10 x leukste pretparken in Nederland: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x leukste pretparken in Nederland: welke attractieparken zeker doen? Alle info + tickets boeken

25 april 2024 in Nederland0 reacties

Leukste pretparken in Nederland, een compleet overzicht

Wie ‘pretpark in Nederland’ zegt, denkt misschien meteen aan de Efteling. Maar wist je dat er nog heel wat andere attractieparken zijn die je de rit van je leven kunnen bezorgen? Klaar voor een dag vol adrenaline, plezier en animatie met vrienden of familie? Ieder van deze attractiepark is ideaal voor een daguitstap of weekendje weg.

Benieuwd naar dé leukste pretparken in Nederland? Bekijk dan zeker dit overzicht van pretparken in Nederland en waar je je tickets kan kopen.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de leukste pretparken in Nederland

  1. Efteling

“Papier hier, papier hier.” Sommigen onder jullie kennen deze woorden ongetwijfeld. Ze behoren toe aan Holle Bolle Gijs, die in het grootste en meest bezochte pretpark in Nederland staat; de Efteling. Niet ver buiten België vind je dit betoverende en sprookjesachtige park, waar zowel jong en oud een fantastische dag – en bij uitbreiding weekend – kan spenderen. Of je het nu graag uitgilt van plezier en adrenaline, shows bezoekt of rustig kuiert door het sprookjesbos; de Efteling heeft het allemaal.

Hoewel het park initieel enkel bedoeld was voor kinderen tot en met 12 jaar, is het uitgegroeid tot een park voor àlle leeftijden. De wilde waaghalzen kunnen zich uitleven met bijvoorbeeld de Baron 1889, de Python of de Vliegende Hollander, terwijl de kleinsten onder ons kunnen kijken en luisteren naar de vele sprookjes of één van de parkshows. Tip: neem je zakdoek al maar klaar voor het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes.

Praktische info voor je bezoek aan de Efteling

  • Openingsuren: De Efteling is ieder seizoen geopend, waarbij elk seizoen op haar beurt bijdraagt aan het sprookjesachtige karakter van het park.
  • Het park opent iedere dag haar deuren. De openingsuren zijn echter afhankelijk van het seizoen en de dag.
  • De Efteling is het drukst bezochte park van Nederland en zeker in de schoolvakanties en weekends kunnen de rijen aan de kassa’s erg lang worden. Om dus zo veel mogelijk tijd in het park zelf door te brengen, kan je best thuis de tickets al aankopen. Bestel je tickets hier voordelig.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto. Een ticket om te parkeren kost 12,5 euro per dag.
  • Gasten van het hotel en het vakantiepark kunnen gratis parkeren.
  • Het park is ook bereikbaar met de bus.

TICKETS: Kan je al niet meer wachten om te vertrekken en dit wondermooie park te ontdekken? Koop dan hier je tickets voor de Efteling aan een voordelige prijs.

Wil je graag meerdere dagen in de Efteling doorbrengen? Dan kan je er maar best overnachten! De Efteling heeft namelijk verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo kan je kiezen om te verblijven in het Efteling Hotel, Het Efteling Loonsche Land Hotel, vakantiepark Efteling Loonsche Land en vakantiepark Efteling Bosrijk. Of bekijk het aanbod hotels in de buurt van de Efteling online.

Efteling Loonsche Land Hotel

Geniet van comfort en een centrale ligging in een van de ruime kamers van het Loonsche Land Hotel! Overnacht in een van de gezellige themakamers midden in de natuur of in de duinen en geniet ten volle van je bezoek. Gedurende het hele verblijf geniet je iedere dag van een heerlijk ontbijt en toegang tot het park. Meer info en boeken.

Efteling Hotel

Het Efteling Hotel is een sprookjesachtig hotel gelegen naast het pretpark. Je verblijft in één van de magische kamers die voorzien zijn van een eigen badkamer met inloopdouche en comfortabele bedden. Kinderen zullen zich hier zeker niet vervelen, er is namelijk een groot speelkasteel, een speelplaats en een theater voorzien. Meer info en boeken.

  1. Madurodam

Madurodam is een ander pretpark in Den Haag. Geen typisch prretpark waar je een adrenaline-kick krijgt of de longen uit je lijf schreeuwt terwijl je je stevig vasthoudt in een karretje op rails. Waarom staat het dan tussen dit lijstje? Wel, Madurodam is een themapark voor jong en oud, voor gezinnen met kleine kinderen en gezinnen met grote kinderen, voor jonge koppeltjes of iets oudere koppels. Kortom, het is echt voor iedereen.

Madurodam is eigenlijk een miniatuurstad waarbij je leert over alles wat Nederlands is en in de geschiedenis duikt op een interactieve en speelse manier. Ieder jaar komen er gemiddeld 600.000 mensen deze miniatuurstad een bezoek brengen. Zeker de moeite dus! Kom jij je ook een keer onderdompelen in de Nederlandse geschiedenis? Koop dan hier je tickets.

Praktische info voor je bezoek aan Madurodam

  • Openingsuren: De openingstijden variëren naargelang de periode en de dag. Bekijk actuele openingsuren.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met het de auto. Parkeren kan om de hoek van het park. Een ticket om te parkeren kost 10€ per dag.
  • Het park is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Zowel bussen als trams stoppen voor de ingang van het park, waarbij je slechts 45 minuten onderweg bent vanaf Amsterdam en 25 minuten vanaf Rotterdam.
  • Het park ligt op 5 minuten van Den Haag.
  • Onze tip? Combineer een bezoek aan Madurodam met een citytrip Den Haag, Delft, Rotterdam of Amsterdam.

TICKETS: Kan je haast niet wachten om dit themapark te bezoeken nabij Den Haag? Bestel je tickets voor Madurodam online en vermijd lange wachtrijen aan de kassa.

  1. Plopsa Indoor Coevorden

Ken je zo van die druilerige dagen waarop het regent, de kinderen zeurderig zijn, de tv veel te luid staat en het nooit echt licht lijkt te worden? Ja? Wel, hier is dé beste manier is om zulke dagen 1000x leuker te maken; je kinderen meenemen naar een indoor pretpark! Zo is er in Coevorden een Plopsa Indoor, net zoals je die hebt in Hasselt.

Zelfs de kleinste kinderen kunnen er genieten van talloze attracties, theater en het ontmoeten van hun plopsa-helden. Zijn ze helemaal weg van K3, Bumba of plop? Dan zullen ze in Plopsa Indoor Coevorden de dag van hun leven beleven. Het park is het hele jaar geopend. Kunnen je kinderen al niet meer wachten tot ze mogen gaan? Koop dan hier je tickets.

Praktische info voor je bezoek aan Plopsa Indoor Coevorden

  • Openingsuren: Hét grote voordeel van Plopsa Indoor Coevorden is dat het doorheen het ganse jaar geopend is. De openingsuren variëren tussen 10u-17u.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto. Een ticket om te parkeren kost 12,5 euro.
  • Het park is bereikbaar met een bus die ieder halfuur vertrekt vanuit NS station Zwolle richting station Coevorden. Daarnaast is er éénmaal per uur een bus die vertrekt vanuit het station van Dalen richting het park. Er is ook apart vervoer voorzien van Coevorden NS naar Plopsa Indoor. Dit moet minimum 1 uur op voorhand gereserveerd worden via Home (publiekvervoer.nl) of door te bellen naar 0800-8294235.
  • Overnachten: Er is geen overnachtingsmogelijkheid in het park. Wel kan je uiteraard een eigen verblijf boeken nabij het park, bijvoorbeeld in Coevorden.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, bestel je tickets voor Plopsa Indoor Coevorden online en vermijd die ellenlange wachtrijen aan de kassa.

  1. Attractiepark Toverland

“Hocus, pocus, iedereen kan toveren.” Waan jezelf in maar liefst zes verschillende betoverde werelden bij een bezoek aan attractiepark Toverland. Met zowel indoor als outdoor attracties biedt het park iets voor ieder wat wils. In de wereld van Ithaka vind je bijvoorbeeld de snelste, langste en hoogste houten achtbaan in de Benelux. Laat die adrenaline maar komen!

Voor de kleinsten van de familie zijn er echter ook geschikte achtbanen en rustige attracties. Als jong attractiepark, het ontstond pas in 2001, won het park al enkele prijzen. Benieuwd wat er zo magisch is aan toverland? Boek dan snel je tickets voor Toverland en waag een bezoekje aan de verschillende werelden!

Praktische info voor je bezoek aan Toverland

  • Openingsuren: Het park is niet het hele jaar geopend en de openingsuren kunnen variëren. Controleer dus goed de openingstijden voor je geplande uitstap. Ieder seizoen zijn er wel enkele dagen waarop het park open is, ook in de winter. Laat de vrieskou je dus zeker niet tegenhouden. Actuele openingsuren vind je hier.
  • Een bezoek aan toverland kost minimum 25,5 euro per volwassene. De prijs is afhankelijk van het pakket dat je kiest.
  • Bereikbaarheid: Het park ligt in het zuidoosten van Nederland en is bereikbaar met de auto. Een ticket om te parkeren kost 10€.
  • Het park is ook bereikbaar met de bus, die voor de ingang van het park stopt.
  • Tip: Het park heeft ook een eigen app waarop je onder andere de wachttijden, plattegrond, shows en voorstellingen kan controleren. Zeer handig dus!
  • In de zomer organiseert het park ook een eigen ‘summer camp’. Je kan er dan met je eigen caravan of tent overnachten of je slaapt in een ingerichte tent. En dat alles met zicht op het park!

TICKETS: Boek je tickets voor Toverland op voorhand. Daarmee bespaar je tijd aan de kassa, kom je niet voor verrassingen te staan én heb je kans op online voordelen.

  1. Attractiepark Slagharen

Yihaa cowboy! Zin in een leuke gezinsuitstap of -vakantie? Dan is attractiepark Slagharen echt iets voor jou. Dit themapark en resort ligt in het noordoosten van Nederland, maar je waant je helemaal in het Wilde Westen. Met rollercoasters, draaimolens en wildwaterbanen heeft dit park het allemaal. Voeg hier nog de shows en voorstellingen nog aan toe en het is dé ideale gezinsuitstap.

Het is ook mogelijk om te verblijven in het resort en er een leuke vakantie aan te koppelen. Je kan ervoor kiezen om te verblijven in vakantiehuizen, wigwams of op de camping, ideaal voor een familievakantie. Een budgetvriendelijke manier om te overnachten nabij Slagharen in het Hotel-Eetcafé d'Olde Heerd. Een bezoekje aan het Attractiepark Slagharen is een echte ervaring dus! So saddle up, cowboys and -girls.

Praktische info voor je bezoek aan het attractiepark Slagharen

  • Openingsuren: In april opent Slagharen de deuren en die blijven open tot en met december. In de meeste herfst- en wintermaanden is het park enkel open in het weekend.
  • Het park is geopend van 10u-18u of 10u-17u. Dit varieert naargelang de periode en de dag. Raadpleeg de website voor alle zekerheid.
  • Bereikbaarheid: Wie met de auto komt, parkeert zich op de centrale parkeerplaats aan de Zwarte Dijk. Een ticket om te parkeren kost 8,5 euro.
  • Er zijn oplaadpunten aanwezig voor elektrische auto’s.
  • Het park is ook bereikbaar met de bus. Deze stopt voor de ingang en vertrekt in treinstations Hardenberg, Coevorden, Zwolle en Hoogeveen.

TICKETS: Bestel je tickets best op voorhand, om wachtrijen aan de kassa te vermijden. Daarnaast varieert de prijs per seizoen en dag, let daar dus voor op. Bestel je tickets voor het Attractiepark Slagharen.

  1. Attractiepark Duinrell

Als je je ogen sluit, kan je het bijna voelen. Die allesomvattende kriebel in de buik wanneer je, goed vastgegespt, de daling inzet op de achtbaan om dan in volle vaart naar boven te denderen en overkop te gaan. In Duinrell is het niet enkel een gevoel dat je je kan voorstellen, maar is het dagelijkse realiteit. De Falcon is bijvoorbeeld zo’n rollercoaster voor de echte durvers.

Duinrell is echter niet enkel voor deze waaghalzen weggelegd, maar is ook een familiepretpark met attracties voor zelfs de allerkleinsten. Met meer dan 40 attracties is Duinrell al een leuk pretpark, maar het wordt nog beter! Dit Zuid-Hollandse kustpretpark heeft immers ook een Tikibad waar je naartoe kan gaan.

Duinrell is perfect te combineren met een weekendje of vakantie in één van Nederlands mooiste natuurgebieden; het Nationaal Park Hollandse Duinen. Zeker de moeite om eens je fietsbroek of wandelschoenen voor aan te trekken.

Praktische info voor je bezoek aan attractiepark Duinrell

  • Openingsuren: Het attractiepark is niet het hele jaar geopend en bepaalde periodes enkel in het weekend. Controleer dit dus goed voordat je vertrekt.
  • De openingsuren variëren naargelang de periode en dag.
  • Tickets: Om niet voor verrassingen te staan, koop je je tickets best online. Je kan ervoor opteren om je ticket meteen te upgraden naar een combi-bezoek met het Tikibad.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto of met de bus vanuit Den Haag. Let op, bij een verblijf in het vakantiepark is slechts één auto per verblijf toegestaan.
  • Een ticket om te parkeren kost 10 euro per dag.
  • Tip: In de winter organiseert het park ‘winterweekenden’, waarbij je ’s avonds in de spectaculair verlichte attracties kan zoeven door de koude winterlucht en gezellig samen kan tafelen in het vakantiepark.
  1. Avonturenpark Hellendoorn

Ben je nog op zoek naar een pretpark voor de hele familie? Dan is Avonturenpark Hellendoorn vast en zeker iets voor jou! Vlak bij Zwolle en middenin de natuur ligt dit themapark met meer dan 30 attracties verscholen. Al deze verschillende attracties maken dat dit park zich perfect leent voor een daguitstap met het gezin.

Voor de oudere kinderen of volwassenen is er snelheid en adrenaline, terwijl er voor de jongsten rustigere attracties en shows zijn. In de zomermaanden zijn de verschillende waterattracties ideaal voor een beetje afkoeling! Kriebelt het al om in Avonturenpark Hellendoorn de adrenaline en het entertainment op te zoeken?

Praktische info voor je bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn

  • Openingsuren: Het park is geopend van april tot en met oktober. Let wel dat in bepaalde periodes het park slechts enkele dagen per week open is. Kijk dus altijd goed naar de datum van je uitstap.
  • Enkele dagen in de zomervakantie is het park tot maar liefst 22u geopend. Dit worden de ‘zinderende zomeravonden’ genoemd.
  • Tickets kan je online aankopen of aan de kassa. Prijzen starten vanaf 17,5 euro per persoon online. Afhankelijk van de periode en dag variëren de prijzen echter.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto. Een ticket voor de parking kost 7,5€.
  • Voor zij die geen eigen auto hebben, werkt het park samen met taxibedrijf Sneleentaxi.

VERBLIJFTIP: Het park heeft jammer genoeg geen overnachtingsmogelijkheden. Uiteraard is het wel mogelijk om een verblijf hieraan te koppelen in een nabijgelegen dorp. Een citytripje Zwolle bijvoorbeeld? Bekijk het volledige aanbod hotels in Zwolle.

  1. Walibi Holland

“Fun, exciting, sensational.” Dat zijn de verschillende categorieën van attracties in Walibi Holland, waarbij zowel jong als oud zich helemaal kan uitleven. Met de snelste achtbaan van de Benelux en de hoogste en steilste van Nederland, is attractie Goliath dé eyecatcher van het park. Maar, het park heeft echter veel meer te bieden dan enkel deze rollercoaster. Met zeven verschillende gebieden en thema’s is er namelijk genoeg adrenaline en plezier voor iedereen. Met jaarlijks ongeveer 800.000 bezoekers is het dan ook één van de meest bezochte pretparken van Nederland.

‘Walibi’ zal bij velen een belletje doen rinkelen. Naast Walibi Holland is er immers ook Walibi Belgium. Deze Belgische variant bevindt zich in het Waalse Waver en staat vooral bekend om de ‘Cobra’ en ‘Dalton Terror’. Zin om de Nederlandse Walibi te ontdekken? Maak je dan klaar voor een dag je longen uit je lijf gillen, schaterlachen en plezier.

Praktische info voor je bezoek aan Walibi Holland

  • Openingsuren: Het park opent haar deuren vanaf begin april tot en met begin oktober. Let op, na de zomer is het park vaak enkel open in de weekends.
  • Je kan je tickets voor Walibi online kopen op de website of aan de kassa.
  • Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto. Een ticket om te parkeren kost 9,5€ per dag.
  • Het park is daarnaast ook te bereiken met de bus vanaf station Harderwijk met buslijn 247 (Walibi Express).
  • In het hele park is gratis Wifi. Daarnaast heeft het park ook een app gecreëerd, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt online de plattegrond te bekijken.
  • Walibi organiseert speciale ‘Halloween Fright Nightsvoor de echt durvers onder ons. Het park wordt dan helemaal aangekleed en omgebouwd voor de échte Halloweenervaring.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf nabij het pretpark? Overnacht dan in het knusse Boutique Hotel Elburg en Tapperij.

  1. Familiepark Drievliet

Het pretpark Drievliet is – zoals de naam het heel duidelijk aangeeft – een echt familiepark. Er zijn namelijk vier soorten attracties: kinderen, familie, thrill en shows. De échte waaghalzen blijven hier misschien een beetje op hun honger zitten, maar voor gezinnen met kleinere kinderen is dit park de ideale bestemming!

Je kinderen hebben uren speelplezier en wanneer de voetjes wat moe zijn en de mama en papa het dragen beu, zijn er ook talloze shows waar de zowel jong als oud plezier van heeft. Een relatief recente show is de cinemagic 5D “the good, the bad and a horse”, waarbij je niet gewoon naar een film kijkt, maar een hele ervaring rijker wordt! Al zin in een daguitstap naar Drievliet? Koop je tickets dan snel hier.

Praktische info voor je bezoek aan het familiepark Drievliet

  • Openingsuren: Het park opent de deuren in april tot en met oktober. Let wel dat in bepaalde periodes het park slechts enkele dagen per week open is. Kijk dus altijd goed naar de datum van je uitstap
  • De openingsuren variëren, maar meestal is het park open van 10u-17u. Controleer voor de zekerheid steeds of dit ook van toepassing is voor de datum van je uitstap.
  • Koop je tickets online. Let op, tickets voor 55+ zijn enkel beschikbaar aan de kassa. Een ticket kost 24,5€ voor volwassenen en kinderen vanaf 1 meter.
  • Bereikbaarheid: Het park is uiteraard bereikbaar met de auto. Een ticket voor de parking kost 8 euro.
  • Het park is ook bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Den Haag.
Onze tip: Koppel je bezoek aan het familiepark aan een citytrip naar Den Haag. Cultuur en avontuur, wat wil een mens nog meer?
  1. Attractiepark Drouwenerzand

Pretpark Drouwenerzand is een all-inclusive park dat alles te bieden heeft voor een leuk dagje uit met de hele familie. Het attractiepark telt meer dan 25 attracties die zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Je beleeft heel wat plezier met bekende attracties als botsauto's en een treintje dat door het park rijdt. Of maak samen een ritje met een oldtimer.

Met je toegangsticket kan je ook onbeperkt eten en drinken over het hele park, zo hoef je je de rest van de dag hier geen zorgen over te maken. Kinderen mogen in de meeste attracties zonder begeleiding. Ideaal voor wanneer je even een kopje koffie wil drinken op het terras.

Het attractiepark is al meerdere keren bestempeld tot "Leukste uitje van Drenthe". Een ticketje kost €12 inclusief alle lekkernijen. Maar je kan het park enkel bezoeken buiten het winterseizoen (tussen april en eind oktober). Meer informatie over de openingsuren vind je op de website.

  1. Amusementspark Tivoli

Wie Tivoli zegt, denkt misschien meteen aan het Kopenhaagse attractiepark (Tivoli in Kopenhagen). Veel dichter bij huis, in het Nederlandse Berg en Dal, vind je echter Amusementenpark Tivoli. Een park perfect op maat van alle kinderen tot 10 jaar. Zowel outdoor als indoor kunnen kinderen zich helemaal uitleven. Denk maar aan ’t Vliegend Piraatje, de Bananenbootjes, de Achtbaan of de Botsboten. Een dag vol plezier en lachende kinderen verzekerd in het amusementspark Tivoli.

Praktische info voor je bezoek aan Tivoli

  • Openingsuren: Het park sluit in de winterperiode haar deuren en opent deze weer vanaf april.
  • Koop je tickets online op de website. De prijzen variëren naargelang je kiest voor de voor- of namiddag. Een voormiddag voor kinderen/volwassenen kost 10 euro, een namiddag 13,5 euro.
  • Bereikbaarheid: Het park is uiteraard bereikbaar met de auto. Een ticket voor de parking kost 3€. Let op, dit moet contant betaald worden!
  • Het park is bereikbaar met de bus van buslijn 8.
Onze tip? Combineer je uitstap aan het amusementenpark Tivoli met een bezoek aan Nijmegen. Vergeet ook zeker je reisgids Gelderland niet te downloaden, zodat je niets mist tijdens je verblijf.
  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-nederland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?