12 x top bezienswaardigheden Roermond: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x top bezienswaardigheden Roermond: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

21 oktober 2021 in Nederland0 reacties

Je hebt ongetwijfeld al eens van Roermond gehoord, al was het maar voor de bekende Designer Outlet. Roermond is een grote stad in het hart van de provincie Limburg (Nederland) en heeft heel wat te bieden! Verken de historische gebouwen in de binnenstad of geniet op een van de gezelligste terrasjes in het centrum of op de Roerkade.

Ben jij ook benieuwd naar wat er allemaal in Roermond te zien en te beleven valt? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Roermond.

Inhoud artikel

  1. Roermond, een verrassende stad

Roermond is vooral een topbestemming als je even een weekendje wilt shoppen. De stad staat namelijk bekend voor zijn Designer Outlet Centrum. Echter is Roermond meer dan alleen een plekje om te shoppen! Roermond kent een rijke geschiedenis en dat zal je ook merken als je in de stad rondwandelt.

Ooit was Roermond een Hanzestad, nu is het een bisdom. In de prachtige binnenstad kan je enkele indrukwekkende kerken en kathedralen en monumenten bewonderen! Heel wat mensen komen naar Roermond om van de Limburgse gezelligheid en gastvrijheid te proeven, en we kunnen ze zeker geen ongelijk geven!

Weekendje Roermond plannen? Dan ben je vast op zoek naar een aangename verblijfplaats! Bekijk het volledige aanbod hotels in Roermond online.

  1. De Grote Markt van Roermond

De Grote Markt van Roermond is het centrale punt van de stad. Vanop een gezellig terrasje geniet je van het prachtige uitzicht op de historische gebouwen die hier staan te prijken. Zo het je zicht op de Sint-Christoffelkathedraal en het Stadhuis. Iedere dag rond 12u kan je hier ook het Carillon van het Stadhuis zien ronddraaien!

Nadien kan je de historische binnenstad op je eigen tempo verkennen. De binnenstad van Roermond is niet zo heel groot maar bevat tal van bezienswaardigheden. Een extra voordeel? Je kan alles te voet doen! Wandel van het ene monument naar het andere en bewonder de fraaie oude handelshuizen in Roermond. Een leuke daguitstap voor iedereen.

Weekendje Roermond plannen? Dan ben je vast op zoek naar een aangename verblijfplaats! Bekijk het volledige aanbod hotels in Roermond online.

  1. Het Stadhuis in Roermond

Een van de prachtige gebouwen die je op de Grote Markt kan bezichtigen, is het Stadhuis. In 1399 werd er al gesproken van een ‘raithuys’ aan de Markt in Roermond. Op 16 juli 1554 werd de binnenstad plat gebrand en verwoestte het ook het oorspronkelijke Stadhuis. Enkele jaren nadien werd het stadhuis heropgebouwd.

Stadsbeiaard Carillon

Bijzonder aan het Stadhuis is het Carillon, de kroon op het Stadhuis. Iedere dag rond 12u kan je het klokkenspel van de Carillon horen en zien ronddraaien! De 49 klokken en het beeldenspel staan symbool voor het historische & stedelijk karakter van Roermond. De beiaard werd in 1982 aan de stad geschonken ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad.

  1. Het Munsterplein

Het Munsterplein is een van de mooiste pleinen in Roermond. Het plein heeft haar naam te danken aan de Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk, die je hier kan terugvinden. Het is een aangenaam pleintje om even over te lopen, rondom het plein vind je enkele gezellige restaurants en cafeetjes. En als je de kans hebt, kan je ook een kijkje nemen op de bruisende woensdagmarkt.

  1. Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk

We verdiepen ons even in de indrukwekkende kerk die staat te pronken op het Munsterplein. Het is een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland. De kerk werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw en werd verschillende keren verbouwd en gerestaureerd.

In het begin van de 19e eeuw heeft Pierre Cuypers, de Roermondse architect de Munsterkerk volledig gerestaureerd. Zo heeft hij een barokke klokkentoren vervangen door twee vierkante hoektorens. En ook de twee torens boven het priesterkoor werden vervangen door twee kleinere varianten van de vierkante hoektorens. Wandel ook eens rond de kerk want ook de achterkant is bijzonder mooi!

  1. Sint-Christoffelkathedraal

Sinds 1559 is Roermond een bisschopsstad en in de Sint-Christoffelkathedraal kan je de zetel van de bisschop van Roermond bezichtigen. Ga zeker even een kijkje nemen in de kathedraal. Je ontdekt er diverse kunstwerken, bijzondere beelden en schilderijen, historische belangrijke voorwerpen en je kan er ook enkele prachtige kleurrijke glas-in-loodramen bewonderen.

De eerste zaterdag van de maand kan je ook de toren van deze kathedraal beklimmen! De toren is ruim 80 meter hoog en de klim duurt zo’n 40 minuten heen en terug. Nadat je de 265 treden hebt gedaan, kan je genieten van een prachtig uitzicht op Roermond en Midden-Limburg.

Nog op zoek naar een accommodatie voor je bezoek aan Roermond? Verblijf in het Van der Valk Theater Hotel De Oranjerie! Dit luxe 4-sterrenhotel in Roermond biedt naast ruime, modern ingerichte kamers, een indrukwekkend theater en een aantal populaire shows. Het treinstation bevindt zich op slechts 2 minuten wandelen van het hotel. Meer info en boeken.

  1. Het Cuyperhuis

Pierre Cuypers was een beroemd architect, en niet alleen in Roermond. Zijn werk is op heel wat plekken te bewonderen in deze stad (Munsterkerk), maar ook daarbuiten! Wist je dat zijn handtekening ook onder de Teekenschool van het Rijksmuseum in Amsterdam staat?

Roermond is de geboortestad van Cuypers en vandaag de dag kan je dan ook zijn voormalige woonhuis en het werkatelier bezoeken. Meer nog, in het Cuypershuis zit tegenwoordig een eigentijds en modern museum gehuisvest waar je in een vogelvlucht het leven en het werk van Cuypers kan bewonderen. Het museum geeft je een beeld over hoe bedrijvig en vooruitdenkend Cuypers voor die tijd al was.

TIP: Als je geïnteresseerd bent in de architectuur van de stad, is het misschien handig om het museum eerst te bezoeken voordat je de binnenstad van Roermond gaat bewonderen. Je ziet namelijk op verschillende plaatsen in de binnenstad de invloed van Cuypers.
  1. Shoppen in Roermond

Winkelen in Roermond is een absolute aanrader! Roermond is dan ook bekend als een échte winkelstad. Hier heb je een mooie mix van boetiekjes, exclusieve speciaalzaken, bekende grote ketens én op loopafstand van het centrum het Designer Outlet Roermond.

Designer Outlet Roermond

Op wandelafstand van de historische binnenstad ligt Designer Outlet Roermond, dat in ruim 18 jaar tijd uitgegroeid is tot een van de grootste en meest succesvolle outlets van Europa! Hier geniet je van maar liefst 185 winkels en 25 horecagelegenheden! Waarom je hier centrum zeker eens moet zien? Het Designer Outlet Roermond biedt meer dan 200 internationale (luxe) designermerken met fikse kortingen. Tot wel 70%!

Voor iedere shopliefhebber is er wat wils! Van beeldbepalende modemerken als Prada, Gucci, Armani en Burberry tot sportmerken als Puma, New Balance, Nike en Adidas maar ook merken als Guess, Diesel, Superdry en Desigual.

Parkeren en openingstijden Designer Outlet Roermond

  • Het Designer Outlet Center is geopend van maandag t/m vrijdag van 10u00 tot 21u00.
  • In het weekend is het geopend van 9u00 tot 21u00.
  • Houd er wel rekening mee dat het in het weekend enorm druk kan zijn.
  • Kom je met de wagen? Geen zorgen, je kan makkelijk parkeren bij het Designer Outlet in Roermond.
  • Een dagticketje voor te parkeren kost je €4.
  1. Historiehuis Roermond

De geschiedenis van Roermond is niet te vergelijken met de geschiedenis van een andere stad in Nederland. Wist je dat Roermond ooit de hoofdstad van Gelderland was? En dat ze ooit in handen was van de Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen? In het Historiehuis kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad! Je bezoek aan het museum is gratis.

  1. Rattentoren van Roermond

Tegenover de Sint-Christoffelkathedraal, vind je de Rattentoren. De Rattentoren is een overblijfsel van de vestingwerken uit 1300. Op zondagmiddag kan je op de bovenverdieping van de toren een expositie bewonderen met als pronkstuk een maquette van de middeleeuws vestingstad Roermond.

  1. De Roerkade & Voorstad St. Jacob

Via de Stenen Brug loop je naar de ‘Voorstad St. Jacob Roermond’, dit is een sfeervol stadsdeel waar je enkele prachtige huizen en Rijksmonumenten kan bewonderen. De verbinding tussen de Voorstad en de Roerkade was vroeger erg belangrijk voor de stad. De Voorstad dankt zijn naam aan de Jakobskapel die in 1580 door oorlogsgeweld is verloren gegaan. In 2013 werd er een nieuwe kapel gebouwd op ongeveer dezelfde plaats, met daarin het beeld van de heilige Jacobus.

Op de Roerkade zelf is het heerlijk vertoeven! Het is dé ideale plek om lekker uit te rusten en te genieten van de sfeer die hier rondhangt. Je kan er bovendien lekker dineren of gewoon op een terrasje zitten terwijl je geniet van het uitzicht op de Roer. Daarnaast ben je vanuit de Roerkade ook snel in de winkelstraten van Roermond.

De Stenen Brug

Ook de Stenen Brug is een bezienswaardigheid op zich. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de opvallende vier bogen. Maak zeker een foto van de prachtige omgeving wanneer je op deze brug loopt! Je hebt namelijk een uniek uitzicht op zowel de Roerkade met de Sint-Christoffelkathedraal op de achtergrond als de mooie huizenrij van de Voorstad.

  1. Maak een rondvaart in Roermond

Roermond grenst aan de prachtige Maasplassen, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Hierdoor kan je heel wat leuke activiteiten beleven op en rondom het water in Roermond. Maar om écht te ervaren hoe enorm groot en mooi de Maasplassen zijn, maak je best een rondvaart! Aan de Maas bij Roermond zijn dan ook een aantal jachthavens te vinden waar enkele rondvaartboten vertrekken. Een echte aanrader, zeker wanneer het zonnetje schijnt!

  1. Waar overnachten in Roermond?

Voor je bezoek aan het charmante Roermond, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Roermond online bekijken.

Grand Hotel Valies

In het Grand Hotel Valies geniet je van een comfortabele overnachting! Hier start je de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet en een heerlijk glas champagne! Bovendien is de ligging van dit hotel uitstekend, direct aan rivier de Roer en de levendige Roerkade en grenzend aan de historische binnenstad! Meer info en boeken.

B&B Willem II

B&B Willem II is een van de grootste originele huizen aan de Willem II Singel Ring van Roermond. De B&B beschikt naast moderne kamers ook over een prachtige serre die ooit ontworpen is door de Roermondse architect Pierre Cuypers. Verder is de woning smaakvol gerenoveerd waarbij zoveel mogelijk authentieke details bewaard zijn gebleven. Meer info en boeken.

Kasteeltje Hattem

Kasteeltje Hattem staat bekend als het kleinste kasteel van Nederland. Het kasteel ligt in het stadspark Hattem en wordt omgeven door een gracht. De accommodatie ligt op een rustige locatie, op slechts 1 km van het centrum van Roermond.

Het hotel biedt comfortabele en ruime suites die zijn gevestigd in de 2 koetshuizen. De eigen badkamers hebben daarnaast een bubbelbad waar je 's avonds nog even in kan relaxen! Verder geniet je hier iedere ochtend van een gratis ontbijt en in het stijlvolle restaurant wordt 's avond een diner geserveerd met exclusieve gerechten, die geïnspireerd zijn op de Franse keuken en mediterrane invloeden. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?