Kerstmarkt Valkenburg 2024 bezoeken: de meest bijzondere kerststad van Nederland + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

Kerstmarkt Valkenburg 2024 bezoeken: de meest bijzondere kerststad van Nederland + foto's

1 september 2023 in Maastricht3 reacties

Kerstmarkt Valkenburg heeft plaats van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024

Het is dus maar liefst 59 dagen kerst in het charmante Zuid-Limburgse Valkenburg aan de Geul! Valkenburg is in zijn geheel omgetoverd tot dé ‘Kerststad’ van Nederland. Lichtjes, kraampjes, muziek, parades, markten, eten en drinken: het hele stadje is van onder tot boven in kerstsferen gehuld, boven- en ondergronds. Je ziet, ruikt, hoort en proeft hier in alles kerst.

Dit bijzondere mergelstadje staat het hele jaar door vooral bekend om de ondergrondse avonturen en rondleidingen in de oude mergelgrotten. Tijdens de kerstperiode wordt alles nog bijzonderder. Dus wil je er lekker tussenuit met kerst? Bezoek dan zeker Kerststad Valkenburg.

Inhoud artikel

  1. Ondergrondse kerstmarkten van Valkenburg: uniek in Europa

De meest bijzondere kerstmarkten van Nederland liggen in Valkenburg. Er zijn maar liefst twee ondergrondse kerstmarkten die plaatsvinden in de grotten. Dit zijn de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. De Gemeentegrot is de oudste mergelgrot van Nederland en ook in de Fluweelengrot kan je door één van de oudste gangenstelsels van Nederland lopen. De reguliere rondleidingen zijn er even niet tijdens de kerstmarkt maar in de Fluweelengrot zijn wel de historische tekeningen en mergelsculpturen te bewonderen tijdens je bezoek aan de kerstmarkt.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is een van de bekendste en populairste kerstmarkten van Nederland. Dat is niet voor niks: Het is de oudste, meest bezochte en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Dwaal door de gangen en laat je betoveren door de talloze mooie kerstcadeaus, de lichtjes en versieringen, de fijne sfeer en de heerlijke lekkernijen. Je kunt een entreeticket kopen voor een van beide grotten of je koopt een combiticket om beide ondergrondse kerstmarkten te bezoeken.

Praktische informatie voor je bezoek aan de ondergrondse kerstmarkten

  • De kerstmarkten starten op vrijdag 17 november en duren tot zondag 7 januari en zijn dagelijks geopend.
  • Op maandag t/m vrijdag tussen 11 uur en 19 uur en op zaterdag en zondag van 10 uur tot 19 uur.
  • De Fluweelengrot is op zaterdag en zondag zelfs een uurtje langer open, tot 20 uur.
  • Op 25 december (eerste kerstdag) zijn de markten gesloten.
  • Een entreeticket voor volwassenen kost €8,50 per grot en kinderen betalen €5,- toegang.
  1. Santa's Village, bovengrondse kerstmarkt

Wanneer je eenmaal uit de grotten bent en weer bovengronds komt, is er ook nog veel te beleven in Kerststad Valkenburg. In het centrum vind je de bovengrondse kerstmarkt genaamd ‘Santa’s Village’. Op deze sfeervolle kerstmarkt vind je de XXL grote kerstboom van 14 meter hoog en een traditionele markt in gezellige houten chalets en geniet je van warme wafels, chocolademelk, verse oliebollen en Glühwein. Op woensdag, zaterdag en zondag ontmoet je hier zelfs de kerstman in Santa's Chillroom.

Praktische informatie voor je bezoek aan Santa's Village

  • Deze kerstmarkt is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.
  • Op maandag, dinsdag en donderdag tussen 12 uur en 19 uur. Op woensdag en vrijdag tussen 12 uur en 21 uur, op zaterdag tussen 11 en 21 uur en op zondag tussen 11 uur en 19 uur.
  • Op kerstavond en oudejaarsdag sluit de markt al om 17 uur.
  1. Bewonder de Christmas Parade

Ieder jaar trekt er twee keer per week een betoverende parade van verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums door de oude straten van het sprookjesachtige Valkenburg en door het winkelcentrum van Valkenburg. Deze Christmas Fairytales Parade is een schitterende parade die de kerstmarkt in Valkenburg uniek maakt. Tip? Als het te druk is, ga dan naar het Walramplein. Hier is altijd wel genoeg plek.

  • Iedere woensdagavond en zaterdagavond trekt de kerstparade door de historische kern van Valkenburg.
  • De entree is gratis.
  1. Kerstshow in MergelRijk

MergelRijk is een grot vol prachtige mergel- en zandsculpturen. Je kijkt hier je ogen uit. Je krijgt eerst uitleg over het ontstaan van mergel, waarna je zelf aan de slag mag met een klein blokje mergel bewerken. Je kan op eigen tempo door de grot wandelen, zonder rondleiding.

En vanaf half november tot begin januari is het ook in MergelRijk kerstmis. Bezichtig in de kerstgrot het 30m lange diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Laat je meeslepen door het ontroerende kerstverhaal van de Zandtovenaar. Bewonder de vele kerstdorpjes met wel duizenden bewoners in winterse landschappen en de indrukwekkende mergelsculpturen.

Praktische informatie voor je bezoek aan het MergelRijk

  1. Het Sprookjesbos in Valkenburg

In 1951 bouwde een vader voor zijn geliefde dochter het sprookjesbos. Vandaag zijn er welgeteld 17 sprookjes te bewonderen in een 3 hectare groot bos. Kinderen kunnen spelenderwijs de sprookjes van onder meer Roodkapje, Hans & Grietje, Klein Duimpje en Sneeuwwitje ontdekken. Je kan onder begeleiding van kerst-elf Noël een magische groevetocht door de grotten onder het park maken.

De wandeltocht duurt 30 minuten en is ideaal voor zowel kinderen als volwassenen. Het sprookjesbos zelf en de attracties in het sprookjesbos zijn gewoon open, zoals de draaimolen en het schommelschip, maar ook de 7D Cinema. Deze draait de toepasselijke film ‘Winter Wipe Out’. Er is ook een escaperoom voor kinderen te reserveren.

Openingsuren Sprookjesbos tijdens de kerstperiode

  • Naast zich volledig onder te dompelen in de magische wereld van prinsen, prinsessen, heksen en boze stiefmoeders kunnen kinderen zich vermaken op de vele speeltoestellen in het bos.
  • Het sprookjesbos is tijdens Kerststad Valkenburg geopend van vrijdag t/m maandag tussen 11 uur en 17u30.
  • Tijdens de kerstvakantie zijn ze dagelijks geopend.
  • Voor €13,50 heb je toegang tot alle onderdelen van het sprookjesbos inclusief de groevetocht.
  1. Winter Wonderland

Winter Wonderland in de Wilhelminagroeve en de Wilhelminatoren

Ook de Wilhelminagroeve en de Wilhelminatoren zijn onderdeel geworden van Kerststad Valkenburg. Verken de mergelgangen van de Wilhelminagrot en zie hier de mooiste kerststal van Europa. Vervolgens brengt een ritje met de welbekende kabelbaan je op 68 meter hoogte in een kwartiertje naar de Wilhelminatoren. De Wilhelminatoren is een 30 meter hoge toren en ligt op de Heunsberg. Het biedt je daarom het mooiste uitzicht op (kerststad) Valkenburg en het Zuid-Limburgse heuvellandschap erom heen. Bij helder weer kan je zelfs tot de grens van België en Duitsland kijken.

In de weekends kan je hier een culinaire kerstmarkt vinden waar je kan genieten van een lekker hapje en een warm drankje. De minigolfbaan en de rodelbanen zijn in de weekenden tijdens Kerststad Valkenburg en in de kerstvakantie geopend. De kabelbaan kan je nemen tussen 11 uur en 17 uur en een ticket kost voor volwassenen €5,50 en voor kinderen €3,-.

  1. Wandeling Route d'Amuse

Vergeet ook zeker niet de Route d’Amuse te wandelen. Deze wandeling is tijdens Kerststad Valkenburg enorm populair. Er zijn 4 wandelroutes waarbij je tijdens je wandeling bij verschillende horecazaken een lekker hapje krijgt. De routes laten je Kerststad Valkenburg zien, maar ook het prachtige heuvellandschap in de regio. Een ideale invulling voor een middag lekker happen en stappen met familie, vrienden en collega’s.

  • Een deelname is dagelijks mogelijk tussen 12 uur en 16 uur en kost €11,95 per persoon.
  • Op kerstavond, eerste kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag zijn er geen wandelingen.
  • Je dient vooraf online te reserveren. Bestel je tickets voor Route d'Amuse.
  1. Praktische informatie voor je bezoek aan Kerststad Valkenburg

Boek je tickets tijdig en vooraf

  • Omdat Kerststad Valkenburg zo uniek en bijzonder is, is het ook enorm populair. Dit jaar is het verplicht om je bezoek vooraf te plannen. Je kan namelijk alleen online tickets kopen en een tijdvak reserveren is helaas ook verplicht.
  • Ook de tickets van de verschillende kerstmarkten en activiteiten zijn dit jaar alléén online verkrijgbaar.
  • Kies de datum en tijden waarop jij de kerstgrotten en activiteiten wilt bezoeken en plan zo je dag of dagen in Kerststad Valkenburg.
  • Kan je niet online reserveren? Probeer het dan via je accommodatie of via de VVV shop Visit Zuid Limburg in het hart van Valkenburg (Lindelaan 17).
Tip: Doordeweeks is het een pak rustiger dan in het weekend.

Bereikbaarheid

  • Je kan Valkenburg bereiken vanuit het Noorden van Nederland via de A2 richting Maastricht.
  • Vanaf België volg je de A2 richting Eindhoven. Neem afslag Valkenburg en volg de gele borden ‘Kerststad Valkenburg’ en de aanwijzingen van de verkeersregelaars.
  • Er zijn diverse parkeerplekken in het centrum van Valkenburg. Deze staan aangegeven wanneer je Valkenburg in rijd.
  • Kom je met de trein? Ook dat kan. Je kan uitstappen op het station in Valkenburg en je wandelt in 10 minuutjes naar het historische centrum.

Wil je meer dagen verblijven in Kerststad Valkenburg? Bekijk het volledige aanbod hotels in Valkenburg.

  1. Extra: mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg?

Trek je er graag een paar dagen op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving Valkenburg. Hieronder vind je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg die je moet gezien hebben tijdens je bezoek!

De Romeinse Katakomben

Tijdens je bezoek aan de Romeinse Katakomben in Valkenburg ga je door een ondergronds gangenstelstel. Je ziet de grafkamers van de Romeinen zoals die in die tijd waren. De rondleiding is onder leiding van een gids en duurt een uurtje. Van woensdag t/m zondag kan je er Romeins lunchen!

Thermae 2000

Kom volledig tot rust in dé wellness van Limburg. Thermae 2000 biedt 60.000 m2 aan wellnessfaciliteiten en is mooi gelegen boven aan de welbekende Cauberg met uitzicht over het prachtige heuvellandschap. Houd je van wellness? Dan mag je Thermae2000 zeker niet overslaan. Meer info hier

De Steenkolenmijn

Tijdens je bezoek kan je alles over deze kolenmijn en de geschiedenis van de steenkolenmijnen ontdekken. Nergens anders zul je een levensechter beeld krijgen van het leven en werken in de mijn als in Valkenburg. Proef na je bezoek het Valkenburgse Grottenbier in de Daelhemergroeve.

  1. Heerlijk eten en drinken in Valkenburg

  • Sushi & Grill Kodoo: Houd je van overheerlijke verse sushi? Dan moet je deze zeker proberen. Er zijn veel lovende woorden over! Het ligt aan het Grendelplein.
  • Pub Henri VIII: Veel biertjes, lekkere hapjes en heerlijke gerechten maken dit een geliefde plek voor vele toeristen en locals. Het ligt midden in het centrum in de Grote Straat.
  • A en B Thai Gastrobar: Authentieke en verse Thaise gerechten zorgen ervoor dat dit restaurant op Tripadvisor de nummer 2 Thai is van heel Limburg, gelegen in de grote straat van Valkenburg. Zeker een bezoekje waard als je houd van Thais eten.
  • Pommes Valkenburg Haute Friture: Dit is geen normaal frituur maar een luxezaak met ware smaaksensaties. Naast de gewone menukaart zijn er ook proeverijtjes. Zin in een frietje op hoger niveau? Ga dan snel naar de Berkelstraat.
  1. Waar overnachten in Valkenburg?

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan de Kerststad Valkenburg, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Valkenburg online bekijken.

Thermae 2000

Het 4-sterrenhotel Thermae 2000 is een unieke accommodatie op 15 minuten wandelen van het historische centrum van Valkenburg. Het hotel beschikt over modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige comfort. Verder beschikt dit hotel over een luxe spa- en wellnesscentrum, zwembaden en een elegant restaurant dat uitkijkt op het Limburgse heuvellandschap. Graag eens helemaal tot rust komen? Dan is dit hotel een absolute aanrader! Meer info en boeken.

Hotel Valkenhof

Hotel Valkenhof biedt een warme, intieme sfeer voor een ontspannen verblijf in het oude centrum van de stad. Begin de dag met een gezond ontbijt en profiteer van de uitstekende locatie van het hotel om deze charmante stad te verkennen.

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen optimaal profiteren van het schilderachtige landschap rondom Valkenburg, dat gekenmerkt wordt door heuvels en bossen. 's Avonds kan je nog genieten van een glas wijn bij de open haard binnen en kiezen voor een lichte snack of een heerlijke maaltijd. Nadien kan je tot rust komen op je kamer in boetiekstijl. Meer info en boeken.

Hotel Schaepkens van St Fijt

Hotel Schaepkens van St Fijt wordt omgeven door een pittoreske tuin en ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg. Je verblijft in een van de modern ingerichte kamers die voorzien zijn van kunstwerken en vintage foto's. Even ontspannen? Neem dan even een duik in het verwarmde binnenzwembad of laat juist al je energie los in de fitness. In het restaurant kan je 's avonds terecht voor een heerlijk dinerbuffet en tweemaal per dag is er een happy hour in de bar van het hotel. Op sommige avonden geniet je zelfs van live-amusement. Verder leent de omgeving zich uitstekend voor prachtige wandel- en fietstochten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets van Valkenburg met onze reisgids!

Wil je ook niets missen tijdens je bezoek aan Valkenburg? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Maastricht & Valkenburg boordevol achtergrondinformatie, weetjes en wandelroutes. Eerst uitproberen? Download dan onze gratis preview van de reisgids Valkenburg of bekijk onze stadswandeling door Maastricht.

Maastricht

Gratis reisgids Valkenburg downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 december 2023 - Danielle Moree

Wij vonden de gemeentegrot ontzettend leuk. Alles is mooi versierd met lichtjes en kerstbomen. De fluweelgrot is stukje kleiner en vonden wij minder leuk. Kerstmarkt in centrum is erg klein, maar wel gezellig centrum. We hebben het erg naar ons zin gehad in Valkenburg!

- 18 december 2023 - Danielle

De gemeentegrot was prachtig. De fluweelgrot viel erg tegen, geld niet waard. En kerstmarkt in centrum zelf stelt niet veel voor helaas.

- 5 september 2022 - Mientje Disteli

Was overzichtelijk

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?