12 x mooiste bezienswaardigheden op Ameland: wat zeker zien en doen + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

12 x mooiste bezienswaardigheden op Ameland: wat zeker zien en doen + verblijftips

10 januari 2024 in Nederland0 reacties

Waddeneiland Ameland, ook wel bekend als de Waddendiamant, is een geweldige vakantiebestemming voor een weekendje weg in Nederland. De natuurlijke pracht, de fantastische fauna en flora en de pittoreske dorpjes zijn écht de moeite waard om te bezoeken.

Er valt een heleboel te zien en te beleven op Ameland. Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Ameland? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Ameland.

Inhoud artikel

  1. Ameland, één van de Waddeneilanden

Nederland kent 8 Waddeneilanden waarvan Ameland één van de jongste Waddeneilanden is. Het Waddeneiland is gelegen tussen Terschelling en Schiermonnikoog. Ameland heeft zo zijn eigen cultuur en in tegenstelling tot andere Waddeneilanden, wordt er nog volop het lokale dialect gesproken onder de Amelanders.

Het Waddeneiland biedt een mix van mooie stranden waar je even kan uitwaaien, ruige duinen om in te verdwalen, gezellige pittoreske dorpjes waar je uren kan ronddwalen en een bijzonder serene rust. In deze blog lees je meer over dé must-see bezienswaardigheden op Ameland.

Ligging van Ameland op de kaart

  1. Bezoek de vier pittoreske dorpjes van Ameland

Hollum

Hollum is een gezellig dorp met een rijk verleden. Het is het grootste dorp van Ameland en is schilderachtig mooi. Wanneer je door de straten wandelt, kom je langs de voormalige woningen van commandeurs die je herinneren aan hoe de zeelui hier in de 16e tot de 18e eeuw leefden.

Weetje: Kijk even aandachtig naar de trappen op de gevel. Hoe meer trappen je ziet, hoe hoger de rang van de zeevaarder die hier woonde.

Je gaat als het ware terug in de tijd terwijl je rondstruint door de smalle straatjes met historische herenhuizen en rijkversierde gevels. Op een steenworp van Hollum vind je bovendien gezellige boetiekjes en terrasjes en dé bezienswaardigheid van Ameland: de Vuurtoren van Ameland.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Hollum in de modern ingerichte appartementen van The Sunset Apartments met uitzicht op de buitenwijken van Hollum. Meer info en boeken.

Ballum

Ballum is, met zijn bijna 400 inwoners, het kleinste dorpje dat je kan bezoeken in Ameland. Desondanks de grootte van het dorp, is het toch de moeite waard om Ballum even te bezoeken. Ballum heeft een beschermd dorpsgezicht en overal in de stad zie je historische herenhuizen uit de 18e eeuw. Vooral de Camminghastraat die aan beide zijden begroeid is met bomen, bepaalt het karakter van het dorp. Wanneer je in Ballum bent, moet je zeker een kijkje nemen naar volgende bezienswaardigheden:

  • Nederlands Hervormde Kerk waar zich een prachtig kunstwerk bevindt: de gebeeldhouwde preekstoel.
  • De oude boerderijen die je herinneren aan het agrarische verleden van de stad.
  • Bij het dorpje is ook een klein vliegveld gevestigd. In de zomermaanden kan je een rondvlucht boven Ameland maken of je kan ook parachutespringen en zelfs een uitstapje maken naar Texel of het Duitse waddeneiland Borkum.
  • De dorpstoren van Ballum met luidklokken waarmee men de bevolking kon waarschuwen bij gevaar.

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan Ballum raden we een overnachting aan in Hotel Nobel. Een gezellig hotel in het centrum van Ballum dat moderne kamers en appartementen aanbiedt. Meer info en boeken.

Buren

Buren was ooit een dorp van de juttende boeren. De gejutte goederen waren meer dan welkom op het schaarse rantsoen. Buren is het jongste dorp van Ameland met tal van moderne voorzieningen, zoals eigentijdse sfeervolle winkeltjes, gezellige restaurants en cafés en een supermarkt. Tijdens je bezoek aan Buren, moet je ook zeker eens het Landbouw Juttersmuseum Swartwoude bezoeken.

Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude

Het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude bevindt zich middenin het dorp. In dit museum krijg je een duidelijk beeld van het bestaan van de Amelander boeren in de 19e eeuw. De meeste Amelander boeren combineerden het boeren met vissen, jagen en jutten. De expositie in het museum bestaat dan ook uit twee delen: landbouw en jutten. In de authentiek ingerichte boerderij komt het boerenleven rond 1900 tot leven.

Nes

Nes is één van de grootste dorpen van het Waddeneiland Ameland. In Nes komt als het ware al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp vind je zowel een aantal fraaie commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum waar je je even volledig kan uitleven. Wat zeker zien in Nes?

  • Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes, in de Rixt van Doniastraat. Dit pittoreske huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken.
  • De korenmolen "Phenix" die je aan de noordkant van het dorp vindt. De molen maalt graan tot meel waarvan de Amelander bakkers het heerlijke molenbrood bakken.
  • De dorpstoren is het symbool van het dorp Nes. De van gele steen opgetrokken klokkentoren staat op een kleine verhoging.
  1. Beklim de vuurtoren van Ameland

De Vuurtoren van Ameland, is één van de markante bezienswaardigheden op Ameland. Het iconische bouwwerk vind je terug in het westen van het Waddeneiland en op wandelafstand van Hollum. Hoewel de vuurtoren inmiddels niet meer gebruik wordt door de kustwacht, schijnt er nog steeds iedere avond licht over Ameland.

Je kan zelf ook even een kijkje nemen binnenin de karakteristieke vuurtoren mocht je dit willen. De tocht omhoog is een flinke klim dankzij de 236 treden. Tussendoor kan je een korte pauze nemen en de verschillende verdiepingen bezoeken. Deze werden ingericht als kleine musea waar je meer te weten komt over Ameland. Nadat je de vuurtoren hebt beklommen, geniet je van een geweldig uitzicht over Ameland en kan je zelf ervaren hoe de vuurtorenwachter destijds te werk ging.

  • Afwijkende openingsuren wegens corona.
  • Toegangskaart voor volwassenen € 5,50.
Bij iedere traptrede leer je meer over de geschiedenis van de vuurtoren en het eiland.
  1. Wadlopen op en rond Ameland

Ben je niet vies van een beetje modder? Trek je wandelschoenen aan en ga samen wadlopen met een ervaren gids. Een waddentocht is namelijk de ultieme manier om te natuur op en rond de Waddeneilanden te beleven.
Het idee dat je over de bodem van de zee loopt, waar een uur geleden nog water te zien was tot aan de horizon. Gek toch, niet?

Het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt tijdens het wadlopen. Je leert het leven kennen dat bij eb aan de oppervlakte komt. Zo komen er verschillende vogels lunchen op de bodem van de Waddenzee wanneer die zich prijs geeft. Onderweg kan je nog een paar kokkels en oesters oprapen. Tegen het einde van je wandeling, heb je als het ware een heerlijke lunch bij elkaar gesprokkeld. Nóg dichter bij de natuur komen, kan haast niet.

Wadlopen op Ameland? We raden je aan om comfortabele sport- of surfschoenen te dragen. Laarzen worden vaak vastgezogen in het slik en dat maakt de wandeling loodzwaar.
  1. Demonstratie paardenreddingboot Ameland

Het redden van drenkelingen en bijstaan van schepen in nood is een eeuwenlange traditie op Ameland. Tot aan 1940 was dit de enige manier en zijn er duizenden drenkelingen gered. De dag van vandaag staat men natuurlijk een stapje verder en gebruikt men nu modernere technieken.

14-tal keer per jaar tijdens een demonstratie zien hoe het er vroeger aan toe ging. Tijdens zo’n demonstratie trekken 10 stoere paarden de reddingboot met daverend geweld over het strand zo de zee in. Ook de wagen die men hiervoor gebruikt en het inspannen van de paarden voor de kar is best indrukwekkend om te zien. Wist je dat zo'n kar bijna 10.000 kilo weegt?

  • Je kan de demonstraties bijwonen bij het maritiem Centrum Abraham Fock aan de Oranjeweg 18 in Hollum.

Hieronder kan je alvast een kijkje nemen hoe een demonstratie er aan toe gaat

  1. Ga op zeehonden speurtocht

Altijd al zeehonden willen spotten? Ameland kent speciale robbenboten die je mee op expeditie nemen. Zodra er een zandbak komt droog te liggen, maken de zeehonden daar gretig gebruik van. En terwijl zij languit in de zon liggen, kan jij een leuke foto nemen die je aan deze belevenis doet herinneren.

Omdat de boot weinig tot bijna geen geluid maakt, kan hij dichtbij de zeehonden komen. Uiteraard wel met de gepaste afstand, zodat de robben en zeehonden er zelf geen last van hebben. Soms zwemmen er enkele nieuwsgierige robben richting de boot, maar de meerderheid blijft toch lekker liggen. Al verplaatsen ze zich wel als het water verder stijgt.

Tip: Neem zeker een verrekijker mee als je op zeehondensafari gaat.
  1. Wandel door de oerduinen Oerd en Hon

Hou je wel van een stevige wandeling? Dan zit je hier zeker goed. Ameland heeft één van de oudste begroeide duingebieden van Nederland. De natuurgebieden zijn een verzameling van hoge duinen en ruige vegetatie in het oosten van Ameland. Dwars door de gebieden lopen er wandelroutes die elke natuurliefhebber kan bekoren. Beklim zeker eens de duintoppen zodat je kan genieten van schitterende vergezichten waar je helemaal stil van wordt.

Ook de vogelliefhebbers onder ons zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Zo kan je in dit gebied de scholekster, de grutto, de wulp, de tureluur en de bonte strandloper bewonderen tijdens je wandeling. Maar de trots van natuurgebied De Hon is toch wel de kolonie lepelaars die hier vaste bewoner zijn. Neem dus zeker je verrekijker mee. Na je wandeling kan je nog even genieten van een picknick met een prachtige omgeving op de achtergrond.

Let op: Bij hoog water is de wandelroute niet begaanbaar en wanneer het erg hard geregend heeft, doe je best een goed paar wandelsokken en wandelschoenen aan.
  1. Ontspannen op het mooiste strand van Ameland

Wist je dat Ameland tot het mooiste strand van Nederland verkozen werd in 2020? Het strand van Ameland is bijna 30 kilometer lang en leent zich niet alleen voor zonnebaden en lange strandwandelingen. Je kan er ook een namiddagje vliegeren, strandzeilen, paardrijden of bij een van de vier strandtenten lekker genieten van het prachtige uitzicht over de Waddenzee! ’s Avonds kan je gegarandeerd nog een fantastisch mooie zonsondergang meepikken.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangename accommodatie? Landal Ameland State in Nes is de perfecte uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Het vakantiepark is gelegen aan het strand en biedt moderne appartementen. Na een heerlijke nachtrust kan je de omgeving verkennen (fietsverhuur is mogelijk). Meer info en boeken.

  1. Relaxen bij Beach Club The Sunset

Als je dan toch aan het wandelen bent op het prachtige strand, neem dan even pauze bij het leukste strandpaviljoen van Ameland, Beachclub The Sunset. Deze strandbar bevindt zich op het uiterste westpuntje van Ameland en brengt het Ibiza-gevoel naar de Noordzee.

Na een vermoeiende dag wandelen, kan je onderuit zakken in een van de comfortabele loungebanken en proosten op een geweldige vakantie. Misschien heb je een fraai uitzicht op buureiland Terschelling. Deze hippe strandtent is bovendien het hele jaar geopend. In de koude wintermaanden, kan je je verwarmen met een heerlijke chocomelk bij de verschillende haardvuurtjes en op warme zomerdagen kan je afkoelen met een lekkere cocktail terwijl je geniet van de zonsondergang en een heerlijke barbecue.

  • Dagelijks op zaterdag en zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur.
  • Adres: Oranjeweg 61, 9163CB Hollum Ameland.
  • Meer info op de website.
  1. Natuurcentrum Ameland

Benieuwd naar de rijke natuur van het eiland onder water? Dan moet je in het Natuurcentrum Ameland zijn. Het Natuurcentrum Ameland heeft één van de grootste Noordzee aquariums ter wereld. In diverse aquaria zwemmen dieren rond die je onderwater in het Waddengebied tegenkomt.

Niet te missen tijdens je bezoek aan het natuurcentrum is de hoge toren. Vanaf hier kan je niet alleen van het uitzicht genieten op de omgeving en de Wadden- en Noordzee maar leer je ook alles over wat er op, in en onder het zand leeft. Er wordt op een interactieve en speelse manier uitleg gegeven over wie wie eet in de zee en waarom. Kortom, een leuke en boeiende uitstap voor iedereen.

  • Openingsuren van het Natuurcentrum Ameland: woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
  • Toegangskaart volwassene € 7,25.
  • Adres: Natuurcentrum Ameland Strandweg 38, 9163 GN Nes
Proef tijdens je vakantie zeker eens van het beroemde drankje uit Ameland, de zogenaamde Nobel likeur. Het Amelander Nobeltje likeur is een kruidenbitter punch met een zoete en krachtige smaak.
  1. Blote voeten pad Ameland

Ben je op stap met kinderen? Dan moet je zeker eens het Blotevoeten pad Ameland afwandelen. Het is een unieke belevenis voor jong en oud. Het uitdagende blote voeten pad vind je bij het Natuurcentrum Ameland. Hier ontdek je op blote voeten de diverse ondergronden die je op Ameland kan vinden. Voel het zand, de schelpen, het bospad en het grind tussen je tenen. Daarnaast kom je allerlei leuke uitdagingen en obstakels tegen onderweg.

  • Je kan het blote voeten pad lopen, in combinatie met een bezoekje aan het Natuurcentrum Ameland.
  • Een toegangsticket voor het Blote voeten pad bedraagt € 1,50 per persoon.
  • Honden zijn bij het blote voeten pad niet toegestaan.
  1. Wat zien en doen in de omgeving van Ameland?

Ameland is natuurlijk niet het enige Waddeneiland dat de moeite waard is om te bezoeken. Ook Texel, Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland zijn indrukwekkend mooie eilanden. Elk van deze bestemmingen heeft prachtige stranden, adembenemende natuurgebieden en unieke fauna en flora om te ontdekken. In de zomermaanden is het ideaal om te gaan eilandhoppen tussen de verschillende Waddeneilanden.

  1. Waar overnachten op Ameland?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Ameland? Of je nu op zoek bent naar een luxe boetiekhotel, een vakantiepark of een gezellig natuurhuisje, Ameland heeft het allemaal. Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, B&B’s en vakantiehuizen online.

Landal Ameland State

Landal Ameland State in Nes is de perfecte uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Het vakantiepark is gelegen aan het strand en biedt moderne appartementen. Na een heerlijke nachtrust kan je de omgeving verkennen (fietsverhuur is mogelijk). Meer info en boeken.

Aparthotel Van Heeckeren Apartments & Suites Buren

Of verblijf in het Aparthotel Van Heeckeren Apartments & Suites Buren met een fantastische ligging. De appartementen en kamers zijn knap ingericht en voorzien van alle luxe om even helemaal te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. In ieder appartement vind je een -houd je vast- barista espressomachine en een eigen (dubbele) regendouche. Sommige appartementen beschikken zelfs over een tweepersoons spa-bad! Meer info en boeken.

Roompot Vakantiepark Boomhiemke

Vakantiepark Boomhiemke is een ander aangenaam vakantiepark dat we kunnen aanraden. Het vakantiepark is gelegen bij Hollum dichtbij het strand én de iconische vuurtoren. Het is een ideaal familiepark met overdekt zwembad, kinderanimatie, speeltuinen en zoveel meer. Overnachten kan hier op diverse manieren: in een leuke strandchalet, bungalow, luxe villa of een duinlodge. Meer info en boeken.

  1. Hoe bereik je Ameland?

Ameland is goed te bereiken. Op een anderhalf uur rijden van Amsterdam ben je in Holwerd, een dorp in het noorden van de provincie Friesland. Hier kan je de auto veilig parkeren en de veerboot naar Ameland nemen. Als passagier kan je tegen betaling gebruikmaken van iedere afvaart.

Neem je liever je auto mee naar Ameland? Dan dien je tijdig van op voorhand een reservering te maken voor een afvaart. Maar wij raden je aan om je auto gewoon lekker achterwegen te laten. De leukste manier om het eiland te verkennen is met de fiets en deze kan je makkelijk ter plekke huren.

  • De overtocht naar het Waddeneiland Ameland met de reguliere veerdienst duurt ongeveer vijftig minuten.
  • Met de sneldienst ben je twintig minuten onderweg.
  • Voor de snelle overtocht betaal je een toeslag van € 7,75 per persoon per enkele reis.
  • Alleen op de reguliere veerboot mag een auto, caravan, fiets, motor of scooter mee.
  • Tickets kan je het beste online bestellen via deze website.

Liever met het openbaar vervoer naar Ameland reizen?

Dan neem je eerst de trein naar Leeuwarden. Hier kan je bus 66 van busmaatschappij Arriva naar de veerhaven in Holwerd nemen. Deze busrit duurt iets meer dan een half uur.

  1. Mis niets van Texel met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Texel? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Texel met een volledige uitgestippelde rondreis op het eiland, 6 wandelingen + fietsroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Texel.

Texel

Gratis reisgids Texel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?