10 x top musicals in Londen: welke theaters zeker zien tijdens je bezoek aan West End?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

10 x top musicals in Londen: welke theaters zeker zien tijdens je bezoek aan West End?

1 juli 2024 in Londen0 reacties

Waar naar de musical in Londen? Ontdek de 10 mooiste musicals en theaters: info & tips en kaartje

Londen, bekend om z'n rijke geschiedenis, leuke musea, geweldige shops en ook… de schitterende musicals! West End speelt het hele jaar door prachtige musicals, voor elk wat wils. Van populaire tot minder bekende musicals spelen in de regio, maar naast musicals kan je eventueel ook een toneelstuk meepikken! Hieronder lijsten we enkele van onze favorieten op.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste theaters en musicals in Londen

 1. Hamilton – Victoria Palace Theatre

Gebaseerd op het verhaal van Founding Father Alexander Hamilton, deze musical combineert verschillende muziekstijlen, waaronder hip-hop, rap, jazz, blues en R&B. De musical is geschreven door Lin-Manuel Miranda, hij schreef ook de muziek voor verschillende andere musicals en films. Deze musical won een tal van prijzen. De musical volgt het leven van Alexander Hamilton, hoe hij Founding Father werd en zijn rol in de Amerikaanse Revolutie.

 • De musical duurt 2 uur en 45 minuten, inclusief pauze.
 • Deze speelt in het Victoria Palace Theatre in West End, Londen (bekijk ligging).
 • Het is mogelijk om eventueel de dag zelf een ticket te kopen, maar er is geen zekerheid dat je nog een ticket zal kunnen verkrijgen.

TICKETS: Aarzel dus niet en bestel nu je tickets voor Hamilton.

 1. The Lion King – Lyceum Theatre

Deze musical is gebaseerd op de Disney film uit 1994. Bereid je voor op een avontuur vol muziek, kleur, dans en natuurlijk prachtig gezang. Klassiekers zoals ‘Circle of Life’, ‘Hakuna Matata’ en ‘Can You Feel The Love Tonight’ komen aan bod. En dankzij de prachtige podiumstukken en gepaste kledij wordt je op een magische manier getransporteerd naar de Pridelands in Afrika.

 • Het Lyceum Theater ligt pal in het midden van West End. Het indrukwekkende gebouw is al sinds 1999 het thuis van de Lion King musical.
 • Deze musical duurt zo’n 2 uur en 30 minuten en heeft één intermissie.
 • Tickets zijn zeer gewild en daardoor is de musical ook vaak volledig uitverkocht.

TICKETS: Tickets voor The Lion King Musical kan je hier bestellen.

 1. Wicked – Apollo Victoria Theatre

Een iconische musical dat gekend is over de hele wereld en reeds verschillende awards won. Dit verhaal is een prequel voor de zeer bekende Wizard of Oz en gaat over twee heksen die een belangrijke rol spelen in de Wizard of Oz. Het verhaal begint met de twee heksen, Glinda en Elphaba, die een opleiding volgen aan Shiz University. Hier kom je te weten hoe Elphaba de ‘wicked witch’ wordt. Dit theater werd in 1930 geopend als cinemazaal en werd pas in 1981 als musicalzaal gebruikt. Sinds 2006 speelt Wicked in dit theater.

 • Het Apollo Victoria Theatre ligt in West End, dichtbij Buckingham Palace en rechtover Victoria Station.
 • De musical duurt 2 uur en 45 minuten met één pauze.

TICKETS: Wees er tijdig bij en bestel nu je tickets voor Wicked.

 1. Les Misérables – Sondheim Theatre

Dit verhaal volgt het leven van Jean Valjean nadat hij vrijgelaten wordt uit de gevangenis na 19 jaar. Hij wil een nieuwe start, maar verbreekt de voorwaarden van zijn vrijlating waardoor Agent Javert zweert dat hij Valjean terug naar de gevangenis zal brengen. Jaren later is Vanjean de voogd van Cosette, een meisje dat haar moeder verloren heeft. Maar dan komt Javert terug in beeld.

Een musical dat zich afspeelt in de 19e eeuw met liefde, vergeving en revolutie als hoofdthema’s, dat is Les Misèrables! Deze musical won al een tal van awards en speelt al sinds 1985 in Londen.

 • Les Misérables bedraagt zo'n 2 uur en 50 minuten mét een intermissie.
 • Deze musical is ongelooflijk gekend en zeer populair. Bestel dus tijdig je tickets voor Les Misérables online.
 1. The Book of Mormon - Prince of Wales Theatre

Als je op zoek bent naar een komische musical, dan is The Book of Mormon een mooie keuze. Deze musical werd gecreëerd door de South Park-makers, waardoor dit dus ook een musical is met veel komedie en satire. Deze musical heeft alsook veel prijzen gewonnen, waardoor deze sinds 2013 te zien is op West End.

Je volgt het verhaal van twee jonge mormonen die naar Uganda gaan om de boodschap van Jezus rond te brengen. Wanneer ze daar aankomen, merken ze dat het dorp waar ze eindigen veel problemen heeft, zoals hongersnood en aids. De dorpelingen haten god, maar de twee mormonen doen hun best om het dorp van gedacht te laten veranderen.

 • Een leuke musical met veel catchy liedjes en komische satire en met een duur van 2 uur en 30 minuten, inclusief pauze.
 • Het Prince of Wales Theatre ligt vlakbij het Leicester Square (bekijk ligging).

TICKETS: Boek hier je tickets voor The Book of Mormon Musical.

 1. Matilda – Cambridge Theatre

De musical Matilda is gebaseerd op de geliefde Roald Dahl-klassieker Matilda, een kinderboek dat in 1988 gepubliceerd werd over een jong, slim en ongewoon meisje met telekinetische krachten (een soort geestkracht). Ze is thuis heel ongelukkig, maar vindt haar geluk op de basisschool.

De musical is zeer populair geworden en speelt al meer dan 10 jaar in West End Londen. Niet voor niets heeft dit spektakel al meer dan 100 internationale onderscheidingen. De Cambridge Theatre werd geopend in 1930 in West End. Er zijn al vele verschillende musicals geweest in dit theater, maar Matilda speelt hier al het langst (sinds 2011).

 1. Phantom of the Opera – His Majesty’s Theatre

De musical Phantom of the Opera werd voor het eerst op het podium gebracht in 1986, deze musical is een van de langst spelende musicals in de wereld. De musical heeft een tal van prijzen gewonnen over de jaren heen. Deze musical volgt het verhaal van Christine Daaé, een operazangeres. Zij valt op bij de “Opera Geest” die onder de operazaal in de riolen woont. Hij wordt verliefd op haar en wil haar voor eeuwig bij hem. Een krachtig verhaal met prachtige muziek.

 1. Six – Vaudeville Theatre

In de zomer van 2017 hebben twee studenten aan de Cambridge University deze musical neergeschreven. In december 2017 is de musical voor het eerst naar het podium gegaan in the Arts Studio voor 6 shows. Ondertussen is de musical Six al op tour geweest, heeft deze al veel prijzen gewonnen, en is de show internationaal gegaan. Ondertussen is deze show sinds 2021 te zien in de Vaudeville Theatre.

Het verhaal van de 6 legendarische vrouwen van Henry XIII wordt verteld in deze musical. Tijdens de musical krijg je hun kant van het verhaal te zien en te horen en neem je een kijkje in hun leven en hoe het eindigde. Divorced, beheaded, died, divorced, behaded, survived.

TICKETS: Geniet van de ongelofelijke decors en kostuums tijdens deze prachtige musical, boek hier je tickets voor Six.

 1. Heathers - @Sohoplace

De laatste musical in deze lijst is Heathers. Deze musical is gebaseerd op de film uit 1989 met dezelfde naam. Veronica Sawyer is het hoofdpersonage en je volgt haar verhaal van hoe ze van een ‘niemand’ zijn naar een populaire tiener is gegaan. Ze wordt verliefd…En daar begint de miserie.

 • Deze show duurt 2 uur en 30 minuten en heeft één pauze.
 • De musical won vele prijzen en kan je bekijken in @Sohoplace in West End, dichtbij Oxford Street (bekijk ligging).
 • @Sohoplace is een iets kleinere zaal, waar toch nog zo’n 600 mensen in het publiek kunnen zitten.
 • Meer info over deze musical.
 1. Harry Potter and the Cursed Child – Palace Theatre

Indien je liever geniet van een toneelstuk, is Harry Potter and the Cursed Child een mooi alternatief. Dit toneelstuk kwam uit in 2016 en is gebaseerd op een script van J.K. Rowling. Dit verhaal speelt zich af 19 jaar na de Battle of Hogwarts (gekend van de Harry Potter-serie). Zijn verhaal gaat verder in liefst twee verschillende delen.

 • Deel 1 duurt zo’n 2 uur en 40 minuten en heeft een pauze van 20 minuten. Deel 2 duurt 2 uur en 35 minuten, alsook met 20 minuten pauze.
 • Bij het boeken van je tickets kan je kiezen of je beide delen op 1 dag wil zien, op verschillende dagen of kan je ervoor kiezen om maar 1 van de 2 delen te zien. Je kan in dat geval ook kiezen wel deel van de twee dat je wil zien.
 • Verschillende mogelijkheden en keuzes dus om ervoor te zorgen dat jij het geheel naar je zin hebt.

TOUR: Ben jij een echte Harry Potter-fan? Dan is deze begeleide wandeltocht door Londen langs de iconische Harry Potterlocaties vast iets voor jou.

 1. The Play That Goes Wrong – Duchess Theatre

We sluiten deze mooiste musicals en theaters in Londen af met dit prachtige toneelstuk, The Play That Goes Wrong. Een komisch toneelstuk dat werd geschreven door drie vrienden waarbij alles misloopt. Het won verschillende prijzen sinds het debuut in 2012. De show duurt ongeveer 2 uur en 5 minuten en heeft één intermissie.

Dit toneelstuk begint simpel: je ziet hoe de crew het toneelstuk klaarmaakt voor de show, met last-minute herstellingen. Tijdens de show loopt er van alles fout, met alle hilariteit erbovenop. Zelfs tijdens de intermissie gebeurt er soms iets, al valt dit niet bij iedereen in het publiek op. Een echte aanrader als je van typisch Britse komedie houdt. Is Londen te ver, dan kan je deze ook op Youtube bekijken.

TICKETS: Koop hier snel je tickets voor The Play That Goes Wrong.

 1. West End Live

Het West End Live festival is een gratis festival dat twee dagen lang plaatsvindt op het Trafalgar Square in Londen. Tijdens het festival krijg je een hoop mooie optredens en live acts te zien van verschillende musicals die op West End spelen. Hierdoor verandert de line-up elk jaar, alsook de liedjes die gebracht worden. Het festival laat je kennis maken met verschillende musicals en krijg je alvast een idee van welke musical je graag zou bekijken.

Het programma wordt een week voor het festival vrijgegeven

 • Het festival gaat op zaterdag door van 11 uur tot 17 uur en op zondag van 12 uur tot 17 uur.
 • We raden je aan om tijdig aan te schuiven om toegang te krijgen tot het festival.
 • Aangezien het gratis is, trekt het elk jaar heel wat bezoekers met lange wachtrijen tot gevolg. Meer info op de officiële website.
 1. Leuke hotspots om te eten en drinken in West End

Heb je tussen al die mooie musicals door, tijd of zin in een hapje eten of drinken? Rondom elk theater heb je meestal zelf ook een keuze om in de buurt iets te eten en verspreid over West End zijn er tal van mogelijkheden om je honger te stillen.

 • Zo heb je pal in het midden van West End de prachtige locatie Covent Garden (bekijk ligging) met heel wat eetgelegenheden (restaurants, fastfoodketens en lokale pubs), alsook verschillende soorten shops.
 • Ook Chinatown met verschillende marktkraampjes en restaurants is een aanrader (bekijk ligging).
 • Als je echt heel graag in de sfeer van West End wil blijven hangen, kan je altijd een kijkje nemen in The Theatre Cafe Diner (bekijk ligging). In dit café kan je genieten van een aangename sfeer en lekker eten, van een cocktail als "Pornstar Mar-Tina" tot desserts als "another brownie bites the dust".
 • Wat het café extra bijzonder maakt, is dat de bediening zelf optreedt tijdens je bezoek. Geef je eigen verzoekje door en geniet van een privé-optreden. We raden je aan om op voorhand een plekje te reserveren.
 1. Zie nog meer van Londen met onze wandelingen

Nog meer ontdekken van Londen? Download onze 3 stadswandelingen door de stad:

 1. Waar overnachten in West End?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? In Londen West-End heb je oneindige mogelijkheden om voldoende nachtrust te krijgen. Bovendien is voor ieder budget wat te vinden, van hostels en luxe boetiekhotels. Hieronder alvast onze favoriete of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en hostels in Londen West-End.

Budgetvriendelijke hostels:

 • Generator London – Een modern hostel dichtbij het British Museum. Hier kan je kiezen voor een private kamer of voor een bed in een gedeelde kamer (4 tot 12). Je geniet hier van een goeie nachtrust, mogelijkheid tot het veilig opbergen van je spullen en er is een grote doucheruimte waar je rustig gebruik kan maken van één van de afsluitbare douches. Meer info en boeken.
 • The Walrus Bar and HostelEen leuke pub met hostel met gedeelde kamers, op een halfuurtje wandelen van West End, al kan je er ook op 15 minuten geraken met gebruik van de Underground. Meer info en boeken.

Hotels in West End

 • Zedwell Piccadilly Circus – Een hotel in het midden van West End. Hier kan je kleine en grote kamers huren van 1 persoon tot 8 personen. De kamers hebben geen raam naar buiten en zijn volledig soundproof. Meer info en boeken.
 • Het Fielding Hotel ligt tegenover het Royal Opera House en op 5 minuten wandelen van de beroemde markt van Covent Garden. Dit 19de eeuwse hotel biedt ruime charmekamers. Meer info en boeken.

Of kies voor meer luxe bij onderstaande hotels

 • Montcalm Piccadilly TowhouseEen stijlvol vijfsterrenhotel op slechts 300 meter van het Leicester Square. Dit luxe hotel biedt kamers in boetiekstijl, een wellness, concierge, roomservice en een restaurant en bar. Meer info en boeken.
 • Radisson Blu HotelOok dit hotel is gelegen aan Leicester Square. Hier overnacht je in een van de weelderige slaapkamers en geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de stad. Het hotel beschikt ook over een fitness, roomservice en een lounge. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Londen met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Londen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Londen met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Londen met meer dan 50 bladzijden up-to-date info inclusief tips van locals, + 100 highlights

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?