15 x leukste daguitstappen in Nederland: Ideeën voor klein en groot

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x leukste daguitstappen in Nederland: Ideeën voor klein en groot

11 januari 2024 in Nederland1 reactie

Overzicht met de leukste daguitstappen in Nederland: inspiratie, tips & tickets!

Op zoek naar een leuke daguitstap in Nederland? Of je nu op stap gaat met het hele gezin, je vrienden of de familie, er valt van alles te zien en te doen in Nederland. Bezoek een van de prachtige steden, mooiste natuurparken, leukste pretparken of zoek eens de minder bekende plekken en verborgen pareltjes op.

Om zoveel mogelijk inspiratie op te doen, hebben wij alvast enkele leuke uitstappen in Nederland voor je uitgekozen.

Inhoud artikel

  1. Citytrippen in eigen land, Nederland

Je kan ook altijd een dag uit trekken om een van de mooiste steden in Nederland te bezoeken. Er zijn meer dan genoeg leuke steden om een dag of weekendje te vertoeven. Elke stad heeft zijn eigen charme en het wordt tijd om die te ontdekken.

Een daguitstap naar de bruisende hoofdstad Amsterdam of het moderne Rotterdam zijn natuurlijk erg populair, maar wat dacht je er van om eens een stad te bezoeken waar je anders niet meteen opkomt? Zo zullen steden als Maastricht, Eindhoven en Tilburg je ook positief weten te verrassen.

Enkele verrassend mooie steden in Nederland:

  • Breda is erg levendig en heeft tal van historische monumenten. Maak een leuke, begeleide fietstocht door Breda en verken de stad vanop de fiets!
  • Utrecht is hét kloppende en bruisende hart van Nederland en zeker een bezoekje waard! Deze eeuwenoude universiteitsstad werd gebouwd rondom de Domtoren. Geniet van de schilderachtige grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen aan het water. Of bezoek een van de boeiende musea in de oude binnenstad.
  • Een van de mooiste en gezelligste vestingsteden in Nederland, is 's Hertogenbosch (ook wel Den Bosch genoemd). Een heerlijke stad vol prachtige eeuwenoude monumenten en mooie musea. Daarnaast biedt de historische binnenstad vele leuke winkels en staat Den Bosch ook bekend om de gezellige cafés, terrassen en restaurants. Proef zeker eens een Bossche Bol tijdens je bezoek aan deze stad.
  1. Bezoek de mooiste kastelen van Nederland

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bezoek dan eens de bijzondere kastelen en burchten in Nederland. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen.

Wanneer je een kasteel of twee, drie bezoekt, ben je toch al snel een dagje zoet. Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal.

Ontdek enkele van onze favoriete kastelen in Nederland

  • In Haarzuilens, dichtbij Utrecht, vind je het monumentale 19e eeuwse kasteel De Haar. Dit is het grootste kasteel van Nederland. Het neogotische bouwwerk werd ontworpen door de befaamde Nederlandse architect PJH Cuypers en werd gebouwd op de ruïne van een ouder kasteel.
  • Kasteel Heeswijk is meer dan duizend jaar oud en is daarmee één van de oudste kastelen van Nederland. Tegenwoordig is in het kasteel namelijk een museum gevestigd waarin is te zien hoe de adellijke families vroeger het huis bewoonden.
  • Kasteel Duurstede ligt op een sprookjesachtig kasteeleiland en is omringd door een gezellig park. Alleen al de ophaalbrug over de slotgracht aan de ingang, zorgt voor het échte kasteelgevoel.

Bijzonder overnachten in een kasteel in Nederland

Altijd al eens willen overnachten in een kasteel? In Kasteel Huis Bergh kan het! De suites van Kasteel Huis Bergh zijn gevestigd in twee oude torens in de buitenste vestigingswal van het kasteel. Meer info en boeken!

  1. Ga wandelen in het Nationaal park de Hoge Veluwe

Een daguitstap naar het Nationaal Park de Hoge Veluwe is altijd een goed idee. De Veluwe is namelijk een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en biedt tal van mogelijkheden om eens lekker te ontspannen. Je kan een prachtige wandel- of fietstocht maken in de adembenemende omgeving en onderweg een paar wilde dieren spotten zoals edelherten, reeën en zwijnen.

Na al dat wandelen, kan je nog een bezoekje brengen aan het Kröller-Müller Museum. Hier kan je een uitgebreide collectie bezichtigen van wereldberoemde schilderijen van onder andere Vincent van Gogh, maar ook van Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Claude Monet en Auguste Renoir. Verder is er ook nog een groot beeldenpark te vinden met een collectie van installaties en kunstwerken van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore en Jean Dubuffet.

TICKETS: Wil je graag het museum bezoeken? Dan kan je je tickets voor het Kröller-Müller altijd op voorhand bestellen, zo kan je de wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Bootje varen in Giethoorn

Giethoorn is één van de pareltjes in Nederland dat je eens gezien moet hebben. Giethoorn wordt ook wel eens het Hollandse Venetië genoemd en dat is met haar grachtenstelsel en haar meer dan 170 bruggetjes niet onterecht. Een bezoekje aan Giethoorn is dan ook niet compleet zonder een rondvaart te maken door de pittoreske omgeving.

Giethoorn is een bijzonder dorpje waar de huizen nog daken hebben van riet. Waar de lokale bewoners met de stootkar of kruiwagen spullen naar hun huis brengen en waar er vandaag de dag nog steeds geen auto's rijden maar wel bootjes varen. De bootjes hebben hier zelfs hun eigen "garage hebben".

Onze tip: Verblijven in Giethoorn? Boek een huisje in het Vakantiepark Giethoorn, je kan er ook een bootje huren zodat je aan je huisje kan aanmeren (zeer leuk)
  1. Daguitstap naar een pretpark

Schijnt het zonnetje? Dan is er niets leuker dan een dagje weg naar een avontuurlijk pretpark. Hiermee garandeer je plezier voor zowel jong als oud. In Nederland zijn er verschillende pretparken gevestigd. Ieder pretpark is wel een bezoekje waard en bezorgt je een dag vol plezier en adrenaline-kicks.

Bovendien kan je je tickets online op voorhand kopen. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden en meteen de attracties opzoeken. Enkele populaire pretparken in Nederland zijn de Efteling, Plopsa Indoor Coevorden, Toverland en Madurodam. Ontdek hier alvast de leukste pretparken in Nederland.

TICKETS: Binnenkort een daguitstap plannen naar een van de pretparken? Bestel je tickets dan snel online!

Bestel je tickets voor de Efteling.
Bestel je tickets voor Madurodam.
Bestel je tickets voor Plopsa Indoor Coevorden.
Bestel je tickets voor Avonturenpark Toverland.

  1. Maak een mooie fietstocht

Nederland is natuurlijk hét fietsland bij uitstek. Heb je op een zonnige dag niets te doen? Verken dan de omgeving met de fiets. Je kan bijvoorbeeld naar een nabijgelegen stadje fietsen waar je vaak voorbij rijdt, maar dat je eigenlijk nog nooit aandachtig verkend hebt. Je zal verbaasd staan van de mooie fietsroutes die er reeds zijn uitgestippeld. Natuurlijk lenen ook de prachtige natuurgebieden zich tot mooie fietstochten.

Geen inspiratie? Bekijk dan zeker eens onze uitgestippelde fietsroutes in Nederland.
  1. The Big Five spotten in Safaripark Beekse Bergen

Ben je niet zo'n liefhebber van wilde achtbanen of de lange wachtrijen aan de attracties? Dan is een uitstap naar Safaripark Beekse Bergen in Brabant misschien meer iets voor jou. Je hoeft niet per se naar het mooie Afrika voor een avontuurlijke safari want ook in dit park kan je oog in oog komen te staan met wilde dieren.

Je hebt de keuze uit een ontspannen en adembenemende bootsafari over het water, een avontuurlijke safari langs de wilde dieren, een onvergetelijke bussafari met een ranger of een actieve wandelsafari in de uitgestrekte natuur. Daarnaast kan je ook genieten van een roofvogelsafari en kunnen de kinderen klimmen en klauteren op de speeltoestellen die aanwezig zijn in het park.

TICKETS: Overtuigd om een bezoekje te brengen aan dit leuke park? Bestel je tickets voor een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen alvast online! Zo kan je de lange wachtrijen vermijden en ben je zeker van een dagje plezier!

Een unieke overnachting beleven in het Safaripark

Je kan er ook voor kiezen om je bezoek aan het Safaripark uit te breiden en een nachtje door te brengen in het Safari Resort Beekse Bergen. Een absolute aanrader! Je beleeft hier het ultieme safarigevoel en slaapt tussen de wilde dieren!

Je wordt wakker van het gebrul van de leeuwen en geniet je van een heerlijk ontbijt op het terras terwijl de giraffen nieuwsgierig komen piepen. Het lijkt wel of je je in Afrika waant. Een verblijf in het Safari Resort Beekse Bergen is een unieke ervaring!

  1. Fotoshoot aan de mooiste tulpenvelden van Nederland

Nederland staat natuurlijk ook wereldwijd bekend om haar tulpen. Er zijn vandaag de dag verschillende plekken waar je jaarlijks de tulpen prachtig in bloei kan bewonderen. Dit voornamelijk in het voorjaar. Houd er wel rekening mee dat je de tulpenvelden niet zomaar in het wilde weg mag betreden. Je dient ten alle tijden respect te tonen voor de boeren hun velden en de prachtige natuur. Maar, met zo veel verschillende regio’s met tulpenvelden is het soms lastig kiezen.

Hieronder vind je alvast onze favoriete tulpenvelden in Nederland:

  • Noordoostpolder in het noorden van Flevoland. De meeste tulpenboerderijen van Nederland zitten hier gevestigd. Je vindt hier dan ook ruim 2000 hectare aan bollenvelden.
  • De Bollenstreek is een van de bekendste gebieden in Nederland om tulpen te zien. De streek begint ongeveer boven Leiden en loopt tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout liggen.
  • En natuurlijk ook het Keukenhof bij Lisse. Dit is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld om de miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen.
  • Lees meer over ons bezoek aan de tulpenvelden van Nederland + tips en waar tickets kopen?
  1. Begroet de Nederlandse Kust

Of ga lekker uitwaaien aan de Nederlandse kust. Nederland kent een hele lange kustlijn langs de Noordzee, met ongeveer 30 verschillende badplaatsen, met daarbij ook nog een aantal prachtige eilanden in de Waddenzee. De stranden worden het hele jaar door bezocht en je kan er goed uitwaaien op het strand, wandelen door de duinen of zonnen aan het water.

  1. Maak een wandeling door het prachtige groen van Nederland

Trek je beste wandelschoenen aan en ga op zoek naar de mooie natuurpracht dat Nederland te bieden heeft. Je hoeft niet perse ver te reizen om te genieten van mooie landschappen. Want ook in Nederland zijn er verschillende mooie natuurparken waar je prachtige uitzichten en unieke fauna en flora kan spotten.

Inspiratieblogs met de mooiste natuurplekken in Nederland:

  • De Utrechtse Heuvelrug tussen Utrecht en Veenendaal, Driebergen-Zeist en Rhenen. Dit natuurgebied biedt een oase van rust aan naast de drukke Randstad. Het is met een afmeting van zo’n 10.000 hectare één van de grootste nationale parken van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug heeft een uitgebreid netwerk met fiets- en wandelpaden.
  • Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Het park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en is 1 van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Het gehele park is ruim 3500 hectare groot, waarvan ongeveer 465 hectare stuifzand is.
  • Uiteraard mag de Biesbosch ook niet ontbreken! Het Nationaal Park de Biesbosch is gelegen op zo'n 5 kilometer van Dordrecht en is makkelijk te bereiken met zowel de fiets, auto als waterbus! Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit de 3 kleinere gebiedsdelen van de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa.
  • De beste manier om de Biesbosch te leren kennen is via het water, en het is dan ook mogelijk om een kano te huren of met een fluisterbootje rond te varen. Er zijn meerdere verhuurbedrijven te vinden rond Drimmelen en Dordrecht.
  1. Vier kerst op een van de mooiste kerstmarkten

Tijdens de kerstperiode kunnen we alvast één ding zeker aanraden: bezoek een van de mooiste kerstmarkten van Nederland. Gedurende deze periode worden de steden helemaal versierd en verlicht wat zorgt voor extra leuke sfeer. Je wandelt langs de vele pittoreske kraampjes met tal van leuke souvenirs en je proeft er van de vele lekkernijen zoals glühwein en heerlijke wafels. Niets gezelliger dan een uitstap naar de kerstmarkt!

  1. Bewonder de molens van de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam. Dit is een prachtige regio die je terug brengt naar de 17de en 18de eeuw. In de omgeving van de Zaanse Schans werden meer dan 600 molens gebouwd waarvan je een aantal kan bezoeken. Sommige regio's bestaan uit bijzondere molens, historische gebouwen en boeiende musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Hier komt de geschiedenis komt terug tot leven.

Je kan de Zaanse Schans ook ontdekken met de boot. Dat brengt een extra meerwaarde aan je bezoekje. Je stapt op de ‘koeienboot’, die zoals de naam het al doet vermoeden gebruikt werd om koeien over het water te vervoeren.

TICKETS: Boek je tickets voor een rondvaart online (€ 10). Wie ook enkele musea wil bezoeken kan best een Zaanse Schans Card kopen online, zo bespaar je alvast veel geld.

Wil je liever een georganiseerde tour doen incl. Marken en Volendam? Of de molens bezoeken vanuit Amsterdam? Klik hier voor het aanbod aan tours.

  1. Bezoek de windmolens in Kinderdijk

Een bezoekje aan de UNESCO windmolens in Kinderdijk is altijd een goed idee. Het iconische molencomplex van Kinderdijk bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Achttien molens behoren tot het dorpje Kinderdijk, één molen, de ‘Blokker’, ligt net daarbuiten in de gemeente Alblasserdam.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen en zijn zo een typisch voorbeeld van het Nederlands waterbeheer. De molens zijn de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is heerlijk om te wandelen in deze schilderachtige omgeving.

Naast alle molens is het Kinderdijk gebied ook een paradijs voor veel vogels en polderdieren, dus neem vooral een verrekijker mee. Zo kan je onder andere purperreigers spotten, maar ook vossen, marters, kikkers en salamanders, naast alle dieren die je standaard in de polder vinden, zoals grijze reigers en hazen. Absoluut de moeite waard om te verkennen.

TICKETS: Wil jij ook graan de molens van Kinderdijk bezoeken? Boek je tickets voor een boottocht + bezoek aan de molens van Kinderdijk.

  1. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Of breng een bezoekje aan het Verdronken Land van Saeftinghe, een bijzonder natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Het is namelijk met 36 km² de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde. Hier komt het zoetwater terecht bij het zoutwater van de Noordzee. Daardoor is het water brak.

De zee heeft een enorme impact in Saeftinghe

Het gebied loopt telkens onder water wanneer het vloed is en komt weer tevoorschijn bij eb. Het is heel bijzonder om te zien welke invloed de zee op dit gebied heeft. Het landschap verandert voortdurend tijdens eb en vloed.

Het getijdenverschil is het grootste van heel Nederland. Tijdens springvloed is het maar liefst 7 meter. Om deze reden is een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk. Dat is simpelweg te gevaarlijk. Vergeet je rubberlaarzen niet mee te nemen!

  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?