Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden aan de Italiaanse Bloemenrivièra: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden aan de Italiaanse Bloemenrivièra: wat zien & doen?

19 december 2023 in Ligurië1 reactie

Vakantie tips aan de Italiaanse Bloemenrivièra: wat zien & doen + tours

De Bloemenrivièra, ook wel gekend als de Italiaanse Rivièra, is een prachtige streek in het noorden van Italië. De kuststreek is erg geliefd omwille van de pittoreske havensteden als Portofino en Genua, de schitterende zandstranden en de kleurrijke dorpjes van Cinque Terre. Maar ook de cultuur en architectuur trekken jaarlijks heel wat toeristen.

Ontdek in deze blogpost alvast dé must-see bezienswaardigheden aan de Bloemenrivièra (Ligurische Kust).

Tours en tickets voor je bezoek aan Ligurië

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ligurië en aan de Ligurische kust bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Ligurië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Ligurië & de Ligurische kust en omgeving

Inhoud artikel

  1. De Bloemenrivièra in Italië

De Bloemenrivièra is de westkust van Italië die loopt vanaf de grens met Frankrijk tot aan Toscane. Daartussen vind je onder andere schilderachtige badplaatsen als Rapallo, Portofino en San Remo, imposante rotspartijen en kiezel- en zandstranden. Havenstad Genua is de hoofdstad van de streek en is zeker een bezoekje waard. Kortom, het is een fantastische vakantiebestemming waar je helemaal tot rust kan komen.

De kustregio wordt ook wel eens de Italiaanse Rivièra of de Ligurische Kust genoemd.

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Bloemenrivièra

  1. Portofino

Portofino is een van de beroemde plekjes aan de Bloemenrivièra in Italië. Voorheen was het een doodsimpele ontmoetingsplaats van koraalvissers. Vandaag is het een luxe jetset-bestemming. Ze hebben bijna allemaal een jacht liggen in de kleine haven van Portofino. Het wordt ook wel eens het Saint-Tropez van Italië genoemd.

De mondaine badplaats is niet bijzonder groot maar wel erg charmant. Je vindt er een paar gezellige straten, een pleintje en dus de kade. En kerken, vanzelfsprekend: de Chiesa di San Giorgio, Chiesa S. Martin. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan Castello Brown waar je een prachtig zicht hebt over de stad en omgeving.

Wandelen in Portofino kan je ook in de prachtige natuur, want dit is eigenlijk een beschermd natuurreservaat. Aan bijna 80 kilometer uitgestippelde wandelwegen zal je wel genoeg hebben, vermoeden we. De wandeling naar de vuurtoren is erg populair.

Weetje: Portofino is zo populair dat men het heeft nagebouwd in enkele amusementsparken, zoals het bekende Universal Studios in Florida.
  1. Ventimiglia

Ventimiglia ligt aan de Golf van Genua, tegen de grens met Frankrijk. De levendige badplaats wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Roia en de kleine haven aan de monding. Je vindt er een mengeling van de mooiste elementen van de Bloemenrivièra en de Côte d’Azur.

Daarnaast vind je er nog enkele opgravingen van een Romeins theater en vele andere gebouwen bewonderen, waaronder overblijfsels van de oude stadsmuren en poorten.

Het middeleeuwse stadscentrum ligt op een heuvel, met uitzicht op de nieuwe stad

In het oude stadscentrum vind je een aantal opmerkelijke historische gebouwen, waaronder de kerk van San Michele Arcangelo en de kathedraal van de stad. Verder is er ook een gemeentelijke bibliotheek met de op één na grootste collectie 17e-eeuwse manuscripten en boeken in Italië (na die in Venetië).

Wandel ook door de botanische tuinen rond de Hanbury-villa, La Mortola die worden beschouwd als de grootste in Italië en als één van de mooiste in Europa.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief tips, weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

  1. De kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre

Zin in zon, zee en strand? En pittoreske dorpjes? Dan is een vakantie in de Cinque Terre een absolute aanrader. De Cinque Terre zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in de regio Ligurië. Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit 5 kleurrijke vissersdorpjes langs de kust die verbonden zijn met een wandelpad.

  • Monterosso al Mare ligt het meest noordelijk van de Cinque Terre en is het enige dorpje met een strand.
  • Vernazza wordt gezien als het meest charmante dorp dankzij de gekleurde huizen tussen die lijken ingeklemd te zitten in de rotsen.
  • Corniglia is vervolgens het enige dorp dat niet direct aan zee ligt maar wat hoger op een rots.
  • Manarola heeft niet alleen mooie bouwwerken maar kent ook de zoete Sciaccetrà wijn die je er zeker eens moet proeven.
  • Het meest zuidelijke dorp van de Cinque Terre is Riomaggiore, welke het dichtst bij het stadje La Spezia is gelegen.

Alle info voor je bezoek aan de Cinque Terre

In principe kan je de 5 dorpjes in één dag bezoeken maar we raden aan om er minstens twee dagen te verblijven om helemaal van de bijzondere dorpjes en de prachtige omgeving te kunnen genieten. Wil je graag een georganiseerde daguitstap doen naar de Cinque Terre? Bekijk hier het aanbod tours en daguitstappen.

  1. La Spezia

La Spezia is het centrale punt van de Golfo della Spezia, ook wel Golfo dei Poeti genoemd. Geen toeval dat poëten als Byron en Shelley dit stukje van de Ligurische kust zo heerlijk mooi beschreven. De kleuren, de verscheidenheid van de natuur, de mildheid van de zon op de huid, het moet ook hen deugd hebben gedaan.

La Spezia bezit de belangrijkste marinehaven van Italië. Veel historische monumenten gingen helaas verloren tijdens geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft La Spezia heel wat te bieden.

  • Breng een bezoekje aan Castello San Giorgio, een van de oudste gebouwen van de stad.
  • Het Museo Lia gevestigd in een 17e-eeuws klooster waar kunst vanuit de tijd van de Romeinen tot de 18e eeuw te bezichtigen is. Je ziet er onder andere glaswerk, ivoren en bronzen voorwerpen, religieuze voorwerpen, manuscripten, schilderijen. Meer info op de website.
  • Hedendaagse Kunst vanaf de 20e eeuw kan je bekijken in het CAMeC, het Centro Arte Moderna e Contemporanea.
  • Het zeevaartmuseum Museo Tecnico Navale toont de grootste verzameling wat er in Italië te zien is rond het thema van de uitrusting van de Italiaanse zeevaart. Meer info op de site.

TIP DAGUITSTAPPEN: La Spezia is tevens de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te bezoeken, maar er valt heus nog veel meer te beleven dan dat! Bekijk het volledige aanbod tours en excursies naar Cinque Terre.

  1. Rapallo

Rapallo is een andere levendige badplaats aan de Bloemenrivièra die zijn populariteit onder meer te danken heeft aan de bezoekjes van D.H. Lawrence, Ezra Pound en andere schrijvers die hier in de jaren 1920 neerstreken. Rapallo heeft een klein historisch centrum met smalle geplaveide straatjes en tal van winkels en eetgelegenheden.

Neem zeker een kijkje in het kasteel uit de 16e eeuw dat gebouwd werd nadat de stad was aangevallen door een Turkse piraat genaamd Dragut. Er zijn ook verschillende historische kerken, een poort die de kust van het historische centrum scheidt, en een uitkijktoren uit de 15e eeuw, die later de klokkentoren voor de van Santo Stefanokerk werd.

Daarnaast vind je er ook verschillende kleine en grotere stranden, een pier voor boottochten, een jachthaven met luxejachten en een klein fort, allemaal omringd door villa's die zich op de heuvels rond de baai uitstrekken.
  1. San Remo

San Remo is natuurlijk veel meer dan het eindpunt van de eerste voorjaarsklassieker, die gereden wordt van Milaan naar San Remo, ook wel de Primavera genoemd. De ontwikkeling van het toerisme begon in de tweede helft van de 19e eeuw. De elite uit Engeland, Duitsland en het toenmalige Rusland kwamen graag naar hier en lieten er kasten van villa’s neerpoten. Ook vandaag is nog veel van die grandeur uit de belle époque te zien.

Enkele bezienswaardigheden in San Remo die je niet mag missen

  • Naast het Casino, een juweeltje in art nouveau, waar het bekende liedjesfestival elk jaar plaatsvindt, zijn de interessantste gebouwen van religieuze aard.
  • Er is de kathedraal San Siro, deels romaans, deels gotisch, uit de 13e eeuw.
  • Verrassender is de aanwezigheid van een Russische orthodoxe kerk, met de typische gekleurde koepels in de vorm van een ui, gebouwd eind 19e eeuw.
  • Je vindt in San Remo ook fraaie stadspoorten, indrukwekkende ‘palazzi’, mooie fonteinen, heerlijke ‘piazzi’, een 17e-eeuws klooster,
  • Enkele uurtjes winkelen? De Corso Matteotti is voor velen de belangrijkste shoppingstraat.
  • Een klim langs enge trapstraatjes wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad, nabij het Santuario della Madonna della Costa in barokstijl en rijkelijk voorzien van marmer.

VERBLIJFTIP: Het Lolli Palace Hotel, gevestigd in een opvallend gebouw in art-nouveaustijl, wordt omringd door enorme palmbomen en bevindt zich aan de beroemde Promenade Imperatrice in San Remo. Verblijf in ruime kamers, geniet van lokale producten en Ligurische specialiteiten, een heerlijk ontbijtbuffet en een panoramisch dakterras. Meer info en boeken.

San Remo, het hart van de Italiaanse bloemenhandel

San Remo gaat er prat op dat het de grootste bloemenmarkt van het Middellandse Zeegebied binnen zijn grenzen heeft. Hier ligt het hart van de Italiaanse bloemenhandel. Wie van bloemen houdt, vindt in deze stad knap aangelegde parken en kleurrijke tuinen, waar van de mooiste wellicht het ‘Parco Marsaglia’ is. Eveneens een kijkje waard zijn het ‘Parco Boscobello’, de tuinen van ‘Corso Mombello’ met hun talrijke palmbomen en deze van de ‘Corso Imperatrice’.

Ieder jaar op de laatste zondag van maart vindt een erg befaamde Bloemencorso plaats. Dan komen duizenden mensen naar San Remo om het begin van de lente te vieren.
  1. Loano

Loano heeft alle typische karakteristieken van een badplaats aan de Bloemenrivièra: een uitgestrekt zandstrand, een weelde aan palmbomen, een aangename oudere stadskern met een gezellige boulevard en natuurlijk de bloemen. Bijkomend is er de mooie ligging aan de voet van de Monte Carmo.

  1. Imperia

Imperia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Imperia in de regio Ligurië. De kuststad staat bekend om zijn bloemen- en olijvenproductie en is een populaire zomerbestemming. Naast Porto Maurizio, bestaat Imperia over nog een historisch stadsdeel: Oneglia.

Oneglia ligt op een alluviale vlakte ten oosten van de Impero

Met zijn bedrijvige haven is het de modernere en meer industriële van de twee districten. In het midden ligt het Dante-plein, van waaruit enkele van de belangrijkste wegen van de stad uitstralen.

De belangrijkste attractie in Oneglia is de Calata Giovanni Battista Cuneo, een historische kade met fantastische eetgelegenheden, het historische Palazzo Municipale, de kerk van San Giovanni Battista, Villa Grock gebouwd voor de clown Grock en het olijfmuseum (Museo dell’Olivo Carlo Carli).

  1. Alassio

Alassio geniet faam als badplaats aan de Riviera di Ponente. Je hoeft je niet te verbazen dat er zich imposante villa’s op je pad kruisen. Reeds op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw streken hier gefortuneerde Engelsen neer en lieten er enkele kraaknette villa’s bouwen, liefst mét een grote tuin erbij.

Naast de riante villa's valt er natuurlijk nog meer te zien en doen in Alassio

  • Flaneer over de verschillende promenades die een ketting vormen, netjes langs de kustlijn tot aan de jachthaven.
  • Behalve het strand kan je ook uren vertoeven in de oude stadskern. Geniet van de aangename sfeer tussen de talrijke eetgelegenheden en ijssalons.
  • Breng ook zeker een bezoekje aan de Sant’ Ambrogio kerk met prachtige kenmerken van barok en neorenaissance en het Palazzo Ferrero de Gubernatis Ventimiglia.
  • Een ongewone maar zeer bekende ontmoetingsplaats is “Il Muretto”, een muurtje dat veel aantrek heeft op zomeravonden. De bekende Italianen die er langs komen laten graag hun handtekening achter op een gekleurd muurtegeltje.
  • Op de muur zit ook een verliefd koppeltje. Wrijf eens over de glanzende voeten van de jonge vrouw, naar verluidt mag je dan een wens doen.
  • Doorheen het centrum kom je ook heel wat kerken en kapelletjes tegen.

VERBLIJFTIP: Hotel dei Fiori biedt ruime kamers, een wellnesscentrum met hot tub en Turks bad en een fitnessruimte. Maak dan gebruik van een van de gratis leenfietsen bij het hotel en verken de omgeving op eigen houtje. Meer info en boeken.

  1. Grotten van Toirano

De Grotten van Toirano is een grotcomplex dat bestaat uit drie afzonderlijke grotten: Grotta della Bàsura, del Colombo en Santa Lucia. Tijdens je verkenning van de druipsteenformaties in de grotten zal je ook voorhistorische overblijfselen vinden zoals beenderen, tanden van dieren, voetafdrukken van voorhistorische mensen en dieren. Het stadje zelf heeft een middeleeuwse look en kan je er sowieso bijnemen voor een bezoek. Meer info op de website.

TICKETS: Sla de wachtrijen over en koop je tickets voor de Grotten van Toirano online! Toegang tot de grotten via de fastlane + live gids (Italiaans, Engels, Frans, Duits).

  1. Savona

Savona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie

Een middelgrote stad met knappe historische gebouwen, waarbij de rijzige torens en een fort je zeker zullen opvallen. De oudste torens bevinden zich in de nabijheid van de haven: de toren van Pancaldo (14e eeuw) diende als wachttoren bij de ingang van de haven en je hebt de klokkentoren Brandale. Die haven telt nog mee in Italië op gebied van economisch belangrijkheid. Vooral auto’s worden er verscheept. En er kan al eens een cruiseschip aangemeerd liggen.

Wat zien en doen tijdens je bezoek aan Savona?

  • Savona heeft een Duomo, voltooid in 1602. De Nostra Signora Assunta bevat kunstwerken in renaissance en barokstijl. Opvallend zijn de beschilderingen in trompe-l’oeil en het koorgestoelte.
  • Cappella Sistina, een mausoleum voor de ouders van paus Sixtus IV. Niet dat het te vergelijken is met de enige echte Sixtijnse Kapel in Rome, maar de plafondschildering van ene Paolo Brusco in de rococo aangeklede kapel mag toch gezien worden.
  • Het kerkje Nostra Signora di Castello is ook al de moeite, omwille van een veelluik van Vincenzo Foppa.
  • De paleizen Lamba Doria en Multedo getuigen van rijkdom uit de renaissancetijd.
  • Misschien wil je ook nog op bezoek in het fort van Savona, Fortezza del Priamàr. Een kanjer uit de 16de eeuw, waarvoor een restauratieproject is opgezet om er een cultureel centrum van te maken.
  1. Albenga

Boven op de resten van een Romeinse nederzetting werd Albenga opgebouwd. Het historische centrum met zijn gezellige steegjes en pleintjes toont nog duidelijk de Romeinse structuur. Er zijn ook nog sporen gevonden van thermen, graftombes en een amfitheater. Al van ver kan je de vier grote middeleeuwse woontorens opmerken. Via de Porta Molino duik je zo het middeleeuwse hart binnen.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je niet mag missen tijdens je bezoek aan Albenga

  • Shoppers en liefhebbers van fraaie gevels zullen in de Via delle Medaglie d’ Oro hun hartje kunnen ophalen.
  • De kathedraal is een mengeling van romaanse en gotische bouwkunst. Bewonder de mooie schilderijen met trompe-l’oeil.
  • De doopkapel, het oudst teruggevonden christelijke bouwwerk in Ligurië. Je ziet er o.a. een zeer mooie mozaïek uit de 6e eeuw en uiteraard de doopvont.
  • Het bisschoppelijk paleis en een museum met een replica van een gezonken Romeins vrachtschip.
  • Boven de stad kan je naar een afgelegen piepklein romaans kerkje Santa Croce. Ga er ook heen voor het adembenemende uitzicht dat je er bijkrijgt.
  1. Pista Ciclabile

Fietsliefhebbers kunnen een onvergetelijke fietstocht maken over de Pista Ciclabile (van San Lorenzo al Mare tot San Remo). Dit fietspad (ongeveer 26 kilometer lang) is aangelegd op een oude treinbaan langs de Middellandse Zee en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Onderweg kom je langs mooie stranden en gezellige badplaatsen. Verder vind je onder de baan ook talrijke fietsverhuurbedrijven, rustplekken en speeltuinen voor de kids. Heb je geen zin om te fietsen? Dan kan je deze weg ook te voet doen.

  1. Santa Margherita Ligurie

Santa Margherita Ligure is een leuk plekje aan de Bloemenrivièra. De kust is de belangrijkste attractie van Santa Margherita Ligure, met zijn strand, levendige haven en promenade, en is zeer pittoresk met palmbomen, grote gebouwen en felgekleurde huizen die direct achter de kust liggen.

Je kan er ook een klein kasteel aan de waterkant zien, gebouwd in de 16e eeuw. Er zijn ook een aantal kerken zoals de parochiekerk met Vlaams drieluik om te bezoeken en gezellige winkelstraten rond een gezellig plein.

Santa Margherita Ligure is misschien wel een uitstekende uitvalsbasis om Portofino (te voet of per boot) te bezoeken en een excursie te maken naar andere bestemmingen langs deze kustlijn.
  1. Genua

Genua is de hoofdstad van Ligurië en is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie door deze regio. De stad is de grootste havenstad van Italië en na Marseille na zelfs ook de grootste haven aan de Middellandse Zee. De stad was dan ook zeer machtig tot aan de 15de-eeuw. Daarna verloor de stad oostelijke gebieden aan het Ottomaanse Rijk en werd ze door het Franse rijk deels verwoest.

Desondanks is het hedendaagse Genua nog steeds een belangrijke stad voor de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Zo werd Christoffel Columbus in de stad geboren en staat Genua verbonden met grootheden zoals Paganini, wiens viool in het Palazzo Doria Tursi te zien is, de architect Renzo Piano, en kunstenaars zoals Van Dijck, Rubens en Caravaggio.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Ligurië?

  • Wandel door de Porto Antico (oude haven) waar enorm veel te zien en te doen is.
  • Bewonder het Palazzo San Giorgio, ongetwijfeld één van de meest spectaculaire exterieure Palazzo in Genua, met zijn kleurrijk geschilderde kunstwerken.
  • In de stad vind je naast prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal van San Lorenzo en het Palazzo Reale ook vele boeiende musea.
  • Zo is het Acquario di Genova één van de grootste en belangrijkste aquaria van Europa. Je vindt hier dan ook een grote tentoonstelling over biodiversiteit en ecosystemen met zo’n 600 dierensoorten en 200 plantensoorten. Hier vind je ook de Biosphere, een grote botanische tuin met een deel vol tropische vogels. Bestel je tickets voor het aquarium hier.
  • Ook het beroemde Galata-Museo del Mare is in Genua te vinden, met exposities over immigratie, expedities van Christoffel Columbus, de scheepvaart en levensgrote replica’s van schepen.
  • Uiteraard valt er nog veel meer te bezichtigen, mis niets van deze prachtige stad met onze stadswandeling Genua.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Genova Marina Hotel, gelegen in de oude haven van de stad. Ideale locatie dus met talloze gezellige bars en restaurantjes in de buurt! Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten aan de Bloemenrivièra?

Ben je van plan om de Bloemenrivièra te ontdekken aan de hand van een kleine rondreis? Dan ben je vast op zoek naar een aangename verblijfplaats? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen aan de Italiaanse Rivièra.

  • Het Lolli Palace Hotel, gevestigd in een opvallend gebouw in art-nouveaustijl, wordt omringd door enorme palmbomen en bevindt zich aan de beroemde Promenade Imperatrice in San Remo. Verblijf in ruime kamers, geniet van lokale producten en Ligurische specialiteiten, een heerlijk ontbijtbuffet en een panoramisch dakterras. Meer info en boeken.
  • De appartementen van Loano 2 bieden een onvergetelijk verblijf. De accommodatie biedt ruime appartementen, een buitenzwembad, een animatieteam en een shuttle naar het strand en het stadscentrum van Loano. Meer info en boeken.
  • Eerder op zoek naar een aangename kampeerplaats? Oasi Camping ligt in Diano Marina en wordt omringd door eeuwenoude olijfbomen en prachtige natuur. De camping biedt staanplaatsen voor campers, caravans of tenten. Je kan ook overnachten in de modern ingerichte bungalows. Meer info en boeken.
  1. Plan je vakantie naar de Bloemenrivièra

  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 3 juli 2023 - Vanbeneden

Dank je wel voor al jullie reistips. Wij hebben er al veel gebruik van gemaakt. Vooral de stadwandelingen met alle info per gebouw of monument waarderen we zeer.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?