in Nederland0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Nederland?

Nederland is een waterrijk, wondermooi land boordevol geschiedenis, waarvan de vele historische gebouwen en musea getuigen. Het maakt niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Nederland reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Nederland voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Nederland.

Tickets en tours voor je bezoek aan Nederland

Nederland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Nederland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Amsterdam

Het is onmogelijk om de lijst met mooiste steden van Nederland, niet te beginnen met de prachtige hoofdstad Amsterdam. Het is dé perfecte plek voor een geslaagde citytrip. De stad loopt over van de historische gebouwen, boeiende musea als het Anne Frank museum, sfeervolle cafés en restaurants en gezellige pleintjes waar je even kan genieten van de levendige omgeving. Maar het symbool van de Nederlandse hoofdstad is echter de pittoreske grachtengordel, waar je een leuke rondvaart op kan maken. In deze wereldstad zal je je zeker niet vervelen tijdens je stedentrip!

Onze tip: Wil je graag zoveel mogelijk zien en doen in deze bijzonder mooie stad? Koop dan een Amsterdam City Pass vanaf € 50, zo kan je gratis rondvaart op de grachten doen, krijg je gratis toegang tot musea (met skip the line toegang) + tal van kortingen.

  1. Groningen

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een heerlijke stad waar veel te zien en te beleven valt voor tijdens je stedentrip. De toeristische trekpleisters zijn toch wel het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Der Aa-kerk en de Martinikerk met de Martinitoren die de Grote Markt domineert. Hier raden we je trouwens aan om gezellig iets te drinken op dit bruisende plein. Neem op tijd een pauze!

Meer ontdekken van de stad? Wij voorzien alvast een uitgestippelde wandelroute door Groningen.

  1. Breda

Breda is ook een leuke bestemming voor een stedentrip. De stad is gezellig, levendig en heeft tal van historische monumenten. Wist je dat Breda de Nassaustad wordt genoemd? Tijdens je wandeling door het centrum van Breda leggen we kort uit hoe dat komt. Zo kom je langs de meest markante bezienswaardigheden van Breda en vele daarvan zijn historisch interessant.

Een hedendaagse 'look' verkrijg je met het flaneren in de shoppingsstraten, met een bezoek aan het Stedelijk Museum Breda of vlei je neer op één van de vele terrasjes. Breda leeft en bruist, dat merk je wel snel na je intrede.

Ontdek Breda op de échte Nederlandse manier: met de fiets! Boek je begeleide fietstocht hier vanaf €25!

  1. Eindhoven

Liefhebber van design en technologie dan is Eindhoven ideaal voor een stedendtrip. De stad zit bomvol cultuur, iconische gebouwen en hotspots. Denk daarbij maar eens aan het Philips Stadion of de wijk Strijp-S. Op dit voormalige industrieterrein van Philips vind je tal van creatieve winkels en bedrijven. Ook voor bekende evenementen kom je naar Eindhoven, denk bijvoorbeeld aan de Design Week of diverse muziekfestivals.

Een leuk vakantiepark in de buurt van Eindhoven? Neem dan zeker eens een kijkje bij Center Parcs De Kempervennen en Landal Het Vennenbos. Wil je liever overnachten in een hotel? Bekijk hier onze selectie met favoriete hotels in Eindhoven.

  1. Den Haag

Den Haag, het is hier dat het politieke hart van Nederland klopt, en daarom een stad die je moet bezocht hebben in Nederland. Den Haag is de enige grote stad met strand die gelegen is aan de Noordzeekust. Alles wat je van een leuke weekend- of vakantiebestemming verwacht is hier te vinden. Je hebt er cultuur, geschiedenis, natuur en natuurlijke de politiek en het Koninklijk Huis.

En ook naast de klassieke bezienswaardigheden zijn er tal van toffe dingen te doen en te bezichtigen om Den Haag. Zo vind je in het Zeeheldenkwartier, waar tal van creatieve ondernemersinitiatieven, hippe winkeltjes, fijne lunchrooms en cafés gevestigd zitten.

Waar overnachten tijdens je bezoek aan Den Haag? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Den Haag.
  1. Leiden

Ook in Leiden ben je aan het juiste adres voor een leuke stedentrip. Deze stad speelde een belangrijke rol in de tijd van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse bezetting. Het Leids Ontzet wordt in Leiden trouwens nog elk jaar gevierd op 3 oktober. Verder heeft Leiden ook de oudste universiteit van Nederland, waardoor het tegenwoordig uitgegroeid is tot een levendige studentenstad. Breng er ook een bezoek aan de oudste botanische tuin in Nederland, Hortus Botanicus.

Hoewel de oude steegjes, grachten en monumenten Leiden een authentieke en historische plek maken, is de gerenoveerde binnenstad ook de moeite. Er heerst een leuke sfeer in Leiden en dat maakt het ideaal voor een bezoek! Wil jij ook Leiden verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Leiden en ontdek de mooiste plekjes.

  1. Rotterdam

Rotterdam is een grote stad (het is qua oppervlak de grootste stad van Nederland), en is na Amsterdam ook een heel populaire bestemming. Je kan hier dan ook aardig wat zien en doen. De stad - ook wel eens het New York van Europa genoemd.

Rotterdam staat dan ook bekend om zijn imposante ‘big city’-skyline, grote havens, unieke kubuswoningen, Euromast en natuurlijk de Erasmusbrug en andere moderne architectonische hoogstandjes. Wie trekt heeft moet zeker een ommetje maken langs de Markthal van Rotterdam. Je kan er ook terecht in een van de vele musea.

Nog op zoek naar een aangenaam plekje om te overnachten in Rotterdam? Bekijk onze selectie van onze 13 favoriete B&B's en hotels in Rotterdam.

  1. Tilburg

Ook Tilburg is een heerlijk typisch Brabants stadje waar je een paar dagen kan vertoeven. De tongval van dit stadje is wat zoetgevooisder dan in de rest van Nederland en het stadje is simpelweg gezelligheid troef. Slenter door de smalle straatjes langs de boetiekjes van het Dwaalgebied, sfeervolle cafeetjes en ontdek de creatieve urban spots. Deze oude textielstad zal je zeker weten te verrassen tijdens een stedentrip.

  1. Maastricht

Een weekendje Maastricht is altijd een goed idee en bovendien niet zo ver gelegen van de Belgische grens. Het is een van de meest geliefde Nederlandse steden voor daguitstappen en citytrips. De meeste mensen bezoeken de stad voornamelijk om er te gaan shoppen, maar naast de talloze winkels, heeft Maastricht veel meer te bieden. Je vindt er namelijk heel wat historische kerken, interessante musea en monumenten. Ontdek Maastricht met onze stadswandeling.

  1. Roermond

Roermond is vooral een topbestemming als je even een weekendje wilt shoppen. De stad staat namelijk bekend voor zijn Designer Outlet Centrum. Echter is Roermond meer dan alleen een plekje om te shoppen! Roermond kent een rijke geschiedenis en dat zal je ook merken als je in de stad rondwandelt.

Ooit was Roermond een Hanzestad, nu is het een bisdom. In de prachtige binnenstad kan je enkele indrukwekkende kerken en kathedralen en monumenten bewonderen! Heel wat mensen komen naar Roermond om van de Limburgse gezelligheid en gastvrijheid te proeven, en we kunnen ze zeker geen ongelijk geven!

Weekendje Roermond plannen? Dan ben je vast op zoek naar een aangename verblijfplaats! Bekijk het volledige aanbod hotels in Roermond online.

  1. Utrecht

Utrecht is hét kloppende en bruisende hart van Nederland. Deze eeuwenoude universiteitsstad werd gebouwd rondom de Domtoren! In deze charmante stad zal je je zeker niet vervelen. Geniet van de schilderachtige grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen aan het water. Of bezoek een van de boeiende musea die gevestigd zijn in de oude binnenstad. Met onze stadswandeling door het centrum van Utrecht kom je langs dé topbezienswaardigheden, rustige waterkanten en kan je even uitrusten in een de gezellige groene zones.

  1. Nijmegen

Nijmegem is dé oudste stad van Nederland en het zal je dus ook niet verbazen dat het hier barst van de interessante historie. In deze stad kom je niet alleen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog, maar je kan ook duiken in de geschiedenis van de Romeinen, Karel de Grote en nog veel meer.

De leukste manier om de stad te verkennen is tijdens een wandeling door de leuke straatjes, waar je tal van boeiende musea en gezellige winkeltjes kan ontdekken. Verder kan je ook een bezoek aan een wijngaard plannen of cultuur opsnuiven tijdens een theatervoorstelling.

Op stap door Nijmegem? Download zeker onze gratis stadswandeling door Nijmegem en ontdek de stad op eigen tempo. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in Nijmegen!

  1. Arnhem

Als hoofdstad van Gelderland heeft Arnhem een rijke en bewogen geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis die zich voor een groot deel onder de grond afspeelt. Zo vormen gerestaureerde ondergrondse kelders en bijhorende gangenstelsels bijzondere locaties. Daarnaast is het één van de winkelsteden van Nederland en staat het bekend om de befaamde Slag om Arnhem uit de Tweede Wereldoorlog. De impact van die veldslag heeft duidelijke sporen achtergelaten in de stad. Benieuwd naar de mooiste plekjes van de stad? Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Arnhem.

De Slag om Arnhem is een dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van Arnhem en vond plaats in september 1944
  1. Almere

Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen. Almere werd geboren en men kon de groeiende bevolking van Amsterdam een nieuw plaatsje bieden.

Almere heeft heel wat te bieden en dat niet alleen vanwege de unieke geschiedenis, maar vooral ook door de bijzondere architectuur. De versgebouwde stad barst van de interessante architecturale eigenheden. Je kan er veel informatie over vinden bij de toeristische dienst (het VVV-kantoor). Must-sees voor wie geïnteresseerd is in moderne architectuur zijn onder ander: The Wave, La Defense en Side by Side.

TIP: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland hier.
  1. Delft

Delft is dé stad van het karakteristieke Delfts Blauw. Het is hier nog steeds dé plek waar je kan ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze vervaardigd wordt (Royal Delft). Maar Delft staat niet alleen bekend om zijn porseleinen beeldjes met Delfts Blauw. Vele grote kunstenaars en wetenschappers waren afkomstig uit deze stad. Bezoek dus zeker eens het Stedelijk Museum Prinsenhof waar Willen van Oranje neergeschoten werd, het Paul Tétar van Elven Museum en het Science Centre Delft.

  1. 's Hertogenbosch

Een van de mooiste en gezelligste vestingsteden in Nederland, dat is 's Hertogenbosch (ook wel Den Bosch genaamd). Het is een heerlijke stad vol prachtige eeuwenoude monumenten en mooie musea. Daarnaast biedt de historische binnenstad vele leuke winkels en staat Den Bosch ook bekend om de gezellige cafés, terrassen en restaurants. Proef zeker eens een Bossche Bol tijdens je bezoek aan deze stad.

Wil je niets missen tijdens je bezoek? Koop onze reisgids Noord-Brabant en ontdek de mooiste plekjes in deze provincie + stadswandeling in 's Hertogenbosch.
  1. Dordrecht

Dordrecht is een gezellig stad in de provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de agglomeratie Drechtsteden. Dordrecht is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Zo was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Nederland, omdat hier de Eerste Vrije Statenvergadring werd gehouden. Vandaag de dag kan je er allerlei historische bezienswaardigheden bewonderen die wat laten zien van de rijke geschiedenis van Dordrecht.

Benieuwd naar wat deze stad allemaal te bieden heeft? Met onze stadswandeling door Dordrecht kom je langs de mooiste plekjes in deze stad!

  1. Giethoorn

Giethoorn strijdt met de Belgische stad Brugge om de titel ‘Venetië van het Noorden’. Zowat alle verplaatsingen gaan hier over het water. De enige verbinding doorheen het dorp is een fiets- en wandelpad van Noordeinde richting Zuideinde.

Het is een bijzonder dorpje waar de huizen gebouwd zijn op kleine eilandjes, daken hebben van riet en enkel bereikbaar zijn via schilderachtige bruggetjes Men met de stootkar of kruiwagen spullen naar zijn huis brengt. Waar geen auto's rijden maar bootjes varen.. en de bootjes hun eigen "garage hebben", de ideale plaats voor een bijzonder weekendje weg.

Tip: Graag een rondvaart maken in Giethoorn? Bekijk alle tours, excursies en boottochten in Giethoorn.
  1. Haarlem

Het idyllische Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland, en ook écht de moeite waard voor als je er even op uit wil! Van verborgen pittoreske straatjes tot hippe conceptstores. Van middeleeuwse kerken tot boeiende musea en van Hollandse Meesters tot Franse sterrenchefs, je vindt zowat alles in Haarlem. Haarlem wordt ook wel eens de meest Vlaamse stad van het noorden genoemd. En met onze stadswandeling Haarlem mis je geen enkel plekje!

Wist je trouwens dat Haarlem al diverse keren bekroond werd met de titel ‘Beste winkelstad van Nederland’? Shoppen, shoppen, shoppen maar!
  1. Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland met 108.000 inwoners. Het is ook een van de oudste steden van Nederland. De historische binnenstad en een aantal wijken uit de 19e eeuw zijn dan ook erg mooi met hun pakhuizen, kerken en oude winkelpanden.

Wil jij ook Leeuwaarden verkennen? Download onze stadswandeling Leeuwarden en kom langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Een handvol bezienswaardigheden wanneer je Leeuwarden bezoekt zijn het Westerpark, het Nieuwe Kanaalgebied en de Hollanderwijk. Het oudste monument van Leeuwarden is de Jacobijnerkerk met het Christian Müllerorgel uit de 13e eeuw. Buiten de stad vind je ook twee typische molens: de Bullemolen en Froskepôlemolen.

In Leeuwarden kan je erg leuk overnachten. Een heel leuke plek is Hotel & Restaurant Weidumerhout. Hier kan je in een luxe kubus slapen bij een authentieke Friese boerderij met een boomgaard en prachtige tuin. Er zijn royale kamers beschikbaar en een Finse sauna. Hier heb je een wondermooie buitenbeleving en uitzicht op de groene omgeving

Tip: Overnachten in een luxe kubus in groene omgeving? Boek hier je kubus in het mooie Leeuwarden.

  1. Zwolle

Of breng een bezoekje aan een van de charmantere steden in Nederland, Hanzestad Zwolle. Je zou het misschien niet meteen denken maar deze historische Hanzestad heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Wandel door de gezellige straten van Zwolle en ontdek de prachtige grachten, verborgen binnentuinen en historische panden. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, ga lekker shoppen of uit eten of maak een mooie wandeling of boottocht in de stervormige stadsgracht met groene parken.

  1. Amersfoort

Amersfoort is ook een stad met een rijke historie. Zo is het erg leuk om voor het winkelen delen van de oude stadsmuur te bezichtigen, zoals de Muurhuizen en sprookjesachtige Koppelpoort. Het stadscentrum is daarentegen heel modern.

Het centrum heeft een breed aanbod aan leuke winkeltjes en gezellige terrassen. Het is ook leuk om Amersfoort van boven te bekijken na het shoppen. Beklim de 364 treden van de Onze Lieve Vrouwetoren voor een prachtig zicht over de stad of bezoek een van de vele galerijen met hedendaagse kunst.

Ook een vaartocht door de lokale grachten is een aanrader. In de sloepen van stichting ‘Waterlijn’, die gerund wordt door vrijwilligers, leer je alles van de rijke geschiedenis van Amersfoort. Zo vaar je bijvoorbeeld langs het geboortehuis van Piet Mondriaan. Waar nu het Mondriaanhuis gevestigd is.

  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?