Onze 13 favoriete daguitstappen vanuit Madrid: alle info, tours + tickets

Onze 13 favoriete daguitstappen vanuit Madrid: alle info, tours + tickets

16 november 2022 in Madrid0 reacties

Op vakantie in Madrid? Hier valt heel wat te zien en te bleven!

Madrid bruist van de geschiedenis, kunst en voetbal en loopt over van de bezienswaardigheden. Je kan er wandelen op het plein Plaza Mayor, het Prado-museum bezoeken, ronddwalen door het paleis El Escorial en nog zo veel meer.. Maar misschien wil je na enkele dagen toch even aan de drukte van de stad ontsnappen en meer van de regio ontdekken.

Wij hebben alvast de leukste en mooiste daguitstappen vanuit Madrid voor jou op een rijtje gezet.

Tours en uitstappen met gids rond Madrid

Zelf op uitstap in en rond Madrid of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Meerdere bezienswaardigheden in Madrid bezoeken? Koop een iVenture card Madrid € 75 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Bezoek het bijzondere historische stadje Toledo

Op zo’n 70 km van Madrid vind je het historische stadje Toledo. Laat je hier onderdompelen in een UNESCO-lijst vol historische monumenten en waan je terug in de middeleeuwen tijdens een dagtocht vanuit Madrid. Wat mag je hier zoal verwachten? Eerst en vooral een hoop impressionante bezienswaardigheden, zoals de grote kathedraal, het heilige klooster van San Juan, een oud aquaduct en nog veel meer. Ontdek alle UNESCO-monumenten in een dag! We maakten alvast ook een artikel met alle mooiste bezienswaardigheden van Toledo.

TOUR: Idealiter vergezel je jezelf van een deskundige gids, die je nog meer wegwijs kan maken in de stad en je heel wat weetjes bijbrengt. Boek je daguitstap vanuit Madrid naar Toledo van te voren of bekijk een overzicht van alle georganiseerde tours in Toledo.

  1. Het indrukwekkende Segovia

Op een kleine 100 km van Madrid vinden we Segovia, een stadje dat ons vooral aantrekt dankzij haar sprookjesachtige charme. Er is heel wat te zien in Segovia en de meeste dingen kunnen tijdens een georganiseerde dagtour bezocht worden.

Één van de must-sees bovenaan ons lijstje is ongetwijfeld het Alcázar van Segovia, ook wel bekend als het kasteel van Segovia. Je vindt dit kasteel op een rots en het overstijgt de hele stad omringd door een groot dal. Het uitzicht bij dit kasteel is dan ook erg mooi.

Andere aanraders zijn het Romeinse Aquaduct, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de grootste Romeinse bouwwerken in Spanje is. En er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken!

TIP: trek goede wandelschoenen aan en neem een extra pulletje mee als je in de winter reist, want het klimaat van Segovia is iets kouder dan Madrid. Bekijk ook het overzicht van alle rondleidingen en dagtours in Segovia.

  1. De hangende stad Cuenca

Op slechts twee uur rijden van Valencia en Madrid vind je het magnifieke Cuenca, ook wel gekend als de ‘hangende stad’. De plek is sinds 1996 Unesco Werelderfgoed en is zonder twijfel één van de meest bijzondere middeleeuwse steden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Cuenca en bevindt zich tussen de rivieren Júcar en Huécar.

Het is een absolute aanrader voor cultuurliefhebbers alsook voor degene die graag gezellig doorheen schilderachtige straatjes kuiert. Bewonder in Cuenca de hangende huizen en wandel door het bevreemdende ravijnlandschap. Ga kajakken op de twee omliggende rivieren of beklim er de indrukwekkende rotsen. Ontdek nog meer over Cuenca hier.

  1. De lavendelvelden in Brihuega

Brihuega ligt op ongeveer een uur rijden (100 km) ten noord-oosten van Madrid. Deze gemeente met zo'n 3000 inwoners en je kan er meer dan 30 lavendelvelden vinden langs de GU925. Een zeer leuke daguitstap, iedereen kent natuurlijk de lavendelvelden in de Provence maar ook in Spanje kan je er dus vinden. In de maand juli kan je er elke jaar het Festival de La Lavanda bijwonen, en ter ere van het oogsten van de lavendel. Tijdens het festival versieren de inwoners van het dorp hun huizen.

  • In het dorpje kan je allerlei producten kopen en proeven op basis van lavendel. Wat dacht je van een lavendelcake met lavendellimonde?
  • Je kan er tevens een kijkje gaan nemen in de San Felipe uit de 13de eeuw.
  • Start je bezoek aan Brihuega met een stop in het VVV kantoor op het centrale plein, ze helpen je graag wegwijs langs de mooiste bezienswaardigheden van het dorp.
  1. Het spectaculaire Aranjuez

Aranjuez is een spectaculair stadje ten zuiden van Madrid en staat vooral bekend om haar Koninklijk Paleis en tuinen. Het wordt ook wel eens ‘het kleine Versailles’ genoemd. De stad diende jarenlang als inspiratiebron voor heel wat beroemde kunstenaars, waaronder componist Joaquín Rodrigo. Met zijn werk 'el Concierto de Aranjuez' beschrijft hij als het ware de schoonheid van de stad.

In het prachtige Aranjuez kan je genieten van de heerlijke en lokale Spaanse cuisine. Proef zeker eens van de aardbeien en asperges, die kenmerkend zijn voor deze regio. Verder kan je raden we je ook aan om even een kijkje te nemen in het prachtige paleis en te gaan kanoën in de Tajo rivier, waar de natuur en de schatten van Aranjuez een prachtig uitzicht bieden. Boek je tour met toegang tot het Koninklijk hier.

  1. Bezoek het paleis El Escorial

Het Escorial ziet er vanbuiten uit als een fort, maar is eigenlijk een gigantische abdijcomplex van Fillips II van Spanje. Dit complex bestaat uit een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum. Het is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial, op zo’n 45 km van Madrid.

Wanneer je in Madrid bent, is een uitstap naar het Escorial een must. Dit prachtige voorbeeld van Spaanse renaissance bouwstijl staat al sinds 1984 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is niet verwonderlijk: binnen zijn er maar liefst 4000 kamers, prachtige binnenpleinen en opvallende fonteinen. Daarnaast zijn er oneindig veel gangen en het complex wordt omringd door de mooiste tuinen, zoals de Jardín de los Frailes.

Boek je uitstap naar het Escorial van te voren zodat je ter plaatse geen opzoekwerk meer hebt. Bekijk het overzicht van daguitstappen & georganiseerde tours. In ons artikel over het Paleis El Escorial vind je alles wat je moet weten voor je uitstap vanuit Madrid.

Tours en tickets El Escorial vanuit Madrid

Ga mee met een daguitstap vanuit Madrid naar het indrukwekkende paleis van El Escorial. Boek je tour online vanaf € 48

  1. Het charmante Salamanca

Salamanca is een charmante stad met een bijzondere sfeer. Soms waan je je er nog in de middeleeuwen en sinds 1988 prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad is de thuisbasis van de oudste universiteit van Spanje en is dan ook een echte studentenstad, waardoor het een uitstekende keuze is voor veel Erasmus-studenten en internationale toeristen.

STADSWANDELING: Verken Salamanca met onze stadswandeling door het historische centrum.

  1. Loop over de stadsmuren van Avila

Avila ligt op een uur en half rijden van Madrid en kent een interessante geschiedenis. De muren en de torentjes van deze historische stad staan nog steeds overeind, heerlijk om hier even rond te slenteren. In totaal heeft de stad meer dan 80 van deze torens waarvan negen verschillende ingangen met poorten. Vanop de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht op de stad en binnen de muren van Avila kan je de dag van vandaag nog steeds een versterkte kathedraal die dateert uit de 12e eeuw en een aantal gotische paleizen bewonderen.

Je kan een bezoekje aan de stad Avila perfect combineren met een bezoekje aan Salamanca! Met deze dagexcursie vanuit Madrid, bezoek je Avila en Salamanca op één dag. Zo zal je tweetalige gids meer vertellen over de legenden en geschiedenis van beide steden.

  1. Shoppen in Las Rozas Village

Graag een namiddagje shoppen? Dan moet je in Las Rozas Village zijn! Op een halfuurtje rijden van Madrid, gelegen aan de voet van het nabijgelegen Sierra Norte-gebergte in Madrid. Slenter over de rustige boulevards van het dorp en bewonder de natuurlijke omgeving terwijl je geniet van een zorgeloos dagje winkelen.

  1. Manzanares El Real

Een andere uitstap die we kunnen aanraden is een bezoek aan Manzanares El Real. Manzanares is een klein, gezellig dorpje met enkele mooie bouwwerken en interessante bezienswaardigheden. Breng zeker een bezoekje aan de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw en het Etnologisch en Archeologisch Museum. Maar, het meest indrukwekkende gebouw dat je hier kan bezichtigen is toch wel het Castillo de Manzanares El Real, een juweeltje in de militaire architectuur van Madrid. Het wordt ook wel eens het kasteel van Mendoza (Castillo de los Mendoza) genoemd.

Niet alleen van buitenaf is het kasteel indrukwekkend, ook binnen zal je je ogen uitkijken. Wandel er door de tuinen of bezoek het klein museum die talrijke kunstwerken en een collectie Vlaamse wandtapijten uit de 17de eeuw huisvest. Na je bezoek aan het kasteel kan je nog een kleine wandeling maken langs de oevers van het stuwmeer van Santillana of een bezoekje brengen aan het regionaal park Cuenca Alta Manzanares. Hier geniet je van de mooiste uitzichten, prachtige natuur en kan je ploeteren in de pittoreske bergriviertjes. Meer info op de website.

TOUR: Het is hoe dan ook een ideale dagtrip voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Boek je dagtour van Madrid naar Manzanares en verken het nationaal park Guadarrama.

  1. Wijn proeven in Ribera del Duero

Echte wijnliefhebbers zitten in Spanje zeker op hun plaats! Spanje produceert namelijk een aantal van de meest gewilde wijnen ter wereld en veel van deze wijnen worden geproduceerd in Ribera del Duero. Wil je graag een wijnstreek bezoeken vanuit Madrid? Dan raden we je een bezoekje aan Ribera del Duero zeker aan.

De combinatie van de adembenemende landschappen van de Ribera del Duero en de mogelijkheid om enkele van de beste wijnen ter wereld te proeven, maakt dat dit een onvergetelijke ervaring wordt! Ben je dus op zoek naar een culinair avontuur? Dan is een dagtocht naar de regio Ribera del Duero zeker iets voor jou!

  1. De zwarte dorpen van Guadalajara

Guadalajara is een stad in Castilië-La Mancha, ten noordoosten van de Spaanse hoofdstad. De naam Guadalajara is afgeleid van het Arabische wadi al-hajarah, wat 'rivier met stenen' betekent. De stad dankt deze naam dus aan de rivier de Henares en de vele stenen langs de oevers van Guadalajara.

Daarnaast wordt het ook wel eens de zogenaamde 'pueblos negros' oftewel 'de zwarte dorpen van Guadalajara' genoemd. De zwarte dorpen van Guadalajara zijn gelegen in een geïsoleerd berglandschap en zijn kleine gehuchten met een karakteristieke architectuur, wat hun onderscheidt van andere dorpen in Spanje. Echt de moeite waard om eens te bezoeken. Bovendien is het gebied waarin de zwarte dorpen van Guadalajara zich bevinden, een fantastisch wandel- en fietsgebied!

  1. Bezoek het kasteel van Sigüenza

Of combineer je citytrip Madrid met een bezoekje aan Sigüenza in de regio Castillië La Mancha. Het Middeleeuwse stadje met oude binnenstad en Middeleeuws kasteel is een levendig, charmant en gezellig stadje. Hier moet je zeker eens langs het kasteel van Sigüenza. Het gerestaureerde kasteel, dat in de achtste eeuw door Moren als fort en uitkijktoren boven op Romeinse resten gebouwd is en later een gefortificeerd bisschoppelijk paleis werd, ligt boven op een bergtop. Vanaf hier heb je een prachtig zicht over de vallei van de Henares rivier.

  1. Auto huren in Madrid

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Madrid? En wil je graag de omgeving van deze historische stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven.

Reis je naar Madrid in het hoogseizoen? Houd er dan best rekening mee dat het dan erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor vakantie in Madrid?

Praktische info bij het huren van een auto op vakantie in Madrid

  • Madrid is een drukke stad en als je niet echt vertrouwd bent met de straten van Madrid kan het lastig zijn je weg te vinden.
  • Op de terugweg is het raadzaam extra veel tijd uit te trekken als je de auto ook moet inleveren, omdat je misschien moet wachten.
  • Niet onbelangrijk: er zijn ook autoverhuurbedrijven die een extra fee in rekening brengen voor het ophalen en wegbrengen van de huurauto op het vliegveld.
  • Ook kan het zijn, dat wanneer je de auto terugbrengt naar het vliegveld, je deze nog moet vol tanken.
  • Houd er ook rekening mee dat je op de Spaanse snelwegen (autopistas) tol moet betalen. Lees meer over de tolwegen in Spanje.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

  1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?